Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tyto

0 bejegyzést írt és 773 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Miután lecsengett a rajzfilmhősök ideje, és már a diktátoros avatarok is visszaváltottak az idétlen bulifotókra, új divat jelent meg a Facebookon: a fehér profil. Fiatalok hadai jelennek meg üres képpel, fehér négyzettel a közösségi hálón, hogy ezzel is csatlakozzanak a…..
tyto 2010.12.10 11:30:14
@Serio:
sorold már el légyszíves mennyi darabot láttál te a nemzetiben? én majdnem mindet láttam, és kurvára semmi baj nincs azzal a színházzal. és valahogy mindig teltház van.
vagy te csongor és tündét néznél 0-24-ig?
Mandiner blog Sajóbábel 2010.12.03 08:31:00
  „Nem fogunk rettegni tovább. Nem. Ez a falu, ez az ország - ez a miénk is. Nem engedhetjük, hogy azt higgyék, nekik most már mindent szabad. Hogy csak úgy megtehessék, hogy csoportokba verődve keresztülcsörtethetnek a falun. Hogy fenyegethetnek. Hogy eleve azt akarják,…..
tyto 2010.12.08 11:33:13
@Grift:
q.e.d.
tyto 2010.12.08 12:33:39
Leonidasz, a híres spártai politológus elemez...
Most jelent meg az Európa Kiadónál Guillermo Martinez argentin író kötete, a Borges és a matematika. A szerző matematikusként kezdte, de valójában az Oxfordi sorozat című krimivel szerzett hírnevet. A könyv részben Borges és a végtelenek viszonyáról szól. Martinez a kötet…..
tyto 2010.07.01 12:59:53
Én ezt egy súlyosabb problémának érzem. Mert veszek egy könyvet ( G. Martínez: Borges és a matematika), olvasom, és mivel a szerzőről azt állítják, hogy kompetens, hát elhiszem, sőt sokmindent megtanulok belőle. Mivelhogy ismeretterjesztő mű. Aztán kiderül, hogy sok tévedés, hiba, túlzott egyszerűsítés -vagy hívhatjuk még sokféleképpen- az amit megjegyeztem belőle. Mint például amit JT említett, a Cantor féle diagonális módszer. Oké, totálisan meg lehet lenni nélküle, de speciel engem érdekel. Meg is jegyeztem. Aztán ugye kiderült, hogy ez így nem jó. Hogy a szerzőnek azt kellett volna mondania, hogy a., : nem értem én se, de valami ilyesmi, nézzenek utána, vagy b., :ez precízen nem magyarázható el egy ilyen könyvben, higgyék el nekem hogy így van, vagy olvassanak utána itt: és megmondja hol. Én más jó megoldást nem látok.

És akkor erre lehet azt mondani, hogy ki a náthát érdekel ez, pár hülye olvas efféle könyvet, a „számos” részeket mindenki átlapozza, stb ... hmmm.

Viszont sokmindenkit idegesítenek a mindenféléhez érteni látszó, tudományos szakszavakat (játékelmélet, skálafüggetlenség, biodiverzitás) szívesen és gyakran használó megmondóemberek. Ezen típusú irodalom pedig az ő anyatejük. Ezeken nőnek fel, hivatkoznak rá stb. És ráadásul jószándékkal csinálják, és munkát fektettek bele. Csak az ismeretterjesztés felelőssége sikkadt el valahol, a tömegeknek szánt olvasmányt nem referálják a hozzáértő tudósok, meg se keresik őket ilyennel. Pedig a felelősség szerintem minimum akkora, bár hajlok rá, hogy nagyobb mint egy tudományos cikk lektorálása. A tudósok előbb utóbb úgyis megtalálják a hibákat, de a laikusoknak erre esélyük sincs.
Mondjuk egy szakreferi simán írhatna egy fülszöveget egy ilyen könyvhöz: Kedves Olvasó! Jószándékú, olvasmányos marhaságot tartasz a kezedben, mielőtt bármit készpénznek vennél, fordulj szakértőhöz. A szerző sem igazán érti amit beszél. Kezeld regénynek. Tudod…mint a davinci kód. Persze így meg nem sok értelme lenne.

