Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mammamia)

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régente alapvető különbséget tettek hívő és hitetlen között. Az ötvenes évek Hollandiájában az egyházi/felekezeti hovatartozás pontosan tükröződött a politikai pártállásban, a gyermekszámban, vagy az élet alapvető kérdéseiről vallott más nézetekben is. Manapság kissé…..
mammamia) 2009.05.15 07:11:02
Kedves Pacsy!

A kép nagyon hívogató, olyan mintha egy másik világba kalauzolna, lehet ha belépnék rajta Narniában találnám magam? :) Ami mellékesen hasonlít az itteni suli bejáratához. Vonzotta a tekintetemet, aztán alaposabban megnézve egy sekrestyeajtót véltem benne felfedezni, ami aztán nagyon egybevág nálam a megkisértett hit/hitetlenség témájával.
Aztán elkezdtem olvasni az írásodat és ami nagyon megfogott: "Ami eltávolít a kiengesztelődéstől, falakat húz ember és ember mélyebb megértése, elfogadása köré, az engem nem érdekel; nem érdekel már." Ez egy ütős mondat. Eszembe juttatta amit még régebben, otthon olvastam Jean Vanierről, a küzdelmeiről, ahogy hazafelé akarta terelgetni az embereket. Ehhez társult a csillagos ég képe, ahogy megnyitja a gondolkodás távlatát Isten felé és mindjárt nekem is kedvem támadt idézni egy verset! :) Nem mintha annyira elmerültem volna az angol irodalomban (ezt azért már otthon is ismertem), de Shakespeare LXXV. szonettje ugrott be az Isteni Gondviseléssel kapcsolatban, hogy mennyi kegyelmet kaptam eddig is Tőle és még kapok is, a tenyerén hordoz, és mégis... "Thus do I pine and surfeit day by day,/ Or gluttoning on all, or all away." Ugyanez Szabó Lőrinc fordításában: "Koldus-szegény királyi gazdagon, részeg vagyok és mindig szomjazom." Nem így van ez?
@Felicitasz: Örülök neki, hogy nincs semmi komolyabb baj. Teccik a virágnyelv! :)
@fasírt: Szt. Ferenc Naphimnusza nekem is mély és művészi, mert számomra hiteles ember írta.
@zzzsuzsa: Nem baj, ráértettem. :) Ha véletlenül mégsem stimmelne a keresztnév, majd megírod, de a húsvéti szertartásnál úgysem azon volt a lényeg. A művészetnek erről kellene szólnia, amit megfogalmaztál. Nem? Egyébként álművészet lenne, ha nem vezetne el Istenhez, a látható világon túli észleléséhez.
mammamia) 2009.05.19 21:56:39
@pacsy: jó, megígérem. De azért időnként jövök, mert kiváncsi vagyok a folytatásra. Persze, csak akkor ha már éppen leadtam a heti aktuális esszémet! :)
Szerbusztok pártában élő vallásos leányok! Nektek szeretnék most valami fontosat üzenni. Meg akarom oldani az életetek nagy kérdését. (Csak, hogy érdemes legyen olvasni a jezsuita blogot! :) Én csak tudom hogy kell férjhezmenni: a cölebsz lelkipásztorok értenek igazán a…..
mammamia) 2009.05.01 21:01:30
@zzzsuzsa: hmm. Az örökbefogadás komoly dolog. Ha már elindítottad a folyamatot, akkor biztosan jól meggondoltad, hogy mibe vágtad a fejszéd. De tudod, erről Csaba testvér mondatai jutnak eszembe, amikor a gyerekekről és állami gondozottakról beszélt: "Szeretnék olyan lenni, mint egy fa, amelyre rászállnak az ég madarai, és fészket vesznek rajta. Aztán telik-múlik az idő és szépen kirepülnek abból a fészekből és lehet, hogy utána a fa felé sem néznek. Ezt jó előre tudni, de talán mégis érdemes ott lenni, egy nagy terebélyes fának lenni, és ezzel elérhetőnek lenni azok számára, akik így kapnak egy lehetőséget ahhoz, hogy családjuk legyen." Szép kihívás, aminek azért elég sok árnyoldala van, de kívánok hozzá sok erőt, és kitartást!
mammamia) 2009.05.01 23:49:57
Köszi mindenkinek a válaszokat!
@alopex_lagopus: "nem véletlen vannak nők és férfiak, így kerek a világ" - na ná! Elvégre Isten teremtette férfinak és nőnek, a maga teljességében és ez így van jól. Azt írtad, hogy nem minden ember alkalmas egyedülállónak - lehet, de mindenkinek meg kell keresnie, hogy mi az életfeladata, hivatása.
@zzzsuzsa: akkor hajrá! :) Örülök neki, hogy próbálsz rá alaposan felkészülni (már amennyire lehet) és gyűjtöd az infókat a környezetedből. Sok sikert hozzá!
@Felicitasz: nyugodtan tessék szövegelni :) Pacsy is erről írt az elején, amikor idézte egy bölcs asszony mondását "nem a pasi hozza a bodogságot, hanem a boldogság hozza a pasit". :) Az "én egyedül is szívesen élek" attitűd pedig már önmagában megszabadít a görcsösségtől, nem?
mammamia) 2009.05.02 00:04:38
@cziczmiczpindur: sztem is, de minden segítséget megad hozzá, hogy felismerjük a szándékát, s ha mégsem értjük, akkor addig tesszük a köröket(kapjuk meg a hasonló élethelyzeteket újra és újra), amíg fel nem ismerjük
Az imádság életforma. Senki sem tud (nagyon) másként imádkozni, mint ahogyan él. Az ima (és az élet) magasiskolájában egyetlen megtanulandó szabály van: nem beleszólni. Jálics Ferenc, aki sokunk számára tekintélynek számít ezen a téren - négy gyakorlatot javasol, amelyek…..
mammamia) 2009.04.15 08:26:59
@tewton: Köszi a tippet! Feltétlen megnézem. :) (De te aztán, jó későn szoktál netezni?! )

