Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blau t

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnapi hír: a költségvetés vitája percekre félbeszakadt, mert az ülésteremben épp nem üldögélt bent senki sem a kormányból, bár azt nekik olyankor kötelező. Aztán mai hír: elírták cseppecskét a Költségvetési Tanácsot kicsináló törvényt, úgyhogy a jelenlegi helyzetben…..
Nem tudom, más hogy van vele, én túl nagy igényeket nem támasztottam a Jobbikkal szemben. Egyébként is vérzik az ember szíve a mai parlamenti ülésen a csonka patkót nézve, amely már soha nem lesz az igazi, hisz kiderült, hogy a legmagyarabbak legmagyarabb magyar pártjából…..
Az 1969-ben halálra ítélt Manson büntetését három évvel később életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. Büntetését a csempészett telefon miatt harminc nappal meghosszabbították.origo..
Blau t 2010.12.12 11:09:45
@Tzimisce: Az Egyesült Államokban nincs életfogytiglan. Mondjuk 800 évet lazán kiosztanak valakinek, de életfogyt. nincs. Jogelméleti szempontból van némi igazuk, mert azt mondják, hogy a büntetés az elkövetett bűntől függ, nem attól, meddig él még az elkövető.
Gulyásdemokrácia Alsóbbrendűek 2010.11.30 11:22:14
Azért vannak mondatok, amiken az ember nehezen teszi túl magát. Meg olyanok is, amiknek a valódi sötétségét elsőre fel sem fogja igazán, mert egyszerűen tényleg hihetetlen ahhoz, hogy ne azon gondolkozzunk, tényleg nem mi értettünk-e félre valamit. De nem.Parlament, ma délelőtt,…..
Tombol a szakmaiság a TV2-nél, a késő esti híreik legalábbis mindenképp erről adtak tanúbizonyságot. Büszkén hirdették ugyanis: nem lesz különadó 2012 után - közölte Szijjártó Péter. Majd még azt is hozzátették, hogy a miniszterelnöki szóvivő ezt arra reagálva…..
Gulyásdemokrácia Az első öngól 2010.10.28 17:28:59
A kormány kommunikációja eddig a hétig jó volt. Már persze azok szemében, akik a kommunikáció értékelését el tudják választani a személyes szimpátiájuktól, nem lepődnek meg a manipuláció létezésén, és Őszöd idején sem döbbentek le, hogy jé, valaki hazudik. (Ez jókora…..
Blau t 2010.10.29 12:44:09
@gyvy:
Nem az a kérdés, ki papol a demokráciárol. Az a kérdés, hogy mit szólsz ahhoz, ha lopják a nyugdíjadat? Az a kérdés, mit szólsz ahhoz, hogy államosítanak? És ha a Te cégedet vagy azt a céget ahol dolgozol fogják lenyúlni és emiatt utcára kerülsz? Az a kérdés, mitszólsz ahhoz, ha megvonják a családi pótlékodat és nem lesz alkotmánybíróság, aki megvédjen? Az a kérdés, mit szólsz ahhoz, ha az adódat visszamenőlegesen felemelik és ekkor sem lesz alkotmánybíróság, aki megvédjen? Folytassam? Minek ha akarod érted, ha nem akarod nem érted.
Ez az egész Szabó Ervin-balhé az MSZP terelése. Gyurcsány és barátai ráirányítják a figyelmet szegény néhai könyvtárigazgatóra, és közben az igazi kommunistát megtartják a dicsfényben. Na igen. Undorító dolog, pedig természetes lenne ugye, hogy attól, hogy valaki…..
Egy kis időrend. Múlt csütörtökön a parlamenti házbizottság megtárgyalta az e heti két ülésnap napirendjét. Ettől a ponttól lehetett tudni, miket fognak tárgyalni most - elvileg.Pénteken a Fidesz az ellenzék számára váratlanul beterjesztett egy törvényjavaslatot a választási…..
