Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NagyCső

0 bejegyzést írt és 158 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Burzsoá proletárok 2007.06.01 19:42:00
"Ez egy plebejus érzelmű nemzedék volt. Még akkor is, hogyha a plebejus szó alatt a patrícius hajlamúak mindig valami bezárt lábszagú művetlen dolgot szoktak érteni."Na figyelj, plebi. Felőlem lambadázhatsz még akármeddig ezzel a szar plebejus szöveggel. De volna itt egy…..
NagyCső 2007.06.03 00:06:57
Orbán, úgy tűnik, nem csak azt nem akarja, hogy 2010-ben ismét egy oda nem való személy fotosoppolódjon mellére a HVG címlapján, hanem a nem-pártoncsűngő (független) értelmiséget egyfajta önálló hatalmi ágként felfogva a magyar "intellektika" egészétől igyekszik megszabadulni a választóival való kommunikáció során. Merthogy, vélhetőleg így forog a "józan paraszti ész", ha a média (vö. "a reklámok") segítségével csusszan fel valaki a trónba, annak a segítői előbb-utóbb be fogják nyújtani a számlát szolgálataikért.

Ezért dolgozik olyan fogalmakkal, épít ki olyan terminust, amivel függetleníteni próbálja magát a közbeszédben meggyökeresedett észjárástól-beszédmódtól. Ez a törekvés "rendszergazdák", vagyis az értelmiség köreiben (függetlenül attól, jobb- vagy balról beszélünk-e) értetlenséget, netán heves immunreakciókat vált ki.

Ahhoz azonban, hogy valaki egy, kortársaihoz képest merőben új axiómakészlettel rukkoljon elő, az kell, hogy, közhelyesen mondva, hamis, illuziorikus politikai-közéleti-történelmi szituációban tegye ezt. Ha nem ilyen a helyzet, akkor az illető szemfényvesztő és/vagy semmi értelme annak, amit mond. Orbán esetében talán az 'és' a helyes operátor.

Persze (sokan elmondták már ezt, én is csak így "kutyafuttában" említem), hogy a mai, végletesen leegyszerűsödött, elbulvárosodott tömegkommunikációban fölöttébb nehezen venné ki magát egy, a mostaninál árnyaltabb reformkritika. Itt csak 'igen' van és 'nem'. 'Igen, de...', 'nem, de...': ezek már túl bonyolult megközelítések. (Lásd az MDF-et, amit az emberek többsége - közvéleménykutatók szerint - immár a kormánypártokhoz vél közelebb állónak. [Vagy a párt szavazóinak többségének az MSZP a másodlagos pártpreferenciája? - már nem emlékszem pontosan.])

Na de, mit tehet az ember, ha egyszerre kellene igent is meg nemet is mondania? Hát úgy beszél, hogy közben nem mond semmit. Rejtvénykötetet ad ki, ami mind híveit, mind ellenfeleit kielégíti a maga módján. Mit jelent a plebejus? Mit jelent a kiváltság? Hát az arisztokrata? Patrícius? - Na ugye, hogy van nekem programom, ha egyszer mindenki a programomról beszél. (Próbálják megfejteni.)

Mindezen túl, a mostani Orbán-jelenség egyben kísérlet is arra, hogy miképpen lehet (lehet-e) amolyan Jan Slotá-san, a média (vagyis a "független értelmiség") megkerülésével választásokat nyerni és kormányozni.

Az is kérdés, hogy Orbán médiofóbiája indokolt-e. Hogy tényleg létezik-e a köppenetem elején emlegetett számla; tekinthető-e a média harmadik hadoszlopnak, úgy értem, egy tulajdonképpeni harmadik nagypártnak, ami ellen fű alatt ugyanúgy verekednie kell az Emberek Pártjának, mintha az is közvetlen politikai hatalmat gyakorolna,
Sűrű homlokráncolás mellett vettük kezünkbe a múlt heti hávégét. Régóta forgatjuk, tartjuk is valamire a katasztrófa sújtotta magyar sajtópiacon, ám miután pillantást vetettünk az aktuális címlapra, ez a rég berögzült lelkesedés hirtelenjében alábbhagyott. A lap fő…..
NagyCső 2007.05.24 01:32:01
Nekem is rögtön beugrott a régi szép címlap... Az a radikálisan újszerű, professzionális politizálási gyakorlat, amit a Fidesz meghonosított 1998-ban, és már-már tökélyre fejlesztett 2001-2002-re, manifesztáltatott a ’99-es címlapon. De nem kell ezt feltétlenül valami aljas dolognak tartani, elvégre nem fotosoppoltak Orbánék kezébe géppisztolyt meg bozótvágó kést!

A ’99-es címlap tehát teljes mértékben érthető, adott esetben méltányolható is. Az egy ismert, nevezetes, híres, hírhedt HVG-címlap volt, olyan, mint a Torgyán-menyasszonyos például. Vagyis annak, hogy most ismét elővették, csakis valami nagyon nyomós oka lehet.

Na, azt lenne jó megfejteni, hogy mit akar üzenni a HVG ezzel az ismétléssel? Mit, és kinek? Talán Gyurcsánynak és az MSZP-nek, hogy gyerekek, eleve elveszítettétek a választásokat, tökmindegy, holnap lesz-e vagy 2010-ben? Hogy Orbánék tulajdonképpen már benne ülnek a húslevesben, épp, csak a kalap hiányzik a fejükről?

