Regisztráció Blogot indítok
Adatok
juniperus

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy látszik nem csak minket érdekel, hogy hol van Budapest valódi határa. A Magyar Hírlap információi szerint a Fidesz vezérkara négy lehetséges modellt vizsgál a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban: 1. "megmarad a huszonhárom kerület, de bizonyos…..
juniperus 2009.01.06 20:48:46
Szerintem a 3-as (city koncepciÓ) lenne a megfelelő, némi eltéréssel. Sok külföldi nagyváros eszerint működik.

A city lenne budapest. A határt nem a jelenlegi kerületek hátrai alapján kéne meghatározni, hanem hogy ténylegesen meddig tart a város.
A kijelölésnél azt kellene vizsgálni, hogy az adott rész mennyire városias. Pl népsűrüség, gazdasági erő, infrastruktúra fejlettsége (városi infrastruktúra megléte), közszolgáltatások minősége.

Ez azért lenne fontos, mert ma vannak budapestnek olyan részei, amelyek sokkal fejletlenebbek mint néhány megyeszékhely, mégis nagyvárosi szabályozás vonatkozik rá. Pl olyan területeket csatornáznak, amit még a nálunk sokkal fejlettebb országok sem vállalnak be.

A kieső kerületek, illetve a mostani agglomerációs városokat pedig összefogni valamilyen agglomerációs közigazgatási egység alatt. Ezen belül akár megmaradhatnának a jelenlegi települések úgy, hogy a jogaik közül sok átmenne az agglomerációt összefogó egységhez.

A city-n belül nem lenne egyéb közigazgatási egység. A jelenlegi kerületek csak adminisztratív szerepet kapnának (pl azonos nevű utcák ne okozzanak gondot).
City-n belül nem látom értelmét kerületnek. Pl nincs értelme, hogy a kukák más színűek legyenek, vagy más parkolási társaság legyen az út két oldalán.

Lehetne egységes közlekedés fejlesztés, városkép. Nem lenne olyan, hogy egy hídat nem lehet megépíteni, mert az egyik parton a kerület megvétozza. Vagy hogy az egyik kerület kiad egy engedélyt, amit aztán a másik megtámad a bíróságon.

Az agglomerációt és a city-t összefoghatná egy nagyobb egység (régió)

Az oktatás, egészségügy kezelését nem a city-re, hanem a régióra kellene bízni. Az agglomerációból most is bejárnak az emberek korházba meg iskolába.