Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ehje aser

0 bejegyzést írt és 125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy sok szempontból nehéz és fárasztó éven vagyok túl. Igyekeztem mindent elkövetni, hogy a magánéleti megpróbáltatások (csalódások, kudarcok stb.) ne hagyjanak túl mély nyomot a blogon, de azt hiszem, nem teljesen sikerült. A legtöbb tekintetben gyérebb volt ez az év itt…..
Az idő adománya című Derrida-kötetet olvasom, amely lényegében egy Baudelaire-prózavers elemzése, és arról szól, hogy lehetséges-e adni. Lehetséges-e úgy adni, adományozni, hogy közben egyszersmind ne vennénk is el valamit. Azaz: lehetséges-e kitörni az ökonómia…..
Ez tényleg egy olyan könyv, amelyet kivétel nélkül mindenkinek csak ajánlani tudok. Volt bennem kétely és tartózkodás, mert Ortega y Gasset 1930-ban írt hatalmas esszéje olyan közhelyévé vált az európai kultúrának, amelynek tartalmát mindenki ismerni véli: a hagyományos…..
Csetten és az... Túlélő lista 2010.05.05 08:42:16
Ehje Aser bejegyzése alapján úgy döntöttem, körkérdést intézek a kedves mindenre felkészült mamáknak (akik ismerik az élményt, milyen, ha nincs): mit kell bespájzolni a nehéz napokra, miből áll az igen hasznos túlélőkészlet?(liszt, cukor, olaj, konzerv, krumpli stb)..
Anyáknapja az idén elmaradt, legalábbis nem tudtuk elhagyni a házat, az a bizonyos rég nem várt fizu (most már azóta a harmadik sem) még mindig nem jött meg. Nem volt benzin, nem volt majális, nem volt fagyizás. Viszont összekapartam a maradék szójakockát, főztem köménymaglevest,…..
Pontilyen pont ilyen A csoda 2010.04.05 16:22:00
Húsvétkor a keresztény világ egy csodát ünnepel. Aki keresztény, magától értetődő módon fogadja el, hogy léteznek csodák. Aki nem hisz a csodákban, eleve nem lehet keresztény. De vallásosságtól függetlenül is: a csoda mint egy nem várt lehetőség bekövetkezte aligha…..
 ..
ehje aser 2010.03.16 14:49:50
@Attilajukkaja: A versike egy brassoi ironotol szarmazik

Nagyváradi, csupán Brassóban járt faipari egyetemre.
E blog hűséges olvasói nyilván észrevehették, hogy én nem vagyok éppen az élet bajnoka. Általában minden, amibe belevágtam, kudarcos eredményt hozott, legalábbis ahhoz képest mindenképp, amit saját elvárásaim diktáltak volna. Szereztem például diplomá(ka)t, de milyet. Van…..
ehje aser 2010.01.20 15:33:09
Írhatjuk egybe is: a nagyontoleráns ember. Toleranciájához ugyanis hozzánő a nagyság. Ő ugyanis nagyon toleráns. Mindenkit megért, mindenkit tisztel, mindenkit elfogad. Hosszú monológokat ír a tolerancia szükségességéről. Nem spórol a közhelyekkel. Lételeme a közhely.…..
A minap a buszon (a pótbuszon) különös élményben volt részem. Mellettem ült egy középkorú nő, vele szemben egy másik középkorú nő, és mind a ketten a Blikket olvasták. Önkéntelenül is rávetődött szemem a betűkre, láthattam az irdatlan betűkkel odarótt címeket, és csak…..
ehje aser 2010.01.20 15:33:08
A dolgok már csak olyanok, hogy történetük van. Semmi sem történik csupán csak egyszer. Minden, ami történik velünk, egy nagy egész részévé válik, és e nagy egész nélkül el sem képzelhető.Amikor tavaly blogbejegyzést írtam a Polgári Védelmi Hatóságnál…..
Ha felszínre tör ebben a világban valami kreativitás, valami, ami túlmutat azon, hogy az egyik ember a másikat valamilyen (általában körmönfont) módon elnyomja, kihasználja, tönkreteszi, akkor azt meg kell becsülni. Azt hirdetni kell. Mert az nagyon nagy kincs és ritkaság.Ilyen…..
Most tudtam meg, hogy én egy arany személyiség vagyok. Egy színterápiáról szóló könyv akadt a kezembe, melynek segítségével mindenki "kiszámolhatja" maga, hogy melyik szín jellemzi az ő személyiségét.A játék, mely a horoszkóphoz hasonlít, roppant szórakoztató. A…..
Most olvasom a Wikipédián, hogy Nietzsche szerint Goethe beszélgetései Eckermann-nal "a legjobb német könyv, ami létezik".Egyetértek. Amennyire persze egyetérthetek. Amennyire egy ilyen mondattal egyet lehet érteni.Szépen időrendben olvasom a könyvet, most éppen az 1827.…..
ehje aser 2009.11.21 16:48:00
Láttam a napokban egy színházi előadást Knut Hamsun Éhségéről. A darab — mint a regény is, melyből készült — egy csavargó, hajléktalan, éhező, széllelbélelt költőről, íróról, filozófusról szól, aki egy norvég nagyváros utcáit járva írja…..
Előzetes megjegyzés: Tudom, hogy a témáról nem egy blogbejegyzés terjedelmében lehet a legpontosabban beszélni. A mondandót itt kerekíteni, egyszerűsíteni, elnagyolni kell. Írni azért írok róla mégis, mert régóta izgat, foglalkoztat.1. Az Ószövetség azt mondja: "Szemet…..
ehje aser 2009.10.30 11:46:41
Inkább parancs, mintsem etika.

