Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabricsek

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több az egyházi iskola Magyarországon. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódott a számuk, és 2011-re arányuk eléri az összes intézmény 10%-át. Mivel jogosultak olyan költségvetési támogatásra, amelyre az önkormányzatok nem, ez is motiválja a helyi testületeket, hogy…..
gabricsek 2011.07.15 00:02:18
@Kaaaroly
Statisztikára hivatkozni adatok nélkül - khm, finoman szólva - nem ér. De amit mondol, az első körben nem statisztika, hanem a költségvetési törvény megfelelő szakaszainak ismerete. Ha ez megvan, akkor az is, hogy ma már néhány éve nem fejkvóta van, hanem egy sokkal bonyolultabb számítási rendszer, amiben csak egy tényező a gyerekszám (az egykori fejkvóta alapja). De a lényegre térve, ma Magyarországon az önkormányzatok 75 százaléka olyan településen működik, ahol a népességszám kétezer főnél kisebb, 90 százalékukon pedig a népességszám nem haladja meg az ötezer főt. (ez statisztikán alapuló tényközlés pl.) Ha tiszta viszonyok lennének (pl. statisztikailag), akkor pontosan lehetne tudni, hogy melyik önkormányzat mennyi pluszforrást tesz hozzá az intézményei működtetéséhez - no és melyikekhez. De nincsenek tiszta viszonyok, így nem lehet tudni... Az viszont aligha elképzelhető, hogy pl. a 2000 főnél kisebb települések érdemben pluszforrásokat tudnak előteremteni az iskolájuk működtetéséhez. Az egyházi iskolák viszont lényegesen több forrást kapnak az államtól közvetlenül, kb. és min. 140%-át annak, amit az azonos-hasonló feltételekkel működő önkormányzati. Ezt bárki ellenőrizheti a költségvetési tv alapján, de valszeg oktatási blogokban is megtalálható (Na ez viszont nem statisztikán - konkrét számításom alapuló közlés. Csúnya én.). Persze jól tudják mindezt az egyházak is: majd mindegyik egyház megfontolja az iskolaátvételeket - pl.:
www.mno.hu/portal/769440 vagy zipp.hu/belfold/2011/02/28/egyhazakhoz_menekulnek_a_szegeny_iskolak stb.
A felelősségvállalásról csupán statisztikai alapon (2010-2011 tanév - általános iskola):
Az összes hátrányos helyzetű (hh) tanuló majd 95%-a, az összes halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) tanuló csaknem 97%-a, az összes sajátos nevelési igényű (SNI - korábban fogyatékos) tanuló közel 94%-a, köztük az enyhe értelmi fogyatékosok 97%-a állami/önkormányzati intézménybe jár. = A magyar közoktatási rendszer számára valamilyen okból „problémás” gyerekek szinte kizárólag állami/önkormányzati intézményben tanulnak, az egyházi és magánintézményekből kiszorulnak. Másképpen; a nem állami, nem önkormányzati intézmények az "elit" gyermekeinek gyűjtőhelyei. Az összes hh tanulónak csupán 4,7%-a jár egyházi fenntartású, és 0,9%-a egyéb magániskolába. Ez azért is nagy jelentőségű, mert ma minden harmadik (35%) tanuló hátrányos helyzetűnek számít az általános iskolában. Az összes halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolai tanulónak csupán 2,63%-át oktatják az egyházi fenntartású, és kevesebb, mint 1%-át egyéb magánintézmények.
Statisztikailag ráadásul még torzít is az adat, mert ha leszűrném az egyházakat, kijönne, hogy a "történelmi" egyházak szerepvállalása még ennél is kisebb arányú: néhány kisegyház koncentrált (hú - szegregált)szegényiskolája "javítja fel" az adatokat. statisztikailag.
gabricsek 2011.07.15 00:59:55
@Ténytár: háát, nem tudom mely minőségi mutatókra van itten gondolva, s bár ötös voltam hittanból, azért nem hiszek ennek a tényTÁRmegállapításnak - egyfelől.
