Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stoner

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig szerettem volna kertembe több fajta kakifát ültetni de a helyhiány egyenlőre ezt nem tette lehetővé.Törtem a fejem valamit ki kellett találnom .Ekkor jött az ötlet, hogy megpróbálkozom a kakiszilvák kordonos nevelésével.Beszereztem az ehhez szükséges anyagokat és…..
Stoner 2012.03.12 18:48:57
@Zotya papa:
Köszönöm, figyelek rá.
Stoner 2012.03.09 13:29:11
Kedves Zotya Papa!
Nagyon jó, hogy itt vagy! Nekem is sok ötletem volna, bár elég vacak a talaj, és hűvös a klíma (Veszprém mellett egy völgyben). De van 2 növényházam, az egyik feljebb.Azt dupalfalúra fogom elkészíteni. A kertbe tettem egy korábban a növényházban élő khakit, és rendesen termett is. A törzse már hüvelykujjnyi volt, és valakit megkérdeztem, aki ilyesmikkel foglalkozik, aki azt mondta, nyugodtan kitehetem, mert ez már kibírja a fagyokat. Azonban nyáron majdnem termett is, de gondoltam, hogy még nem szokta meg a helyet, aztán télen kifagyott. Lehet, hogy a töve nem volt elég jól betakarva, ahol az oltás volt. Viszont az oltás alatti alany kihajtott és nagyon hasonló leveleket hozott, mint a nemes. Úgy néztem a Terebess-en, hogy vannak apróbb fajták, amire oltanak. Ezt itthon vettem, évekkel ezelőtt. Lehet, hogy ez is ehető lesz, persze, ha idén a nagy hidegben nem fagyott ki. Az eredeti nagyon finom volt, magnélküli, kicsit lapított, világosnarancs színű, elég nagy termésekkel. De letört az egyik ága a sok gyümölcstől és következő évben nem termett. Utána tettem ki. Ez a gyümölcs egyébként sima volt, nem bordázott. Éretlenül nagyon csersavas, de később már jó volt. Mindenképpen akarok még többféle egzotikumot, ami ehető, pl jujubát. Ez a dió, amit itt látok, ez is nagyon érdekelne, ha nem kell neki sok hely, mert jelenleg 4 kisebb dióm van, ami alig termett, ha nem fagyott le, de idén talán teremnek. Sok minden van egy kicsi területen és nagyon meg kell gondolnom, mit ültetek. Ha a khaki megmaradt, kellene bele oltóvessző. Érdemes meghagyni egy-két ágat az alanyból is? Hátha jó az is, csak kisebb. Izgatnak az efféle kísérletek. Mocsári hibiszkuszt is láttam itt valahol, és annak a virága, levele ehető, tudtommal. A szobai nagyon finom volt. Teljes nyerskaján vagyunk (én 22 éve vegan, de másfél éve teljesen nyers), és szeretnénk megélni a kertből.
Lehet, hogy Stephen Hawking a világ egyik legnagyobb koponyája, de az biztos, hogy mostanában nagyon levert. Először arról beszél, hogy az idegenek IGENIS léteznek, de egyáltalán nem békések a szándékaik, inkább leigáznának bennünket. Most pedig azt mondja: ha nem hagyjuk el a…..
Stoner 2010.08.21 07:23:17
@Goompah: Nem te, hanem Hawkins volt az, aki azt mondta, hogy a génjeinkben van a hiba oka, de részletezte is. Nekem ez már régóta szúrja a szememet, hogy a"másság", ha tudod, mire gondolok.., szintén a gének stb. Szóval a nevelés, ami tényleg nem létezik már manapság, semmit sem ér? De egy élet alatt is képesek a gének megváltozni. Tehát, amit a szülőktől romlottan kaptunk, az még helyreállítható. De ebben a világban csak a romlást fogadjuk el, a helyretétel meg se fordul senkinek a fejében.
Stoner 2010.08.23 07:18:35
@különvélemény: Nem magától. Tőled, és tőlem.
