Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Collurio

5 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az előző részben vázoltuk, hogy milyen tényezők juttatták a magyar felsőoktatást abba az állapotba, amelyben most van. Egyébként szerintünk ez az állapot nem katasztrofális, nagyjából megfelel az ország általános viszonyainak. Az állam által felügyelt szférák…..
Csak négyszer lehet ezentúl vizsgázni? A professzorok "élet-halál urai" lesznek? A hallgatói képviseletek tiltakoznak, pedig a magyar felsőoktatás problémáinak megoldásához a KISZ-utód HÖK-öt kell először felszámolni. Felzúdulást váltott ki a hallgatói…..
Collurio 2010.10.27 11:19:14
Elég erős kérdéseket feszegettek itt sokan, és úgy látom, nem mindenki van 100%-ig képben pár dologgal kapcsolatban.

Vizsgaalkalom:csökkentés:
Gyengébb szakokon úgyis átdobálnak mindenkit, 4 alkalom alatt is. Viszont ha valakinek félévi 8 vizsgája van 6 hétre, és ebből elmélet-gyakorlat van a vizsgán matekból, fizikából és kémiából, akkor az már kicsit más. Ráadásul természettudományi-műszaki vonalon egy tárgy elhagyása rögtön egy év csúszást jelent! Emellett már most sem mernek sokan külföldre menni a kevés vizsgalehetőség miatt... tartsuk őket még jobban itthon? A rendszert BEFELÉ kell szűrni, nem felvenni aztán kidobálni...

HÖK:
A sárdobálás és negatív példa keresés a legkönnyebb. Közületek senki nem volt egy jó gólyabálon, bulin, előadáson, amit a HÖK szervezett, és olcsóbban tudtatok menni, mint egy nem HÖKös programra? Egy-egy óriáskar HÖKösiet persze nem ismerhetik személyesen, ezért meg sem lehet ítélni a munkájukat. Természetesen rengeteg előny jár a képviselőséggel - egyéni tanrend, kapcsolatok, stb. -, de ahol rendesen dolgoznak, mi a gond ezzel?

Természetesen a "mutyizást" elítélem, de HÖK nélkül ki szervezné a hazánkban amúgy is egysíkú hallgatói életet (buli, sport, kultúra)? Hogyan jutnának el az egyetemi határozatok a hallgatósághoz? Ki jelentetné meg az iskolai lapokat?

Emellett viszont véleményem szerint a HÖK-ös képviselőknek tanulmányaikat nem lehet feladni a kinevezés miatt, abban is "példát kell mutatni". Ezért leválthatók évente, viszont, ahogy már korábban írták, a választásokra úgy kell embereket gereblyézni. Így egy nagyobb baráti társaság akár dönthet is, ez van. Onnantól kezdve pedig lehet, hogy előnyben lesznek, viszont vessen magára, aki nem szavazott. Ez a tipikus magyar közöny, ami a nagypolitikai választókat is jellemzi.
Collurio 2010.10.27 12:01:56
Az alapvető probléma az, hogy amíg a mennyiségi oktatásban van a pénz és nem a minőségi oktatásban, addig semmi sem fog változni. Sajnos ma egyszerűen nem engedheti meg magának a legtöbb egyetem, hogy egy tanár max 10-20 embert oktasson egy gyakorlaton. Ez egy olyan létszám, ahol a - normális - hallgató már elgondolkozik, hogy katalógus nélkül bemenjen-e, a tanár ismeri a résztvevők kvalitásait, ki tudja szűrni a magasabb szintre érdemes embereket. A személyesebb oktatás eredményesebb, van mihez és kihez kötni a hallottakat, és egy ilyen órán muszáj figyelni, mivel nem lehet aludni a hátsó padban. Aki pedig még ezeken az órákon sem figyel, amik úgymond szakmaiak, annak viszlát.

