Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valaki2

1 bejegyzést írt és 433 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kínos csend. Szinte tapintható volt a feszültség Az ügyvezető behívta Csabit, (mintha tudnám ki is az Csabi..) mint kiderült a pénzügyes kollega, akitől megkaptam volna a borítékot minden hónapban. Vagy ha épp Csabira csúnyán nézek az irodában, esetleg nézeteltérésünk van, gondolom akkor nem kaptam…..
Több, mint 20 év telt el azóta, hogy megírtam az első olyan programom, mellyel pénzt kerestem. Azóta elvégeztem egy egyetemet, majd több különböző területen dolgoztam: mint tesztelő, mint embedded fejlesztő, mint asztali és webes alkalmazás fejlesztő, később pedig mint SCRUM master. Idéntől…..
Vajon milyennek látjuk Magyarországot és azon belül is Budapestet, és a szülővárosunkat több évnyi távollét után? Mennyit változott előnyére és hátrányára az ország? Ezeket a kérdéseket válaszolja meg a mai poszt, Susan írása, amihez képeket is küldött. Te milyennek látod külföldről Magyarországot?…..
Valaki2 2018.02.05 19:05:34
@kisrumpf: Nutri free mix per paneből tök frankó gluténmentes kenyeret lehet sütni, ami másnap is fogyasztható,és jól is néz ki.
Pár napja derült ki, hogy bezár Budapest egyik nagyon jó, díjazott étterme. Többféle találgatás is szárnyra kapott ezzel kapcsolatban, így a legegyszerűbb megoldást választottam, megkérdeztem a séf-tulajdonost...
Valaki2 2017.10.07 18:27:26
@petimegmondja: Azért a kínai gyorsbüféről jó ha tudod, hogy ott a kaják egy - jó - része ebben a formában egyszerűen nem létezik Kínában. Ezek a magyaroknak kialakított kínai jellegű - nyomokban kínait tartalmazó - ételek.
Imádom ezt a képet. Tudjátok mit ábrázol? Egy vágyálmot. Egy utolsó, sosem volt szalmaszálat. Egy olyan valóságot, ami sosem létezett, csak a kétségbeesés és elkeseredett remény által táplált fantáziák világában. Bármiben tudunk hinni, ha elég sok forog kockán és eléggé…..
Érdi futótársam, Györgyi nemrég chi futás alapképzésen járt, én pedig megkértem, hogy írjon róla pár szót, mert nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataira. Régóta szeretnék már egyszer eljutni egy alaptanfolyamra, a könyv sem rossz, de biztos vagyok benne, hogy egy oktató által irányítva és a…..
Valaki2 2017.09.01 13:54:36
A témához:

www.youtube.com/watch?v=4fjC1Oim0UQ

érdekes megnézni, hogy Usain Bolt lába hova érkezik, a sarka hogy mozog, stb.
J-vel írandóSokan képtelenek megjegyezni, vagy éppen túlzott igyekezetük eredményeképpen, de a muszáj szót képesek elipszilonnal (ly) írni: muszály. Találtam a neten egy szavazást, ahol 42 ellenében 602-en a helyes írásmódra szavaztak, tehát ezt sokan tudják. Ezt a mindössze…..
Valaki2 2017.08.25 11:21:03
@Dester: megjegyzés, a

utál - útál (ezt még megértem)
durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hosszan ejtjük...)

