Regisztráció Blogot indítok
Adatok
obalasz

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi idöszak egyik legvitatottabb brit reklámkampányát indították el a múlt héten a szigetországi ateisták, mely 800 busz oldalán hirdeti: There's  probably no God, so stop worrying and enjoy your life. - Isten valószinüleg nem létezik. Most hagyd abba az aggódást és…..
obalasz 2009.01.28 01:20:02
@similarthings:
Ez roppant érdekes ezt már én is megfigyeltem! Van is egy hipotézisem erre, de majd később leírom
:)
obalasz 2009.01.28 01:24:49
@alex4:

Szerintem egy normális hívő igenis gondolkodik, neki is vannak kérdései, amire választ keres. Sőt igazából kötelessége is.
De Istenhez pusztán gondolkodással tuti nem lehet eljutni.
Ellenben különböző spirituális utakon annál inkább.(újabban ezek egyre népszerűbbek)

obalasz 2009.01.28 01:30:27
@similarthings:
Dawkinsról és a humanista klubjáról nekem az volt a benyomásom, hogy ők humanizmusban hisznek. Kb. olyan meggyőződéssel, mint azok, akikkel szemben definiálták magukat.
Szerintem a hit egy pszichológiai funkció. Nem érdemes megtagadni, mert úgy is talál magának tárgyat.
Az még csak rendben, hogy egy egyházi iskolában nem engedélyezik a kiskamasz lányoknak a spagettipántos felső viseletét, hogy tilos a haskilátszós szerelés, és hát azzal sincs mit vitatkozni, ha az igazgatóság az egy centis törpesarkú cipőt magassarkúnak minősíti. Az…..
obalasz 2009.01.05 15:22:45
@asdf.asdf:
Jómagam is egyházi gimnáziumba jártam 8 évig. Rengeteg szép emlékem van erről az időszakról. Miután egyetemre kerültem, rengeteg hasonló sztorit halottam. Kis utána nézés után kiderült, hogy ezeknek kb 80-90% kamu, és csak szimpla keresztény gyűlöletből fakadtak.
Rengeteg előítélet van az egyházi iskolákkal kapcsolatban. Bár el kell ismerni azért lehet találkozni "furcsaságokkal".
Mostanában volt december 8-a, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe. Persze, ha megkérdeznénk a mai átlagos templomjárót az ünnep tartalmáról, jó eséllyel – gyanítom, úgy 90%-ban – azt mondanák, hogy ilyenkor a Szűzanya szűzi foganását…..
obalasz 2008.12.09 21:56:55
Árpád: „szerintem csináljatok egy Tesz-Vesz Várost vagy ilyesmit. Sinless City. karácsonykor jól menne!”

Úgy látszik tőled sem áll távol az utópia… :-)
kepmesek.blog.hu/2008/04/25/76_jojjon_el_a_mi_orszagunk


continue OFF

Nekem sem az esti olvasmányom a katekizmus. Inkább olyan, mint egy matek kézikönyv, ha valamiben kicsit bizonytalan vagy, talán segíthet. Elég kevés olyan irodalmat lehet találni, ami még nem teológia, azaz halandó ember számára is fogyasztható, de nem is maszlagolás. Katekizmus nem ez a kategória.

"szabadon vs. el kell ismernie": Szerintem is elég rossz megfogalmazás. Isten létezése nem triviális többé, szabadon választhatsz, hogy elfogadod, vagy nem.
370 vs 396
Hirtelen nem látom miben áll az ellentét.
"370 Isten semmiképpen sem képmása az embernek. Ő sem nem férfi, sem nem nő..." – szerintem arra utal, hogy Istent ne próbáljuk antropomorfizálni, mer az rossz ötlet. (…bosszúálló és féltékeny isten…)
"396 Isten az embert saját képmására teremtette, és barátságába fogadta."
Van bennünk vmi Istenből. -> Képesek vagyunk jót tenni? (ez így önmagában nem helyes, hiszen az ember nem tudott különbséget tenni jó és rossz között, amíg nem evett a fáról, ez pedig időben a teremtés után volt). Inkább: tökéletes harmóniában élt az ember a természettel.

"nem engedelmeskedett Isten parancsának", és evett a "jó és rossz tudásának fájáról".
Szerintem az ember fejlődés történetének az a pillanata, amikor megjelent absztrakt gondolkodás. Felismerte, hogy „jéé előbb utóbb megfogok halni”. Képessé vált arra, hogy mást tegyen, mint amit az ösztöne diktál. stb.
Az áteredő bűnt eddig, úgy értettem, hogy az az állapot, hogy az ember képes „rosszra”. Pl. most kimegyek és minden ok nélkül fejbe rúgok egy csövest
Ebben az értelemben nem elméleti konstrukció, hanem eléggé „tapasztalati”.
(De: keresztség Krisztus kegyelmének életét ajándékozva eltörli az áteredő bűnt, a meggyöngült és rosszra hajló természetet sújtó következmények megmaradnak az emberben. (nyílván vannak még az áteredő bűnnek egyéb komponensei))

end off