Viszont én lehet hogy rosszul jegyeztem meg a Cantor féle diagonális módszert :((
   Az alábbi levelet egyetértőleg közlöm. JT   ......................................................................................................   Budapest, 2010. március 22., hétfő (OS) - Magyarországon a tudományos kutatás az összeomlás…..
Történt egyszer, hogy egy házaspárnak volt egy tízéves forma kislánya, aki messzeföldön híres volt felvágott nyelvéről. Az eset akkor következett be, amikor az Apa főnöke vendégségbe jött el hozzájuk.Volt ezzel egy kis gond. A Főnöknek ugyanis rettenetesen nagy orra volt…..
Amióta pap lettem az egyik furcsa dolog, amivel szembesülök, hogy időnként olyan dolgokról is megkérdeznek, amiről magamtól úgy érzem, hogy nem vagyok igazán kompetens. A minap egy rádióműsorba hívtak meg, hogy katolikus papként vegyek részt egy az öngyilkosságról szóló beszélgetésben. No ha már…..
Nemrég említettem, hogy kölcsön kérem Dr. Csernus Imre A nő című könyvét. Megtörtént... Most olvasom, még teljes véleményt nem formálhatok, de eddig reális az, amiről beszél... De ha teljesen olvastam volna már, akkor is azt az utat választottam volna, amit így is... Megkértem…..
tyto 2009.05.13 09:33:13
@egysegelem: hát....ezt a könyvet már nem kell reklámozni, mert nem annyira új, ha akartok bővebben róla akkor olvassátok a blogját csernusdoki.freeblog.hu/
amúgy már júniusban megjelenik " a férfi" c. könyve is.

nekem a női viselkedésről lényegesen többet mondtak eric fromm művei. de kétségtelen, hogy ez a könyv is segít egy normálisabb női mintát megismerni.
Örülünk, Vincent? Dublin 2009.04.07 20:40:00
....és most következzék, valami egészen más...Nem lelik az Írországban lezuhant meteort - adja hírül az Index. Nos abban a rendetlenségben ezt én nem is csodálom. Szerintem tulajdonképpen jobb is, ha az ember nem kezd el keresni semmit, ami Írországban szombat éjjel elvész.A blog…..
tyto 2009.04.09 18:30:02
Kerri Morrone cukorbeteg és blogger, méghozzá az egyik leghíresebb (Sixuntilme blog). Mióta megismertem személyesen, őt tartom a legjobb e-páciens példának. Blogján megbízható információkat tesz közzé, nagy közössége van és mindezt hosszú időn át fent tudja tartani.…..
 Egyes szervezetek nyomást gyakorolnak az ENSZ-re, hogy ismerje el az abortuszt, mint emberi jogot az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából. A kezdeményezés élharcosa a CEDAW, a nők elleni megkülönböztetés minden formáját felszámolni…..
tyto 2008.12.05 10:24:16
nem írtam hogy a magzatok többsége abortálódik. azt írtam jelentős része. (ami azt jelenti, hogy észervehető, látható, a nullától különböző, stb.)
és nem gondolom, hogy észrevétlenül történik. csak spontán. testi oka van. amit valóban lehet tudni utólag, vizsgálat alapján. az akarat éppen ennyire a test "terméke". egy lehetséges ok.

a mesterséges megtermékenyítésről nem is kell beszélnünk, mert az mint beavatkozás ugyanolyan tilos kell hogy legyen (szerintetek) mint a művi abortusz. nem lehet a hozzáadást és az elvételt megkülönböztetni, ha maga a beavatkozás a tilos. mert mindkettő az.

visszatérve. hiába erőlködtök a félremagyarázással. abortusznak addig hívjuk, amíg az anyában van, tehát még nem született meg. közös a testük. megszületés után gyilkosságnak hívjuk. erről nem beszéltem. és nem hasonlít, nem jó példa, hiába erőltetitek.
az anya teste dönthet a gyerekeről. ez a spontán abortusz. nem büntetik, nem vitatják, vizygálni lehet az okát, stb. az anya akarata ugyanennek a testnek a produktuma. amely test döntését tehát egy más esetben elfogadják, nem büntetik, stb. ugyanennek a testnek azt a típusú döntését, ami az akarat által keletkezik, másképp bírálják. ami tisztán egyházi termék. és semmi köze sincs az igazsághoz, meg az Isteni akarathoz. nem hiszem, hogy ezt nem lehet felfogni.