Vagy ellenkezőleg, azt üzenik, hogy te Viktor, ne is ábrándozz róla, hogy még egyszer valaha miniszterelnök leszel? Mert tényleg, nézzétek már meg a két képen levő figurákat! A mostanin hány fajsúlyos Fidesz-politikus van? Kereken 0. A ’99-esen 6. Tehát itt jól el vannak kúrva a dolgok az elnök úr részéről, ha olyan nevetséges bábfigurákkal kell magát körülvennie, mint Pelczné vagy a nemtomhogyhíjják Magosz-elnök. (Tekintélyes politikus most csak Martonyi van odagravírozva, csakhogy fasztudja, minek.)

Amit látunk, az már nem egy profi, hanem egy lúzer csapat. Paródiája a réginek. Ezért nincsenek kalapok? "Rosszabbul élünk, mint négy éve." A plebejuspolitika volt Orbán utolsó dobása?

Szorított a lapzárta; a címlap készítőinek nyilván már nem volt idejük felrajzolni a csörgősipkákat.
Feljelenteni öt rendőrt nemi erőszakért, majd személyes felismertetésen azonosítani őket... Na ehhez kell bátorság, nem az őszödi beszédhez.Miután a sajtó is elkezdett foglalkozni az esettel, jött a szokásos maszatolás: egyszerre öt rendőr nem is volt szolgálatban aznap este (a…..
w Légy ostoba! 2007.04.27 04:00:00
Hitről, halálról, Jézusról. Őszinte, feltáró jellegű. Sine ira et studio. Bántó szándék nélkül, eredetileg az El Mondo című underground keresztény újság számára készült. Viszonylag hosszú, úgyhogy itt egy nyomtatható változat (kommentek nélkül). Nem szoktam ingyen…..
NagyCső 2007.04.27 17:10:48
Ejha! Más oka van a kereszténység hanyatlásának a modern Nyugaton, mint a Jézus-mítosz ehetetlensége. Sőt, elnézve éppen a Harry Potter-szerű mesék özönvízszerű áradatát a szórakoztatóiparban, éppen, hogy a Jézus nevű szuperhősnek is nyomulnia kéne; annak, hogy még létezett is, nem hogy csorbítania, hanem éppen, hogy erősítenie kellene a nimbuszát.

Szóval, az igazi ok nem a megváltó frizurájában keresendő, hanem a mai kapitalizmusrendszer működésében: az ugyanis egy újfajta megváltást kínál az emberiség számára: a Fogyasztás megváltását. Akkor leszel boldog, ha megveszed a még több pixeles kamosmobilt, a még nagyobb kapacitású és kúlosabb empéhárom-lejáccót; ha még ez meg ez a film is ott van a DVD-gyűjteményedben; nem, mintha szükséged lenne ezekre fizikailag, hanem mert csak így lehetsz teljes ember.

Na már most, mit mond ezzel szemben a kereszténység? Azt, hogy gyerekek, ne erőlködjetek fölöslegesen, mert a Krisztus már megszenvedett érettetek; újabb megváltás nem lesz, mert nem is kell. És ne hallgassatok azokra, akik azt mondják, hogy ilyen meg olyan fogyasztási cikkekkel és gyorsfagyasztott ideológiákkal majd jobb, teljesebb, magasabb minőségű életet fogtok élni, mert a mostani látjátok, mekkora szar.

Tehát a kereszténység terjedése szemben áll a tőke legközvetlenebb érdekével, ami a fogyasztás egyébként teljesen értelmetlen felfuttatását jelenti; ne Istent egyen a nép, hanem hamburgert; illetve ne Isten, hanem a Fogyasztás templomaiba járjon vasárnaponként: a bevásárló- és szórakoztatóközpontokba. Hajrá, konzumidióták!
NagyCső 2007.04.27 19:42:30
Hát mondtam én, hogy csak a keresztények utasít(hat)ják el a idióta habzsolást mint életutat és -célt? A post azon részébe kötöttem bele, mely szerint azért csökken a kereszténység tekintélye EU-ban, mert a Jézus-mese túl nagy faszság, kevesen hiszik el. Van igény az űrmesékre, kurva nagy igény van rájuk! avagy: mitől kisebb faszság mondjuk a horoszkóp? mégis mennyien csüngenek rajta!

Azért szorul a kereszténység, mert konkurenciát jelent a szellemi piacon a tőkének, pontosabban annak képviselőjének, a médiának. Igazmondási konkurenciát. Hogy ki ossza az észt a népnek; nem tökmindegy, mert az embereket csak hatásos előzetes manipulációval lehet rávenni arra, hogy fölöslegesen zabizzanak. Az ember is állat; annyit fogyasztana, amennyire szüksége van; hogy ennél is többet vegyen, ahhoz már rábeszélés kell. Nem templom.

Az evolúcióról: az az érdekes, hogy egyes fajoknak, például Darwin pintyeinek számtalan mutációját ki lehet mutatni; ki lehet mutatni, hogy a pintynek hogyan fejlődött ki robusztusabb csőrzete olyan vidéken, ahol kemény dolgokat kellett vájkálni, és hogyan hosszú, vékony, ahol, teszem azt, áskálni, szurkálni kellett.

És ez a helyzet nem változott Darwin óta: vagyis, mindmáig csak azt tudta bebizonyítani a tudomány, hogy egyes fajokon belül vannak különféle mutációk, fejlődések; ezt ma már senki nem tagadja. Ez a mikroevolúció, ami laboratóriumi kísérletekkel is igazolható.

