Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bejgli

0 bejegyzést írt és 274 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eladó korai modern villa 1930-ból (im)Kagylókkal díszített csempe (tipp: mrgeez)“Igényes célra ajánljuk” (tipp: Olga) Még nem adták el 2,5 éve?Antik oszlopok és TV-elhelyezési praktikák a Palotanegyedből (tipp: Péter)Lakberendezési különkiadás:3 velúr, bordó szék,…..
A kastély kerti homlokzata. A 91 éve (és két napja) meghúzott trianoni határtól mintegy másfél kilométerre, a régi megyeszékhelytől, Mosonmagyaróvártól 20 kilométerre fekszik Féltorony község. Az eldugott faluban található a magyarországi barokk kastélyépítészet egyik…..
Tök jó, messziről úgy néznek ki mint valami különleges sövénysorok, pedig dehogy: Karoly koruti irodankbol kiralyi kilatasunk van az egesz epitkezesre, ezekben a pillanatokban pakoljak ki a fakat az alexandra elott Udv KT Pár napja még csak tankcsapdákon keresztül bukdácsoltam…..
  Megszűnik a Corvinus. Felnégyelik. Vagy mégsem. Diákok az utcán, Ferenc a Fácsén, Szanyi kapitány a barikádokon.   Az Origo által közzétett felsőoktatási koncepció szerint tizenkét egyetem maradna, s ezek között nem szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem (leánykori…..
bejgli 2011.05.07 08:59:34
@nesze nektek két harmad...:
"Ök csinálták a forradalmat 1956 ban is..."
Aha. És ők a Dunának melyik oldalán is voltak pontosan?
A te ifjaid körében legfeljebb akkor törne ki forradalom, ha elvennék tőlük a hellókittys iPhone-jukat.

"Így van. De ha összedől a ház, akkor a mérnök mehet a börtönbe. Ha meg összedől a gazdaság, akkor Matolcsy csendben kap valami igazgatói állást és 2-3 felügyelőbizottságit valami állami cégnél, és minden megy tovább.."
Kb. le is írtad a dolgokat.
Senki nem mondhatja, hogy nem lelkesedtem a budai Vár lejtőjére telepített szőlők iránt. Már az első pillanattól kezdve remek ötletnek tartottam, a megvalósítás hírének is örültem, sőt a - szerintem nem túl szerencsés - tabáni pincékkel szemben pozitív példának állítottam…..
bejgli 2011.05.03 17:43:03
"Amúgy pedig nyilván nem a megtermelt bor a lényeg, ezt amolyan parknak kellene felfogni, kár ezen okoskodni."
Nem a bor miatt szokás szőlészkedni? Hanem valami park miatt? Értem.
Vedd észre, hogy ez még sokkal rosszabb magyarázat, mint a "hagyományos". Az egész valójában egy nagyvárosi szobaértelmiségi ötletrohama (hasonlóan a plázahídhoz, meg pár másik dologhoz), amire sajnálatos módon kiosztottak 14 milliót. Ha a koncepció az lenne, hogy termeljünk bort a Vár oldalában, az simán csak egy egetverő baromság lenne (munkamennyiség, minőség, fenntarthatóság stb.), de az, hogy az egész egy látványpark, már elmekórtani eset. Pont azért, mert Budapest közepére telepítene egy határozottan nem városi, ráadásul nagyon munkaigényes funkciót. És mindezt csak dísznek. "Poénnak." Mintha a falu főterére építenék egy metrólejárót persze metró nélkül. Azt hiszem, a pestiekhez képest kevésbé tohonya falulakók gyorsan elmagyaráznák a önkormányzatnak, hogy mivel és kinek a zsebével poénkodjon.

Hogy Prágában van ilyen? Aha. Mit is tudunk a cseh borkultúráról? Lehet, hogy ott tényleg poén az egész?