Én ugyan nem vizsgáltam iskolai minőségmutatókat fenntartói típus szerint, de meg lennék lepve, ha a társadalmi státusz szerinti kncentráció nem tükröződne az "eredményekben".
Nos, nem sok független mérés van, minőségértékelés pedig csak névleges, de ott van a PISA, meg a kissé hasonló, de helyi tanárokkal felügyelt kompetenciamérés. Nem csoda, hogy a mostani, meg az előző oktatásirányítás nem kedveli főleg a PISA-t.
Kérdésedre térve: kishazánkban az eredményességet kb. előrejutásnak értve a "jobb" társadalmi státuszú iskolák tanulói mindenképpen "eredményesebbek", a mutatóik is.
Hogy a pénzzel nem jár feltétlenül ész? Naná.
Ez - a megfogalmazásában - kissé demagóg leegyszerűsítés (mert a jobb társ. státusz sok, iskolában hasznosítható előnnyel is jár azér') szépen tükröződik a független felmérésekben. Ma Magyarországon a vegyes társ. státuszú osztályokban jobban teljesítenek a tanulók, mint a homogén "elit" osztályokban. tényalapú (statisztikai) elemzés: nahalkaistvan.blogspot.com/p/igaz-e-hogy-gyenge-tanulok-lehuzzak.html
A kompetencia-mérés adatai ha nem is könnyen, de hozzáférhetőek az Oktatási Hivatalnál. A honlapjukon is egy sor hasznos adat van fenn.
Ezzel együtt is meg lennék lepve, ha az egyházi iskolák és válogatott, de homogén közegből jövő tanulóik rosszabbul teljesítenének.
w A kurvára nemzeti oldal 2009.08.11 05:50:00
Volt valamikor, a békeidőkben – a 2009-es EP-választás előtt – ez a meghitt hülyeség, hogy nemzeti oldal. A jobb-bal dichotómia fideszes feloldása: mi vagyunk a nemzetiek, a többiek meg, khm, azok valami mások, vérmérséklettől függően. Globalisták, internacionalisták a…..
w A hosszú csend után 2008.12.10 06:30:00
Speech after long silence; it is right… Yeats Van-e fasisztaveszély? Igen, van. Önmagában ma a szélsőjobb gyenge, az egyetlen kérdés, hogy bekerülhet-e a parlamentbe. Ha ez megtörténne, akkor is valószínűtlen, hogy koalícióra lépne vele a Fidesz. (A többi parlamenti…..
gabricsek 2008.12.10 17:42:41
Te kis pöcs. Macsetás bennszülöttet faragsz belőlünk, mer középosztályi bőrfoteles szorongásodhoz az illenék, hogy tezsvéreimmel alásszógája, dolmányban húzzuk kedvenc nótádat, de oszt utána meg húzzunk haza a rákba, ne zavarjunk többet, se téged, se mást. Hogy éppen éhen halunk-e vagy sem, az egyéni szoc.problema. Hogy nem szolgálnak ki a boltban, vagy gyerekeinket utolsó padba ültetik az amúgy is alkoholista tanárbácsi felügyelete mellett, hogy ezreink harmadikvilágbeli körülmények között élnek a legalapvetőbb közszolgáltatásokat is nélkülözve, az téged addig és odáig zavar, hogy inkább ne is tudj róla.
Te kiváltságos fehér ember. Lélektanilag értem a szorongásod, értem, hogy minden erőddel arra törekszel, hogy nyomorról és annak következményeiről ne kelljen tudomást venned, ez nem fér össze nyugalmas pulitzer-díjas szópöfékeléseddel. De ám a gettók attól még nem nyugszanak le, hogy olyan havashenrikek, mint te, az értelmes beszéd helyett „ténymegállapíttok”. Tán még emlékszel olyan újságírókra, akik ilyes témákhoz alázattal és felkészülten nyúltak.
Te mérhetetlenül tahó. Te bátran felkészületlen önjelölt szociológus und antropológus. Azér mert a toll jól forog a kezedben, a fekete pöttyök fehér papíron (képernyőn) még nem helyettesítik a tudást, csak formát adnak a semminek. Ill. ez esetben az uszításnak.