@Goompah: Szerintem nem ez volt a hangsúlyosabb, de ebben az esetben nincs mit tenni. Azonban annak idejét ma még nehéz megjósolni. Ha meg is jósolnánk (Mást se tesznek a halálmadarak. Talán ez ma a legsikeresebb téma?), akkor meg nem volna rá megfelelő technika. Én azt látom hogy minden efféle manipuláció az emberek félelmével csak azt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet az önmegismerés fontosságáról, és arról,hogy mindenki felelős mindenért, ami ezen a bolygón történik.
Stoner 2010.08.25 06:51:48
@Goompah: Felelősség.
Nem a felelősség mértéke az, ami az embereket megkülönbözteti.
Azon az alapon, hogy valakinek nagyobb a hatalma, pénze és neki nagyobb lehetősége van a pusztításra, nem lehet a kevesebb hatalommal, pénzzel, eszközzel rendelkezőnek felmentést adni. Gyakran éppen a szegény és tudatlan emberek okozzák a sokkal nagyobb bajt. A te felvetésed az, amivel gyakran találkozom azoknál, akik szándékosan felelőtlenek. Önmagában az efféle demagógiák okozzák az emberek körében a civilizáció használhatatlanságát. Ez nem von le abból,hogy szociálisan igazságtalan társadalomban nem lehet igazságot osztogatni felülről. És nem lehet arra hivatkozni, hogy nekem több jár, mert én több felelősséggel vagyok felruházva. A felelősség súlya független a pozíciótól. Ha ezt az emberek felfognák, akkor már egyenlőtlenség sem volna. Azt is sokan elfelejtik, hogy vannak abszolút kategóriák, melyeket az utóbbi 100 évben már alig tanítanak az iskolákban. És ezek nem vallási dogmák. Az ember alapvető kötelességei, mintha kiestek volna s rostából, mert állítólag sokkal fontosabb (lásd: "űrkutatás") információkat kell tanítani. Ez a magatartás már önmagában is felelőtlenség, hiszen egyre több generáció már nem ismer "sem Istent, sem embert". Ezt a civilizáció haszonélvezői az un. "gazdagok" még preferálják is, hogy a hatalmukat fenntartsák és a felelősség kérdéseiben zavart kelthessenek.
Sok száz éve termesztik  Kínában,Indiában a datolyaszilvát.Európába csak a 18.században vált ismetté és hamar népszerűvé ez az exoticus gyümölcs. Nagy termesztési központjai jelenleg  a japán,kínai,indiai ösitermőhelyei mellett ,Kalifornia,Florida,Oroszország…..
Stoner 2009.03.17 07:51:30
Kedves Zotya papa!
Nekem is a fagytűrő datolyaszilva a témám. Legalább 6 évig babusgattam a növényházamban egy kis konténeres oltványt. Nem magos, de igen nagy és finom gyümölcsei vannak. Sajnos kinőtte a növényházat. Most kb 2.5 m magas, és március elején a jó időben kiültettem. Egy szakértő azt mondta, hogy ennyi idős korában már nem bántja a fagy. Aggódom miatta, most jön egy hideg front -4 fokkal. Úgy tartottam eddig, hogy a gyökérzete szinte ép volt, de rendkívül sűrű, bolyhos. Gondolom, hogy ez jó, de a kitelepítés közben pár kisebb ága letört. Korábban olavastam, hogy kényes a metszésre. Egyik évben sok volt rajta a termés és egy nagyobb ága letört. A következő évben nem is virágzott. Egyébként pedig nagyon lelkesen termett. Tavaly több, mint 50 darab gyümölcse volt. Igaz kisebb, mint mikor kevesebb maradt meg rajta.
A másik témám egy számomra ismeretlen gyümölcsfa, amit gyümölcsként kaptam és a magjait elültettem. Ez is hasonlít a datolyához, mármint az eredetihez a formáját és méretét tekintve. A fák szépen kihajtottak, de kettőt elfagyasztottam, de még időben észbe kaptam és bevittem a növényházba a többit. Így az, amelyiknek több földet adtam, szép terebélyes fává nőtt. Tavaly hozott először virágokat. A levelei fogazott élűek, kb 25-30 cm hosszúak, ládzsaszerűek, bőrszerű, fényes felszínnel, amelyeken finom szürke pelyhes bevonat képződik. Néhány levél elsárgul és lehullik. Bőven elágazik, és nagyon erősen növekszik. Szereti a vizet, és a meleget. A legnagyobb most kb 3 m magas. Egy kertész fikuszfélének mondta. Valaki pedig azt mondta, akinek láttam a kertjében, hogy kétivarú, viszont az én virágzó fámon most tavasszal megmaradt pár kis gyümölcskezdemény. Lehet, hogy meg is érik. Mi ez?