Nem látok különbséget a fotelből ötletelt szőlészet és a milliomosok képmutatása között, akik az év 364 napján rendőrrel, törvénnyel, rendelettel próbálják kitakarítani a hontalanokat az utcaképből, karácsonykor meg levest osztanak közöttük, hogy aztán utána a partin dicsekedhessenek a hőstettükkel.
„De legalább nincs benne csalamádé.”   A valós problémákra fókuszáló, pragmatikus politizálás jegyében újabb szakaszához érkezett a közterület-átnevezési hullám. A fővárosi közgyűlés hajléktalanok és aktivisták kereplős közjátéka után átnyomta több…..
A ma esti Tétben ismét előkerült az, ami a következő években feltehetően még sokszor téma lesz: meg lehet-e majd változtatni a Fidesz-KDNP által most elfogadni készülő új alkotmányt egy esetleges kormányváltás után. Kétharmadot kell hozzá szerezni – mondta rezignáltan…..
bejgli 2011.04.14 05:08:17
A pártalkotmány akkor is pártalkotmány, ha a kedvenc pártunk írja. Ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy korona, sábeszdekli vagy sarló-kalapács az aktuális leitmotiv. Nyilván nem szerencsés, ha egy országot négyévente talpáról a fejére állítanak, de mindenképpen előnyösebb és helyesebb, mintha egyszer fejre állítanák és utána úgy maradna évtizedekre. Ilyet már láttunk nem túl régen, így most egy darabig ebből elég volt. Egyébként én nem tartok ettől az állandósuló tornaórától. Ha a Fidesz végig tartani fogja a jelenlegi tempót, ami azért szerintem meglepő lenne, akkor hamarabb mennek a kukába, mint a tákolmányuk. Legalábbis szervezetileg és vezetésileg mindenképpen. Egy centralizált párt már akkor is nehezen tud hosszabb távon megmaradni, ha nem gyűjt magának direkt ellenségeket. Az SZDSZ pl. pont azért húzta ilyen sokáig a maga kis ezrelékeivel, mert laza szerveződésű volt. Meg azért is, mert az extrémitásaikat, amiket amúgy is csak a pár százalékuk hátterével tudtak oktrojálni, az MSZP általában valamennyire lesmirglizte. Namost, ha megnézzük, hogy viszonylag milyen gyorsan lezajlott náluk a halmazállapotváltozás: egyik nap kormánypárt, egy-másfél évvel később kuka, akkor szerintem nem irreális feltételezés, hogy egy smirglizetlen, de kétharmados párt, amelyik még ráadásul centralizált, azaz törékenyebb is, jóval látványosabb jelenségek kíséretében fog eltűnni a színről. Az utódai meg már nyilván teljesen másként fognak működni - hasonlóan az MSZMP-MSZP átlényegüléshez. Mellesleg azt honnan lehet tudni, hogy az MSZMP az MDP jogutóda? Én úgy emlékszem, az egy új párt volt (csak a tagság volt kb. a régi).
  Nem is olyan régen még azt írtuk az LMP-ről: a párt olyan, mint a hajnali húgymerevség – tulajdonképpen egész kellemes, de túl sok értelme nincs. Kénytelenek vagyunk revideálni nézetünket, mert most már kifejezetten kurva kellemetlen jelenségnek tartjuk a magyar…..
bejgli 2011.04.12 09:12:37
@csi szi:
Mármint a Fidesz és a mandiner.hu?
Egyébként tényleg legitim lesz a kotmány. Ugyanúgy, ahogy legitimek voltak a zsidótörvények, az államosítások, a deportálások, a koncepciós perek, az 56 utáni megtorlások stb. De az is legitim, hogy pl. laksz egy háromlakásos társasházban, ahol a másik két lakó idővel megutál téged valamiért (pl. mert kínai vagy, vagy trágár), ezért aztán az egyik közgyűlésen kétharmados többséggel beveszik az alapszabályba, hogy a lakók takarítanak, és hetente kell megszavazni, hogy ki a soros. Természetesen minden alkalommal te leszel a soros (a kétharmad hatalma, ugye), és bár mindez egy teljesen demokratikus és legitim processzus végeredménye lenne, de azért te valahogy mégsem éreznéd úgy, hogy igazságosan bánnak veled. Az is lehet, hogy pár alkalom után el se mennél szavazni. (Bár ezt nem hiszem, idáig csak nem süllyednél.) Azt viszont biztosan megtanulnád, hogy ugyan tényleg elég kellemetlen, amikor egy játék tisztességes szabályait néhány csaló folyamatosan ki tudja játszani, de ennél sokkal rosszabb, amikor egy rakás gazembernek módjában áll a komplett szabályrendszert a saját képére formálni és az összes többi játékosra rákényszeríteni.