Ott van azonban az ún. makroevolúció, ami arról szólna, hogy egy alacsonyabb rendű fajból hogyan alakult ki magasabb rendű: a darwini elmélet szerint itt is fokozatoknak kellene lennie, például az ember és a majom között az a bizonyos hiányzó láncszem. Csak hát az a láncszem ma is hiányzik; ami veszekedettül illogikus, hiszen ilyen fosszilis leletből kurvasoknak kéne lennie, nemhogy egynek sem! És ez igaz az egész "teremetett világra": hiányoznak a fajok közötti köztes állomások, amelyek magyaráznák, illusztrálnák az egyedfejlődés folyamatának nagyobb léptékeit, és amiből, ismétlem, a darwini elmélet szerint soknak kell lennie.

Érzitek az Isten-szagot?
w Ingyenebéd, ingyensör 2007.04.25 05:00:00
A nap hőse K. Károly állampolgár, sőt Állampolgár, Citoyen. Ő az, aki beadta a népszavazási kezdeményezést, miszerint legyen ingyért a sör. Mert ugye zajlik itt egy folytatásos bohóctréfa népszavazás ügyében, csak hálistennek nincs mindig szó róla. Tegnap döntött az…..
NagyCső 2007.04.25 18:00:35
Ugyanazzal a mércével maga Dr. Foci (© ufiblog) is lehetett volna a nap hőse anno, amikor a Fidesz elnökségével egyetemben "kitalálta", hogy kérdéseiket a következő évek költségvetéseire vonatkozóan fogják benyújtani - nos, ez nem más, mint a népszavazási rendszer mint gép tesztelése! Hja, amiért K. Károly állati jófej, azért O. Viktor egy fasz, ugye.

A törvény betűje szerint igenis lehetne népszavazást tartani arról, hogy legyen-e akár ingyen sör is - 2008-ban; mert csak költségvetést, vagyis létező(!) költségvetést érintő kérdésről tilos szavazni - hogy mi a helyzet a még nem létező költségvetésekkel, arról nem rendelkezik a törvény; nyilván ezt is módosítani kell majd, poszt-Orbán időkben (vagyis 20-25 év múlva), vagy előbb, ha esetleg valakik nagyon nyernek valamikor.

Úgy például, hogy lehessen költségvetésről is szavazni, de egy bizonyos mértéken, mondjuk 15 megamilkán túl már azt is kötelezően bele kellene foglaltatni a kérdésbe, hogy az intézkedéshez szükséges pénzt honnan kívánja átcsoportosítani a t. választópolgár; ily módon szabályos költségvetési módosító indítványokról dönthetne a népfelség.

Például: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kocsmákban ezentúl ingyen legyen a sör, és az ehhez szükséges pénzt az Ön személyi jövedelemadójának x %-os növelésével teremtse elő az állam?" Hogy az az x helyesen van-e kiszámolva, azt valamilyen kormánytól független, állami pénzügyi hatóságnak kell megállapítania majd; erre a feladatra tökéletesen megfelel a mosti Állami Számvevőszék. Szóval, 1. körben az OVB jóváhagyja, majd, ha olyan jellegű a kérdés, továbbutalja az ÁSZ-nak, amely ellenőrzi a matematika helyességét.

Hogy elejét vegyük a parttalan ötletelésnek, meg kell határozni, hogy egy parlamenti cikluson belül hányszor (mondjuk 2-szer), milyen sűrűn (mondjuk min. 1 év különbség kell kettő közé), valamint milyen messze a parlamenti-önkormányzati választásoktól (mondjuk szintén min. 1 év). (Ja, hogy az EP-választás ötévente van, az faszság, négyévente kéne azt is rendezni; mifelénk mindig az országgyűlési és önkormányzati választások között, nyáron.)

For a better Magyarland.
w Egy ország hülyék nélkül 2007.04.18 05:30:00
Választójogi reformra semmi kilátás nincsen éppen. Hiszen még a nyomorult, mocskos, lényegéből fakadóan korrupt pártfinanszírozásuknak sem hajlandóak nekiesni ezek, hanem inkább úgy tesznek, mintha nem volna mindegyiküknek az arcán egy nagy pacsni szar. Hahó, de igen, látjuk! Na…..
NagyCső 2007.04.18 18:02:09
Mitől volt nagyon hülye a 2006-os választási kampány? Mert az előző, az azelőtti, az azelőtti és az azelőtti nem volt ennyire debil, pedig nehogy már azt mondjátok, hogy akkorokon kevesebb volt a hülye! (Vagy igen?)

Publicista úr szózatával szemben a mostani siralmas pártpolitikai állapot nem egy statikus, "demografointellektuális" állapotból következik, hanem egy, a kilencvenes évek óta tartó folyamat része, úgymint: 2002-ben a szocialisták (politikailag helyesen) belátták, hogy a '98-tól regnált, elődjeinél messze "összeszedettebb" kormányzást produkáló Orbánékat csak pofátlanul nagy és közvetlen ígéretekkel tudják legyőzni.

Le is győzték, s innentől az elkúrás két irányban indult meg: kormány- és ellenzéki vonalon. Medgyessy és Gyurcsány miniszterelnökök ott kúrták el, hogy előbbi végrehajtotta programját, utóbbi meg nem korrigálta azt, s azt állította, hogy nem is kell; ellenlábasuk meg ott, hogy minden bizonnyal már 2002-ben elhatározta, hogy a győztes szocialista receptet fogja alkalmazni a következő választásokon, csak még jobban.

