Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bordi

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten elfogadott nyelvtörvényről sokan, sokféle módon írtak már. A szlovák parlament egyik leggyalázatosabb rendelkezéséről van szó, talán a Benesi dekrétumokat megerősítő rendeletet lehetne csak vele egy kategóriába sorolni. Ami viszont a rendelkezés konkrét hatásait…..
w Klasszikusok popritmusban 2008.12.05 05:45:00
Vége a magyarságnak. Valaki átírja Jókait. Alattomosan perceg, mint a szú, és azon dolgozik, hogy ránk omoljon a magyar égbolt. Nógrádi Gergely munkáit - az "újramesélt" Arany embert, Kőszívűt és Egri csillagokat - még nem olvastam, de úgy látom, nem kell ahhoz…..
bordi 2008.12.05 12:34:11
A mai magyar közoktatásban - és közirodalomban - még mindíg az a szellem uralkodik amit 70 és a halál között megalkotott néhány felkent irodalomtörténész (lehetőleg Kossuth-díjas, jelzem még a kommunizmusban). Azt és úgy tanítják ahogyan ök mondták 30-50 évvel ezelelőtt. Elborzadva látom, hogy a gyerekeimet hogyan vadítják el az irodalomtól egy életre azok a tanárok akik azok tanítványainak tanítványaitól tanulták azt, hogy, hogyan és mit kell tanítani az iskolákban. Süt rólluk, hogy ők is utálják az egészet. (Tisztelet a kivételnek!!!)Az pedig, hogy a mostani átírások kapcsán hogyan fröcsög néhány filosz (se gyereket, se átlag magyar embert sem látott soha) az nem csak e kérdésben elgondolkodtató. Nehogy mááááán megváltoztassunk valamit ami elavult, avitt és már a kutyának sem kell. Igaz annak a réginek mi vagyunk a felkent papjai. Ettől szenvedünk 20 éve az élet minden területén. Miközben a világ rég elszáguld mellettünk. Gyerekeink meg itthagynak minket.

Én 25 éve olvastam utoljára Jókait. Nem valószínű, hogy fogok még valaha. A belőlle készült filmeket viszont máig is szívesen nézem. Miért is? Mert jó az alapanyag csak más nyelven adja ugyanazt vissza. Igen kedves W. Shakespeare attól jó, hogy mindnekor meg tudta bellőlle csinálni a saját verzóját. Most már talán 120.3-asnál tartunk. Jókaiból meg most született meg a 2.0. Ha nem akarjuk hogy a poros múzeumok leghátsó raktári polcán legyen 10-20 év múlva és a kutya nem emlékezzen rá, át kell írni, filmet, játékot, klippet kell belőlle csinálni. Amúgy megérdemli. Hajrá tehát Nódrádi úr. Tessék lesz.i a filoszokat, átírni még egy csomó jó történetet és lehetőleg jól meg is tollasodni. Hátha még sem fogják a kölykeim végleg megutálni az irodalmat.
Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a…..
bordi 2008.12.04 12:40:58
Messziről minden kicsit másképpen látszik. De talán érdekes lehet mit mond aki itt lakik. Én itt lakom. Tények: ez a vidék egy kincs. Mind a természeti szépségekben (Zemplén Hegység, Bodrog), mind épített örökségben (Sárospatak, mezővárosok), mind történeti hagyományokban (bor, történelem, iskola stb.) rendkívül gazdag. Jogos és fontos a világörökségi cím. Aki ezt vitatja valamit rosszul lát. De amiről senki nem beszél: az itteni települések képtelenek együttműködni. A jobboldali Sárospatak és Sátoraljaújhely nem áll szóba Szerenccsel. De ezek egymással is csak nyilatkozatok szintjén. Tokaj egy külön téma, ő mindenkivel rosszba van. Arról senki nem beszél, hogy a világörökségi cím elsőszámú nyertese Tokaj. Minden tisztelet a tokaji polgármesteré, aki kiharcolta a címet. De az önmérséklet nem ártan mások javára. Mert a végén a világ szégyenére széthullik az egész. Tokajban most indul a 3. milliárdos beruházás. Egy 4600 fős kisváros, 2001-ben még 5100 volt (forrás KSH), ha ekkora biznisz lenne a világörökségi turizmus akkor miért mennek innen el az emberek? A turizmus valóban hosszú távú befektetés. De ne képzeljük, hogy az a vidék úgy fog megélni belőle mint a Balaton. (Nem is akarnám az a nagy nyüzsit.) Főleg úgy nem, hogy a települések nem képesek együttműködni mondjuk abban, hogy átgondolt fejlesztések eredményeképpen egymásnak adják a turistákat. Még azt sem találták ki, hogy milyen réteget céloznak meg. Egyszerre van jelen az ívós-hányós bulizós rock fesztivál az elit komolyzenei fesztivállal. Most még abban sem képesek megegyezni a települések, hogy nem legyen egyszerre három nagy rendezvény borra alapozva egy időben. Nem értek egyet a polgármesterekkel a kilépés szándéka miatt. De a motivációikat értem.
Végül pedig az itteni emberek felé senki semmilyen módon nem kommunikálta milyen nagy dolog ez. Az látják, hogy sokuknak nincs munkája. Látják, hogy baromi nehéz bizonyos dolgokat megcsinálni mert a szabályok azok szigorúak. Látják, hogy épülnek szép nagy házak (vagy felújítják őket) de benne soha nem jártak, mert vagy baromi drága kúriák, vagy olyan dolgok amiknek nem sok funkciójuk van az itteni emberek számára. Nehéz dolog. Sok-sok év közös melója kell hozzá, hogy el kezdjen működni. De ez nem csak és nem elsősorban jó nagy és szép beruházásokat jelent.