A "szemet, szemért" magyarázattal óvatosan kell bánni. Hadd idézem a Hertzl bibliai jegyzeteiből az idevonatkozó részt:

"lelket lélekért.
Ez a jogi kifejezés azt jelenti, hogy „megfelelő megtorlást”, mert azt nem jelentheti, hogy az, aki egy állatot ölt meg, saját életével lakol. Hasonlóképpen az a kifejezés, hogy „amint ő tett, ugyanúgy tegyenek vele”, a 19. versben és „fogat fogért” a 20. versben csak szakkifejezések annak a gondolatnak kifejezésére, hogy az elkövetett jogtalanságért megfelelő és méltányos jóvátétel jár, megfelelő bírói ítélet alapján. A zsidó történetben egy példát sem találunk arra, hogy a ius talionis elvet szószerint alkalmazták volna (v. ö. Maim Chóbél I,6). A Talmud bölcsei számára a „szemet szemért” nem jelentett egyebet, mint annak a jogi elvnek a hangsúlyozását, hogy a megtorlásnak vagy a kártérítésnek arányosnak kell lennie. „Egyetlen későbbi (rabbinikus) törvénykönyv sem tekintette a ius-talionis-t kielégítő megoldásnak, ámbár a korukbeli európai és ázsiai jogrendszerek mind ezt az elvet tanították (D. W. Amram). Ez az utolsó mondat emlékeztet bennünket a történelem egyik paradoxonjára. Az egyik oldalon a zsidóság, az úgynevezett „szigorú törvény” vallása, elutasította a ius talionis szószerinti alkalmazását, és nem ismert kínzóeszközöket a törvényes eljárásban, sem nem csonkítást mint törvényes büntetést. Másrészt keresztény országokban csonkítás és kínzóeszközök alkalmazása majdnem nélkülözhetetlen eszközei voltak a törvényes eljárásnak a 13. század közepétől a 18. század végéig, sőt egyes országokban a 19. közepénél is tovább."

Jézus nem azért jött, hogy eltörölje a törvényt, hanem hogy betöltse.
Nem a szíven túli világgal, hanem a szíven belülivel kell megküzdeni.

A 8. pont kapcsán visszakérdezek Pont: neked múlik, vagy telik az idő?
Szerb Antal — tudvalevő — nem írónak volt nagy. Őt az irodalomtörténetei tették halhatatlanná. Azzal, hogy az irodalomról csevegve tudott írni, elődei, kortársai és utódai ólomnehéz, pontoskodó és tudálékos szavai helyett, ugyanakkor mégis szakszerűen, hatalmas…..
Gyakran olvasni, hallani olyan véleményeket, melyek szerint "homoszexualitás" ügyben különösebb teeendők már nincsenek ebben az országban. Megszüntették a kriminalizálást, az alkotmány rögzíti a teljes jogegyenlőséget, szexuális irányultság alapján éppúgy nem…..
Harry Potter és a félvér herceg - filmkritikaAz egyik a filmről szóló kritikában az egyedi látásmódot hiányolta a szerző, miért nem mutatja meg a rendező saját Harry Potterét.És bizony ha valaki hozzám hasonlóan nem elvakult rajongó, annak ez a film sokat nem nyújtott. Ezt a…..
Vajon milyen lehet a világ "visszája"? Vagyis a világ "ellentéte"?Kapásból azt mondanánk erre, hogy a világ ellentéte a semmi. Amikor van valami, akkor világ van; akkor nincsen világ, amikor semmi sincs. Igen ám, de a semmi, mármint amit semmiként elképzelni…..