Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oráng Után

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mari zseniális tudós, aki valamilyen különös okból egész életét egy fekete-fehér szobában töltötte. Fehér tányérból, fekete evőeszközökkel szürke ételeket evett, fekete-fehér filmeket nézett, még a számítógépének a monitorja sem színes. Mari kutatási területe a neurofiziológia, közelebbről, ironikus…..
Oráng Után 2016.05.22 13:37:55
@egysmás: Oké, ki akartam szállni, mert intelligens emberek vagytok, trollkodásnak itt semmi helye, én meg már keztem annak tűnni.
De beleállok a vitába, engem is érdekel, nem véletlenül vagyok itt.
Engem leginkább az érdekel, ahogy elsőre is írtam, mi ennek a gondolatkísérletnek, a róla kialakult diskurzusnak az értelme, mivel kerülünk előrébb azáltal, hogy megértjük a lényegét? Mert én ugye a színelmélet felől közelítettem. Ott az az elmélet végső célja, hogy valamely objektum színét egy reprodukáló technikával úgy adjam vissza, hogy az lehetőleg az eredeti objektummal azonos színérzékletet keltsen az átlagos körülmények között az átlagos színlátóban. Ha ez nem sikerül (márpedig az esetek döntő többségében lehetetlen), akkor azonos színérzékletet okozzon az agyban, becsapva az érzékelés mechanizmusát. Csobbanjon a kék tenger a könyv lapján! De legalább az a szerencsétlen grafikon hasonlítson önmagához a képernyőn, a printen meg a kivetítőn...
Mit fogunk jobban érteni ebből a vitából? Az agyműködést? A fejlődéslélektant? Az információfeldolgozást, legyen az bio vagy gépi? A reinkarnációt? Szerintetek mi a gyakorlati haszna, ha megtaláljuk a helyes választ?
Egyébként egy külföldi egyetem mérnöki karán végeztem, annak technológiáját tanultam, hogyan adjuk vissza a képi és egyéb tartalmakat a jellemzően papíralapú nyomtatott médiában. Mintegy három évtizede egyik kedvenc területem a színvisszaadás elmélete, a színérzéklet kvantitatív leírásának a matematikai hiányosságai, átválthatóság és átválthatatlanság a színinger-mérő rendszerek között. Imádom a gyakorlati példákat, ha azok nem tévedést írnak le.
Oráng Után 2016.05.22 14:26:35
@egysmás: Igen, ezek érdekes kérdések.
Nagy részük egyébként a fizikában leírható, de olyan periférikus terület foglalkozik vele, amit az általános tankönyvekben csupán egy bekezdés érint, de könyvtárnyi szakirodalma van. A színelmélet is ilyen.
A másik az agykutatás és az elméleti pszichológia. Nem szakmám egyik sem, de baromi jó könyveket olvastam ezekről a területekről az utóbbi években. A komment-téren kívül szívesen megosztom veled.
Én úgy látom, megdöbbentően sok kérdésre létezik magyarázat, és én érdeklődéssel falom ezeket. Talán ezért is hiszek abban, hogy a jelenleg megmagyaráz(hat)atlan dolgokra is létezik racionális magyarázat.
Oráng Után 2016.05.22 14:30:35
@Fodor Balázs: Rossz helyre tettem egy írásjelet? Azt írtam, hogy én sem laikus vagyok. Bár bizonyára más egyetemen tanultuk. Na de ez nem lényeges a téma szemponjából, csak apró félreértés.
A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni. Ha az alapvető…..
Oráng Után 2013.01.13 19:14:56
@Zabaalint:

Örülök, hogy ennyire ismered az álláspontomat, de fentebb még elolvashatod.

Ha pedig te látnád, miért fenntarthatlan a jelenlegi rendszer, nem az összeomlást javasolnád, hanem áttérést egy fenntartható rendszerre.

Halljuk, hogyan működne szerinted?

Halomra lövés? Telepesek betelepítése? Vagy valami értelmes, fenntartható? Hadd olvassuk!
Oráng Után 2013.01.13 19:27:11
@hot-spot:

Oké, legyen mondjuk egyennyugdíj.

De akkor tetszettek volna szólni tíz-húsz-akárhány éve, hogy egyennyugdíj-járulékot vonnak a fizetésemből és a fizetésem után a munkáltatómtól. A többletet, ha nem a mostani keresetem ötödéből akarok megélni öregségemre, tegyem félre magam.

De nem tettem félre eddig, mert elvették tőlem az életpályám keresményével arányos nyugdíj igéretével. Akkor most cumi? Félrerakni nem tudtam, meg azt mondták, nem is kell, mert amiért fizetek, nyugdíjam lesz, oszt vissza sem kapom, meg nem is kapok semmit érte?

Isamered a BTK-ban a csalás tényállását? Ezt javaslod.
Oráng Után 2013.01.13 20:14:48
@hot-spot:

Tényleg ne tegyünk az emberek között különbséget!

Főleg ha nyugdíjasok.

Miben is különbözne a sok nyugdíjas elvtárs, mikor az egyenlőség társadalmát építjük!

Lemaradtál 89-ben, azt hiszem, ennek akkor vége lett.

Ismered azt a falragaszt, hogy:

"Rám nagyon kell vigyázni, mert belőlem csak egy van. Másokért nem kár, ők sokan vannak..."

Vicces, amíg valaki nem veszi komolyan.
Liberatórium Jaj, Gabika! 2011.02.01 20:48:00
A mai napi adrenalinszintemről Selmeczi Gabriella gondoskodott. Ő még ott tart, hogy az MNYP elleni harc nyugdíjvédelem volt. Ez még nem lenne annyira meglepő, mert eddig se az eszéért szerette, aki szerette, de egyúttal remek látlelet az egész politikai életünkről. 1. Tünet: Azt…..
Oráng Után 2011.02.01 22:16:27
@KG2000:
"Aki azt hiszi, hogy a kötelező magánnyugdíj-rendszer hosszú távon működik egy vészesen és folyamatosan öregedő társadalmban, AZ ÖNMAGÁT CSAPJA BE. NEM MŰKÖDIK az sem, mert abban az esetben a magánnyugdíjpénztár vagy csökkenti a fizetett nyugdíjakat, vagy csődbe megy,"

???????????????

Te magad érted, mit írsz? Van fogalmad arról, amiről véleményt mondasz?
Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért.A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci frankot felvevő…..
Oráng Után 2010.09.15 19:51:52
Az utóbbi tíz évben több devizahitelem is volt, mindet visszafizettem rendben. Értettem a konstrukciót, számoltam a többlet-kockázattal, volt, hogy a fogamat szívtam, volt, hogy a tenyeremet dörzsöltem.

2008-ban két közeli ismerősöm vett lakást, minkettő panelben, első önálló lakását. Egyikük egy örökség-részből tudott végre családostul kikecmeregni az albérletből, a másikuk elvált, külön költözött. Két - két és fél milla hiányzott. Luxuskiadás? A francokat. Irreálisan nagy összeg? Dehogy.

Egyikük sem kaphatott állami támogatást, ami a forinthitel mellett szóló egyetlen érv lett volna. Mindketten végiggondolták a kockázatokat, megnézték visszamennőleg húsz évre az árfolyamok alakulását, képzeletben megszorozták másféllel a törlesztőrészletet, és bevállalták.

Szerintem, aki kicsit értek hozzá, abszolút felelősen döntöttek.

Minden képzeletet felülmúlt azonban a CHF és a JPY árfolyam-emelkedése, de ami sokkal durvább, a kamatok is a várható legmagasabb kockázati érték többszörösére emelkedtek.

Így a törlesztőrészletek a bőven elviselhető szintről az erőn felüli kategóriába kerültek. Azonban a fák nem nőnek az égig, a trendek fordulnak, néhány hónap, egy-két év, és újra kedvezőbbek lehetnek az árfolyamok, a kamatok.

Mit várnak hát a devizahitelesek?

- Az átmeneti nehézségek miatt ne kelljen az egész vagyonukat, lakásukat áron alul elveszíteni.

- Ne tolja rájuk a bank az összes kockázatot, az összes hitelezési veszteséget és még plusz a magasabb kockázat költségeit.

- A bank azért kér olyan sokat a szolgáltatásért, mert kockázatot vállal. Ha ebből a pénzből kockázati alapot képezne, és nem irritáló mértékű vezetői bónuszokra költötte volna, amíg nem volt baj, akkor most helyt tudna állni a bevállalt és megfizettetett kockázatért.

- És végül milyen állami segítség került szóba? Az, hogy az állam, vagy az önkormányzat egy cégén keresztül megveszi a bedőlt hiteles lakását, bérbe adja neki, majd ha újból fizetőképessé válik az ügyfél, elővásárlási joggal visszaveheti. Ebből az állami cég végül csak jól jön ki, haszonnal. A bajba jutott hiteles meg nem kerül utcára.

Tehát megkérdezem: hol jön a képbe az adófizető? Mikor kér a bajba jutott hiteles állami támogatást (feltéve, ha nem államilag támogatott forint-hitelt vett fel)?

Megmondom: akkor, ha az utcára kerül. Ez kerül a legtöbb pénzébe az adófizetőnek. Az államnak pedig az a dolga, hogy ezt elkerülje. Elkerülje szervezéssel, elkerülje szabályozással, de nem segélyezéssel.

És végezetül még egy dolgot nem értek. Mára mindenki nagyon jól tudja, milyen extra-kockázata van a devizahitelnek az évszázad legynagyobb világgazdasági válsága esetén. Miért kell megtiltani? Miért nem elég a törlesztőrészletet a jövedelem alacsonyabb százalékában maximálni?

Ha ma hitelre volna szükségem, devizahitelt vennék fel. A törlesztés ideje alatt a mostani szintről nemigen várható még egy ilyen drasztikus romlás. Javulás viszont annál inkább, ami a törlesztőrészletek (esetleg lényegesen) kedvezőbb alakulásához vezethetne.
Oráng Után 2010.09.15 22:13:41
@varvizib:

Ezt már kitalálták előtted, ilyen volt az Országos Takarékpéntár 1949-től kb. 1990-ig.

Sokat lehet elméletben is olvasni róla, például K. Marx, V.I. Lenin és más teoretikusok munkájában.

Én valamivel jobban hiszek az üzleti alapokon szerveződött vállalkozások jövőjében.
Nem tartozik szorosan a blog profiljába, de végülis "lakáskérdés", úgyhogy akkor megnyilvánulnék kicsit ennek a devizahiteles megsegítésnek az egyik lényeges momentumáról is, ha nem baj. Népszerű lett Magyarországon az utóbbi időben, hogy mindenki jobban tudja, mire…..
Oráng Után 2010.09.15 21:16:39
Az utóbbi tíz évben több devizahitelem is volt, mindet visszafizettem rendben. Értettem a konstrukciót, számoltam a többlet-kockázattal, volt, hogy a fogamat szívtam, volt, hogy a tenyeremet dörzsöltem.

2008-ban két közeli ismerősöm vett lakást, minkettő panelben, első önálló lakását. Egyikük egy örökség-részből tudott végre családostul kikecmeregni az albérletből, a másikuk elvált, külön költözött. Két - két és fél milla hiányzott. Luxuskiadás? A francokat. Irreálisan nagy összeg? Dehogy.

Egyikük sem kaphatott állami támogatást, ami a forinthitel mellett szóló egyetlen érv lett volna. Mindketten végiggondolták a kockázatokat, megnézték visszamennőleg húsz évre az árfolyamok alakulását, képzeletben megszorozták másféllel a törlesztőrészletet, és bevállalták.

Szerintem, aki kicsit értek hozzá, abszolút felelősen döntöttek.

Minden képzeletet felülmúlt azonban a CHF és a JPY árfolyam-emelkedése, de ami sokkal durvább, a kamatok is a várható legmagasabb kockázati érték többszörösére emelkedtek.

Így a törlesztőrészletek a bőven elviselhető szintről az erőn felüli kategóriába kerültek. Azonban a fák nem nőnek az égig, a trendek fordulnak, néhány hónap, egy-két év, és újra kedvezőbbek lehetnek az árfolyamok, a kamatok.

Mit várnak hát a devizahitelesek?

- Az átmeneti nehézségek miatt ne kelljen az egész vagyonukat, lakásukat áron alul elveszíteni.

- Ne tolja rájuk a bank az összes kockázatot, az összes hitelezési veszteséget és még plusz a magasabb kockázat költségeit.

- A bank azért kér olyan sokat a szolgáltatásért, mert kockázatot vállal. Ha ebből a pénzből kockázati alapot képezne, és nem irritáló mértékű vezetői bónuszokra költötte volna, amíg nem volt baj, akkor most helyt tudna állni a bevállalt és megfizettetett kockázatért.

- És végül milyen állami segítség került szóba? Az, hogy az állam, vagy az önkormányzat egy cégén keresztül megveszi a bedőlt hiteles lakását, bérbe adja neki, majd ha újból fizetőképessé válik az ügyfél, elővásárlási joggal visszaveheti. Ebből az állami cég végül csak jól jön ki, haszonnal. A bajba jutott hiteles meg nem kerül utcára.

Tehát megkérdezem: hol jön a képbe az adófizető? Mikor kér a bajba jutott hiteles állami támogatást (feltéve, ha nem államilag támogatott forint-hitelt vett fel)?

Megmondom: akkor, ha az utcára kerül. Ez kerül a legtöbb pénzébe az adófizetőnek. Az államnak pedig az a dolga, hogy ezt elkerülje. Elkerülje szervezéssel, elkerülje szabályozással, de nem segélyezéssel.

És végezetül még egy dolgot nem értek. Mára mindenki nagyon jól tudja, milyen extra-kockázata van a devizahitelnek az évszázad legynagyobb világgazdasági válsága esetén. Miért kell megtiltani? Miért nem elég a törlesztőrészletet a jövedelem alacsonyabb százalékában maximálni?

Ha ma hitelre volna szükségem, devizahitelt vennék fel. A törlesztés ideje alatt a mostani szintről nemigen várható még egy ilyen drasztikus romlás. Javulás viszont annál inkább, ami a törlesztőrészletek (esetleg lényegesen) kedvezőbb alakulásához vezethetne.
Oráng Után 2010.09.15 21:39:18
@Cyr: Igazad van
Oráng Után 2010.09.15 21:40:20
@pakesz: Neked is igazad van, bár ez nem hirtelen hajtja fel az árfolyamot, de tartósan mgnehezíti a csökkenését.
comment:com Baszik az orosz! 2010.09.03 23:16:00
A mai nap már csak ilyen, vicces feliratokon röhögünk alvás helyett, a svédek nem tudják, ki Magyarország miniszterelnöke, az oroszok meg egy igen szerencsétlen nevű játékost neveztek a vízilabdacsapatba, egy bizonyos Baszik nevű csávót, akinek a neve cirill betűkkel leírva biztos…..
Oráng Után 2010.09.04 12:03:36
@joszip:

Azért ha elvonatkoztatunk a szabályoktól, meg az eredeti jelentésektől, én is jól szórakoztam a fent bekeretezett soron. Hogy mi benne a nevetséges? Akinek ez kérdés, annak talán semmi.
Oráng Után 2010.09.04 15:18:54
@Mensikov:

Bocsi, igazán jó szándékkal ajánlottam azt az eszközt, nekem nagyon bejött a hétköznapi munkámban, levelezésben.
Egy kotlósnak valóban felesleges, más a tudománya. Nem is akarok feleslegesen okostojáskodni... :)
Oráng Után 2010.09.04 15:25:55
@joszip:

Hát, ha igazán érdekel, annyira nem tetszett.

Az biztos, hogy a humorérzéket nem lehet tankönyvből elsajátítani.

De biztosan valami, amihez meg én nem értek, és amiben a lábnyomodba sem léphetek. Ettől sokoldalú a világ.
Fogyik a magyar!1. rész Az elmúlt hetekben a hazai sajtóban rendkívüli visszhangot váltott ki a hazai népességfogyás legújabb adata, amely szerint az idén tízmillió alá csökken nemzetünk lélekszáma. (E cikk sajátos aktualitását az adja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök…..
Oráng Után 2010.07.16 21:04:38
Nagyon gyorsan változik a világ, akár néhány évtized alatt is. Amikor arról beszélünk, hogy régen működtek a családok, ma meg nem, akkor elfelejtjük, hogy azok más családok voltak, másképp működtek.

A régi családok többgenerációsak voltak. A tagok között volt legalább egy munkaképes, aki jövedelmet hozott a családba, volt legalább egy munkaképes, aki otthon dolgozott. A jövedelem az akkori életviszonyok mellett fedezte a család szükségleteit. Teljes értékben tudtak otthon gondoskodni minden családtagról, a cscsemőkről, a már magatehetetlen öregekről egyaránt.