@pacsy: Jól értesz. Elgondolkodtam, hogy miért pont azt volt számomra fontos, amit kiemeltem. Úgy látszik, ami nálad a mellékhatás, az nálam a fő hatás! :)
Tudok egy plébánosról, aki az iskolában, ahova hitoktatni járt, provokatíve nem engedte előre az ajtónál a tantestület hölgytagjait. Mikor aztán valaki számonkérte rajta a férfiak részéről a nőknek kijáró kötelező udvariasságot, az illető kéjes öntudattal kijelentette:…..
mammamia) 2009.04.06 09:04:24
Kedves @Hozzászólás: érdemes lenne megnézned Holdnővér korábbi kommentjeit. Egy dolog sohasem ennyire fehér vagy fekete.
Megerősítheti saját meghívástörténete, és az őszinte ima ereje. Imában kérhető, hogy legyen erős kísértés idején. Azonban nem mellékes, hogy aki megérzi magán, hogy nem közömbös számára a másik, akkor engedje el! Ő Isten kiválasztott embere, akivel terve van! Lefoglalta magának. Könnyebb lenne elfogadni, hogy ne érj hozzá, ha mondjuk lenne otthon egy házisárkánya és öt gyereke? Na ugye. A Húsvét közeledtével jó alkalom arra, hogy rádöbbenjünk megváltottságunkra és imában kérjük Isten kegyelmét ahhoz, amit képtelenek vagyunk egyedül megoldani. Áldott Húsvétot!
Vége a pótvizsgaidőszaknak. Kész’vagytok? És? Régebben volt már úgy, hogy nem sikerült elsőre? Ezt most komolyan kérdezem! Nem csak merő kíváncsiságból. Engem ugyanis már volt, hogy kirúgtak… Kicsit nehezemre esik bevallani, de így van. Még egyetemistaként is…..
mammamia) 2009.02.25 17:28:18
Kedves Pacsy!

