Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szkeptikus vagyok

0 bejegyzést írt és 235 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A katolikus vallás egyik legpusztítóbb tana az "áteredő bűn", ami azt jelenti, hogy már eleve vétkesen születünk e világra. Ha manapság megkérdeznénk az egyház valamely papját, hogy mi az értelme e tanításnak, úgy a legtöbben ködös mellébeszélés keretében a Bibliára hivatkoznának, a…..
szkeptikus vagyok 2017.11.22 15:31:54
@ZX: Isten választási lehetőséggel , szabadságra teremtette az embert. Mindent megadott, ami a javát szolgálta, de fel is hívta a figyelmet a veszélyekre (a Rossz tudása - l. Paradicsom) és annak a következményeire, és következetes is maradt. Szerintem ez az igazi szeretet, én is így szeretném nevelni a gyermekem.
És Isten nemcsak mindenható, hanem a tökéletes szeretet és a tökéletes igazság is. Ennek megfelelően oldotta meg Jézus áldozatával a kérdést, hiszen olyan megoldást adott, amely minden ember számára nyitva áll, egyúttal bebizonyította a végtelen szeretetét és igazsága sem csorbult: saját fiát nem kímélte, hanem ő hordozta el a büntetést.

@G. Nagy László:
Ez azért van, mert aki elmélyed Jézus tanításaiban, az érezni kezdi, hogy az evangéliumokban elhangzottaknak nemcsak értelme van, több szép és bölcs dolgoknál, hanem egyenesen neki is szólnak. Érzi az ilyen ember Isten (Jézus) teljes tisztaságát, vonzódni kezd hozzá, de ahogy közeledik Istenhez, érzi, hogy elhordozhatatlan terhet cipel. Ez a BŰN, amely elválasztja Istentől és amely nem "visszacsinálható", nem kijavítható, nem jóvátehető, nem foghatja másra, stb. ez az övé, és igazából az akadályozza Isten felé. És hogy ez a közeledés nem itt szakad meg, hisz mi köze a tökéletes tisztaságnak az elbukott emberhez, az annak köszönhető, hogy Jézus Áldozatáért Isten nem a bűnein keresztül szemléli az embert, hanem be tudja fogadni, hiszen a BŰN meg lett büntetve. Ez akkora csoda, amit csak az ért meg, aki átéli. És az újjászületett ember Hálából (, és nem azért hogy kiérdemelje Isten szeretetét ) elkezdi élni a Jézustól hallottakat, amelyek kétség kívül fontos és bölcs tanítások, de önmagukban nem állnak meg. Újjászületés nélkül azokból csak izzadtságszagú vallásosság kerekedik, amelyben vagy a szeretet, vagy az igazság sérül. De aki először a saját életében felismerhette, hogy mit tett érte Isten, az tudja ezeket úgy megélni, hogy Isten dicsősége növekedhessen (ne pedig káromoltassék az Isten neve, amelyet a szájára vesz). Sajnos nem mindig sikerül a hívőknek sem, de ez megint nem Isten gyengesége, hanem az ember szabadsága, hogy kire hallgat a szívében. És újra ott vagyunk az Éden kertben a jó és a Rossz tudásának fájánál, ahol nagyon kívánatos az az alma, de most már van lehetőségünk Istennek tetszően dönteni, hiszen több van bennünk, mint csupán a bűnre hajló emberi természetünk...
szkeptikus vagyok 2017.11.22 16:20:02
@várom a levelet: @FlybyWire:
A Bűn, nagy betűvel az Isten elleni lázadás állapota, az elveszettség, a kárhozat, amibe minden ember beleszületik és benne is maradna, ha Isten nem lépne közbe. Ennek az állapotnak jelei a bűnök, amely nem áll meg a lopásnál, hanem pl. Jézus így magyarázza: "aki kívánságnak okán tekint asszonyra, az már paráználkodott". Vagyis önzés, mohóság, kapzsiság, szeretetlenség, büszkeség, stb. már bűn a Biblia tanítása alapján. "Sajnos" Isten csak a tökéletessel tud mérni, hiszen különben meghasonlana önmagával! (Nála nincsen korrupció. ) De cserébe a megbocsájtása és a szeretete is tökéletes (teljes) Jézusban!
Ezen a blogon számtalanszor tárgyaltam tudományos témákat, és kellemes meglepetésül szolgált, hogy elég sokan el is olvassák ezeket. Számos cikk született fizikai, geológiai témakörökben, de a biológia eddig kimaradt ( az agyevő amőbás cikkemet leszámítva ), úgyhogy ezúttal összeállítottam egy…..
Ma, január 27-én lett pontosan hetven éve, hogy az auschwitzi haláltábor kapui végleg kinyíltak. A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánított napon a 2005-ben elfogadott ENSZ-határozat alapján arra a mintegy hatmillió zsidó, roma, homoszexuális, testi és…..
A szókimondó fogalmazásáról elhíresült, magát nem istenkeresőként meghatározó publicistával azért készítettem interjút, hogy velem együtt olvasóim is teljesebb képet kapjanak arról a vitáról, amitől nem csupán élénkebbé, de – beszélgetőtársammal együtt hiszem – értékesebbé is vált a társadalmi…..
szkeptikus vagyok 2015.01.20 12:56:44
@lezsolt85: "A holokauszttagadás és a vallások/világnézetek elleni akár "ízléstelen" kritika nagyon nem egy kategória. Az előbbi egy történelmi tényt tagad, a másik pedig teljesen szubjektív... "

Ha nem érzed, hogy a holokauszt jelenleg vallás szintjén van kezelve, akkor nagyon nem érzékeled a problémát. Mert nem lehet olyan értelemben tény, mint a többi , hiszen akkor nem kellene törvényekkel körülbástyázni, védeni, érinthetetlenné tenni . Hinni kell benne, de mindig pont úgy, ahogy a "papjai" megkívánják. Mindenki kínosan kerüli, hogy mélyebben belemenjen a részletekbe, hiszen esetleg relativizálna, ami jelenleg a középkori istenkáromlás szintjén áll, mint cselekmény. A dolog egyedisége, megismételhetetlensége, áldozat nagysága egyértelmű párhuzamot kell mutasson a kereszténység megváltásképével, illetve az ezt (pénzért) áruló középkori egyház helyére lép fokozatosan. De most az (antiszemitizmusban, kirekesztésben, stb.) bűnös ember bűne alól csak a holokauszt-hit papjai adhatnak maradéktalan felmentést. Csak itt a "búcsúcédulákat" kárpótlásért adják. Sajnos ebből is államvallás lesz mind több országban a politikai és "egyházi" hatalom összefonódásával. Aki veszi a bátorságot egy kis "valláskritikához", az még rengeteg párhuzamot fedezhet fel.
szkeptikus vagyok 2015.01.20 14:30:45
@lezsolt85: Nem akartam a vallásodba gázolni. A holokauszt-ot nyilván soha nem fogják hivatalosan vallásnak definiálni, hiszen azzal egyediségét máris megkérdőjelezték. A összehasonlítás azonban - véleményem szerint - megállja a helyét.
Az igazságtartalmába pedig nyilván nem megyek bele, mert jelenleg ugyan nem máglya, csak egzisztenciális megsemmisítés és némi börtön jár az "isten"tagadásért, de maradjunk annyiban, hogy ha kizárom a természetfeletti beavatkozás lehetőségét, a holokauszt megvalósításának néhány dogmatikus pontja nehezen igazolható a fizika, kémia és a matematika jelenlegi ismeretei szerint.
szkeptikus vagyok 2015.01.20 15:07:16
@lezsolt85: Nem hiszem, hogy most nekem kell nyitogatnom bárki szemét. Azért a neten, pl. a kurucon jelentős irodalma van, ahol megjelenthetett a konszenzust vitatók véleménye is. Mert az nem konszenzus, hogy valaminek a vitatását a törvény bünteti. Ha valaki vitatja, büntetőjogi kategória. És a bíróság nem azt nézi, hogy az ő bizonyítékai helytállóak e a holokauszt vitatásával kapcsolatosan, hanem azt, hogy megvalósította-e holokauszt tagadását, mint büntetőjogi kategóriát. Gyakorlatilag az elfogadott-tól eltérő vélemény nem publikálható, hacsak nem akarja valaki önmagát egzisztenciálisan kicsinálni.
Ezért inkább csak azt kell megnézni, hogy mik szerepeltek azokban a vallomásokban, amiknek alapján Nürnbergben a halálos ítéleteket hozták, és mi a ma elfogadott dogma. Az emlegetett "tények" és a "konszenzus" sokat változott az elmúlt évtizedekben, de te mitől vagy benne olyan biztos, hogy a végleges tényeket vallod?
Memento70 A rózsaszín háromszög 2014.08.05 21:39:21
A melegek, homoszexuálisok a XX. századig elítélt kisebbségként élt a világ minden országában. A század elejétől kezdve, az I. világháborút követően kicsit szabadabb lett a közgondolkodás. Már az ősközösségi társadalmakban is fellelhetők az azonos neműek közötti…..
szkeptikus vagyok 2014.08.06 12:44:46
@roli101: kérni nekik is lehet, de pénz csak a zsidónak jár, nem hiába ez az ő bizniszük. A többi a többségi társadalmak érzékenységének puhítását szolgálja csak.