Blau t 2010.06.17 08:30:38
Amikor a választók többsége a Fideszt juttat kormányra és adott nekik 2/3-os többséget, akkor nem zsákba macskát vettek. A Fidesz programjáról keveset lehetett tudni, a demokrácia felfogása viszont ismert volt. Előre lehetett tudni, milyen lesz a Fidesz Magyarország. Orbán Viktor elmondta már az előző kormányzása idején, hogy ellenzék nélkül is működik a Parlament, már akkor tudtuk, hogy a hetenként az Fideszül azt jelenti, három hetente, az éves költségvetées lehet két éves, azóta azt is tudjuk, szerintük az országnak elege van a vitákból, egy vélemény bőven elég. Azt is előre megmondták, ha két harmadot kapnak, akkor nem fognak egyeztetni, hanem élni fognak vele. Nyolcmillió választó polgár közül kb. hatmillió ezt jónak vagy legalább is elfogadhatónak tartotta. (Jónak, akik a Fideszre szavaztak, elfogadhatónak, akik nem gondolták, hogy el kéne menni szavazni, hogy tegyenek a kétharmad ellen.) A választók ezt akarták. Most megkapták amit akartak.
E-one Te nem emlékezhetsz rá, de a Kádár korszakban azt mondták azért nincsenek szabad választások, mert az a butuska nép még képes lenne és nem a számára legjobb rendszert választaná. Akkor úgy gondoltam, annyi baj legyen, ha én rosszat akarok magamnak, hát hagy szavazzak egy rosszabb rendszerre. (Ahogy később egy bölcs APEH vezér fogalmazta: hülyének lenni állampolgári jog.) Most boldog lenne Kádár apánk. A nép megszavazta magának a korlátozott demokráciát.
Talán furcsa lesz, amit írok, de a fentiek ismeretében, még erkölcsi kifogásom sincs a Fidesz viselkedése ellen. Sajnos a nép valóban erre hatalmazta fel őket. Azt pedig már a Bourbonok óta tudjuk, a népet nem lehet lecserélni.
Több kritikus ponttal ugyan, de alapvetően szimpatikus az a gazdaságpolitikai irány, amit Orbán ma felvázolt. Nem tökéletes ugyan, de csak szurkolhatunk mindannyiunk érdekében a Fidesznek, hogy tényleg véghez tudják vinni, amit most mondanak. (Pontosabban amit most mondat velük az EU…..
Blau t 2010.06.09 17:03:47
@Mitya Ivanov:
Nem látok a jövőbe. (Pedig jó üzlet lenne.) Viszont hallgatom Orbánt. Ő mondta, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is. Mikép azt is, hogy véget kell vetni a pártok vitatkozásának, egy vélemény van az övé. Szintén Orbán és társulata jelentette be, hogy felelőségre vonások és perek lesznek. Megjegyzem az is ő volt aki szerint a szélsőjobbot két pofonnal kell elintézni. Talán túl finnyás vagyok, de nekem nem ez a demokratikus megoldás. (Az se, amit az elődeik tettek pontosabban nem tettek a szélsőjobbal.)
Egy hetet se kellett várni a kormányalakítás után, és máris megvolt a második Orbán-kormány első jelentősebb elkúrása. Nem várhattunk persze gyors gazdasági javulást, és azt is tudjuk, hogy a mostani helyzet sok olyan összetevőből jön össze, aminek nincs köze a kormányhoz.…..
Blau t 2010.06.05 09:30:33
@Vidéki: Az árfolyam az utóbbi hetekben 270-275 Ft/Eur körül stabilizálodott. Így volt ez még csütörtök délelőtt is. Aztán Kósa megszólalt és az árfolyam meglódult. Ezt persze lehet kellő naivitással véletlen egybeesésnek hinni. De másnap a zuhanás megállt sőt volt némi korrekció is. Erre megszólalt Szijjártot és a forint radikáliasn tovább romlott. Kósa még - elvileg - lehetett szimplán hülye. Az ismétlés Szijjártó részéről már nyilvánvalóan tudatos károkozás.
Egy euró április közepén 263,63 forintba került, pillanatnyilag 288,62. Ez tudod mit jelent? Azt, hogy a magukat nemzetinek nevező politikusoknak hála a nemzeti vagyon 9 százalékkal leértékelődött. De ha nem akarsz ilyen nagyban gondolkodni, akkor elég, ha tankolsz a kocsidba. Egy átlagos tankolás 5-600 forinttal többe kerül, mint két hónapja, de a jelenlegi árfolyam stabilizálódása esetén két héten belül még kb. ugyanennyit fog drágulni az üzemanyag. Azt évek óta hallgatjuk a Fidesztől, hogy a mocsok bolsik irreálisan emelgetik a gáz árát. Erre mit csinál a Fidesz ország - világ felé üvölti, hogy csökken az áram ára és suttogva közlik, hogy a gázé meg emelkedik. Azt már csak csendben teszem hozzá, pl. Budapesten az áram 2 százalékkal lesz olcsóbb, míg a gáz kb. 15 százalékkal drágul. Hu de nagyon jól jártunk!!! Te is!
Gulyásdemokrácia Heysel 25 2010.05.29 02:59:02
Vannak napok, amikor érvényét veszti mindaz, amit addig hittünk a világról. 1985. május 29-e ilyen nap volt. A Heysel tragédiájáról szóló cikkekben általában (teljes joggal) földig gyalázzák a szurkolókat, és a kevésbé felületes szerzők a rendezőket. Furcsa - és sajnos…..
Blau t 2010.05.29 13:39:53
Háromszor olvastam el mit írtál kedves barátom, mert még a második olvasás után is azt hittem rosszul látok.
Olyan alavető tévedéseid vannak, hogy az iszonyat.
1. Nekem speciel a verbális agresszió sem tetszik. Sőt az is agresszió. Sőt egyes esetekben az is a BTK-ba vagy enyhébb esetekben a PTK-ba ütközik. Elítélem, függetlenül annak tárgyától. Ne tessék cigányozni, zsidózni, négerezni, vácizni stb. Nekem speciel az sem tetszik, ha azt éneklik, hogy szar Ferencváros, utálunk szar Ferencváros, pedig - jól tudod - nem vagyok kimondottan fradista. Az sem tetszik, ha a bíró kurva édes anyukáját szidják. Egy mérkőzés felfokozott hangulatában is lehet embernek maradni. A szurkolók többsége képes is erre. NEl nem tudom képzelni az ultra csoportok miért gondolják, hogy rájuk más törvények vonatkoznak. El nem tudom képzelni, az ultra csoportok, miért gondolják, hogy ők az igazi szurkolók.
2. Micsoda marhaság az, hogy Magyarországon nem volt - egy eset kivételével - komolyabb szurkolói rendbontás? Neked nem tűnik fel, hogy minden Újpest - Fradi előtt alatt és után embereket előállítanak, vannak sérültek és a fél városban nem lehet közlekedni? Nem hallottál róla, hogy alig pár hete az egymás utját keresztező szurkolók összeverekedtek (fradisták és lokisták) az M3-as mentén? A tömegverekedés eredménye több tucat sebesült és több mint 70 előállított szurkoló. Arról sem hallottál, mikor Kispesten Mtk szurkolókat vertek? Hát arról, amikor Dávid ibolya nem értett a focihoz? Csak az komoly rendbontás, ha tucatnyi halott van? Hallottál már a TV székház ostromáról? Nem látsz összefüggést a futball huligánok és az ostrom között? Szinte nincs olyan hétvége, hogy valahol ne legyen botrány. Nekem például van egy ismerősöm, nagy MTK rajongó, akit az említett időszakban rengeteg inzultus ért. Eről sem tudsz?
3. Lehet, hogy a médiának, az egyesületeknek, a játékosoknak vagy akár a kormánynak is van valami minimális rész felelősége az ügyben. De azért tán ne feledjük a felelőség, a bűn jó része maguké a futball huligánoké. Mondok egy példát: Ha én trehány vagyok és csak egy ócska, elavult wertheim zár van a lakásom ajtaján, ráadásul egy akkora marha vagyok, hogy több millió forintot tartok otthon készpénzben sőt el sem rakom, hanem látható helyen az íróasztalomon van a pénzköteg és betörnek hozzám, attól még a betőrő a bűnös és nem én. A betörőt fogják lesittelni és nem engem. Sőt a csábító és könnyű zsákmány még csak nem is enyhítő körülmény.
