Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mátyás

23 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
GIF Moments Efterklang 2013.01.13 13:08:48
a38 ..
A győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó "koncepciós perrel" a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek.A TTT az év elején támadta meg a győri Audi-gyár…..
Hans Belting legújabb kutatásának, ami a globalizálódó (posztszovjet és posztkolonialista) világ művészeti felfogásait kutatja, ez a könyv a második kötete. Kötelező olvasmány...
  Elhunyt Norman Borlaug, a zöld forradalom atyja "95 éves korában elhunyt Norman Borlaug agronómus, a zöld forradalom mozgalmának atyja, aki 1970-ben Nobel békedíjat kapott a nagyhozamú gabonafélék kifejlesztéséért, ami enyhítette a harmadik világ élelmiszergondjait.…..
Mátyás 2009.09.16 19:44:51
@Martagon:

elnézést rossz szót használtam. öntudatlan nem élettelen.

a tudás hatalma semmit sem ér, ha nincs kivel és nincs hol megosztanod. ezért kell vigyázni az embertársaidra és a helyre ahol éltek.

a méltóság fogalmát viszont tényleg csak önképpel rendelkező élőlényekkel tudom összekötni és ahhoz hogy a világunk fenntartható legyen, ahhoz társadalmi együttműködésre is szükség van (értsd: tolerancia vs atomvihar, avagy jobb lenne ha nem jönne el Huntington világa), aminek a mindenkinek kijáró méltóság az alapja.

@Pacsker: @Sztefanó:

Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy próbáljuk meg elkerülni az európai ember tekintélyelvű magatartását és ne valljunk radikális ideológiákat. Még ha környezetnek oly jó is.
Tanuljunk az irokézektől együttélést és használjuk ki a születésszabályozás nyújtotta lehetőségeket: gumi, territoriálisan változó családmodell támogatási rendszer.

tisztában vagyok azzal hogy túlnépesedés van. és azzal is hogy Európában nincs. Pont azt hangsúlyozom hogy ezzel ne éljünk vissza. Mert bizony Pacsker, az is gyilkosság, ha nem segítesz valakinek, pedig módodban állna. Nem keverek semmit és nincsenek téves elképzeléseim az ökológiai tudatosságról, de távol áll tőlem az a szélsőséges gondolat, hogy kiszolgáltatottságuk miatt akár egy embert is feláldozzak a fenntarthatóság oltárán.

a továbbiakban a sok félreértelmezett félmondat miatt, a vitát csak élőszóban folytatnám.
Mátyás 2009.09.17 02:12:48
Mátyás 2009.09.17 02:30:03
@Birtalan Balazs:

sok ponton egyetértek veled és a tétel igazságtartalmát sem vitatom, de amit nagyon fontosnak tartok hogy bármennyire is igaz ez a tétel, ne kelljen embereknek meghalnia a létezéséért.

az analógiád hibája abban van, hogy a tétel mást mond ki: ha adok a kenyeremből az éhezőnek akkor midketten meghalunk (akár arzénes, akár nem). Én nem azt vitattam hogy arzénes-e a kenyér, mondhatni a tétel meglétét az első perctől elfogadtam, hanem azt vitattam, hogy kinél van a kenyér.

A tétel inkább úgyhangzik, hogy ami nálam van kenyér egy bezárt szobában egy éhezővel, az kettőnknek kevés lenne és ha adnék neki, lehet hogy erőre kapna és a maradékot is elvenné. Belátható, hogy ez sokkal bonyolultabb szituáció, ami sokkal több morális kérdést vet fel.

Amiket én próbáltam leszögezni az érveléseimben az a következő: tisztában kell lennünk a felelőséggel hogy mit jelent az hogy nálunk van kenyér és attól hogy nálunk van még nem játszhatunk istent.

Társadalmi felelőségvállalásnak hívják ezt a játékot és azért érdemes ilyet játszani mert az éhező akivel egy szobában vagyunk, lehet hogy tudja, hogy hogyan lehet a szobában megtalálható dolgokból még élelmet csinálni, úgy hogy ne dőljön ránk a szoba. Vagy hogy Pacsker is értse, lehet hogy egy megtartóval van dolgunk.
A 10. @rt Outsiders Festival a párizsi Maison Européenne de la Photographie-ban különleges témát válaszott magának: az extrém környezteket és azok lakhatalanságát dolgozza fel idén. Bővebb információ a képre kattintva, vagy alatta letölthető PDF-ben a kiállítás részletes…..
Kőkemény relációesztétika és helyspecifikusság. A kezdeményezés alap gondolata, hogy a művészetben érdekelt emberek ne használjanak repülőt 6 hónapig.Hogy pontosan miért is ne, arról a részletes okfejtést az oldalon olvashatjuk:http://www.pledgebank.com/wewontflyforart..
Az 53. Velecei Biennálén a Magyar Pavilonban kiállított: Col Tempo című, Forgács Péter médiaművész által készített munkához, a kurátor Rényi András a hivatalos honlapon közzétett gondalataival segíti a koncepció megértését. Komplexitása és irányadó nívója miatt…..
Az IMPEX párhuzamos találkozások rendezvénysorozatának keretében elhozták nekünk a The Art Critics Orchestra -t.A PÁRHUZAMOSOK TALÁLKOZÁSA esemény-sorozat 12. felvonása:The Art Critics Orchestra (D) koncertje / Punk for adults Időpont: 2009. szeptember 12., 20.00Helyszín: Kertem, 1146…..
 Daniel Birnbaum (curator of the 2009 Venice Biennale):“The future of exhibition making will deploy devices we once knew but had forgotten about.”..
 A SOCIETE REALISTE alkotópáros az ACAX munkájának köszönhetően kijutott Isztambulba. A Budapest check in projekt felhívta rájuk Ana Devic kurátor figyelmét.Az ACAX hírlevelében a következőket olvashatjuk a csoportról:Société Réaliste: Cultural States   A Société…..
  1.       A művészet nem a végtelen fenséges alászállása a testek és a nemiség véges alávetetettségébe. Ellenkezőleg, végtelen szubjektív sorozatok terméke, materiális kivonások véges eszközeivel. 2.       A…..
Letölthető a kiadó honalpjáról pdf formátumban Lawrence Lessing könyve, melynek címe remix. A könyv a Creative Commons licence védelme alatt áll.A kiadó honalpján a következő információk olvashatóak a könyvről:Remix Making art and commerce thrive in the…..
A múlthéten megjelent Guardian interjú, itthon viszonylag kevés figyelmet kapott, pedig korunk egyik legnevesebb gyűjtőjének életébe kaphatunk bepillantást. A híres Hirst cápára kattintva olvasható az interjú, ami azért is olvasásra érdemes, mert Saatchi igen ritkán…..
Hiánypótló kiadvány jelent meg a Jrp-Ringier gondozásában.Rövid leírás a képre kattintva olvasható:..
Kurátori tendenciák MKE-IB-DISCO 2009.09.06 15:41:00
A Liget Galéria különös programmal zárta a nyarat, egész augusztusban Horváth Tibor képzőművész egy hónapon keresztül változatos performanceokkal és konceptuális kiállításokkal szórakoztatta az arra tévedőket.  A rendezvénysorozatnak a napokban lett vége, dokumentációi…..
Kurátori tendenciák Mora 2009.09.06 13:39:00
A Mora galéria és alapítvány ( More Opportunities for Romanian Artists) várja művészek jelentkezését kiállítóterének megtöltésére.A részletekről bővebb információ a honlapon: http://www.fundatiamora.org/A Mora katalógusaés elérhetőségei:Strada Grigore Mora, nr. 666, sector…..
A kamaraerdőben álló, elhagyatott, tudtommal régen katonailag használt épület az első amit bemutatok.    Nagyobb térképre váltás A térképen jól kivehető földúton lehet odajutni. Mindentől elég messze van, ezért lakatlan. A tetejéről szép a panoráma. Néha…..
Ha már témánál vagyunk. Akkor egy kis adalék, amivel jobban körbejárhatjuk a disznóságokat. Evolúció, moslék tv csatornák. A legokosabb őrült Brad Pitt személyében, azaz a 12 majom című film, melyet bravúros ritmusérzékkel ("vírusokról" és "jövőről"…..
Egyre több a fix látogató és állandó értelmes hozzászóló, ami egyrészt az ígért designváltás sürgetésére sarkall, másrészt egy cikkre a holnap esedékes Föld Napjáról.Tudom jól, hogy nem sok minden változik az évről évre megrendezett figyelemfelkeltő eseményekkel, de…..
Éjszakai utcai képes beszámoló következik. Pfhejj! Csűrhe! Persze ez túlzó általánosítás, mert nem minden város, nem minden utcáján, nem minden fiatal... de, kéremszépen, kell ->EZ<- nekünk? Ezen óriási hibás csúsztatás után tehát: le a kapitalizmussal :D! Mely…..
Két hasonló filmre szeretném felhívni a figyelmet. Azt te csak hiszed, hogy szereted a vért, látványt, végtelen kompozíciókat, sokkoló vágásokat és beállításokat, a szinte hihetetlen információkat... ez nem horror, ez valóság! Itt nem állhatsz fel a fotelből: "Oké, csak…..
Mátyás 2009.03.23 01:12:30
@Pacsker: Érvelési hibák a riposztban.

