Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bugreport

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Igény, az volna rá 2008.12.17 06:14:00
  Na, kuss lesz a bakancsoknak. Fasizálódni tilos. Pedig a gárda jó dolog.   Szorosan kapcsolódik: Challengeland..
bugreport 2008.12.17 12:36:02
szegény TWA, egy szóval se említette a külpolitikai vonalat, konkrétan a szlovák-magyar kapcsolatokat, pedig ez a lényeg.

Józan ésszel belátható: ha azt akarjuk, hogy a szlovákiai magyarokat ne vegzálja Slota + legyenek magyar nevek a szlovák tankönyvekben, akkor a magyar államnak is kutyakötelessége betiltani a Gárdát.

Ezért lehet és kell is üdvözölni az elsőfokú ítéletet: a magyar állam megmutatta, hogy a szélsőségesen nacionalista vadbarmokat igenis betiltjuk, mint ahogy a csehek és a szlovákok is (függetlenül attól, hogy szeretjük-e a Gyurcsány kormányt vagy sem). Tehát Slota nem hivatkozhat arra, hogy exportáljuk a szélsőségeseket Szlovákiába. Javulhatnak a szlovák-magyar kapcsolatok, és ez elsősorban a szlovákiai HTM-eknek jó!

Szerintem tiszta sor, hogy a MG sértette a magyar alkotmányt, az emberi méltóságot. Ezt ismerte fel indoklásában helyesen a bíró, amikor elfogadta az ügyészség érvelését. Amit a MG csinál, az nem szólásszabadság, hagyományőrzés, hanem pure félelemkeltés, ráadásul sunyi módon egy civil szervezet álarca mögé bújva.

Ez a közéleti üzenete az ítéletnek: a Magyar Gárda nem masírozhat többé cigány falvakban, a Felvidék magyar oldalán, a fővárosban, mert ez sérti a cigányok emberi méltóságát. És ezen keresztül az enyémet is! Ha másodfokra emelkedik a döntés, onnantól kezdve akár szét is lehet kergetni az MG-t a rendőrséggel, függetlenül attól, hogy az egyesületet, és nem a "mozgalmat" tiltották be.
 Egykor közös hazánk egészét szereti Sólyom László, aki szlovák tárgyalópartnereinek kevesebb görcsösséget és egymás történelmének megismerését javasolja. Magyar államfő először nyilatkozott egy blognak, a köztársasági elnök a Reakciónak adott interjújában úgy…..
bugreport 2008.12.10 19:23:54
Mielőtt Sólyom feje felett kirajzolódna egy kékes színű glória, azért gyorsan tennék három kritikát, csak hogy ellenpontozzam a nagy összeborulást.

1. A stílusa nekem túl arisztokratikus. Honnan tájékozódik, ha nem néz tévét? Ezek szerint soha nem látott még South Parkot vagy Győzike show-t? Pedig érdekelne a véleménye. Én se nézek tévét, de nem is vagyok elnök. Figyelmen kívül lehet-e hagyni egy olyan médiumot, hírműsorokat, amelyeket naponta 4-5 millió magyar néz, beleértve a határon túliakat is, csak azért, mert a tévé – feltehetően – az ördög találmánya, és a plebs szórakozása? Ez nem túl demokratikus.

2. Ez egy régi érv lesz: Sólyom AB elnökként kidolgozta a láthatatlan alkotmányt, ami alapján korlátozta a köztársasági elnök tényleges hatalmi jogköreit. Göncz Árpád nem igazán értette, hogy miért nem lehet a hadsereg tényleges főparancsnoka, amikor ez szó szerint le van írva az alkotmányban. Most éppen Sólyom igyekszik tágítani az elnöki szerepfelfogást, igaz, egy teljesen más irányban – főként gesztusok által és szimbolikusan – de azért ez mégse lehet alkotmányos mérce más majdani elnököknek. Nem?