Tehát a közpolitika mostani siralmas helyzete nem a magyar nép műveletlenségének, hanem dialektikusan leírható pártpolitikai folyamatoknak az eredménye. A következő, 2010-es stáció az, hogy lényegesen mérsékeltebb lesz az ígéretlicit, és több a szakpolitika, alternatívarajzolgatás, jövőkép-összevetés lesz. Merthogy, ha most lenne egy olyan közvélemény-kutatási kérdés, hogy 'ön hisz-e a pártok ígérgetéseinek?', tudjuk, mi lenne annak az eredménye; és ezt a pártok is észlelik - ha máshonnan nem, hát onnan, hogy jelentősebb döntéseik előtt saját közvélemény-kutatásokat szoktak végezni (legalábbis a nagyok).

A Kósa-javaslat csak azt jelentené, hogy, mivel az összemosódás elkerülése végett kellően messze kell rakni egymástól a regisztráció és a választás időpontját, errefelé tulajdonképpen kétszer lennének országgyülési választások. Az meg faszság. A Révész-ötlet már jobb, csak nem azért, amiért az úr mondja, hogy lásd a négerek meg a nők, hanem azért, mert, ha már a politikai elit képtelen más eszközökkel gyerek- és családbarátabbá tenni ezt az országot, hát tegye azzal, hogy akik babáznak, duplán szavazhatnak. Oszt vagy él vele az illető, vagy nem; de ez egy látványos, nagyon szimbolikus gesztus lenne a "babázók" irányában. Hogy ők viszik a vállukon az izét, a jövőt, vagy mit.

PS. Vagy inkább szintetizáljuk a mostani és az előző postot, és fokozatosan vezessük be, hogy Magyari Honban csak az szavazhasson, aki képes robotot barkácsolni.
Mandiner blog Független 2007.04.13 12:47:00
És vannak azok az ősrégi toposzok a magyar ugaron, amelyek körül évtizedek óta folyik a gigászi álvita. Ilyen a "független értelmiségi" jelzője. Legutoljára Tóta W. emlegette őket, mint valami létező entitást. Bár a lejárt szavatosságú szóösszetételt ő sem…..
NagyCső 2007.04.15 11:07:34
Nahát... de jó kis cikkecske ez! Amúgy szép jó reggelt azoknak a hülyéknek, akik vasárnap reggel blogolnak!

Mint Lánczi András is említi az Indexnek adott interjújában, a politikai felelősség nélkül politizáló értelmiségi (írástudó) mint olyan eleve balliberális jelenség. Az, hogy 'konzervatív értelmiségi', fogalmi képtelenség; aki 'konzervatív', az nem értelmiségi, hanem egyszerűen felelős polgár; politikailag passzív - ha aktív, akkor politikus. Ha meg "rájön", hogy a politika valójában ideologiák, "jövőképek" harca, és erre fel ő is racionalista víziókkal (a sajátjaival) ront neki a politikának, akkor az illető értelmiségi mentalitást vett fel; nem is konzervatív, hanem racionalista, vagyis baloldali-liberális értelmiségi immár, bármilyen szépítő matricát ragaszt is magára.

Erre tökéletes illusztráció Debreczeni József esete, aki a "mezei", konzervatív közíróból "tért meg" a politikát tollával befolyásolni kívánó tipikus balliberális értelmiségivé. Vagy az antalli cselekvő pragmatizmustól a szintén balliberális "entellektüelizmusig" felfejlődött MDF; erre egyébként már a közvélemény is "rájött", igaz, fél évtizedes "fáziskéséssel". (A vox populi tehát tényleg a vox dei, de mindig későn!)

A politikai cselekvés integritását a racionalista-ideologista torzításoktól féltő politikus és a társadalom fejlődését közvetlenül determinálni akaró, ám e célből Független Észpártot nem alapító értelmiségi között szükségképpen feszültség van. Illusztráció: nem az a baja Orbánnal a független (nem párttenyérből-evő) értelmiségnek, hogy nincs konkrét reformalternatívája, vagy mert szélsőkkel kokettál, hanem az, hogy fütyül a rájuk, ahelyett, hogy úgy táncolna, ahogy ők fütyülnek.
w Tisztelt Szcientológia Egyház! 2007.03.21 11:00:00
Levelüket, amelyben az előző, szörnyegyházukkal foglalkozó írás eltávolítását követelik, megkaptam. Annak ellenére, hogy nem nekem címezték, hanem a blogszolgáltatónak, mert hát felmegyek a párttitkár elvtárshoz, és ott mószerolok – a spicli már csak ilyen típus. És…..
w Helyreigazítás 2007.04.06 05:39:00
Üzent a Buta Fiú, nyilván megrettenve a haraszti zörgéstől, hogy őt holmi tévésre cserélné a párt. Most pedálozni kell. Intelme gyorsan, nyersen ért: ők bizony beperelik az Indexet, amiért úgy kommentáltuk Orbán Viktor Tápióbicskei Beszédét, miszerint „Orbán…..
NagyCső 2007.04.06 12:51:21
Nehezen érthető, hogy a mi bátor, harcos, számonkérő, már-már közszolgálati értelmiség imidzsét apolgató Árpádunk miért szarja mindig össze magát, ha Orbán Viktor megszólal akármilyen ügyben, pláne, hogy ezt a szart miért keni ki az újságjára. Ez fog menni a következő egy-két-három évben? Orbán ezt mond, Orbán fasz. Orbán azt mond, Orbán fasz. Hú, ez kicsit uncsi lesz!...

De az is lehet, hogy még néhány hónap, és a publicista úr is visszavesz majd egy kicsit ebből a valóban őrült, krónikusan üldözési mániás tempóból, midőn rájön, hogy ennek forrása nem a szóban forgó, hanem a szocialista-liberális koalíció kormányát vezető úr, az Új Magyar Jézus Krisztus, pontosabban annak elégtelen alatti teljesítményéből fakadó frusztráció. Mert hosszú távon hiteltelen azt mondogatni, hogy jó-jó, ez a kormány szar, de nézzétek a Zorbánt, az még rosszabb, hujjuj. Nem csoda, hogy ha a kormányt, pláne Kókát kell védeni, Árpi is csak annyit bír nyögni, hogy vasútimellékszárnyak, egyébként a beteges orbánozás megy csak.

Nehogy már az kerüljön megint hatalomra, aki nem úgy táncol, ahogy mi fütyülünk - ez itt a nyafogás tárgya, semmi más. Miért kéne egy ellenzéknek, pléne egy esetleges kormánynak olyannak lennie, amilyennek az értelmiségi elit ellenséges fele látni szeretné? Majd hülye lesz Orbán éppen politikai ellenfeleinek tanácsaira hallgatni. Az eszement gyurcsányisták meg sírhatnak egy jobb, konstruktívabb ellenzék után; naná, ilyenre vágyik minden "reformkormány", ellenzék nélküli demokráciára.
w Szabadság! 2007.04.04 06:00:00
Ha nem lett volna rendszerváltás, ha nem lett volna Gorbacsov, akkor ma nagy ünnep lenne: a felszabadulásé. Április négyről szóljon az ének, csilingelnék az úttörők vidáman. A Parlament előtt díszszemlén vonulna el mind a tizenöt tankunk. Hazánkba látogatna az SZKP első…..
w Emberarcú hüllő 2007.04.02 06:00:00
Az SZDSZ elnöke Kóka János, a végeredmény nem okozott meglepetést, legfeljebb a szoros verseny. A legitimáció ahhoz kevés, hogy Kóka azt tegyen a párttal, amit akar. De bizonyára megpróbálja. Hogy mit, arról már írtam: a Magyar Kapitalista Párt létrehozását. Kell, kell, kell…..
NagyCső 2007.04.02 15:30:42
No, hát annak, amit az MSZP-SZDSZ csinált 2002-06-ban, nem sok köze van a kapitalizmushoz. Kapitalista például az, aki nem költekezik fedezet nélkül, nem bassza át a hitelezőit, éppen ellenkezőleg, tiszteletben tartja, megbecsüli a gazdaság szereplőit mint olyanokat, akik az országot működtetik, nem pedig árcsökkentő kommandót küld a nyakukra.

Kapitalista továbbá az, aki a tiszta kapitalizmus, vagyis a szabad verseny révén jut vagyonhoz, és nem az örök állam csecsein pocakosodik meg. Előbbire is, utóbbira is van példa Magyarhonban; a különbség az, hogy az előbbiek eddig inkább távol tartották magukat a politikától (habár ez ügyben valami bűzlik az MDF háztáján), míg utóbbiak az MSZP és az SZDSZ körül tömörültek. (Naná, hiszen az államkapitalizmus fenntartása vaskos politikai érdek: a kilencvenes évek közepén ez a fajta szociálliberalizmus képviselte az igazi magyar status quo-konzervativizmust, nem Antall narancssárga örökösei.)

A "szocialista kapitalizmus" akkori hősei most végre "igazi" kapitalistákká vedlettek: olyan ez, mintha valakik biciklivel indulnának a maratonin, majd, miután jól elhúztak a mezőnytől, kirúgnák maguk alól a kétkerekűt mondván, hogy ők immár valódi futók. És kikérik maguknak, hogy valaki bolsevik-kommunista módon biciklit, vagy legalább egy rollert biztosítson az általuk is befizetett adókból a lemaradottaknak... mert az nem fair.

Ezzel a képletes "biciklis csalással" van szoros összefüggésben a szóban forgó urak, meg általában a posztkommunista elitek totális szociális-társadalmi apátiája: hogy tudniillik ők nem járták végig azt az utat a gazdagodásig, amit végig kellett volna járniuk, ha 1945 után nem ragadtunk volna az államszocialista táborban, hanem a Nyugathoz lett volna módunk csatlakozni.

Sem Gyurcsány, sem Kóka nem képviselik, nem is képviselhetik hitelesen a fair kapitalizmust, mivel éppen saját életútjukkal demonstrálják, hogy nem a tehetsége, hanem a megfelelő (politikai) kapcsolatok révén lehet sikeres az ember az államszocialista rendben. Ennek a félig kapitalista, félig szocialista rendnek az ideális megvalósulása: Oroszország, a fejlett demokrácia. De ez már egy másik mise tárgya, amely a Kék Áramlattól az "Orbán Viktor megsértette az orosz népet" és "Megértettük egymást?!"-ig tart.
w Az ügynök halála 2007.03.22 11:30:00
Jó reggelt kívánok. Reggeli, kávé megvolt? Csak mert lehet, hogy még viszontlátod. Azt sejthettük mindig, hogy némely kollégák bensőséges viszonyt ápolnak a nekik kedves politikusokkal. Bevonódnak. Nehogy aztán felszisszenjenek. Amit most látni fogunk, az azonban minden eddiginél…..
NagyCső 2007.03.23 00:54:57
Na, a tegnapi poston annyira bepöccentem, hogy gondoltam, pár napra felhúzom az orromat magasra; erre mit ad Isten: egy olyan bejegyzést, ami az öszvér politikai elitet afgánként baszó újságírótársadalom Euroatlantikában elterjedt gyakorlatáról gondolja, hogy for a better.

Nem a pártseggbe-furakodáshoz akarok síkosítót löttyinteni, tehát különbséget teszek 'pártújságíró' és 'pártújságíró' között: más az, ha a) egy médium/újságíró aprópénzért cserébe direkt módon kiszolgálja a polelit egy részét, és megint más, ha b) az adott polelitnek van egy bizonyos értelmiségi holdudvara, amely megadja ugyan az intellektuális támogatást neki, de cserébe elvárja, hogy halgassanak rá.

Az a) és a b) között van egy nem elhanyagolandó különbség; nevezetesen: hogy, míg az a) lehetőség egyoldalú, addig a b) kétoldalú, kölcsönös, dinamikus viszonyt jelent a szóban forgó politikai- valamint az értelmiségi elitek között. Vagyis, ha kellőképpen szoros ez a kapcsolat, az nem csak azzal jár, hogy az elvileg független értelmiségi holdudvar véleményét ide-oda fogják tekerni az aktuális pártálláspontok, hanem azt is, hogy az előbbiek egyfajta intellektuális kontroll alatt tarthatják az általuk favorizált politikusokat.

Az a módi, amit a post ajánl, hogy az újságíró csak ideáihoz (vagyis saját magához) mérje a politikusok teljesítményét, természetesen kívánatos, de nem kizárólagos módon. Nem lenne jó, ha az értelmiségi és a politikai elit végletesen szétválna egymástól, mert akkor kialakulna a Nyugat-szerte elterjedt machinika, melyben a szereposztás és a cselekmény az, hogy az okos értelmiségi basztatja a hülye politikust.

Persze a Tóta W.-féle "mi, okos embereknek" nagyon fekszik ez a dolog, hisz akkor ők, a senki által demokratikusan meg nem választott értelmiségi körök, civil szervezetek lennének az ország hősei, tematizálnák a közéletet, diktálnák a lúzer, neveletlen, lábszagú politikusoknak, hogy mit és hogyan csináljanak. Ők szerveznének tömeggyűléseket, naná!, és akkor az már nem droidok csápgyülekezete lenne, nanánanánaná! Öntudatos, demokratikus jogaikkal tudatában lévő és élő polgárok kiállása valami mellett, az.

Sokan vannak a mosti magyar politikai elitben is olyanok, akiknek jól jönne egy ilyen demokráciagyakorlat, mert akkor nem nekik kellene fontos döntéseket hozniuk; azt megtenné a "független" szakma, és nekik csak az lenne a dolguk, hogy elbohóckodják a pártpolitikai eseményeket a színpadon, és röhögjön rajtuk az egész ország. Valamint, hogy lássék: van demokrácia, gyerekek, nézzétek, ott van, ni!

No, ezt elkerülendő van szükség a szoros politikus-értelmiségi szimbiózisra; hogy a nép, a polgárok továbbra is magukénak érezhessék politikusaikat, utóbbiak ne távolodjanak el túlságosan az előbbiektől. Mert az értelmiség - rajtuk keresztül az emberek, ill. egy-egy párt szavazótábora - támogatása erre kötelezi őket. Ez a közvetlen kapcsolat politikus és szavazói között nemhogy nemkívánatos, de egyenesen feltétele egy demokrácia működésének. Persze kritizálni lehet ebben a jelenségben is ezt-azt; mint minden emberi tevékenységben, vannak visszataszító dolgok itt is bőven. De maga a gyakorlat kívánatos.

PS Fasz, aki mondja!
NagyCső 2007.03.23 02:04:58
Jajj, pongyolán fogalmaztam; kicsit összefüggéstelen, zavaros lett a versikém, az Alien tette nyilván; késő van már ahhoz, hogy újraköltsem az egészet. Éppen ezért csak a konkrét felvetésekre reagálok.

Nem arra gondoltam én, hogy téged az Indexbe be kellene szavazni, vagy bármilyen egyéb szabadpiaci szolgáltatás a szavazás hiánya miatt antidemokratikus volna. (Egyáltalán, hogy jönne ide a demokratikusság fogalma?) Természetesen, maga a fogyasztás, az a szavazás.

Hanem az az antidemokratikus, hogy, ha a politikai elit annyira erodálódik az állandó médiaössztűz alatt, hogy képtelen lesz felelős döntéseket meghozni képes egyedeket kitermelni magából, mert az ilyenek éppen az erózió miatt nem mennek el politikusnak, a politikai eliten kívüli értelmiségi, szakmai elitek diktálják a lúzer politikusoknak, hogy mi a teendő. Vagyis politikai döntéseket hoznak politikai felhatalmazás nélkül.

Azt meg pláne nem írtam, hogy neked Gyurcsánnyal kéne reggelizned, már csak azért sem, mert akkor én is messze elkerülném e blogot. Hanem hogy, ha a Feri látja, hogy van egy-két tömegeket megszólítani képes, befolyásos médiagyerek, aki odavan érte, az egyfajta kötelezettséget jelent a számára: meg kell felelnie a szimpátia formájában ránehezedő elvárásoknak. Ilyen, teljesen természetes, közvetett intellektuális kapcsolatról beszéltem, nem arról, hogy politikusnak és újságírónak villásreggelin kellene egyezetetnie, hogy mit írjon, illetve milyen döntéseket hozzon.

Attól meg, hogy politikai-hatalmi centrumok közvetlenül pénzeljenek magukat függetlennek becéző médiumokat, én is pukkadok természetesen.
NagyCső 2007.03.23 03:00:20
Azt sem mondom, hogy Gyurcsánynak inkább meg kéne felelenie a szimpátia formájában ránehezedő elvárásnak, mint mondjuk az országot működtető hitelezők igényeinek. De minden szimpátia jelent egyfajta kötelezettséget; ez természetes, hétköznapi jelenség. A nem pártpénzen lógó, ugynakkor mégiscsak benne bízó, "hívő" orgánumokra miért ne figyelne többé-kevésbé oda a politikus. Persze főleg inkább akkor, ha ellenzékben van. De nyilván kormányon is valamennyire.

Első, hosszú szösszenetem mondandója is az lett volna, ha nem süpped el a szóáradatban, hogy az intellektuálisan pártosabb, de anyagilag nem függő sajtón keresztül a tömegek lényegében közvetlenül érintkezhetnek a politikusaikkal és viszont. És ezt tartom én nagyon demokratikusnak.

De az elkötelezettebb és a kritikusabb sajtó közötti operátor az 'és', nem pedig a 'vagy', hogy Árpád szavaival éljek. Tehát szükség van olyan lapokra is nyilván, amelyeknek szerkesztői-vezetői kizárólag magukhoz mérik az elit teljesítményét.

Hm. Én már, ahogy elnézem, már csak magamat ismétlem; megyek alni, még ennyit:

"de tudod, miért tesszük címlapra? mert úgy gondoljuk, hogy érdekli az embereket..."

Ezt viszont már picit képmutatásnak érzem... Én például a költségtérítési hajcihőből igenis kiéreztem a médiaelit konrét felháborodását és nyomásgyakorlását, akár tudatos volt az, akár nem. Meg nehogy má' azt mondd, hogy az Indexben, pláne TV2-ben, sőt még a Blikkben is, nem volna for a better Magyarland-szándék. Hol több, hol kevesebb; természetesen az olvasók igényeinek megfelelve, eme igények keretein belül. Csak nem fogjuk a médiát előállító értelmiség képzettségéből fakadó értékítész képességét szembenállítani a fogyasztók igényével. Nem, megpróbáljuk a kettőt összehangolni.

De most már tényleg jó éjszakát nektek, szervusztok!
w Hahaha 2007.03.20 11:32:00
Megbeszéltem a Kreatívval, hogy az eddig csak jelszóval olvasható, nekik írt cikkekről levegyék az Indapassnál is hatékonyabb bilincset. A Kreatív a reklámszakma havilapja, az én rovatom pedig Lakossági fórum címen fut, és laikus kritikai hőbörgéssel szolgálja a jobb…..
w Kergekór 2007.03.19 04:00:00
Jó cucc ez a forradalomünnep, mindenkinek hatalmas poénok jutnak eszébe, nagyokat röhögünk, még fel is írjuk. Másnap aztán értetlenkedve nézegetjük, silabizáljuk, és nem is értjük, mi volt ezen olyan vicces. Megvan a kormánybuktatás menetrendje, jelentem örömmel. Elárulta a…..
NagyCső 2007.03.19 14:58:01
Óhohó! Na mi az, hátha mégis érvényes lesz az a népszavazás?! Nem a "történelem zsákutcája"?! Amúgy, az az idézet, hogy

"a népszavazás után vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz",

arra vonatkozik, hogy Gyur-csány-taka-roggy!, tehát a népszavazást is úgy fogja értelmezi (értelmeztetni) Orbán, ahogy a 2006-os önkormányzati választásokat: "tulajodnképpen egy népszavazás a kormányról".

Az nem kérdés, hogy egy érvényes, "igenes" népszavazás után végrehajt-e a kormány, mert akkor az lesz a jogi kötelessége; habár a mulasztás sem járna semmiféle szankcióval, de akkor az értelmiség eléggé bepöccenne.

Az az érdekes, hogy miután Feri nyilván nem fog "eltakarodni" most év végén, és a "fasiszták" sem az új többség, mi lesz Orbán következő lépése. Eddig mindvégig ügyesen kibújt a tavasz óta folyamatosan tartó kormánybuktató kísérleteinek sikertelensége miatt rá nehezedő felelősség alól.

Más kérdés, hogy Orbán vajon tényleg meg akarja-e buktatni a kormányt. Miért lenne érdeke, hogy ilyen pocsék állapotban vegye át a zországot, mint amilyenben most van? Szenvedje végig Feri ezt a rendszerváltás óta legnehezebb (vagy Antall után a második legnehezebb) ciklust, gebedjen bele, s a piszkos munka elvégézése után jövünk mi, 2010-ben.

Orbán is tapasztalhatta miniszterelnökként, meg Antalltól is azt tanulta, hogy minél jobban támadnak egy "dolgozó" kormányt, annál inkább összezáródnak mögötte a sorok; ha nem támadták volna olyan radikális módon, ma már talán nem is Feri lenne a miniszterelnök - és ezt valószínüleg Orbán tudja a legjobban.

Kérdés, lesz-e elég ereje, hogy rábírja a szocialistákat arra, hogy vele induljanak a 2010-es választásokon; ami nehéz meló lesz, tekintettel arra, hogy az utóbbiak a '09-es EP-választásokat fokmérőnek fogják használni, vagyis, ha akkor bukik az MSZP, Feri is megy utána, s helyette jön egy olyan "szerethető" arc, mint mondjuk a Szilikati.