ezeket bizonyos tájakon bizony hosszan ejtik. :)
Jó napot, nyitva vannak? - kezdjük a jól bevált köszönéssel, de nem reagál senki. Üres a kerthelyiség, mentségükre legyen mondva, épp, mintha vihar készülődne, mindenesetre megjelentek a felhők az égen, ami ezúttal nem teljes mértékben az érkezésemnek köszönhető.   Sehol senki. Bemegyek a…..
Valaki2 2017.06.11 21:03:10
@városjáró: ma voltunk kínai étteremben. Rendes kínaiban, nem talponállóban. Egy főétel 3000 volt, PLUSZ köret, PLUSZ ital, mégis teltház volt.
A fenti képek az Amerikai Nemzeti Archívumból valók, melyek 1942-ben készültek. A második világháború során a tengerészgyalogos kiképzések egyik meghatározó része volt a közelharc oktatása, e pár kép között ínyencségként egy twister is látható. Vajon a magyar katonánknak akkor hasonlót tanítottak?..
Régóta állandó téma, hogy a magyarok nyelvtudása siralmas, az okokat, problémákat már sokan több alkalommal is összegyűjtötték. A megoldásra viszont nehezen találni ötleteket. A Nyelvtudásért Egyesület figyelemfelhívó akcióját, konferenciáját eddig semmilyen javaslati csomag nem követte. Ebben a…..
Wandy szerint Conor McGregor max kék öves jitsus. De mit jelent ez valójában?..
Valaki2 2016.04.24 19:03:16
@chuck-d: csak egyet tudok érteni, én is így láttam azt a meccset.
Most olvasom a hírt a Magyar Földrajzi Társaság honlapján, hogy a szakiskolák döntő többségében idén szeptembertől megszűnhet a földrajz oktatás. Mivel a Pangea blog alapvetően földrajzos, és remélhetőleg némi hatással van a hazai földrajzos ismeretterjesztésre, nem mehetünk el szó nélkül a…..
Valaki2 2016.04.23 15:37:38
@Crescence: nagyjából egyetértek, kivétel a kézségtantárgyakat. A rajz pl. a szem-kéz koordinációt, a kéz finommozgását, a fantáziát stb. fejleszti fantasztikusan, és egy jó közepes szinten mindenki meg tud tanulni rajzolni (lásd még nagy rajzkönyv). A művészettörténet az tutira bukó lenne, nem utáltunk semmit jobban, mint amikor művészettörténet óránk volt. A rajz helyett egyébként inkább képzőművészet szerű dolgot tanítanék, amiben benne lenne a rajzolás, festés, agyagozás, kreatívkodás, modellezés, stb.

Az ének-zene már egy kicsit kérdésesebb, bár erre meg az lenne a megoldás, ha hangszeren tanulnának meg játszani a gyerekek, mint ahogy tőlünk nyugatabbra teszik (és ez a hangszer alapvetően nem a hegedű/nagybőgő, hanem inkább a gitár, dob, stb.) ehhez már lehet kapcsolni az elméleti zeneoktatást, kotta olvasást, stb.
Valaki2 2016.04.23 15:39:06
@pitcairn2: nem a "formális" oktatással van a gond, ahol egy tananyagot kell leadni (tegyük hozzá, tananyag nélkül csoportot oktatni NEM lehet), hanem az oktatás módjával (frontális vs csoportmunka, csak lexikai tudás fejlesztés vs komplex fejlesztés).
Egy bérlő ronthatja annak esélyeit, hogy könnyen el tudd adni lakásodat, de javíthat is rajta. Ezért összegyűjtöttük, mit kell tenned ahhoz, hogy albérlődet együttműködésre bírd ellenségeskedés helyett. A válság évei alatt sokan kényszerültek arra, hogy kiadják…..
  A piros sarokban: az önvédelmi guruk varázstechnikái. A kék sarokban: az igazi, működőképes utcai önvédelem...
Valaki2 2016.02.19 08:54:43
Szia,

nagyon érdekes cikk volt, bár nem igazán értem a koncepciót. A harcművészeteket és küzdősportokat a maguk kontextusában kell értelmezni. Először leszólod a tradicionális hm-eket, utána pedig bemutatod, hogy utcán milyen megmozdulásokat érdemes használni, melyek mind tiltottak egy küzdősport mérkőzés során, viszont érdekes módon részei a tradicionális hm-eknek.

Az egész harcművészet szó necces, a martial arts szó eredetileg katonai jártasságot jelentett. Mit kell tudni egy katonának? Kell erőnlét, sokat gyalogolni, különböző fegyverekkel bánni, kis és nagyobb csapatban mozogni, lovagolni, úszni, fegyvert karbantartani, stb.