Annyit tudsz kedvenc témádról (cigányok, niggerek, zsidók, társadalom) kb. mint a cikkedbéli aztékokról (ennél a résznél látlak vacogó kézzel és rémült félelemmel a képernyő előtt gubbasztva – nyugodj meg, már kiírtották őket az elődeid), de legkevesebbet a nyomorgókról tudsz, és mégis bátor vagy írni. Persze emlékszem, amikor az ELTE-n nyilatkozva egyenest lelőtted vón a büdös francia niggerit, hogy nem tanút kútúrát hanem ippeg zavargálódik.
Ha a teféléteken múlna, sose nem lett volna Barack Obama amerikai elnök. És te le mered írni a nevét.
Neked mi egzotikus gyümölcs vagyunk, ami érdekes, de nagy tételben mérgező. UFO-k vagyunk, és egyedi kultúránk van. Ami káros. És szub. Naná. Tudod ez úgy van, hogy a cigány kultúra nagykönyvében vannak megfogalmazva a gádzsóellenes alapszabályok, és a btk legfontosabb passzusai az estvéli imánk. Országos nagygyűléseken jövünk össze mi, cigányok, hogy rituális táncolás és nemi erőszak után kifundáljuk közösen – persze (szub)kultúránk adta keretek mentén – következő nagy közös dobásunkat az ostoba fehér ember ellen.
Te barom.
Amikor nemzedékes fajtestvéreid patkányfertőzte nyomorban vergődve élik napjaikat azzal a tudattal, hogy gyermekeikből meg azok gyermekeiből se nem lesz semmi, pláne nem indexes fasztéta, akkor is cigányt meg kulturát kiáltasz? Bár mér ne. Nálad belefér. (azért menj le a győri sáráspusztára, hogy saját szemeddel győződj meg a nyomor fehérniggereiről, de találsz ilyet másutt, a Hős utca és a dzsumbuj áldozatai között is. Te, ezek a fehérek, tisztára mint a buckalakók! Rohadt egy népség, vigyázz a holmidra!)
A kényszerből túlzsúfolt viskó és a (lopott) krumplivacsora kultúrája az, ami kiöldösi az embert magából, te meg a genetikai-származási-kulturális érvrendszert veszed elő. (csak épp úgy, hogy az „igazi” nácikat nevetségessé teszed – miközben magad tulajdonképpen a legkifinomultabb ideológusuk vagy) Hogy vannak közöttünk „rendesek”, (oké, neked is van cigány barátod, elhiszem) az nem azt bizonyítja, hogy érdemesek vagyunk vagy nem vagyunk, te fasz. Tulajdonságaink annyiban hasonlóak, amennyiben és amennyire sérelmeink. Két közös dolog van „bennünk”, egzotikusokban: az egyik, amit a magadfélék kitalálnak rólunk, (és sokan közülünk magukévá is teszik azt, mégha olykor gyötrődnek is öngyűlölettel teli, kívülről kreált és beégetett identitásuk miatt) a másik mindannak következménye, ami „bennünket” mint mesterséges (homogénné kreált) csoportot ér.
Az a szerencsétlen, aki mindennap a megvetéssel szembesül, akit leköpnek, megvernek szóval és valójában, akinek mindennapi tapasztalás a mocsok és kisemmizettség, aki már ebbe született bele, az nem fogja önfejénél fogva kihúzni magát a sárból. Igaz, te nem is várod ezt el, te csak nem akarsz ezzel az egész problémával találkozni. Mer te nem azér tanultál, nem azért kapsz bőrfotelt, és kontrollálatlan írásszabadságot, hogy ezekkel felelősen foglalkozzál.
Te tulajdonképp csodálkozva meredsz a világra, csak addig nem jutottál el, hogy meg is értsed, vagy legalább kérdezz tőle. Pedig nem olyan nehéz összefüggéseket találni, csak az munka, agymunka.
Te megmondó vagy. Egy ab ovo érdemes, egy vátesz. Felelősség nélkül.
Megérdemled, hogy ezek éljenezzenek, itt alant: