Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L.Aura

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a…..
L.Aura 2008.12.04 20:11:06
Tudjátok, ebben az egész Tokaj sztoriban az a legszomorúbb, hogy nem egy ismeretlen kis falu, vagy régió ügyeiről van szó, hanem egy olyan kulturális és turisztikai értékről, amiről Magyarországot világszerte ismerik, és ezért nyilvánvalóan rengeteg pénzt is hoz a legkülönfélébb embereknek...
Ez nem csak a hegyaljai emberek ügye, hanem mindenkié, mégis miért kezelik ezt lokális problémának??
Nézzük már meg, mit árulnak a Váci utcában a turistáknak: matyóhímzést és tokaji aszút...
Ha reprezentatív ajándékra gondolunk borral kapcsolatban, akkor az aszú még mindig vezető helyen szerepel a borok között és nem csak a szakértők, vagy borkedvelők körében, hanem az átlagos fogyasztók között is.
Nem szabadna, hogy csak a helyiekre toljuk rá ezt a problémát.

Ezért mindenképpen azokkal tudok egyetérteni, akik azt mondják, hogy aki tenni akar valamit, az menjen el hegyaljára, és járja végig a falvakat és kóstoljon minden nap máshol, és költse el ott a pénzét, az üdülési csekkét. Mondja el a családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, kollégáinak hogy van egy remek borvidékünk, ahonnan nem csak édes aszút lehet venni, hanem kiváló száraz szamorodnit az ünnepi alkalmakra, szelíd fűszeres hárslevelűt a lányos beszélgetésekhez, akár száraz karakteres furmintot a baráti vacsorákhoz, vagy illatos sárgamuskotályt, amely még a "soha egy kortyot sem ivó" nagymamák szívét is meglágyítja. Tokajnak sok arca van, mindenki megtalálja benne a kedvére valót.

Azokkal, akik azt mondják, hogy nem lehet a borturizmust művelni Tokaj környékén, nagyon nem tudok egyetérteni. Kiváló szállásokat és éttermeket találtunk mind Tállyán, mind Mádon, de a többi falut is említhetem. A helyiek rendkívül segítőkészek voltak amikor ott jártunk, és a pincészetekkel is csupa pozitív tapasztalatunk volt. Szinte mindenki fogadott minket, akit felhívtunk, vagy egyszerűen betévedtünk hozzá. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy kiemelkedően jó volt a hozzáállása még a nagy pincészeteknek is a mi kis "hahó, lehetne kóstolni valamit?" meglepetésszerű betoppanásainkhoz.

Ahhoz pedig, hogy fellendüljön a hazai Tokajba irányul kóstolni vágyók tömegeinek zarándoklatszerű áradata, szerintem mindenképpen sokkal erősebb marketingre lenne szüksége a tokaji borvidéknek. Nézzük meg Villányt, és vegyük pozitív példának%! Kiváló marketingje van! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a borsznobok első útja Villányba vezet, és valóban isszák a barrique vörösöket, miközben fogalmuk sincs arról, hogy milyen a fajta karaktere, vagy hogy a cuveé az egy új kaliforniai fajta, vagy netán egészen más... :) Így, ha már a borsznobokat sikerülne legalább második kóstolásra átterelni Tokajba, az is sokat lendítene a kereskedelmen, mert ők tuti csak a drágább palackokat vásárolnák, és még a haszonkulcsot is meg lehetne emelni :))
De komolyra fordítva a szót, tényleg összefogásra és nem széthúzásra lenne szükség (ahogy bordi is írt erről a problémáról)legalább marketing terén, és legfőképp nem az égiektől/államtól/EU/ipari beruházások (kinek-kinek kedve szerint) kell várni a segítséget, mert a manna nem fog lehullani az égből!
L.Aura 2008.12.05 14:43:37
Veny, én a váci utca motívummal csak azt akartam szemléltetni, hogy ez közös problémája sok embernek, és nem szabad, hogy csak az ottaniak gondjaként kezeljük, mert az egész ország turisztikai és egyéb megítélésébe nagyon sokat számít Tokaj. Abban teljesen egyetértünk, hogy nem a legjobb minőség az amit általában a turisták BP-en Tokajból kapnak, és ezen valóban kellene javítani.

Tállya védelmében hadd említsem a St. Benedek pincét kóstolásra és az Oroszlános Borvendéglőt, mint szállást. A St. Benedek pince pont szembe megy a hagyományos tállyai borkészítéssel, ezért aki nem kedveli az ottani jellegzetes ízeket azt mondom, hogy kóstolja meg az elmúlt egy-két év borait ebből a pincéből. (az Oroszlánosban adnak eligazítást, hogy hogyan lehet utolérni Józsit, a borászt)

Aki pedig mégis csak szereti a hagyományos tállyai ízeket (már csak azért is hogy tudja akár az Andrássy pincészet egészen új vonalához hasonlítani) az úgyis eltalál Hollókői Mihályhoz, akit ott nagyon tisztetlnek.

Mádon szerintem Orosz Gáborhoz mindenképpen érdemes bemenni mert a dűlő szelektált furmintja megszólal (persze ha még van belőle) és az aszúja se semmi.Itt a Valéria panziót tudnám javasolni, ha valaki szereti a falusi vendéglátást a legpozitívabb értelembe véve.
Mádon a kúriában jó étellel várják az oda látogatókat.

Ha Tolcsván tud valaki jó szállást, akkor szóljon! Ott jártunk az Oremusnál illetve a Sajgónál. Eléggé más a kettő, de lehet mindegyiknél olyat találni, ami tetszik az embernek :)

Aki a magas színvonalú, bár nem olcsó helyeket kedveli, és inkább a friss gyümölcsös, édeskésebb borokra hajlik, az keresse fel az Andrássy pincét, és és ha még a Gervald ott a borász, akkor kérje meg, hogy vezesse körbe, mert az egy igazi élmény! :)

Egy kedves barátunk nagyon szereti Tokajban a Tóth Kati néni borait. Akikkel kóstoltattuk, mind dicsérték bár nekem nem lett a kedvencem.


Ha valaki tud jó, kevésbé ismert hegyaljai pincét, amit érdemes megkóstolni, akkor arra kíváncsi lennék, hogy a következő körúton megnézhessem magamnak :)))