A család munkamegosztásából mindenki kivette a részét képességei szerint - kutya kötelessége volt.

Visszasírjuk az időt, amikor még nem tudott külön lakásba költözni az ifjú házaspár még a családalapítás előtt? Ugye nem?

Visszasírjuk az időt, amikor a nők nem tanultak, nem tervezhettek maguknak saját sikeres életpályát? Amikor tíz éves koruktól az volt a dolguk, hogy a háztartásban gürizzenek, gyermeket neveljenek, időseket ápoljanak? Ugye nem?

Pedig ez így együtt, mondhatnánk, csomagban változtott meg. Nincs már olyan család, amelyről papolunk, hogy bezzeg...

Ami meg helyette lett, az más lett. Nem mondom, hogy rossz dolog fiatalon saját otthonba költözni, nem mondom, hogy rossz dolog, ha egy jó képességű nő saját karrierre vágyik. Azonban ismerjük el, hogy minden nem megy egyszerre.

Siránkozhatunk azon, hogy a gyereket a bölcsőde-óvoda-iskola neveli (?) fel, sajnálhatjuk, hogy az idős szüleink idősek otthonába kerülnek, ahol sokakat már nem is látogatnak. Ez tényleg borzasztó, nem vezet semmi jóra. Ugyanakkor ez valaminek az ára...

Teljesen igaza van a posztírónak, hogy valamit ki kellene találni, ami jobban működne. Lehet, hogy nem mindenben szerencsések a felhozott példák, de kár beléjük kötni. A probléma attól még probléma, és megoldásért kiált.
Oráng Után 2010.07.16 22:29:36
@Gerolsteiner: Oké, pontosítok: sok-sok száz évvel ezelőtt. Így már koncentrálhatunk a tartalomra?
Praxis A CT baromi drága 2010.04.25 07:00:00
Sziasztok!A történetem nem horrorisztikus, illetve csak egy kicsit, de a vége happy end, amit nem az egyetemi klinika fül-orr-gégészetének köszönhetek, hanem egy maszek dokinak és tanítványának.Éveken át rengeteget szenvedtem télen. Illetve komoly tünet egyszer sem volt, kis…..
Oráng Után 2010.04.25 19:48:15
@adamantium:

Én csak annyit tudok, hogy ez után kezdtek érdemben kezelni, és azóta sokat lehetett javítani az állapotomon. Erre elég volt a CT is.

De ha emberszámba vett volna a magasabbrendű doktor-faj, és azt mondja, nézze, Mr/Mrs Smith/Kovács, ez majdnem hatezerbe kerül a tébének, de magának megcsinálják tizenkettő kápéért, ráadaásul soron kívül (ez igaz!!!!!), öt éve túlestem volna rajta. Bár nem csodálkoznék, ha a doktor úrnak/-nőnek fingja sem lenne arról, mennyi az a qrva sok...
Kár, nagy kár, hogy úgy tűnik, még mindig nem sikerült feltalálni a barátságos beszervezős üzletet, az átverésmentes piramisjáték-szerűséget, szimpatikus MLM-hálózatot. A Sciennet körül az a fajta felhajtás van, ami valahogy mindig bekövetkezik, ha valaki…..
Oráng Után 2009.11.29 13:32:28
@Szűcslaci:
"Élje túl halálát! Lakjon jól az éhhalállal! Tisztuljon meg a mocsokban! Érezze jól magát becsapva!"

Nagyon tetszettek a szlogenek, köszönjük.

Egyébként mi is van? Ha jól tudom (nem biztos), az SZJA törvény vhol az elején felsorolja, mi a jöveledelem fogalma, és leírja róluk, hogy adóköteles. Azt is tisztázza a törvény, hogy ami jövedelmünk után senki nem von le adót vagy adóelőleget, azt nekünk magunknak kell kezelni.

Vagyis: ha valahonnan jövedelemre teszek szert (amit a törvény annak minősít), akkor azt be kell vallanom, adót, illetve a tv. által meghatározott esetekben adóelőleget kell utána fizetni. Pont.

