Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szocialisreflex

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ha olyan megbízható lesz később, amilyen megnyerő most, akkor tényleg jó vétel lehet. Mindesetre mi megegyeztünk abban, hogy a Dusternek egyetlen komoly hibája van: hogy nem a miénk. Kéne, na. Mai cikkünk blogposztja...
  Vasárnap meghalt az apám. Skrabski Árpád. Évek óta beteg volt. Álmodtam már azt, hogy meghalt és nekrológot akartam írni róla, de annyi mindennel foglalkozott, hogy nem tudtam összeszedni.   Nehéz írnom egy ennyire fájdalmas és személyes témáról, de az…..
Végem van. Sakk-matt, a nagyszájú újságírógyereket, sőt, a „névtelenségbe burkolózó bloggert” bedarálta a politika, a kormányszóvivő nyilatkozatában már szó szerint idéz a posztomból. Illetve dehogy idéz, sajátjaként használja a szavaimat, szóval…..
szocialisreflex 2009.12.18 14:20:07
@gitáros: OK
szocialisreflex 2009.12.18 14:24:51
@Akihabara: nem is írtam külföldit. Kellet volna?
Én se tartom jó ötletnek a pénztárakat, de ha van egy megrögzött munkáltatód, aki csak abban tud gondolkodni, hogy neked befizet magánnyugdíjpénztárba, akkor ez van, ezt szagolod.
A legjobb az öngondoskodás lenne. Mindenki annyit tesz félre a nem agyonadózott jövedelméből, amennyit akar, és annak adja, akinek akarja.
Olvasom, hogy a Fidesz mindenképp eltörli az ingatlanadót, amennyiben azt most bevezetik. Hogy kell ezt érteni Kósa? A mindenképp azt jelenti, ha beválik akkor is?Gondolom neked sem kell számológép ahhoz, hogy kiszámold, mennyi személyi jövedelemadót fizet jelenleg a Cozma…..
A hétvégén kicsit kimozdultunk egy csoporttal a kollégiumból, és ott láttam a következő jelenetet, ami újra előhozott bennem gondolatokat, amik már korábban is foglalkoztattak. Egy templomba mentünk be, előttünk egy házaspár fogyatékos gyerekükkel. A gyerek (tizenéves lehetett)…..
szocialisreflex 2009.05.06 16:00:03
@Jezsu0:
"Viszont miért van az, hogy azt kell mondanunk, hogy "vannak olyan helyek", ahol van lehetőség a gyerekek / fiatalok / idősek, stb. életszerű részvételére a misén? Mutatóba.
Nem kéne erre alkalmasnak lennie az egész "rendszernek"?"

Hát a rendszer nem tökéletes, majd egyszer az lesz, az eszkatonban
Lehet maradni egy-egy közösségben, ahol kicsit uncsi, hosszúak és nem igazán érthetőek a prédikációk, és mindenki azt várja, hogy letudja a vasárnapi misét. Itt lehet maradni és elkezdeni dolgozni, hogy mindez változzon, de több határozós a rendszer:
1. a pap vagy lelkész ezt engedi-e, vagy egy kimondottan autokrata karakter aki, még a rojtok állását is meghatározza a szőnyegen
2. az aki elkezdi élővé gyúrni a közösséget, talál-e ehhez a feladathoz társakat, segítőket? Ez nagyban befolyásolja a következő pontot is:
3. van-e ereje végig csinálni, vagy csak harc lesz változás nélkül, és minden marad a régiben

Mint említettem korábban nekem/nekünk valahogy mindig "szerencsénk" volt a közösséggel, nem kellett menekülni sehonnan, több helyen is igazán otthon érezzük magunkat. Tekintettel, hogy elég sokat jövünk-megyünk bel- és külhonban, volt szerencsénk tapasztalni olyan miséket is, ahol nem volt igazán közösségi élmény, és ezt nem a nyelv határozta meg.
A mutatóban levő helyek mindenképpen kellenek, hisz ezek kovászok lehetnek a későbbiekben, vagy már most azok. Azt hogy miképpen lehetne minél több helyen élő közösségeket formálni ez egy nagy feladvány, de jó kis kihívás. Remélem jezsuita testvéreink fantáziáját bepörgeti.
szocialisreflex 2009.05.06 10:49:07
@Jezsu0:
Kedves Jezsu0!
Ha sértőek lettek volna szavaim, elnézést. Valóban szerettem volna valamennyi élt belevinni a leírtakba, de megbántani nem szeretnék senkit, hisz ki hogyan éli meg személyes kapcsolatát Istennel az mégis egy személyes ügy. Van aki énekel, van aki táncol és van, aki rózsafűzért morzsolgat.
Utóbbi lehet, hogy elavultnak és nem igazán mélynek látszik, de soha nem tudhatjuk, hogy mi zajlik ott éppen.
Jó magam nem tartozom a különböző ájtatosságokat gyakorlók közé, valahol nem is érzem át ezek jelentőségét saját hitéletemben, de mélységesen tisztelem azt, aki ezeken a nyelveken kommunikál Istennel.
A "közösségi ter"et pedig magunk mindig is közösségi térként éltük meg, és éljük meg. Sikerült mindig olyan templomban megfordulnunk, ahol mindig van ismerős, barát, akivel mise előtt, (de leginkább) után sikerül egy-két szót is váltani, esetleg még hétközben is találkozni, vagy beszélni. Ez a része bejegyzésemnek szószerint értendő.

Teljesen igazad van, hogy a liturgikus terek nem igazán gyermekbarát területek, sőt hogy úgymondjam kimondottan nehéz kihívás elé állítja a szülőket. Vannak viszont olyan lehetőségek, közösségek, ahol figyelembe veszik a kisgyerekes családok lelki igényeit is, és a miséző atya próbálja bevonni úgy a gyerekeket és/vagy családokat a liturgiába, hogy az nem válik kényszeredetté.
Lehetséges, hogy a teológián, főleg a kispapok, vagy leendő lelkészek számára pasztoráción belül ezt is oktatni kellene, hogyan "kezeljenek" egy sok kisgyermekes közösséget. Úgy gondolom, hogy a gyermekek bekapcsolása, vagy lekötése, nem pusztán tér kérdése, hanem egyénfüggő legyen az akár az oltárnál miséző pap, akár a padban a gyerek mellett levő szülő.
Sportnap lesz a ez a csütörtök, a hülyeségolimpia versenyzői a pálya szélén melegítenek, sőt a Centrum Kft már dobott is egyet a selejtezőben, méghozzá világrekordot! A "leghülyébben kiszabott parkolási bírság" versenyszámban lett csúcstartó a Homár-olvasók egyik…..
Atyám, / Reád hagyatkozom, / tedd velem, ami Neked tetszik. / Bármit teszel is velem, / megköszönöm. / Kész vagyok mindenre, / elfogadok mindent, / csak akaratod teljesedjék bennem / és minden teremtményedben. / Semmi mást nem óhajtok, Istenem! / Kezedbe ajánlom lelkemet, / Neked adom,…..