Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Avvocatessa

3 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
Remek írás, változtatás nélkül tesszük közzé. Lehet emészteni, gondolkodni. (Nagy szarban vagyunk ...) "A nyugdíjvita során mindenképpen szükség van a legtöbb, eddigi hozzászóló által elfogadott tétel megkérdőjelezésére. Ezek a következőek: A nyugdíjrendszer…..
Avvocatessa 2009.09.19 09:43:10
Már szó volt róla, hogy a nyugdíjrendszer problémája összefügg a gyermekvállalási hajlandósággal, hiszen minél több gyermek születik, évtizedek múlva remélhetőleg annál több eltartó lesz. Bár az összefüggés nem ilyen egyszerű, mert ha nincs munka, és válság van, akkor hiába van több munkaerő, a járulékfizetők száma ugyanannyi, vagy épp csökken, mint most. Mindenesetre jó lenne, ha a gyermekvállalást ösztönző intézkedések is lennének a nyugdíjreform kapcsán. Szerintem a társadalom érdeke, hogy a jobb módú családok több gyermeket vállaljanak (mielőtt megköveznek, a szegényebbek is nyugodtan vállaljanak, mindenki annyi gyermeket nevel, amennyit szeretne), de a mai rendszer ezt pont nem ösztönzi. Aki ma egy jó állásból gyesre megy, annak drasztikusan csökken a jövedelme, holott a kiadásai nőnek. Ha letelik a 2 év, akkor hova viszi a gyermekét, mert az állam által fenntartott kevés bölcsődébe ugyan nehezen. A magánbölcsőde manapság 70 ezer forint havonta. Mennyit kell ehhez keresnie a szülőknek? És ilyen bérek mellett csodálkozunk, hogy kevesen mennek el részmunkaidőben dolgozni? Igenis támogatni kellene a középosztálybeli családokat (bár utálom az "osztályokat", de sajnos ez van), el kellene ismerni, hogy a társadalom jövője rajtuk múlik, nem a segélyből tengődő milliókon. Ma viszont az a helyzet, hogy akinek nagyobb jövedelme van, inkább eltitkolja, mert elege van abból, hogy több mint felét az államnak adja. Aki meg átlagosan keres és nem tudja eltitkolni a jövedelmét, az nem részesül sem a gázártámogatásból sem az iskoláztatási támogatásból, sem a krízis alapból, semmiből. Látható, hogy az egész állami elosztási rendszer rossz. Számtalan támogatás van, ilyen-olyan felcímkézett pénzek, és mind ugyanazokhoz jut, másoknak meg semmi. Pontos felméréseket, elemzéseket nem is lehet végezni, mert állítom, hogy a társadalom nagy része így vagy úgy, de csal a bevallásaival (ha maga nem is, de a munkáltatója pl.). Az elmúlt 20 év alapján egyébként én reménytelennek látom a helyzetet. Nincs meg az a politikai kultúra és az a civil társadalmi háttér, amely a változásokat végig vihetné. Maradunk a dagonyában, dobáljuk egymásra a sarat, és észre sem vesszük, hogy már nemhogy K-Európa, de a Balkán is lehagy minket.
„A polgármester márpedig olyan, hogy az nem lop. Nem hazudik, nem csal. Sem helyből, sem nekifutásból!” – ennek a kijelentésének a súlyát azonnal megértette mindenki, mert a hangadónak két szabadrúgása sem jött össze a mérkőzésen. Sem helyből, sem…..
Az alálábbi levet a Homár kolléga küldte át a Zugügyvédnek. Sajnos majdnem biztos, hogy minden ügyvéd kolléga órákat tudna regélni az igazságszolgáltatás “műhibáiról”. Mit lehet tenni, ha egy bíró igazi, nyilvánvaló, kézzelfogható műhibát vét II.fokon,…..
 A minap megint tanulságos eset történt velem. Szokás szerint péntek este vonattal, intercityvel utaztam haza, szeretett szülővárosomba, Budapestről. A 2 óra 50 perces utat azonban egy órás késéssel tettük meg, mert – számomra ismeretlen okból – két állomáson is…..
Avvocatessa Édes november 2008.11.07 16:41:00
 Már épp kezdtem azt hinni, hogy nem is olyan kellemetlen a november eleje, mint ahogy arra számítottam. Napsütéses, enyhe idővel köszöntött be ugyanis az ősz utolsó hava, bár elég furcsán hat, hogy míg én pulóverben élvezem az egyre rövidebb napokat, az áruházak akciós…..
Avvocatessa Minden kezdet nehéz? 2008.10.22 16:49:00
 Hogy miért kezdek el blogolni? Egyszerű. Elegem van abból, hogy a közéletben nem a lényeges kérdésekről van szó, és hogy bár rengeteg információt kaphatunk a neten keresztül, ezek általában mind csak felületes információk. Szeretném tehát a blog adta keretek közt a…..
Egyik felháborodott olvasónk küldte be ezt az általa írt levelet, ami önmagáért beszél. Egy alaki hiba miatt elutasított felülvizsgálati kérelem, azon kívül hogy súlyos ügyvédi hiba, bizony elég nagy kitolás az ügyféllel is. De legalább az ügyfél vette a bátorságot, és…..