Miért fegyverrel bánni? Egyszerű: mert fogjunk egy tetszőleges MMA/kickbox/etc. bajnokot, meg egy 50 kilós mérges kislányt késsel a kezében. Én nem az MMA bajnokra fogadnék. A fegyver hihetetlen módon kiegyenlíti az esélyeket, ezért is használja mindenki. A pusztakezes technikáknak szerepe nem az volt, hogy azzal "harcoljanak" harctéren (a pusztakezes magányos harcos a harcmezőn másik neve a még-élő-halott), hanem ha a katona elvesztette a fegyverét, akkor esetleg kihúzza addig, amíg a másiktól elszedi. Hogyan szeded ki a másik kezéből a kardot, lándzsát? Kézcsavarással, és dobással, esetleg előtte némi ütéssel megpuhítva. A másik gyakori probléma a civil kontroll volt, amikor el kellett fogni valakit, itt is ütés, rúgás, dobás, és álló feszítéseket alkalmaztak, hogy gyorsan megadásra kényszeríthessék a támadót. Chin na-nak itt van a helye, ahogy a középkori európai harci birkózási technikáknak is. A harmadik, hogy sérülésmentesen tudjanak gyakorolni, erőnlétet fejlesszenek, vitákat rendezzenek le: itt a különböző feszítésmentes birkózó technikák működnek, gyakran kabátban, földrevitelig. Mongol birkózás, Shuai jiao, Auerswald, Sumo, Backhold birkózás, Cumberland-Westmoreland, stb.
A katonai rendszerek, és a népi önvédelmi rendszerek pedig egymásra hatottak oda-vissza. Kicikínait elvitték katonának, kapott valami kiképzést, hazament a faluba, aztán gyakorolta tovább.

Technikák: elég sok régi forrást lehet találni, mondjuk az 1940-es évektől visszafele érdemes keresgélni, amikor még a kutyát sem érdekelte a "harcművészet". Azt fogod látni, hogy ugyanolyan birkózó technikákat használtak akkor is, és most is, csak más a ruházat, meg a hajviselet. Csipődobás, kar és lábkulcsok, ledöntések, lábfelszedések, nincs igazán új a nap alatt.

A lényeg az, hogy kontextusban kell értelmezni az egyes stílusokat, rendszereket, ez viszont idővel, és kutatómunkával jár.
Valaki2 2016.02.24 08:27:46
@superjani: már ne haragudj, de elég régóta van youtube. Nézd már meg, hogy mondjuk a briteknél, vagy akár másik országban is hogyan próbálnak megfékezni egy késsel hadonászó embert a rendőrök? Vagy akár az izraeli katonákat érő késes támadásokat is meg lehet nézni, pedig azt sokszor nők követik el, mégis, hiába a krav maga kiképzés, meg a katonaság, az első 4-5 szúrást jó eséllyel benyalja a kedves védekező fél. De akár csak próbáld meg, hogy vegyél fel egy sisakot meg egy vastag pulcsit, aztán kérd meg az ismerősöm hogy egy gumi késsel próbáljon megszúrni. Akkor majd lesz elképzelésed arról, hogy mennyire "könnyű" lefegyverezni egy "késsel hadonászót"..

Kés kiképzés: ha veszel egy olyan embert, aki semmit nem tud, mennyi idő alatt lehet belőle veszélyes embert csinálni? Az én tippem olyan 1-2 nap edzésidő lehet. Ennyi.
A héten megkezdődik az országos aláírásgyűjtési kampány, amely a migránsok európai szétosztásának Brüsszelben megfogalmazott kötelező kvótáit utasítaná el. A belső használatra szánt, pártpolitikai logika alapján meghúzott újabb frontvonal érthető, azonban a kérdés a…..
Valaki2 2015.11.11 10:51:06
@rejtjel: namost, jó részük török menekülttáborból jön, tehát közel sincs az életük közvetlen életveszélyben. Hogy szar az élet ott? Persze, bizonyára. De csak azért, mert valakinek rossz az élete, még nem jöhet, különben megindulhatna 500 millió kínai és indiai is, pont ugyanilyen alapon.