Ehhez azonban szigorú felvételi eljárás kell. Egy-egy magasabb szintű szaknál akár motivációs anyagot is lehetne kérni (mint sok MSc és MA esetén). Aki csak divatból megy egyetemre, azt nem kell felvenni! A keretszámokat úgy kell megjelölni, hogy a diploma valóban érték legyen, és ne csak hangoztassuk ezt, és osszuk a nullával egyenértékű papírokat mindenhol. Mesterképzésre például jelenleg kb mindenkit felvesznek, mivel nem bírják feltölteni a helyeket... az ilyen rendszerhibákkal kellene először foglalkozni!

Emellett a megélhetési egyetemista intézményét meg kell szüntetni: szoctámból, piti szakon szerzett max ösztöndíjból 10-12 félévig éldegélő hallgatókra nincs szükség!

Kisebb keretszám --> szigorúbb felvételi (nem csak hozott pontok, specifikus!) --> magasabb tudásszint --> ösztöndíjak tanulmányi eredmény felé súlyozása --> motivált, jól felkészült hallgató = sikeres oktatás.
Az AXN hamarosan bemutatja a So You Think You Can Dance című amerikai táncos-reality-t, azt, aminek egy vadhajtása már nálunk is ment Megatánc címmel a TV2 jóvoltából. A műsort az American Idolt (is) jegyző Simon Fuller készíti, és célja, hogy felfedezzenek olyan táncos…..
Collurio 2009.05.04 18:41:39
Gáspi: "Apám '84ben vett egy Babettát, mondván, h mégis kevesebbet fogyaszt, mint a trabant, csak egy baj volt vele, h reggel 3 kört kellett vele futni a garázs körül mire beindul... De nem volt gond, mert apámnak akkora vádlija lett, h következő évben 3000 méteren elindult az…..
Collurio 2009.04.16 14:50:38
:D
Megkezdődött a szezon: több százan sorakoznak a Késmárk utca sarkán, hogy bejöhessenek, de csak az NLGsek számára elérhető a rendezvény. A kunhalasi parasztok kint maradnak!Mostantól élő bejelentkezések következnek a rendezvényről.14:30 Szellem és én megvettük a 8liter bort, a…..
Forum Kunhalasium Futball I. 2009.03.10 19:19:18
Tisztelet, új poszt. Mindig több a fél ötlet, mint a türelem...Szóval most a társasági életünk sarkalatos pontjáról, a fociról lesz szó. Már amennyiben annak nevezhető megye II-es játékunk, Tóth tanár úr szavaival :"ez nulla. Ez nulla bazmeg, nem tudsz jobbat?"A…..
Forum Kunhalasium Horgászat 2009.02.23 14:46:00
Amíg a többiek beregelik magukat és leporolják a sörszagú keyboardot, zúzzunk be egy kicsit hosszabb történetet, amely bár sokak által hallott darab, mégis hatalmas klasszikus. A helyszín a Balaton legjobb partyhelye (nem, nem Siófok, Füred, Keszthely), az időpont nyár.Történt,…..
Forum Kunhalasium Vágyak... 2009.02.23 01:41:01
A tegnapi (hú, ma már hétfő van? Megint lecsúszott 3 sör...) este talán egyik legnagyobb beszólása pesti barátunktól származik. Mielőtt elindultunk a főként idősebb, 30-as korosztály által látogatott szórakozóhelyre, az alábbiakat nyilatkoztatta ki:"Én ma olyan…..
Forum Kunhalasium Hello, mi! 2009.02.22 15:55:27
No, hát akkor megannyi finom újításunk után ezentúl a nagy világhálón is nyomonkövethet minket rengeteg jó- és rosszakarónk. Mától elérhető a Forum! Egy kis info: a blog teljesen önző és összevissza módon fog működni. Kifejezett célja nincs. A társasággal (főleg…..
Modorosblog A modoros egyetemista 2009.01.07 08:14:00
Örülünk, hogy vagytok, ugye mindenki szavazott már? ;-) Ismét köszönjük a nemes viaskodáson túl közzétett kiválóan modoros MLM-es idézeteiteket - ígérem, hogy lesz még 2. rész is! Mai témánkat a magyar felsőoktatás világába becsöppenő gólyáknak köszönhetitek. Előre is…..