Mindezt csak a legitim részhez. Az LMP-hez annyit, hogy ha egyrészt tényleg az SZDSZ mögötti erők pénzelik őket, akkor azért a mozgásterük némileg korlátozott lehet, másrészt ugye, egyszer már volt itt egy hozzájuk hasonló törpepárt, amelyik úgy próbált feltörni, hogy ráhajtott az extrémitásokra (pl. narancsot osztogattak a parlamentben, a főnökük meg egy frekventált helyen és időben a szovjet csapatok kivonását követelte stb.). És ugyan a módszer hatásosnak bizonyult, viszont aligha lehetne alkalmazni egy olyan időszakban, amikor az extrémitások mindkét oldalát lefoglalja magának az aktuális kormánypárt. Ha meg úgy reklámoznák magukat, hogy ők a nyugodt erő, azt meg mindenki kapásból kiröhögné, szóval, nehéz itt okosnak lenni szerintem.
A hamburgersorozatunk eredményhirdetése után talán az volt a legsikeresebb írás az Egy nap a városban blogon, amikor a Szeretem Budapestet mozgalom integrált városfejlesztési koncepcióját ismertettük. Több, mint 75 ezren olvastátok az írást és tízezer facebookos like is érkezett…..
Orbán Viktor nem cserélni le azokat az embereit, akiket ellenfelei folyamatosan támadnak. A támadások erősítik Lázár pozícióját a miniszterelnöknél, viszont nagyon is ártanak a Fidesznek. (Fotó: Schmidt Andrea/delmagyar.hu) Lázár János egyre nyilvánvalóbban politikai teher…..
  A Polgári Magyarországért Alapítvány hétvégi rövid konferenciáján derült ki számomra, hogy a gyermekeknek járó választójog hazai ötletgazdája nem más, mint Mécs Imre, '56-os halálraítélt, az SZDSZ, majd később az MSZP országgyűlési képviselője. Mécs…..
Elsőre erősen Hírcsárda-gyanús esetről adott hírt a svéd hírügynökség nyomán a SíTV. Az egyik Östersundhoz közeli síterepen lemerészkedett a kijelölt pályáról egy 12 éves srác néhány barátjával, amikor váratlanul egy lyukba zuhant. Pechjére egy medvére.Az állat…..
  Hosszú vajúdás után készült el ez a poszt, s mire megszületett, többé-kevésbé aktualitását is vesztette: az új alkotmány nem ad szavazati jogot (sem egyet, sem többet) a szülőknek a gyermekeik után. Sajnos. A legfiatalabbak/legidősebbek képviseleti…..
bejgli 2011.03.30 01:24:38
@bohuš:
Nem hiszem, hogy a gyerekszavazat mellett érvelni igyekvők olyan ostobák lennének, hogy ne lennének tisztában a @ver@s kan-tár által fejtegetettekkel. Sőt, azt gondolom, nagyon is jól tudják, miről van szó, mert pontosan az a céljuk, hogy hivatalosan is osztályokra bontsák a magyar társadalmat. Olyan országot szeretnének, ahol formálisan is és alkotmányosan is vannak értéktelen(ebb) illetve értékes(ebb) emberek. A vagyoni helyzet alapján járó szavazati jogot, mint végcélt nem nehéz észrevenni a Fidesz tevékenységében. Láthatóan nem is titkolják a törekvéseiket, persze egy lépéssel ezt ők sem gondolják elérhetőnek, ezért próbálnak a gyerekek hátáról nekirugaszkodni.
Az egyik legelső dolog, amit egy büntetőeljárás terheltje, annak jogi képviselője (és, jó esetben az őket segítő pr-csapat) megtervez, az a nyilvánosság tervszerű használata, a szigorúan vett eljárási cselekményeken kívüli felületek elérése. Hagyó Miklós esetében csak…..
bejgli 2011.03.19 19:46:06
Jogi PR: "Hagyó Miklós egy antipatikus fazon - de ezért Magyarországon senkit ne zárjanak börtönbe." Ebből a mondatból nehéz mást kiolvasni, mint, hogy Hagyót az "antipatikus fazonsága" miatt zárnák börtönbe. Börtönbe ugyanis még nem zárták, csak őrizetbe vették.

Káposztakukac: Valóban nem ismerem a magyar jogrendszert, sem általában, sem a konkrét esetben. De egyrészt ez az ügy politikai ügy is, tehát a politika beleszólását csak valami ideális világban lehetne kizárni, másrészt Hagyóról elég sok "független" vélemény jelent meg: pl. sem a nokiásdobozt, sem a nyakszorongatást nem a Politika, hanem az "áldozatok" hozták nyilvánosságra. Most ez vagy egy nagyszabású koncepciós per egy derék ember ellen, vagy hősünknek ott kéne ülnie, ahonnan épp kiengedték.

A jog szerint nincs bűnös, ha nincs bizonyíték. Magyarországon innen nem nehéz eljutni oda, hogy ha nincs bűnös, nincs bűn sem. Vagyis Budapesten nem történt semmi - hiszen nem ítéltek el (még) senkit. Tehát minden rendben van. És volt. Ezt a levezetést sajnos, nem én találtam ki, hanem naponta hallom a sajtóban nyilatkozó ex-potentátoktól, legyen szó akármelyik ex-kormányról is. Ez így megy 20 éve. Nagyon meglepne, ha Hagyó esetében másként történne. Részben, mert már a bizonyítás sem lehet egyszerű, részben mert sem a politika, sem az igazságszolgáltatás tisztességében nem hiszek.

"akkor kb. semmi sem választ el minket egy észak-afrikai diktatúrától."
Minket egyelőre a semmi egy dél-amerikai banánköztársaságtól nem választ el. A különbség csak az ásványkincsekben és a fociban van.
bejgli 2011.03.25 00:47:01
@Jogi PR:
Igazad van, tévedtem a terminológiában. Ezzel együtt bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a köznyelv "börtönbe megy" kifejezéssel az elítélteket szokta jelölni. Szóval, te sem voltál éppen pontos. Ezért írtam, amit, de hogy a te értelmezésed alapján is hozzászóljak, mivel Hagyó még az őrizetbevétele előtt átiratta a lakását a kiskorú lányára, az üzletét, vagy milyét pedig a barátnőjére, ezért bizony egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ha szabadlábon marad, akkor eltüntet, összebeszél, megfélemlít stb.

Azt tudod egyébként, hogy önöződni az interneten elég modoros szokás?
Sejtem, hogy a művészetben járatosak most a szívükhöz fognak kapni, de be kell valljam, én tegnapig nem is tudtam, hogy Budapesten van szobra Darth Vadernek! Ráadásul a Sith Sötét Lovagjának egy elég kevéssé ismert korszakából, amikor éppen nem is volt annyira Sötét:Persze én…..
Rendőrségi felvételek kerültek az internetre Szerbiából. A belgrádi Arena előtt rögzítette a kamera egy pár kamatyolását, akik, a nyúlfarknyi előjáték után, a parkolóban lettek egymáséi. A szerelmes pillanatokat végül maguk a rendőrök szakították meg. Így kefélnek az…..
bejgli 2011.03.09 00:15:04
@Yoss: Akkor tud rázoomolni, ha megvan a felbontás. Itt megvan, a szilveszterinél láthatóan nem volt meg, legalábbis a közzétett videón. Lehet, hogy tömörítettek rajta, de az csak nem lehetett olyan nagyfokú, hiszen segítséget vártak, mert keresték az autót.
Ráadásul ez a szerb kamera a sötétet is láthatóan jobban bírja.

Styxx: Igen, gyorsan ment, de a 8-10 méterről felvett furgonról sem a márkát, sem a reklámfeliratot nem lehetett tisztán beazonosítani.