A csökkenő népesség önmagában nem gond, és vgy egy tucat módon meg lehet oldani a problémát, nem biztos, hogy egy kultúraidegen népcsoport betelepítése a megoldás.
A kambodzsai varrónők a hideg földön alszanak és férges ételt esznek.Az Ökofilmklubban járunk. Fél hétkor úriemberek robognak keresztül a városon, lányok, asszonyok gyülekeznek az A38 előtt, megkezdődik a sorban állás: most először vetítik le magyar felirattal a Gullruten-díjas norvég Sweatshopot.…..
A menekültválság egyik újabb mellékjelensége, ahogy az amúgy is rossz sajtójú Magyarországot jobbról-balról pofozzák a nemzetközi médiában. Mindezt nagyon sokszor úgy, hogy szó sem esik arról: a meglévő hazai, nemzetközi és uniós jogot próbálja alkalmazni hazánk a…..
Valaki2 2015.09.07 15:54:14
@GNDL: Milyen embertelen bánásmód a menekültekkel szemben? Az, hogy összefogdossák őket, akik a zöldhatáron át jönnek? Az, hogy menekülttáborokba viszik őket, ahol regisztrálják? Ja, kérem, ha a menekült nem akar oda menni, és kivárni szépen azt az 1-2-3 hónapot, amíg elbírálják az ügyét? Bakker, azért, mert valaki menekült, nem jelenti azt, hogy innentől kezdve azt tehet, amit akar... be kell tartani a szabályokat, ha már vannak.
A napi pár ezer az napi 3000, de lassan már 5000, és bizony ez rengeteg ember, és az nagy szerencsénk, hogy húznak tovább, mert nem, több tízezer embert (egy hét alatt 2x ezer ember jön, ez egy kisváros létszáma) egyszerűen nem tudunk, és legfőképp, nem akarunk 5 csillagos hotelben elszállásolni. Ők meg nem akarnak itt maradni, úgyhogy win-win.
Valaki2 2015.09.07 15:56:45
@Christopher Adam: az üldöztetésről. Ne beszéljünk már hülyeséget. Magyaroszágon nem üldöznek senkit. Aki ide jön, mint menekült, az nyugodtan kérhetne menekültstátuszt, megvárhatná, és boldogan élhetne, beintegrálódva a társadalmunkba, megtanulva a nyelvet, felvéve a szokásainkat. De hát erre nem fűlik a foguk, megértem valahol, nem akarnak havi 120 nettóért igázni, amikor ennek 5x-ösét keresnék nyugaton.
Kiss Judit Ágnes naplova Háborús 2015.08.28 18:18:00
Te mit csinálsz, ha kitör a háború? Én menekülök. Az első lövés után fölkapom a gyerekemet, húzom magam után a férjemet, és el innen az első helyre, ahol, nem lőnek. (A macska... Istenem, mi lesz a macskával?)Nem tudom, ki fogad be és hol. Nem tudom, meddig kell bujdosnom. Lehet,…..
Miután az olvasói túl nagy számban lájkolták általuk nem kedvelt közéleti szereplők halálát, a Mandiner most már nem teszi lehetővé, hogy "tetszik" vagy "nem tetszik" gombot lehessen nyomni a halálhírekre. Emlékezetem szerint ez akkor indult el, amikor túl sokan lájkolták…..
Valaki2 2015.08.29 11:33:25
@Éhbérkommentelő: köszönöm, végre valaki ....
Az álkeresztény Fidesz-KDNP a saját politikai érdekében felhergelt egy országot azokkal a menekültekkel szemben, akiket egy ordas csúsztatással bevándorlónak nevezett. Orbánék nemzeti…..
Valaki2 2015.08.15 23:28:14
@pamut: Azért érezzük annak a kettősségét, hogy ha valaki mondjuk Afganisztánból jön, akkor az EU-n belül oda megy, ahova akar, és addig marad, ameddig neki jólesik, míg nekünk, akik EU tagállamból megyünk át, hivatalosan, jogszerűen dolgozni, 3 hónapnyi tartozkodási időnk van, és ha az alatt nincs melóhely, akkor húzás haza.
A lakáskiadás elképesztő reneszánszát éli most Budapesten és főleg az ország nyugati felében. Az árak száguldanak, a bérlők sorban állnak és egymásra licitálnak. De nem…..
Sajnos egyre többen érzékenyek a gluténra (és hívják magukat tévesen lisztérzékenynek, pedig glutén nem csak a gabonafélékben van). Mondhatni gluténmentesen étkezni - legalábbis kellemes szájízzel - szinte lehetetlen. Ha valaki el sem tudja képzelni, hogy milyen lehet…..
Valaki2 2015.06.28 13:27:20
@devilstrueface:

Érdekes cikk volt, viszont nekem teljesen hiányoznak a mögé tett kutatási eredmények, így kb. Antal Vali szint.
A charlestoni templomban elkövetett mészárlás után mozgalom indult az Egyesült Államokban a polgárháborúban a déliek által használt konföderációs zászló eltüntetésére. A kampányról - amelyben politikusok, médiaszereplők mellett a legnagyobb áruházláncok is részt vesznek…..
A kormányzat egyre idiótább kereskedelem-korlátozó szabályozásairól nem egyszer írtunk már. Arról is, hogy a különböző okokból bevezetett korlátozások egyrészt egyre inkább ütköznek a hétköznapi élet szokásaival és a józan ésszel, másrészt pedig már egymással…..