Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jancsur

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Forintblog Ki állja a cechet? 2008.11.18 13:26:00
Az alábbi kis példabeszéd már körbejár egy ideje az angol nyelvű blogokon és fórumokon, és most, hogy helyettünk a nép ismeretlen gyermeke lefordította, kis erőfeszítéssel megoszthatjuk a közzel, mert szerintünk érdemes. A történet bárszék-közgazdaságtan (barstool economics)…..
jancsur 2008.11.19 14:33:36
Az összes hozzászólás elolvasása után pár megjegyzést én is idebiggesztenék.
Először is, szerintem semmivel sem rosszabb az a munkavállaló, aki hagyja, hogy "kilóra megvegyék", mint valaki írta, annál, aki lehetőségeinek megfelelően magyar alkalmazotti mivoltja ellenére más országnak adózik. Engem is megvásároltak ilyen módon, és nem érzek lelkiismeret-furdalást, leginkább azért nem, mert nem volt és nem is lett volna lehetőségem ekkora (és még így is csak elfogadható szintű) fizetést kapni. Hogy kevés lesz a nyugdíjam? Ez meg azért nem érdekel különösebben, mert szerintem nem pesszimizmus azt állítani, hogy mire oda jutok, az egész rendszer meg fog borulni, ergo állami nyugdíjra egyébként sem számítok. Erre már most, huszas éveim végén elkezdtem felkészülni.
Annyit még hozzátennék, hogy én a fentieknek megfelelően viszont nem próbálom, és nem is akarom a végsőkig kizsigerelni az államot, ellentétben rengeteg honfitársammal.

A német rendszernek is megvannak a maga igazságtalanságai, és náluk is rengeteg az ingyenélő. Itthoni esetleges alkalmazásánál lényegében az történne velem, hogy az állam megbüntet azért, mert az iszonyatos terhek mellett így lassan 30 évesen nem merek gyereket vállalni. Emiatt még nagyobb adót róna ki rám, és máris egy ördögi körben találnám magam. Tehát ezt sem preferálom különösebben. Tudom, hogy egy igazságos teherviselési rendszer az utópia, de annál, ami ma jelenleg ebben az országban van, bármi jobb lenne.

Végezetül egy idézet, ami ugyan roppant sarkos, de tekintve, hogy Magyarországon tényleg szinte egy ember tart el négyet, elfogadható:
"Az adócsalás nem a társadalom meglopása általam, sokkal inkább az adó az én meglopásom a társadalom által."
Sajnálom, nem tudom, kitől származik. Ja, és nem a kedélyeket akartam felkorbácsolni vele.