Torgyán József a Fradi elnökeként többször bement a játékosok öltőzőjébe, egy alkalommal azt „javasolta” az edzőnek, hogy a balhátvédet, Mátyus Jánost tolja fel csatárnak. 1999-ben a kisgazda miniszter Deutsch Tamással az oldalán nézte végig a Hungária körúton az…..
Sokan kivesézték már a rettenetes ötletet a kötelező vasárnapi zárva tartásról, most, hogy a KDNP is felkarolta ezt a jó ezer évvel ezelőtt aktuális kezdeményezést. Nem akarom sokadikként elkezdeni védeni a kapitalizmust és a szabad piacot, benne a nyitvatartási idő szabadon…..
Blau t 2010.05.06 08:33:46
Ennyi hozzászólást nem olvastam végig, bocs ha ismétlek valakit.
Ezzel a Vasárnapi zárvatartással két bajom van. Az egyik elvi: Szabad verseny van, ehhez az államnak semmi köze. A másik, hogy át kéne gondolni kinek lenne ez hasznos és kinek káros?
Szereplők: Vevők, dolgozók, multik,a multikban lévő szolgáltatók, állam.
1. Nekem a vevőnek aligha jó, hogy ezentúl vasárnap nem vásárolhatok, szombaton meg baromi zsúfoltság lesz.
2. Dolgozók. Ők nyernek is vesztenek is. Nyilván nem lesz boldog a dolgozóknak az a 10-15 százaléka, akit lapátra tesznek. Aki ott marad, az jól jár a fiksz szabad vasárnappal, viszont elveszti a legtöbb helyen vasárnapra adott dupla bért. Öszességében nem járnak jól a dolgozók sőt rosszul járnak.
3. A multik köszönik szépen, hogy egy kicsit több pénzt nyomnak a zsebükbe. Miért? Azért, mert a vasárnapi nyitvatartásnak számukra csak akkor van értelme, ha a konkurencia is nyitva tart. Hiszen attól egyikünk sem fog kevesebbet enni és így vásárolni, hogy vasárnap zárva van a bolt. Majd megvesszük ugyanazt, ugyanott máskor. Ezentúl a multik megspórolnak egy csomó munkabért, energiát stb. ugyanannyi bevétel mellett.
4. A multikban lévő szolgáltatók - elsősorban éttermek - bevételük több mint felét a hétvégén azaz szombaton és vasárnap realizálják. Nagy részük lehúzhatja a rolót. Ez persze újabb munkahelyek megszünését is jelenti.
5. Végezetül az állam is rosszul jár a megszünő munkahelyek miatt csökken az adóbevétel, nő a segélyezendők száma.

Összefoglalva: Ha a dolgok mélyére nézünk, úgy tünik Semjén Zsolt a multik lobbystája.
Blau t 2010.05.06 13:02:59
@dzsaszper:
II/3 A multiknak gyakorlatilag a kisboltok nem jelentenek konkurenciát. (Na jó egy nagyon picit) Amíg a multik az alapvető elelmiszereket 30-40 százalékkal olcsóbban adják mint a kicsik, addig az emberek túlnyomó többsége náluk fog vásárolni akár vasárnap, akár hétköznap.
II/4 Nyitvatarthatnak, csak zárt boltok mellett az emberek nem fognak bemenni a plázákba, így forgalmuk alig lesz. Ami nem lenne baj, ha az történne, amit írsz, hogy viszont más éttermek forgalma meg nőni fog. Csak ez így nem igaz. Egyrészt mert sokan nem azzal a céllal mennek a bevásárló központokba, hogy ott ebédeljenek, hanem csak spontán beülnek valamit enni, ha már ott éheztek meg. Ők ezután vasárnap otthon fognak enni. Másrészt a veszeteség a plázák éttermeiben koncentráltan keletkezik, onnan ki fogják rúgni az alkalmazottakat. Akik viszont elmennek más étterembe enni a plázák helyett, azok szétszórtan különböző éttermekbe fognak menni, nem egy helyre. Így az egy-egy étteremre jutó forgalomnövekedés a tulajdonosoknak nyilván jól fog jönni, de nem lesz annyi, hogy új alkalmazottakat kelljen felvenni.