Azt kérdezted, hogy van-e tapasztalatunk a kudarcok értelméről? Azt hiszem nekem van, ami megosztható és építő lehet mások számára is. A középiskolai számvitel vizsgáimból szerzett tapasztalatom.
Amikor harmadikosként elkezdtem tanulni, e számomra akkor még nagyon idegen tárgyat, mindig fáziskéséssel tanultam meg az aktuális tananyagot. Otthon nem volt senki, aki segíteni tudott volna, és amíg megtaláltam a megfelelő korrepetítort szépen meg is buktam belőle félévkor. Vigasztalt a tudat, hogy menni fog és meg tudom csinálni, csak idő kell hozzá, amíg megérik bennem. Második félévben már próbáltam kijavítani, de nem voltam még akkor sem mindig naprakész, de nagyon törekedtem rá, hogy meglegyen és már az első félév anyagát is begyakoroltam! :) A könyvvitel tanárnőm látta az erőfeszítésem és úgy döntött, hogy ennek ellenére az augusztusi pótvizsgán szeretne viszontlátni! :( Nagyon nem értettem, hogy miért teszi ezt velem és Isten miért hagyja, hogy megbukjam. Három hónapig otthon a lábtörlőnek is nagyobb becsülete volt, mint nekem és emlékezetes maradt a nyári "szobafogság". De megtanultam! Aztán a tanárnő augusztusban átengedett, és később ebből az alapozásból éltem a mérlegképes könyvelői vizsgáimnál is. (Aztán 9 évig könyveltem utána :) és később a tanárnő kedvenc diákjai közé sorolt...) Szóval utólag visszanézve már pozitív élményem kötődik hozzá, de ezzel a kudarc élményel formálta át Isten a lényemet, hogy utána képes legyek elviselni azt, ha valami nem sikerül elsőre és épülni belőle.
Jezsuita bloggerek Lelki sztriptíz 2009.01.29 23:00:00
Nemrég ráálltam, hogy interjút adjak egy katolikus rádió számára. Egy barátom és rendtársam ajánlott be, az ő kedvéért nem utasítottam vissza. Mindig mondják, hogy a jezsuitáknak meg kell jelenniük a médiában. Na jó, rajtam ne múljék! Meg is érkezett egy kedves riporternő;…..
mammamia) 2009.02.01 23:43:57
@pacsy: Amikor először elolvastam a posztodat, veled együtt felháborodtam, hogy ezt így nem szabad megkérdezni és teljesen jogos volt, hogy kijelölted a határokat. Aztán elolvastam mégegyszer és megpróbáltam megérteni a kérdezőt, hogy miért tett fel neked ilyen kérdést. Átgondoltam a saját reakcióimat is, és milyen a saját affektivitási skálám (erről nemrég tanultam :) és arra jutottam, hogy nekem a sírással kapcs kérdés még belefért volna. Talán az lehetett a szándéka, (feltételezve, hogy ő szokott sírni) hogy a sírás felszabadító erejéről akar volna beszélgetni, csak ügyetlenül fogalmazta meg. Tudom, hogy ez viszont már nagyon személyes kérdés, és ebből a szempontból egy férfinál és egy nőnél máshol van a határ - szerintem. Lehet, hogy ezzel az érzelmek integrációjáról szeretett volna többet megtudni, és hogy hogyan lehet összekapcsolni az Istenkapcsolattal, az imával. Ez pedig már szerintem nemcsak kiváncsiság, hanem lehet róla beszélgetni. Lehet, hogy személyes szinten erre várt volna feleletet és hátha más is küzd ezzel a kérdéssel, innen lett volna közérdekű. Mint Mestertől várt volna választ, hogy mit lehet az érzelmekkel kezdeni. Szóval ez jutott róla eszembe. Ne haragudj, ha ezzel kommenttel illegális határátlépő voltam, nem célom vájkálni.

@scapinelli: a hiteles ima, a katolikus közönséget is érintő kérdés, szerintem az érzelmek integrációja. Amiről lehet elvonatkoztatva is beszélni, és akkor van rendben, ha nem kényszerből kell válaszolni, hogy "és mikor sírtál utoljára?", hanem ha valaki akar róla beszélni elmondja, megosztja, ha nem, nem.
Nemrégiben történt, hogy beszélgettem egy több gyermekes anyukával, akinek – hétköznapi eset a XXI. századi Magyarországon – gyakorlatilag semmilyen egyházi-vallási tapasztalata sem volt. Olvasott egy jezsuita spiritualitásról szóló újságcikket, ám egyszerre csak…..
mammamia) 2009.01.18 16:19:06
@kis_csirke: A szimpatikus atyáknak max. ennyi lehet a feladatköre: jóképű vagy apukát helyettesít??? ...és csak azért lehet hozzá fordulni, hogy még több időt lehessen tölteni vele lelkivezetés címén???
Ezt én nem gondolnám. Csak a csúnya férfiak mehetnek papnak vagy azok a nők lehetnek tanítványok, akik ha lemennek a bányába, feljön a szén? :) Nem is beszélve arról, hol van a döntési szabadság, a bizalom, hogy pap létére nagyon jól tudja mit csinál. (A pletykától kellene óvni?)
mammamia) 2009.01.18 19:20:07
@kis_csirke: Köszönöm a gyors válaszod és azt, hogy felhívtad a figyelmem a teljes kommentedre. Amit kiemeltem belőle, tudom, kicsit provokatív volt és nem azért, mert nem vettem észre az előzőeket, csak ez a része kicsit bántott. (Elgondolkodtam rajta.)
Szeretettel: m.
mammamia) 2009.01.25 22:58:16
@pacsy: köszi a válaszod! :) Az elcsendesedés a kápolnában szerintem is jó ötlet. Igyekszem megvalósítani.