Vajon nálunk a kamera mögé tett sávszélesség elbírná ezt a fenti adást? Nem lepne meg, ha nem ilyenre lenne méretezve.
  Bár fenntartom, hogy Elvis Presley nagyjából ugyanazt jelenti a zenében, mint Marilyn Monroe filmművészetben, megismerve 56-hoz fűződő viszonyát, el tudom fogadni, hogy közteret nevezzünk el róla. Szavazni ugye itt lehet, hogy melyiket. Bár az 56-osok tere nem szerepel a listán,…..
Mivel tegnap kezdődött el annak az autósnak a pere, akit annak idején Békés-megyében szereltek le a helyi rendőrök, amiért nem tudták bemérni a sebességét, a sajtó és mindenféle médium tele volt a témával. A blog kemény magjának régi tagja, SzaGértő az ügyben a védelem…..
bejgli 2011.03.02 18:03:05
@midnight coder:
Szerintem a törvény alulhatározott. Nem tudom, mi volt pontosan az alkotók szándéka, de ha nem definiálják a "számítástechnikai rendszert", akkor az ilyen káoszhoz vezet. Mert ha esetleg ez a bemérő egy szélsőséges példa is, az említett mobiltelefon már egyáltalán nem az, és kérdés, hogy ez vajon egybeesik-e a törvényhozók szándékával. A ház egyébként azért nem perelhető, mert vagy előbb ott volt, mint a telefon, vagy ha nem, akkor sem állíthatjuk róla, hogy akarattal árnyékol. És itt a szándék megléte fontos. Pont ez a gond a blokkolóval, ami tulajdonképpen egy célszerszám. Ennek kapcsán érdekes kérdés, amit itt mások felvetettek, hogy ez a mérő zárt rendszer-e. Nos, tegyük fel, hogy nem az. Tehát nyitott. Ha nyitott, akkor ott valami be tud menni. Már csak azt kéne megmondani, hogy mi az a valami (a blokkolón kívül). A madár, másik autó nem jó, mert ott nem történt semmi: A rendszer működött, mért, csak a kezelő hibázott. Az időjárás sem jó, mert a természeti jelenségeket ilyenkor figyelmen kívül hagyjuk. Márpedig valamit muszáj lenne találni, mert ha az a végeredmény, hogy a mérő egy olyan nyílt rendszer, amelynek a rendes(!) működésébe gyakorlatilag csak a lézerblokkoló szokott beleavatkozni, akkor az a bíróság előtt nem biztos, hogy megfelelő védelem lesz.
bejgli 2011.03.03 01:09:49
@flander: Szerinted hol keletkezik az idő? Az órában?
A lézerfény önmagában nem rendszer. A ketyerével együtt az.
Budapesten közterület lesz elnevezve Elvis Presley-ről. Vajon melyik ? Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a fenti témában.  Mindössze ennyi állt abban a 830 Kb-os sajtóközleményben (meg persze helyszín, időpont és egy bazi nagy címeres fejléc), amit az…..
bejgli 2011.03.03 01:01:35
Hát, én nem komálom Elvist különösebben, ezért én is inkább egy Lennont és egy Hendrixet szeretnék inkább. Lennonnak Kubában még szobra is van: en.wikipedia.org/wiki/John_Lennon_Park Pesten is el tudnék képzelni hasonlót, mindkettejük esetében.
Egyébként a Cseh Tamás felvetés sem rossz.

Hozzáteszem, van egy pár világhírű zenészünk (Solti, Reiner, Széll György, Doráti, Fricsay, Fisher Annie, Ormándy, Szigeti, Starker, Végh, Cziffra, Joachim, Kertész, Auer Lipót stb.). Velük mi van? Mert pl. Auer pedagógiai tevékenysége nem biztos, hogy kevesebbet ér, mint Elvis komplett munkássága.
Számos nagyváros van Európában és a világon, amiknek meghatározó eleme a víz. A folyó, ami átszeli őket, a tenger vagy az óceán, ami nemcsak az éghajlatukat, de a városképet, az ott élők hangulatát is befolyásolja. Persze a vízpart önmagában kevés, olyan fejlesztésekre van…..
bejgli 2011.02.28 19:49:23
@Magyarósi Csaba: Egy híd azért nem egy átlagos út. Hogy letesszük az aszfaltot, és onnantól járnak rajta. Egy hídnak össze kell kötnie dolgokat. Márpedig Budán most nincs ott semmi. Viszont kellene, hogy legyen idővel, mert egyrészt a város közepén van (és ott ne legyen lyuk), másrészt olyan építmény van ott, amit szeretnénk megőrizni is, de valamire használni is. Szóval, fontos lenne, hogy történjen ott valami. De ugyanilyen fontos, hogy betartsuk a sorrendet: Először történjen ott valami, AZTÁN kössük össze az így létrejött dolgokat.

Lágymányosnál éppen ez a gond: Ott már megtörténtek a dolgok, a beépítés nagyjából lezajlott. Így már tudjuk, hogy egy ilyen gyalogoshíd adta közvetlen kapcsolatra ott nincs szükség, mivel a két parton lévő dolgok egyáltalán nem kötődnek egymáshoz. A Vigadónál meg pont ezért jönne jól a híd, mert ott szoros kapcsolat lehetne a pesti és a budai oldal között. De ehhez előbb muszáj megfelelő funkciót találni, utána pedig megcsinálni a felújítást. Mondjuk, erre 60 év egyelőre még nem volt elég.

Szerintem is egy integrált budai fejlesztés része kéne legyen, amiben benne lehetne a rakpart és a Várkert mellett a Vár rendezése is.