ha kérhetlek az én vallási ismereteimet ne vizsgáztasd itt molaris. ha szeretnék vizsgázni belőle, keresek számomra hiteles vizsgáztatót. téged nem ismerlek. a tudásodat sem.
az hogy valaki katolikus, nem jelenti hogy nem gondolkodik, még azt sem, hogy egyetért a többi katolikussal. másképp gondolkodó, renitens katolikusnak is lehet lenni. a bibliát minden korban mindenki magyarázhatja újra. tudod...emberek írták azt is. az egyház, az nem a vallás. csak abból él.

tyto 2008.12.06 11:41:46
kedves pistákom

de. dönt a test. persze idézőjelben mondom, ugye ez világos. de leírhatom részletezve. a testünk is meghatározza az egyes biológiai folyamatok kimenetelét, ami bár nem tudatos tevékenység, mégis döntés értékű.
mondok példát. terhes anyuka dohányzik, iszik, füvezik, stb. megszületik a gyereke. aki mondjuk nem fogyatékos. "csak" kis súlyú, és rosszabb fizikai pozíziójú mint a többi gyerek. vagy mondjuk fogyatékos. a mama egszséges gyereket akart. szabadon. csak a teste nem. (mert a leszanált testek egy része is produkál egészséges gyereket.)
vagy. két cuki katolikus szülő 14-es dioptriás szemüveggel, cukorbetegséggel gyereket vállal. a testük úgy "dönt" hogy a gyerek vak lesz, és I.es típusú cukorbeteg. pedig imádkoztak, hogy ne rossz géneket örököljék, de nem úgy lett. róluk nem szól a morális eszmefuttatás ugye? ők nem felelősek? ők mindent megetettek, csak a testük......

nekifutok még egyszer, mert nem akarom elhinni, hogy nem érthető amit mondok, pedig szerintem nem bonyolult. szóval. kétféle abortusz van. spontán és művi. a spontánnal senkinek semmi baja nincs. a művit meg valami egészen másnak állítják be. ez tökéletes képmutatás. szerintem a tudatos döntés önmagammal kapcsolatban pontosan ugyanolyan értékű, mint a "testi". a spontán abortuszok egy része pl. tuti összefüggésben van a szülők életmódjával. arról nem moralizálunk?
szerintem amilyen helyzetben az ember dönthet, (természetesen csak önmagával kapcsolatban, és a terhesség egy önmagával kapcsolatos döntés, akárhogy is csavargatják a bármilyen vallások) ott hagyni kellene dönteni.

ja, és a teste működésének jó részéért mindenki felelős. az egészséges életmódot élő, és ezért egészséges embernek azt a döntését megkérdőjelezed, hogy nem akar gyereket, a felelőtlen leharcolt szervezetű meg, aki abortál, mert szabad akaratából tönkretette a testét, az megússza?

azt értem, hogy a jog nehéz helyzetben van. de miért nem az a megoldás pl. hogy : megtermékenyített petét nem pusztítunk el, mert egyesek szerint az már egy ember, és ezért ez ölés lenne szerintük, tehát ha valaki nem akarja kihordani ,megszülni, felnevelni, akkor kiveszik belőle, és valahol tárolják. nincs megölve. de csak akkor lesz belőle valódi ember, ha ezt valaki szabad akaratából szeretné. és persze a tárolást azok finanszíroznák, akik az ölés teóriát képviselik.

a testi sejtjeink fölött van rendelkezési jogunk. leopráltathatjuk a mellünk jó részét, a túl nagy fülünkből is levágathatunk. és kidobják. naná, mert nem tud egyedül élni. a megtermékenyített pete se tud. sőt. jó pár hónapig nem tud.
ez az egész nyilvánvalóan valami egészen másról szól, hatalomról, férfivezérelt társadalomról, vagy pénzről, de tuti nem a dologról önmagáról, mert ez a dolog józanul átgondolva egyszerűen nem problémás. mondjuk megkönnyítene mindent egy korai terhességfelismerés után alkalmazható tabletta. ami egy egy- másfél hónapos terhességet tudna megszüntetni. és nem kérdezősködne senki.