II/5 A fent írtak miatt a kisboltok forgalma alig fog nőni, hiszen a vasárnapi nyitva- illetve zárvatartástól az árversenyben továbbra is vesztesek lesznek. A csekély forgalomnövekedés pedig ugyanúgy el fog oszlani köztük, mint az éttermek esetén.
Gulyásdemokrácia Kampánykuss 2010.04.23 16:23:02
A kampánycsend a legszerethetőbb baromság, amit ember valaha kitalált. Bár azt még valószínűleg az OVB sem tudja, meddig fog tartani, az biztos, hogy nemsoká elkezdődik - élvezzük ki minden percét.Persze, technikailag nem tartható, meg ne nézzék hülyének az embereket, akik egy…..
Mintha csak újra 2005 lenne. Megint azon megy a vita, szabad-e Mohamedet ábrázolni, mi jár ezért büntetésül a nyugatiaknak, és jogos-e az öncenzúra. Ezúttal épp a Comedy Central nyúlt bele a jóba, amikor sikerült kicenzúrázniuk a South Park 201. részéből Mohamedet néhány…..
Gulyásdemokrácia Új nevek 2010.04.20 15:07:13
Divatba jött mostanában ez a névváltoztatósdi, a tegnapi MSZP-Új Baloldal ötletelés után ma Retkes Attila állt elő azzal, hogy nyáron meg kell változtatni az SZDSZ nevét és új alapokról megpróbálni az újjáépítést kispártként. Érdekes.Magának az ötletnek a felhasználása…..
A nemzetközi folyamatok is azt mutatják: a liberalizmusnak vége, beteljesítette küldetését, és most átadja a helyét másnak - mondta sok magyar liberális, amikor az SZDSZ az agóniája végső fázisához érkezett. Ugyanezzel jött elő sok jobboldali is, persze nem kevés kárörömmel.…..
Blau t 2010.04.21 15:19:25
@Udo von Raumschiff: Ne akarj meggyőzni, olyasmiről, amivel nem vitatkozom. Ezt írtam: "Az egyetlen kényes kérdés az állam és egyház szétvállasztása, de komoly ellentétek ebben sincsenek." Ha ez nem volt egy értelmű, akkor bővebben kifejtem. A demokratikus pártok mindegyike az egyetért az állam és az egyház szétválasztásában. Értelmezésbeli eltérések vannak, de ezek sem meghatározó jelentőségűek. Ilyenek pl. a hitoktatás választhatósága, az egyházak támogatása stb.
Az MSZP el lett zavarva, nagyon csúnyán. Ez jó.A Jobbik nem lett a második legerősebb párt. Ez is jó, nagyon jó.Budapesten az LMP megverte a Jobbikot. Imádom ezt a várost, komolyan.A Fidesz megnyerte a választást. Ez nem feltétlen jó, de szurkolok nekik, hogy jól kormányozzanak,…..
Blau t 2010.04.14 14:03:10
@iii: Nem azt állítottam, hogy nem létezik programjuk. Szó szerint ezt írtam: "Nincs programjuk, vagy ha van jobban titkolják mint a Fidesz."
Fenntartom, ha egy párt azt akarja, hogy rá szavazzanak, akkor a párt dolga nyilvánosan ismertetni a programját. Persze nem kétszázhúsz oldalt, csak a lényeget. Az LMP-ről én csak annyit tudok, hogy azt akarják bizonyítani, hogy ők becsületesek, nem koruptak és nem konfliktus gyártók. Ez jól hangzik, csak épp mindenki ezt mondja. Más párttól sem hallottam még, hogy "Szavazz ránk, mi majd lopjuk a közvagyont." Vagy: "Szavazz ránk, mi kiközösítünk mindenki mást."
