Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Effekt

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hobbyd? Önmagad? Semmit? A munkád? A cigit? A piát? A barátaid? A szenvedélyed? Megannyi kérdés, és sehol egy használható válasz, pedig a nők többségének a kérdés iszonyú fejtörést okoz. Együktől hallottam a minap: "Egy kapcsolatért nagyon sok mindent fel kell…..
Cápali megmondja. Ár-Érték 2008.11.19 23:41:00
A manapság oly divatos(lehet, hogy csak én hallom sűrűn) ár-érték arány kifejezés egyre inkább teret nyer a köznyelvben (főleg az egyik *market reklámjában). A kifejezés első tagját a társadalom már remekül ismeri, ugyanakkor az utóbbi értelmezése kapcsán sűrűn pislognak,…..
Effekt 2008.11.21 16:19:38
De a cikkre visszatérve, nem értem a problémát.
Az ár-érték arány pusztán egy könnyen megérthető fogalom. Bár tagadhatatlan, hogy az érték szó ad némi okot a filozofálásra. Ám inkább másról beszélgetnék esténként a borom mellett. Hiszen ez az egész szubjektív. Persze nem minden oldalról.
Először is ott a termelői szempont. Itt az árképzés érték arányosan történik (bevitt anyagok ára + az anyagokból az áru létrehozásáig történő munka értéke).
Számunkra most a fogyasztói szempont az érdekes. Itt a fogyasztó a saját hasznosság alapján ítéli meg, hogy mennyit hajlandó fizetni az áruért. Saját élvezeti szempontjai és szüksége szerint amit hasznosnak tart, azért sokat hajlandó fizetni. Általában azok a termékek, amik szűkösen állnak rendelkezésre, minél kevesebb van belőle, annál nagyobb értéket tulajdonít neki és annál többet hajlandó érte fizetni. Minél több van az adott áruból, annál kevesebb hasznosságot tulajdonít neki.
Pl.: A gyémántért, ami szűkösen áll rendelkezésre és hatalmas munkatartalommal jár, azért az érdeklődő réteg hihetetlen összeget képes kifizetni. A levegő, ami nélkül 3 perc alatt meghalunk, ingyen van...

Szolgáltatások reklámjánál is találkozhatunk olyan hirdetésszöveggel, melyben olvashatjuk a fogalmat.
Ebben az esetben azt jelenti, hogy az eladó és a fogyasztó is úgy érzi, megfelelő áron adta, kapta.. Optimális csere történt.

Most nagyon földhöz ragadt voltam?