3. Szerintem Sólyom az ügynöktörvény ügyben is óriásit hibázott. AB-elnökként részben neki köszönhető, hogy nem nyitották meg az ügynökaktákat a jogállami forradalom békés mivoltára tekintettel. Pedig ez elvi kérdés, amit most nem fejtek ki itt + a rendszerváltás után tiszta lappal lehetett volna kezdeni mindent. Így a titkosszolgálatok most nem tudnák zsarolni egyes politikusokat. Bár ez a kritika nem a köztársasági elnöki munkájára vonatkozik.

A nyilvánosság és ő. Az első 1-1,5 évben valószínűleg az arisztokratizmusa miatt volt konfliktusa a sajtóval, a nyilvánossággal. Mondjuk ez nem csoda, mert nyilván mondott valamit, ami egészen más értelmet kapott a hazai nyilvánosság színvonalát ismerve. Lásd például az ujjlenyomatos nyilatkozatot 2005-ben. Milyen kicsinyes, ál-komoly, kioktató publicisztikák születtek róla: „egy kis szar ország elnöke ne packázzon a hatalmas USA-val”. Fúj. Pedig nem is erről szólt a mondata…

Szerencsére ez lassan változóban van. Sólyom vagy más rájött arra, hogy a nyomtatott lapok többségénél régi-régi káderek húzzák az igát, akiknek a kockafejébe nem fér be semmi megszokottól eltérő gondolat, már tisztelet a kivételnek.

Az internetes sajtónál ez nincs. Vagyis igenis kellenek az új kommunikációs eszközök, hogy az elnök megszólítsa a fiatalokat vagy miket. Vannak, lehetnek még más eszközök is. Én ennek a nyitásnak tudom be a mostani interjút is, amit egyébként nagy örömmel olvastam és gratulálok hozzá!

Szerintem az egész köztársasági elnök jelenség lényege mindig is volt a szemünk előtt, csak nem vettük észre, ti. hogy ő kezdettől fogva egy politikai programot hajt végre. Tessék csak újraolvasni a beiktatása előtt készült interjúkat (2005. június-augusztus: Heti Válasz, Népszabadság, Magyar Hírlap, stb.) amiben világosan összefoglalja ezt a programot.

A főbb elemek: progresszív civil hang, zöld gondolat, nemzeti elkötelezettség, új Európa-politika, alkotmányvédelem, a pártlogika visszaszorítása, ezáltal a társadalmi megosztottság mérséklése. Az elnök megválasztása óta is ugyanazt mondja, ugyanúgy. Ez egy kőkemény politikai program, csak máshogy, ahogy megszoktuk. Nyilván ez zavarja a pártokat, mert megszünteti a zsákmányrendszerüket, amt szerzett jognak tartanak.

Bár 3 év alatt máshová kerültek a hangsúlyok, és új témák is felmerültek, a célkitűzés nem változott. Szerintem Sólyom politikája az igazán reális, mert hosszú távban gondolkodik. Nekem legalábbis nagyon imponál, ahogy következetesen munkálkodik ezen – éppen a pártpolitikai rövidlátással szemben. Amit például Havasiné főbírójelölttel csinált legutóbb az MSZP, az felháborító és szánalmas. Milyen mélyen sunyi, hogy a lelkiismereti szavazás mögé bújtak!

Szerintem Sólyom lényege, hogy ő egy radikális politikus. Legalábbis abban az értelemben, hogy átrendezi a megszokott gondolati szokásainkat a politikáról, amiről itthon főként pártpolitikát értenek. Holott a politika sokkal több: az élet közös megszervezése, együttműködés, önmérséklet, morális közösség, blablaba. Ennek a következményeire hívja fel a figyelmet a megszólalásaival, elképesztően magas színvonalon és egyre közérthetőbben. Egy igazi európai arc a Sólyom, ezt kár tagadni.

Nekem úgy tűnik, hogy messze ő a legkiemelkedőbb politikus az otthoni mezőnyből, bár ezt már mondták előttem. Persze, ha valóban az, akkor meg is tudja valósítani a programját, mert lesz/van hozzá hatóereje.

Igény mindenesetre lenne rá... Az csak jó, hogy egyre többen vagyunk, akik hasonló módon gondolkodunk közéletről, politikáról, hazáról.