Azt még a legócskább mosópor reklám készítői is tudják, hogy konkrétumot - vagy konkrétumnak látszó dolgot - kell mondani. Úgy hirdetnek, hogy kiváló fehérítő vagy épp szín megtartó hatás. Azt nem monják, hogy ez a legjobb mosópor, mert annak nincs tartalma. Azt sem mondják, hogy ez jobb mosópor az összes többinél, mert ezt sem lehet komolyan venni. Az LMP kampánya pedig csak erről szólt, hogy ők különbek mint mások.
Ráadásul az emberek többsége nem nagyon izgatja magát a politikusok becsülete miatt. A földhöz ragadt embereket, azaz a választók 90 százalékát nem érdekli, igazat mond-e a miniszterelnök, maffiozó-e a belügy miniszter stb. Az érdekli őket, van-e állásuk, elértéktelenedik-e a nyugdíjuk, kapnak-e gáz ár támogatást,nő vagy csökken az adójuk stb. Nekik semmit nem mondott az LMP. Lehet, ha nyomoznék utána, akkor megtudnám, milyen lenne a gazdaságpolitikájuk, ha hatalmon lennének, de meguktól semmit nem mondtak erről.
Blau t 2010.04.14 14:14:17
@iii: Közben a kedvedért kattintgattam. Megnéztem 8 véletlenszerűen kiválasztott LMP jelölt szórólapját. Közülük 6 semmit (szó szerint!) nem írt a terveiről, csak egy sablonos önéletrajzot kapunk. Kettő pedig lózungokat ír, Ilyet, hogy zöldebb környezetet, vagy fejletteb gazdaságot akarnak...
Blau t 2010.04.14 17:15:03
@iii: Az MSZP-nek inkább ismerhető volt a programja. Ráadásul a régi pártokat (Fidesz, MSZP) már ismerték az emberek, tudják - vagy legalább is azt hiszik, hogy tudják - mire számíthatnak tőlük. A Jobbik csinálta már eleget a fesztivált, ahhoz, hogy sethető legyen mire képesek. Az LMP-ről viszont alig tud valamit a többség. Tőlük kellett volna leginkább információt kapnunk.
Gulyásdemokrácia Égővörös 2010.04.13 15:21:00
Azt nyilván külön mondani sem kell, hogy ha az LMP-nek most van egy kis esze, és nem szeretné két nappal a Parlamentbe jutás után elveszíteni minden hitelességét, akkor csuklóból utasítja vissza az MSZP legapróbb közeledési kísérletét is. Nem is annyira az az érdekes, amit ők…..
Blau t 2010.04.13 18:59:32
@Captain Tott: De ez ennyire egyszerű. Az első helyen álló Fidesz jelöltek szinte mindenütt már az első fordulóban közel 50 százalékot kaptak. Azokon helyeken, ahol 42-43 % alatt végzett a Fidesz jelölt, ott 2 kivételével a Jobbik a második.
Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy Lendvai Ildikó állítólag a demokráciát félti a Fidesz két harmadától. Szerintetek mikor van nagyobb veszélyben a demokrácia, ha a Fidesznek megvan a két harmada egyedül, vagy ha a Fidesznek a Jobbikra is szüksége van a két harmadhoz?
Gulyásdemokrácia Rövidítés 2010.03.12 09:50:35
Van ugye egy olyan jól ismert szabály, hogy ha valakit csúnya dolgokkal gyanúsítanak, akkor a média csak a családi neve kezdőbetűjét írhatja le. Hogy ez jó rendelkezés-e, arról lehet vitatkozni (szerintem az), annyi biztos, hogy rettenetesen rosszul alkalmazott.Van legalábbis valami…..
Gulyásdemokrácia Viktatúra 2010.01.29 17:16:00
Helyesen cselekszik-e a Fidesz, amikor nyilvánosan demonstrálja: a párton belül a legkeményebb orbánista parancsuralmi zsarnokság van?Mert azzal, hogy Mádi Lászlót egyik pillanatról a másikra kirúgták, még csak nem is burkoltan ezt bizonyították. Egy olyan embert tettek ki egyetlen,…..
