Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyömöre Máté

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Gondolom, a hozzánk hasonlóan javíthatatlan politikabuzik jelentős része kitöltötte a Progresszív Intézet politikai kérdőívét (különösen azután, hogy a Figyelőben megjelent felmérésről szóló MTI-hír végigsöpört az online médián), amely azt hivatott volna bemutatni,…..
Gyömöre Máté 2009.01.12 11:59:22
Reakció

Nagyon örülünk neki, hogy a Reakció is foglalkozott a Progresszív Intézet által elkészített politikai térképpel, s az külön öröm számunkra, hogy ahhoz is vették a fáradságot, hogy ezt ki is töltsék. Minden érdemi, így a Reakció kritikáit is szívesen vesszük, s a konstruktív tanácsokat megfogadjuk, hogy a jövőben még pontosabb kérdéseket tehessünk fel további kutatásainkhoz. Cikkükben jelzett hiba (a kitöltőket 66.92 pontba rakta a program, s csak később mutatta meg a valós eredményt) kijavításán folyamatosan dolgoztunk, így mára már ez az akadály is elhárult.

Ugyanakkor egy állítás mellet nem mehetünk el szó nélkül. A Reakció szerint ugyanis a felmérés célja a manipulált kérdésekkel nem más, minthogy bemutassák a „Tahó Magyar Jobbert”. Csakhogy, ha elfogadjuk a blog szerkesztőinek állítását („Nem szabadultam a tudattól, hogy a kérdések kiagyalói elképzelték magunknak a Tahó Magyar Jobbert, és ennek az elképzelt figurának a szemszögéből tették fel a kérdéseket.”), akkor mégis hogy lehet az, hogy a válaszadók többsége gazdasági dimenzióban baloldali volt, míg társadalmi értelemben konzervatív? A szerző azt is felveti, hogy a konzervatív válasz beikszelése gyakran „a totalitárius, beszűkült nézőpont felvállalásával jár”, ugyanakkor, ha vetnek egy pillantást arra az ábrára, melyet cikkükben is bemutattak, akkor abból jól látszik, hogy a válaszadók többsége a konzervatív tengely közepén, s nem annak szélén helyezkedik el.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője