Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kalánka néni

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eredetileg megjelent a Kettős Mérce blogon. Huba barátunk tisztázó postja régen volt, indokolt hát, hogy újfent körmére nézzünk a témának. Annál is inkább, mivel a monorierdői tragédia kapcsán a minimális empátiára is képtelen (mondjuk ilyet ismerünk még) szélsőjobb a…..
kalánka néni 2009.07.18 21:36:34
Bocsásson meg kedves uram, hogy így ismeretlenül beleszólok a blogjába, de úgy vélem egy lehetséges értelmezést kihagyott:

e, cigánybűnözés= nem píszi kifejezés a kisebbségi bűnözésre
Ez pedig nem bőrszín kérdése, csupán az eltérő kultúráké, a társadalmi integráció hiányos voltáé.

"A cigányok magasabb bűnözési arányának alapvető oka az adott társadalomba integrálódásuk hiányos volta. A gazdasági körülményeik általában rosszabbak, többségük szakképzetlen, munkanélküli, ebből is következően jövedelmük alacsony. Ezen kisebbségek kétféle civilizáció között élnek: saját kultúrájukat részben már elvesztették, a többségi középosztály kultúráját azonban még nem vették át. Elvesztették hagyományos kisközösségi kapcsolataikat, így megszűnt azok hatékony szabályozó funkciója."

Ezt egy Tauber István nevű kriminológus írta a kilencvenes években, nem a kurucinfo.
Állításai lényegében bármelyik rossz helyzetben élő kisebbségre igazak, ezért érdemes a témának több figyelmet szentelni, és nem egyszerűen azt szajkózni, hogy cigánybűnözés nincs. Megértem én, hogy nem píszí az elnevezés, de nem elég erre rámutatni, mert maga a probléma társadalmi kihívás amit érdemes, és lehet kezelni.

Azt gondolom, hogy a közoktatás, szakképzés, az elégséges/jó/kiváló jövedelem, a jó lakáskörülmények mind mind nagyszerű civilizációs vivmányok, amiket érdemes széles körben terjeszteni (ez remélhetőleg még nem minősül kulturális elnyomásnak), pláne, ha ezzel bizonyos fajta bűnözést vissza tudunk szorítani. Tulajdonképpen erről szól ez az egész - hogyan lehet, hogy Magyarországon még mindig kénytelenek emberek, elég sokan, ilyen szociális körülmények között élni, illetve miért van létjogosultsága egy EU-s államban annak a fogalomnak, hogy megélhetési bűnözés!? És ehhez csapódik még, hogy ezeknek az embereknek a többsége cigány, szóval nem csak szociálisan, hanem kulturálisan is deprivált. Miért hagytuk, hogy így legyen? Illetve miért hagyjuk, hogy tovább romoljon a helyzet?

Erről szerintem érdemes beszélni, érdemes válaszokat és megoldásokat keresni, akár annak árán is, hogy a kisebbségi bűnözés diskurzust napirenden tartjuk. Mert ez nem a cigányságról, hanem a cigányság többségének társadalmi helyzetéről, azaz a magyar társadalom állapotáról szól. Illetve a magyar társadalom impotens politikai elitjéről.

Szóval hajrá új pártok, új elképzelések! ;)
Sziasztok! Köszönhetően a nagyon sok ember nagyon sok munkájának, túlléptük a húszezret. Szerdán már lesz annyi, hogy bevihessük őket a választási irodába. Ahhoz hogy ez lehetséges legyen, be kell hozni őket az irodánkba: Andrássy út 77, vagy eljuttatni a megyei, kerületi…..