Vannak kifejezések, amikkel szívesen dobálózunk, miközben azt sem tisztáztuk, mit jelentenek. Az antalli hagyomány ilyen. Mennyien szeretik pedig mondogatni, hogy az MDF elárulta az antalli hagyományokat, vagy hogy most akkor ki is az antalli hagyományok valódi, jogos örököse - mégis,…..
Blau t 2010.01.29 17:12:06
Antall Józsefet nagyon útáltam annak idején. Ma már visszasírom.
Először is azért, mert értett ahhoz amit csinált. Nagyon értett hozzá. Kitűnő politikus volt, akkor is, ha nem egy oldalon áltunk. Az első világháború óta, azaz több mint 90 éve Magyarországon többnyire amatörök csinálják a politikát. 3 név jut hirtelen eszembe öszesen, aki értett is hozzá. Bethlen István, Kádár János és Antall József. Tisztességes politikus ennél valamivel több volt, de az sem túl sok. Olyan pedig aki tiszteséges és hozzáértő is volt egyetlen egy akadt. Úgy hívták Antall József. Amiket ellene felhozol, azok akkori szemmel tán valós érvek lehettek, de útolag nevetségesek. Göncz Árpád kifütyülése elég randa dolog volt, de bőven belefér a demokráciába. (Csak akkor naivak voltunk és azt hittük a komcsik búkása után, hogy csupa finom úr és hölgy lesz jelen a nyilvánosságban. Hát ez nem jött be.) Ugyanez a helyzet azzal a bizonyos Kónya-Pető vitával. Utólag már gróf kisasszonyok öt órai tea délutánjának tünik a dolog a mai viszonyokhoz képest. Nagyott bukott? Naná. Abban a helyzetben bárki megbukott volna. Amúgy Churchill is bukott ekkorát, de még senkitől nem hallottam, hogy rossz politikus lett volna. A taxisblokádot tökéletesen kezelte. Ugye nem felejtetted el, hogy volt aki akkor lövetni akart. Antall csak azért maradt meg sokakban negatív figuraként, mert teljesíthetetlen elvárások voltak vele szemben. Azt várta a tömeg a rendszerváltástól, hogy kolbászból lesz a kerítés és kaptak helyette inflációt, munkanélküliséget stb. Antall azt az adenaueri írányt követte, amelyet mindenütt elfogadnak. A népies-urbánus ellentéttől terhelt magyar közéletben egyfajta polgári keresztény konzervatív politikát képviselt liberális gazdaság szemlélettel, aminek nem volt semmi tömeg támogatása. A nácikat úgy rúgta ki az MDF-ből, hogy a lábuk nem érte a földet. Ellenfeleivel szemben is úri módon viselkedett. A legdurvább megjegyzése az volt, mikor ellenzékét le mikiegerezte. Nem ajánlot senkinek kötelet, nem hasonlítota ellenfeleit kölönbőző állatokhoz, nem nevezte és nem tartotta őket bűnözőknek. Nem panaszkodott külföldön a belföldi ellenfeleire, nem terroristázta le vendégeit. És NEM LOPOTT! Mellesleg - amire azóta sem volt példa - képes volt megegyezni az ellenzékével így a kétharmados törvényeket is meg lehetett változtatni.
Végrehajtotta a végrehajthatatlant. Békés átmenetet biztosított (elődeivel a Németh kormánnyal együtt) a demokráciába. Kiépítette a szükséges intézmény rendszert és életben tartotta a magyar gazdaságot.
Blau t 2010.01.30 16:30:36
@csongorbela: Nem lehetett felelőségre vonás. Ez volt a békés átmenet egyik feltétele. A bolsik ezt még a kerekasztal tárgyalásokon kialkudták.
Arrogancia? Akkori szemmel. Ma ez már kimondott kedveskedésnek számítana.
Kétség nem fér hozzá, Magyarországon Gaskó István hozta divatba az irreális követelésekkel meghirdetett sztrájkokat. Övé az ősbűn.Múltkor a postások egy része szállt be mellé a harcba, ők részesedést követeltek a Magyar Posta által eladott ingatlanokból befolyó pénzből.…..