"Őseink tudták, mit tesznek, amikor a maguk közül való homoszexuálisokat a mocsárba süllyesztették, de a meghódított népek körében nem büntették, sőt, bátorították a homoszexualitást." Ezek szerint a hódítók azóta is csak ugyanúgy gondolkodnak.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik Óbudát képviselő honatyája elég durva epic fail-be keveredett tegnap. Történt, hogy egy kilakoltatást akartak bizonyos "otthonvédők" (az idézőjel azért, mert információink szerint köztörvényes bűnözők és az itt már megénekelt elmebeteg Molnár…..
szkeptikus vagyok 2013.06.13 14:08:25
@nandras01: segítek
bank ellen tüntetni = banknak nincs igaza valamiben (ebbe még beletartozhat a bank jogos, de nem etikus viselkedése is), és erre fel akarom hívni a figyelmet.
@kúrórudi: idéztem egy másik egyszerű esetet (kuruc.info/r/2/113558/), ahol hasonló esetben új lakás jár az "áldozatoknak", és nem értettem, hogy miért van az, hogy c.igányt csak akkor lakoltatnak ki, ha éppen annyira lelakta a bérleményét, hogy feltétlen újat kell neki adni - közpénzből. Ezekben az esetekben nem szokott gondot jelenteni a kifizetetlen köztartozás sem. Ehhez tudnál valami építőt hozzáfűzni, hogy én is megértem, mitől mások ezek az esetek?
Az árvizes témánál maradva, nem hagyhatjuk ki, hogy ne büszkélkedhessünk egy hazai egyetemista Houstonban bronz éremmel díjazott mobilgátjával. A díjat Szalóki Csaba 68 pályázó közül, egyedüli magyarként hozta el a fenntarthatósági olimpiáról. Csaba mobilgátja nagy…..
A kérdés nyilván arra vonatkozik, hogy a katolikusok vagy a protestánsok olvashatják-e antiszemitább fordításban a Bibliát? Ám az sem mindegy – miként az alábbiakban kiderül – hogy modernebb avagy régebbi fordításban vesszük-e kezünkbe az Újszövetséget. Egy paradigmatikus…..
szkeptikus vagyok 2013.04.11 10:43:01
@-JzK-: Én ugyan református vagyok, de nagyon hálásan olvasom az általad linkelt könyvismertetőt ( www.jozan-katolikus.hu/?p=914 )

Ritka az olyan keresztény (láthatóan a katolikusok között is) aki mer ragaszkodni a Biblia kijelentéseihez és azokat a helyén értelmezve nem fél olyan következtetéseket levonni, amelyek szembe mennek korunk polkorrektkedő világával. És ezt nem öncélúan teszi, politikai tőkét kovácsolóan, hanem azért, hogy megőrizze a Biblia eredeti szellemiségét. Ajánlom a többi hívő figyelmébe is, hiszen nem Izraelhez, nem a zsidókhoz és nem is a judaizmushoz kell megtérni a népeknek, hanem pont fordítva, mindeneknek Jézushoz.
Yaron Svoray, izraeli oknyomozó újságíró több száz kilogramm aranyért és platináért kezdett kutatásba. Szerinte ugyanis ennyi ékszert loptak el németországi zsidóktól, a világháború végnapjaiban pedig egy Berlin melletti tóba hajították a zsákmányt. A Stolpsee mélyén…..
Te magasból aláhulló szent turulszar, mi jöhet még? Szegedi Csanád nem elég, hogy zsidó, de úgy ajánlgatja a karvalytőkét kussolásért cserébe, mint valami IMF ügynök. A Jobbikot lassan ötös fokozatú Csanád sújtotta övezetté nyilvánítják, mert a végén az is ki talál…..
Sokszor leírtuk már ezen a blogon, az érdemtelen és felelőtlen nácizás nem használ senkinek. Viszont azt is hozzátettük, van amikor ki kell mondanunk, hogy náci! Baráth Zsolt a Jobbik képviselője például egy náci! Egy olyan ember akinek semmi keresnivalója a magyar…..
szkeptikus vagyok 2012.04.04 16:57:05
@AnnaKarenina: nem tudom miért keverjük ide a boszorkányokat, mert azért nem olyanról van szó, hogy valakit gyíkká változtattak, hanem arról, hogy a zsidóknál mindennapos vallási rituálét - esetleg és kivételesen - egy lányon hajtották végre, amire éppen akadt egy szemtanú is. Ugyanis egy ilyen rituális gyilkosság nem zárható ki, még a zsidók részéről sem. Ha szerinted igen, akkor nincs miről beszélnünk.