Mi köze ehhez a szervezetnek? Minden tag, aki jövedelmet szerez, alanyi jogon maga felel magáért. Ennyit tudni illik, még akkor is ha az iskola - bűnös módon - pont ezt nem tanítja meg, kétszáz éve élt költők szeretőinek nevét meg igen, abból még érettségizünk is...).

Még valami. A kereskedelmi árkedvezmény (SShop, stb, stb.) vajon jövedelem? Meg amit lealkudok az árból, meg a künönbség a pirossal áthúzott ár és a valódi között, az jövedelem? Ugye nem? Lehet, hogy most is valami olyasmiről van szó, amit a jogszabályalkotás még nem követett le, de már létezik...
Csodálatos, mostanában nagyon is divatos szó a nyelvtannáci: ezzel visszaélve persze néhány, stílusára, nyelvhasználatára, helyesírására következetesen igénytelen nethasználó is felbátorodott, ezt egyfajta önigazolásként felfogva. Magát a "náci" megnevezést…..
Oráng Után 2009.11.13 23:42:59
@jürgen baromartz:

Lehet, kicsit off, de a szabályok nem azért vannak, hogy egyszerűsítsék az életünket. Sem a nyelvtaniak, sem más szabályok.

Szabályok azért kellenek, hogy kiküszöböljük a felmerülhető konfliktusokat.

Amikor hajnalban fél háromkor egyedül autózol az egész városrészben, nem kell elsőbbséget adnod, mert nincs kinek, még ha ott is a tábla. Ha ilyenkor balra kanyarodsz átlépve a záróvonalat, ugyan kinek ártasz? De amikor nem használod az irányjelzőt, mert csak gyalogost látsz, hibázol, mert őt is tájékoztatnod kell a haladásod szándékolt irányáról.

A szabályok értelmetlen istenítése nem idegen a (nyelvtan)nácizmustól. Az egyik ember így ír, a másik úgy. Ugyan mi bajod van vele, amíg pontosan érted, mit akar mondani?

Ilyenkor a szabályokhoz való görcsös ragaszkodás nem több gyerekes fontoskodásnál. Ez legyen a legnagyobb örömük a szabályok agyatlan mániákusainak!
Kedvenc hipermarketem pénztárainál, a sorban állás közben tudományos megfigyeléseket végzek. Ezen kutatás eredményei alapján döntöm el mindig, hogy most éppen melyik sor végére álljak. A bevásárlástudományban teljesen járatlan (= totál amatőr) vásárló mindig az éppen…..
Oráng Után 2009.11.07 22:46:13
@Vonatosi Márió:

Na várj, tegnapelőtt egy nagyothalló, nem is túl jól öltözött, min. 85 éves nénitől kérdezte meg háromszor is a pénztáros a Supershop kártyát, mi meg mögötte állva őszintén sajnáltuk már, valószínűleg fogalma sincs róla, mi az.
De harmadszorra csak megértette, elő is kotorta a szatyor aljáról... Vazze...
 Patak parton nem csak Kukorica Jancsi és a Tompos Kátya alakította Juliska ismerkedik? Hát mi van itt, szájjal kielégített? Mert arra járt? Kedves Szakítós! Az egyik legizgalmasabb szerelmi történetem szeretném megosztani veled. Az egész három éve kezdődött, 18 éves…..
Hiába hadovál nekünk Ferenc, a színész-miniszterelnök, az euró nem fog megállni 300 forintnál sem. De még mennyire, hogy nem! A két lábbal a földön álló élelmiszerkereskedők mindig jobban tudják, merre hány óra. Éppen ezért nézzük rettegve ezeket az Intersparban készült…..
A hitelválság egyik roppant kevéssé hangsúlyozott mellékterméke a rendkívüli módon megnövekedett volatilitás. Legalábbis semmi mással nem magyarázható, miként tud egy gépjárműhitel THM-je néhány nap alatt 30 százalékkal megugrani és miért lehet a svájci frank bank által…..
A tavaly tavaszi Critical Mass: megértem, hogy a fiataloknak a járdán kellett bringázniuk, hiszen az úttesten annyi kerékpáros volt, hogy már nem fértek el többen.További járdahasználók és gyalogosfegyelmezők:Szép, de a járdát foglaló kerékpár.A Margit hídon kutyákat,…..
Hosszú történet a vidéki egyetemek, fülledt kollégiumi szobák, zötykölődő volánbuszok, és az egymásnál felejtett jegyzetek világából. A kommentekben lehet MPG-zni. UPDATE: A posztok utólag módosítottuk a tulajdonnevek (kereszt-, településnevek) szintjén az érintettek…..
Demszky Gábor főpolgármester kedden elrendelte a szmogriadó második fokozatának életbe léptetését Budapesten.  „Szerdától csak a páratlan napon születettek tartózkodhatnak Budapest területén belül. A radikális lépéssel az oxigén-belélegzést szeretnénk csökkenteni…..
Oráng Után 2009.01.13 21:24:10
Azért gondolkozni is kellene, mennyire életszerű ez a rendelet. Mert lehet ám osztani az észt, hogy minek jársz kocsival, lusta disznó, tömegközlekedj!