Blau t 2010.01.14 16:30:44
Na álljunk meg egy szóra. A BKV-sek sok mindenről tehetnek, de talán azért mégsem lehet felelőségre vonni őket, mert Gaskó István (kurva anyád) "szolidarít" velük.
Eleinte abban bizonytalan voltam, hogy jogosak-e a követeléseik, hiszen ők azt mondták nem kérnek semmi többletet, csak amit eddig is megkaptak, a BKV meg azt, hogy a buszosok keveslik 13 % fizetés emelést, ennél többet pedig a mai helyzetben nem várhatnak.
Aztán tegnap Demszky nyilatkozott: A 13 % úgy jön ki, hogy vátozatlan bruttó nominál bért fizetnek, viszont az adó csökkent. A BKV meg annyira rendes volt a dolgozóihoz, hogy nem csökkentette a bruttó fizut. Vagyis tulajdonképen ily módon növelte. Illetve nem teljesen, mert a 2+2 %-ot + a pulykapénzt azért elvették.
Azon lehet vitázni, hogy a 250 ezer havonta sok vagy kevés. Ámbár a vita megkezdése előtt legyünk tisztában azzal, mi ez a 250 ezer? Nem nettó, hanem bruttó és nem bér hanem jövedelem. Azaz a túlórától a kajajegyen át a munkaruháig minden benne van. Így ez nettó 150 körül van. Szerintem nem sok. De ez mindegy. A lényeg: A világon nincs olyan dolgozó, olyan szakszervezet, amelyik ne tiltakozna, ha a munkaadó csökkenti a jövedelmét, függetlenül annak nagyságától.
Ha ráadásul kiderül, hogy az illető munkáltató az utóbbi időszakban kb. 2 milliárdot költött részben törvénytelen részben indokolatlan végkielégítésekre, akkor pláne joggal lesznek idegesek a dolgozók. Ez a két milliárd ugyanis kb 1,5-2 évig fedezné a dolgozók követeléseit. És ugyanez a munkáltató másra két kézzel szórja a pénzt. Csak egy példa: Kb 2 hete a Mexikói úton felszálltam a földalattira. Az állomáson ellenőrők dolgoztak. (Este 8 óra után történt az eset.) Egészen a másik végállomásig a Vörösmrthy térig mentem. Ez 13 megálló. Minden állomáson, mindkét oldalon 2 ellenőr dolgozott. (A végállomásokon értelemszerűen csak az indulási oldalon.) Azaz 52 ellenőrt fizetett a BKV. Sok ez vagy kevés? Számoljunk. Késő este 8-10 percenként jár a földalatti, a menetidő 15-16 perc. Azaz egyidejüleg 3 vagy maximum 4 szerelvény jár. Vagyis ha minden egyes földalattin utazott volna 2 ellenőr, akkor ugyanezt a munkát 8 ember simán elvégezte volna. 44 ember a mi adónkból fizettek tök feleslegesen. Elfogadva a 250 ezer forintos átlag jövedelmet ez 44 felesleges ellenőr 130 millió forintba kerül évente. Szerintetek hány ilyen dolog van még a BKV-nál?
De ha mindenáron a szakszervezeteken keressük a pénzt, ott is van mit keresni. Már azt sem értem, a szakszervezeti vezetőket miért a BKV fizeti, miért nem a szakszervezet? De ha már ez a törvény ám legyen, fizessen a munkáltató. Egy munkáltatót lehessen kötelezni mondjuk egy szakszervezet 1-2 vezetőjének a megfizetésére. Na de a BKV-nál 23 szakszervezet van. Ha mindegyiknek csak két vezetőjét fizeti a BKV a szakszervezeti vezetők által elismert módon havi egy millióval, az évente több mint 500 millió. Nem sok ez egy kicsit?
Blau t 2010.01.15 12:15:57
@Dragon Z.: Még egyszer: a sztrájk szempontjából mindegy, hogy sok vagy kevés a 250 000. Ha 10 millió lenne a havi bérük és az vinnék le 9,5 millióra, akkor is sztrájkolnának. Akkor is joggal.