Argumentum ad verecundiam
"Ennek bizonyítéka Daniel Quinn: Izmael című regénye."

hamis dilemma
"vagy tovább folytatjuk ezt és elpusztul mindenki, vagy belátjuk, hogy kiadós recessziónak kell alávetnünk magunkat, és igen, nem tud ennyi ember földvért szívni."

Szalmabábérvelés
"Remélem, kiindulhatunk abból a megállapításból, hogy az vagy, amit megeszel. Ezek után nem mindegy, hogy amit megeszel, hogyan élt és halt. Sem szakrális (miből lett, mi volt, mivé lett)-, sem pszichológiai (stresszfehérjék átkerülnek a saját testedbe)-, sem táplálkozástudományi (tápérték)-, semmilyen szempontból sem mindegy."

Argumentum ad hominem
1. "Látom, neked megfelel konformistának lenni és cseppet sem gondolkodni azon, „hogyan lettek ilyenek a dolgok?”. "

2."Úgy értem, szakember vagy? Hol és mit tanulsz? Mit akarsz nekem elmagyarázni?"

Argumentum ad nauseam
a kommentekben rendszeresen visszatérő fordulatok:
-az vagy, amit megeszel
-...gratulálok:...(ami egyébként ad personam érvelési hiba sértegetés kategóriájába is bele esik..)
-szakember vagy? /Kicsoda Ön? Szakértő...

(a fenti idézetek az alábbi hozzászólásból vannak:
greenr.blog.hu/2009/02/18/libamaj_1
Az érvelési hibák pedig:
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba
mindkét linket köszönöm a szerzőnek :P )
"Egyszer, az egyetemen – kezdtem bele- írtam egy dolgozatot egyik filozófia órára. Nem emlékszem pontosan, mivolt a feladat – valami ismeretelméleti téma. Nagyjából a következőt írtam a dolgozatban: Képzeljétek! A nácik mégsem vesztették el a háborút. Megnyerték…..
Mátyás 2009.03.14 11:31:26
Két figyelemfelkeltő, egymást alátámasztó cikk, hogy a népvándorlások okai egyre inkább környezetiek, mintsem politikaiak. Sichuan Tartomány, Kína, Május 2008. Földrengés utáni evakuálás. Fondation Cartier pour l’art contemporain, Paris | Photo © Xinhua  AFP…..