Barátom egy egyhetes bentlakásos tanfolyamon volt a fővárosban, történetesen négyen mentek vidékről egyikük saját kocsijával. Így négyük vonatjegye árának mintegy 40 százalékából megúszták (hoppá!). Vasárnap délben ért véget a dolog, mondja meg valamelyik nagyokos, mi a teendő, ha mondjuk páratlan rendszámúak és százezres a bírság???

Megmondom, vazze: Hívni egy trélert páros rendszámmal (természetesen szarul beállított dízelt), és az "Agyrém vége" tábláig elvitetni a kocsit. Ugye milyen hülye vagyok?

De tudok nagyobb baromságot is mondani. Például minden második autó utasai aznap tömegközlekednek. A tömegközlekedés meg szusszan egyet, és azt mondja, gééémóóóver. Aznap szarabb lesz mindenkinek, mint a békávésztrájk idején. A tömegközlekedés sem Budapesten, sem a többi városban nem erre van méretezve. (Vannak tőlünk a szélrózsa minden irányába olyan nagyvárosok, amelyeknek a tömegközlekedése sokkal jobban szervezett, jobban elbír egy ilyen forgalomnövekményt.)

Egyébként számolta valaki, hogy egy füstokádó ezeréves szarul beállított adagolójú busz mennyivel jobban szennyez, mint az ugyanennyi utast szállító személyautók összege?

Úgyhogy hajrá, rohanjuk meg holnaptól minden előkészület nélkül a tömegközlekedést! De ne jajveszékeljetek aztán, hogy az autósok dögöljenek meg otthon...
MÁV-figyelő Vasutas! Gondolkodj! 2009.01.09 11:04:00
A privatizáció fogalma Az állami vagy közösségi tulajdonban (szövetkezeti) lévő javak magánszemélyeknek, vagy gazdasági társaságoknak történő, teljes vagy részleges értékesítése, amelynek bevétele az államot, illetve az állam által kijelölt szervezetet illeti. Menetét…..
Oráng Után 2009.01.09 16:23:24
@Lunitari:
Te sem igen élhettél akkor, fingod nincs róla, hogy már 89 előtt lemásztunk a fáról.

Akkor is pénzért dolgoztunk, csak a bruttó-nettó arány volt 1:1, amit elvettek, azt nem láttuk. Viszont akkor a több elvettből valamivel többet kaptunk vissza szociális oldalon. Nézd csak meg a ma szállodaként üzemelő akkori vállalati üdülőket, az akkori lakbéreket, rezsi-költségeket! Tévedés ne essék, a hátam közepe sírja vissza azt a gazdaságot, azt az életet. De ebből akkor többek közt a vasutasok másokhoz képest is többet kaptak. Arról pedig ne nyissunk vitát, hogy akkor és ma mennyit nyúltak le a közpénzből - ez más téma.

Szóval a vasutas megkapta akkor, ami a munkájáért járt.

Jobb, ha olyan korról kommentelsz, amiről tudsz is valamit...
autózz! Szuicid öreg biciklisek 2008.11.22 11:31:00
Nagyon úgy fest, hogy Sitti egy népes nyugdíjas kolónia közelében lakik, külön fokozza a helyzet veszélyességét, hogy temető is van a közelben. Szóval minden adott ahhoz, hogy percenként adódjon olyan helyzet, amivel az autósokat próbára teszik az arra karikázó, de már…..