Amint a blog címében is láthatjátok, ezúttal a felelősségről fogok írni. A felelősség az emberi hozzáállás legerősebb fajtája. A felelős ember felnőtt ember. Időnként látok embereket akik már felnőttek, de hozzáállásuk az élet dolgaihoz nem mindig felnőttes..mondhatni…..
Stoner 2008.12.08 17:32:31
Kedves Marci!
Már a múltkor szerettem volna reagálni az alaptémára. Mintegy variációs tétel, ha érted, mire gondolok..
Vannak emberek akiknek nem kell motiváció?
Azt hiszem vannak. Ezek az emberek kreatívak. Mitől kreatív valaki?
Nagy kérdés. Lehet, hogy kreatívként születünk, de az is lehet, hogy magát a kreativitást is a nevelés teszi nálunk. Arra gondolok, hogy az un. "pozitív megerősítés", vagyis a dicséret, a helyeslés, a biztatás igen sokat tesz, hogy beinduljon a kreativitásunk. Az ember nem szívesen tesz olyat, amit a környezete ellenszenvvel fogad. Ezért sok kisgyerek a kreativitás helyett inkább valami "rosszat" csinál. Bizonyos fokig ez is kreativitás, sőt, továbbmegyek: Az a kisgyerek, akinek nem engedik hogy jót cselekedjen, vagy nem szerettetik meg vele a jó cselekedetet, rosszat fog tenni, csak azért mert a kisgyermek vele születetten kreatív lény. Innen már könnyen belátható, hogy a bűnözés is egyfajta meggátolt jótett, vagy pozitív kreativitás frusztrált megnyilvánulása. A környezetét bünteti a bűnöző, mert nem engedték, hogy jó irányba fejtse ki a kreativitását. Gondoljunk csak arra a sok hackerre, akik megkeserítik az életünket. Ha egy gyermeket a környezete megdicsér, mert sikeresen kijátszotta pajtását, és pl. azt mondják rá, "milyen talpraesett fickó", máris elindították a kis embert a csaló és hazardőr életpályán.
Van azonban a motivációnak egy olyan fajtája, vagy inkább vadhajtása, ami nekem kifejezetten ellenszenves. Ugyan nem olvastam az összes írásodat, és felteszem, te is foglalkoztál ezzel, de ha nem, akkor tekintsd kiegészítésnek.
Az a motiválás, amit a "rendszer" lépten-nyomon sulykol belénk, hogy "Ezt ezért tedd, meg, azt meg azért", miközben csupán a rendszer alázatos szolgájává akar minket tenni, és elhomályosítja azt az egészséges kritikai érzékünket, mellyel a beavatkozást, a pozitív ösztönzéstől meg tudnánk különböztetni.
Amikor valaki esetleg egy "termék" elutasítása kapcsán arra céloz, hogy "nem vagyok hozzá eléggé motiválva", vagy teszem fel egy személyiségemet sértő, vagy rosszat feltételező "szabályzó" elleni véleménynyilvánításomat illetik efféle lekicsinylő, megvető ítélettel, ilyenkor érzem én rossznak a motivációra való utalást.
Azt hiszem, hogy te is említetted még azt, ami a motivációhoz feltétlenül hozzátartozik: a szeretetet.
Az érzelmi elkötelezettséget, ami alapja annak, hogy valami beinduljon nálunk. Lehet persze egy olyan kényszer is, ami ellen ostobaság volna védekezni, mert ordít róla, hogy érdekünk. Pl, ha jön felénk a lavina, azt hiszem, nem kell biztatni senkit, hogy fusson, ahogy a lába bírja..

Nálam a gitározás kezdettől fogva érzelmi kérdés volt, és még ma is az. Úgy gondolok a hangszeremre, mint a szerelmemre, akit örökké fogok szeretni..