A Zugügyvédnek az egyik ide beküldött, vagyongyarapodási vizsgálatokról szóló levél, és a hozzá tartozó kommentek  adták az ihletet ehhez a ma megjelent cikkéhez, amit most megoszt a blog olvasóival is. Egy kis ízelítő:Ha nem tisztázzák megnyugtatóan a jogszabályi…..
 Rájár a rúd a rendőrségre mostanság. A Budapesti Nyomozó Ügyészség nem vonja kétségbe a 21 éves Zsanett állítását, akit rendőregyenruhások erőszakoltak meg május elején, írta Anyánk, az Index. A Hooligans gitárosának barátnője azonnal feljelentést tett. Az első…..
Gazdánk, az Index egy alapos összefoglalót hozott ke a móri ügy egészéről. A Zugügyvédet különösen az alábbi megállapítás kapta meg:Dezső Antal szerint a mai bírói gyakorlat sokkal nagyobb súlyt ad a vád oldalán lévő, azaz a terhelő bizonyítékoknak. Eleve a hatályos…..
A Zugügyvédhez közvetlenül érkezett az alábbi, elgondolkodtató levél. h Sajnos az egyetemen is terjedtek pletykák tanárokról, akiknél megvásárolható volt egy-két húzósabb vizsga. Nem is kezelte volna senki pletykaként, ha nem tűnik fel olykor államvizsgán egy-egy magyarul alig…..
Avvocatessa 2007.04.21 09:35:46
A Zugügyvéd az egyetemen mindig attól irtózott, hogy szomszédok közötti jogvitában kell képviselnie valakit. Ez a viszolygás egészen addig tartott, amíg egy közeli barátja nem kért segítséget egy jogos telekvitában. A következő történetre is lenne ötlete, de kíváncsi az…..
Egy megszívatott ügyfél küldte el a történetét a Zugügyvédhez. Félreértés ne essék, a Zugügyvéd nem az adócsalókat védi, de véleménye szerint a bizonyítás teher megfordítása a vagyonosodási vizsgálatoknál igencsak sérti a jogbiztonságot. Az is érdekes adalék az…..
A Zugügyvéd egy elég érdekes határozatot talált. Az 1/2007. Polgári jogegységi határozat a mögöttes felelősségről szól. A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának jogegységi tanácsa szerint az elévülést a főkötelezettel szemben megszakító jogcselekmények nem…..
Avvocatessa 2007.04.02 14:43:50
Figyelmetekbe ajánlom a III. rész utolsó mondatát: "Nem arról van tehát szó, hogy az elévülés nyugvásának ideje alatt a jogosult ne szólíthatná fel írásban a mögöttes felelőst a teljesítésre, vagy ne perelhetné őt feltételes marasztalás iránt, ezeknek a jogcselekményeknek azonban nem lesz az elévülés megszakadását eredményező hatásuk."
Magyarán a t. Legfelsőbb Bíróság alaposan átírta a Ptk-t, és szerinte bizonyos esetekben az írásbeli felszólítás és a perindítás nem szakítja meg az elévülést!
És egy másik gyöngyszem: "Márpedig amíg a főkötelezettől való behajthatatlanság akár felszámolási, akár végrehajtási eljárás során nem lesz megállapítható, addig a mögöttes felelős a sortartás kifogásával elháríthatja a teljesítést, perlése esetén pedig vele szemben csak feltételesen végrehajtható marasztaló ítéleti rendelkezés hozható. Ilyen esetben időbelileg elválik egymástól az elévülési határidő kezdő időpontja és a mögöttes felelős „helytállási kötelezettségének a megnyílta” (amely utóbbi a behajthatatlanság megállapíthatóságának időpontja). A két időpont közötti időszak az elévülés nyugvásának az ideje." Hogy is állunk a Pp. 122.§-ával? Nem rémlik, hogy "feltételes hatályú" marasztalás szerepelne benne. Annál inkább szerepel viszont a lejárt követelés!
Egyébként sem tudom hova tenni ezt a döntést, mert ma Magyarországon tudtommal nincs precedensjog. Csak remélni tudom, hogy lesz olyan bátor bíró, aki újabb "jogegységi" (hahha) határozatot fog hamarosan követelni.

A Népszabadság szerint pánikreakciónak tartja a tiltott pornófelvételekről tartott hétfői parlamenti szavazás eredményét az egyetlen nemmel voksoló képviselő, Gusztos Péter. Az Országgyűlés 332 igen szavazattal, ellenzéki támogatással fogadta el a büntető törvénykönyv azon…..
Tóth Mihály büntetőjogász szerint a móri ügyben nem terhel senkit felelősség a hatóságok részéről. A bizonyítékok utóbb helytelennek minősíthető mérlegelése, máskor a megfelelő indokolási kötelezettség elmaradása, vagy a döntések hiányos tartalmi megalapozása lehet…..
Több elemzés szerint is egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem Kaiser és Hajdú a móri mészárosok, és az is egyre biztosabb, hogy a hazai igazságszolgáltatás eddig sosem látott hibasorozata vezetett a jelenlegi helyzetig. A Zugügyvéd azon sem csodálkozna, ha az elhíresült Tánczos…..