Viszont egy ilyen gyilkosságból nem következik, hogy a zsidók valamennyien bűnösek volnának, és nyilván nincs kollektív felelősségük ezért.
DE ha történetesen egy beteg zsidó tette, vagy egy közösségük, és AZOK mégis megússzák, mert a TELJES hangját hallató zsidóság összezár mellettük, akkor az átlagember jogosan általánosít.
szkeptikus vagyok 2012.04.04 17:12:12
@windex: Számomra sokkal érdekesebb Tánczos Gábor esete, ahol megvolt a hulla, szépen végigvágott nyakkal szépen kifolyatott/felfogott vérrel, vérnyom nélkül. Nyilván érdekes egybeesés, hogy a Berkowitz féle Traubigyár elindítása kapcsán egy egészséges csapat rabbi járt éppen arra. Sajnos ezt a szálat akkoriban nem vizsgálták. Nyilván kínos asszociációkra adott volna okot, és már a feltételezés is "náci", pedig voltak ebbe az irányba mutató tanuvallomások. Sokkal hihetőbb, hogy Gábor fogta fel a vért a sachtert megszégyenítő szaktudással. Ott sem volt sok bizonyíték, de az mégis kevésbé zavarta az azóta felfelé "bukó" bírót, mintha "antiszemita" gondolatai támadtak volna.
szkeptikus vagyok 2012.04.04 17:20:02
@Sachkter: költői kérdések
Székesfehérváron nagy felzúdulást keltett egy roma kulturális központ alakítása a belvárosban. A polgármester előbb maga indítványozta az átalakítást, majd a Jobbik tüntetése után, közleményben határolódott el és a közgyűlésen szavazta le saját javaslatát. A…..
szkeptikus vagyok 2012.01.26 11:52:26
Ebben a villában élt Fedák Sári Molnár Ferenccel - most két lakás is eladó benne (im) Szoba közepébe süllyesztett köralakú cserépkályhából kinövő dór oszlopok (tipp: Kornél, Debbenet) Zöld-fehér lakás plasztikus kínai betűkkel Szép műteremlakás a pesti…..
Vastagbőr Hungarikum a Szigeten 2011.07.22 11:05:00
Kenyér és cirkusz mindig kell a népnek, most pár hétre előre el vagyunk látva. 64 Vármegye vs. "Zsiget" vs. Budapest vs. Rendőrség vs. TASZ - van ennél fincsibb koktél? A sztori dióhéjban: egy magánszemély januárban bejelentette a rendőrségen, hogy 500 fős…..
   Szerzőpárosunk viszonylagos tömörséggel összefoglalta, hogy Gyöngyöspatának miért lett jobbikos polgármestere: mert mindenkinek tele van az izéje, nagyjából mindennel. Erről kár is lenne vitát nyitni, az azonban megér néhány kósza leütést, hogy hogyan is reagált…..
szkeptikus vagyok 2011.07.21 12:58:25
@tarackos:
Szerintem azoknak az embereknek nem a zAudi a következő lépés, hanem, hogy ne kelljen rettegniük ha kilépnek a házukból, vagy ha jön az éjszaka. Szeretnének tisztességgel kihalni az országból, átadva a helyet a "nincs felesleges élet" népcsoportnak, és kormányra került istápolóiknak.

Nyilván lehet negatív hozadéka a jelenségnek, mert tegyük fel, kialakul némi rend, amolyan "kirakat szerű". Biztosan elhagyja a települést néhány integrálódásra vágyó (máshol kamatoztatva képességeit), esetleg vállalkozó is költözhet oda, aki immár lát fantáziát a szép környezetben, vagy a szőlőben. Talán érdemes lesz kertet művelni, esetleg kisállatot tartani, vagy tüzifát felhalmozni télire, esetleg fémtárgyakat vásárolni. Talán fiatalként sem egyedüli alternatíva a település elhagyása lesz. Ezek persze lehetőségek, sok múlik a helyi embereken és az életösztönükön. És a kormányon is, mely persze ott tesz majd keresztbe, ahol tud, mert a település sikere egyértelmű kudarca volna a mindenkori kormány roma-stratégiájának, vidék-stratégiájának, és mindannak, ami SZERINTÜK "européer", "demokratikus" és "jogállami". Érpatakot még el lehetett eddig hallgatni, de már egyre több helyen döntögetnek tabukat.
addict Nemzethack Romániában 2011.06.24 10:00:00
Nemsokára vége az idei év legrangosabb külföldi reklámversenyének, a Cannes Lions-nak, így egymás után bukkannak fel a győztes reklámok az esemény hivatalos honlapján. Ígérem, hogy a hétvégén megosztom veletek a kedvenceimet, de addig is, itt van egy kis kedvcsináló, a román…..