Ez esetben viszont megismétlődhet a 2004-05-06-os események forgatókönyve.
NagyCső 2007.03.19 15:01:45
NagyCső 2007.03.19 21:16:30
twá - Én arra igyekeztem szerényen célozgatni, hogy nem is olyan rég még mintha azt modta volna a publicista úr, hogy a népszavazás vagy nem kerül megrendezésre (A történelem zsákutcájában), vagy ha esetleg igen, nem lesz érvényes eredménye (A peches szfinx). Most meg már ott tartunk, hogy talán mégiscsak érvényes lesz, de a kormány nem fog belebukni (Kergekór).

Helytelenül következtetek arra, hogy, tovább "fejlődve" a publicista úr a legközelebbi alkalommal még közelebb fog kerülni a hivatalos Fidesz-állásponthoz?

trézsi - Amikor azt mondtam, hogy a "fasiszták" nem lesznek az új többség, akkor arra gondoltam, hogy a többség, bármennyire új is, soha nem fogja támogatni a hatalom erőszakos elmozdítását. Azért nem, mert
1) forradalomhoz olyan rendszer kell, ami jelentősen korlátoz bizonyos szabadságjogokat, ill. szabadságokat (a mostani, pláne a "második kordonbontás" után, nem ilyen), valamint azért, mert
2) a magyarok többsége nincs és - vélhetőleg - nem is lesz egzisztenciálisan annyira megnyomorodva, hogy minden mindegy alapon kimenjen az utcjára kőhajigálni, barrikádozni, forradalmasdizni.

Más. Ferinek nem azért kell elhúznia a vérbe, mert KISZ-titkár volt, vagy mert nem Google-módra szerezte a vagyonát. Még csak nem is azért, mert hazudott, majd ezt beismerte, és most büszke rá, mire fel állandóan és önelégülten vigyorog, nem észlelve, hogy a magyarok többségének lelkiállapota messze van ettől a cinikus vigyortól.

Hanem mert, mindennek tetéjeben, iszonyú rosszul kormányoz. Ennél még Medgyessy is jobban csinálta volna, ha valamilyen hülyecsoda folytán most ő ülne a fő-fő bársonyszékben, ezért ő most már csak a második legszarabb miniszterelnök a rendszerváltás óta; az első Feri. Az esztelen kapkodás, a naponta változó kormányzati álláspontok akkora bizonytalanságot keltenek, és kárt okoznak, hogy lassan-lassan már odáig jutunk, hogy ennél még az is jobb lenne, ha nem történne semmi.

Nem gyors cselekvés kell ide, hanem biztos. Vagyis: ha a kormány azt mondja, hogy valami úgy lesz, hogy, akkor az tényleg legyen úgy, hogy, és ne derüljön ki utólag, hogy az a "hogy" csak egy volt a feltartóztathatatlan ötletelgetésből.

Feri meg nem tudja ezt a bizonyosságot hozni, mert nem rendelkezik "országépítő" politikai víziókkal. Csak azt tudja, hogy mit kell lebontani (kádárizmus, orbánizmus), de hogy helyébe mit építsen, arról gőze nincs. Illetve van: semmit. Azt mondja, hogy a populizmus romjain majd a Szabad Kapitalizmus élesztőgombái kicsíráztatják, kiburjánzatják az Új Magyarországot, és a semmiből kinő a közép-európai Nagy-Britannia.

Hát nem, kedves Gyurcsány & Kóka urak, meg értelmiségi elvtársaik. Ehhez egy olyan országra volna szükség, ahol a szabad vállalkozásnak, a kapitalizmusnak több évszázados hagyományai vannak. Kádárország nem ilyen, tessenek nyugodtan kapizsgálni ezt. Ide egy modern, nemzeti érzelmű, demokrata Kádár János szükségeltetik...
w Tűzszínű pizsama 2007.03.14 06:30:00
Fölkúrtam a fejlécbe az árpádsávot, hujhuj. Nesztek. Gondolom, majd jön valami übermagyar, és elmeséli, miért nem való nekem. Addig is megpróbálom kitalálni. Nem fogok a nyilaskereszttel szarozni, jóhiszemű leszek. Nem azért lengetik, megmondták, és ezek becsületes…..
NagyCső 2007.03.14 13:00:26
Áááááá!!!, áááááá!!!, és harmadszor is: ááááááááá!!!! Sokkal jobb voooolt a réééégi dizááááájnn!!! Nemááááá!!!!

Vagy legalább a "For a better..." felirat legyen beleírva megint a zászlóba. És mi az nagy üres tér a mostani felirat alatt? Ááááá! Mondjuk, legyen kicsit lejebb húzva az a békucit, vagy mittomén.

És a zászlón látható W-turulban (vagy mi az), miért maradt még fekete szín? véletlenül? Ha az új imidzs piros-fehér lesz, miért nem piros-fehér az is?

De egyáltalán: minek ez az egész? az Árpád-sávos zászló az Árpádok szimbóluma, amit felhasználtak a "történelmi" nyilasok, most meg a kriptofasiszták, neonácik, újnyilasok és a tágabb értelemben vett radikáljobbosok használnak. A fehér, gondolom én, valami olyasmit jelent, hogy 'árja', vagy hogy 'magyar', a piros pedig a harciasságot, agressziót, erőszakot.

Kettős történelmi jelkép tehát, ami egyben egy mai szubkultúra azonosító szimbóluma is; olyan, mint például a P-nyilas poló: akik hordják, látják egymásról, hogy tankcsapdások. Kérdezzünk meg - a példánál maradva - egy kora-tinédzser Tankcsapda-rajongót, hogy mit jelent az a nyilas P. Hogy Krisztus menjen a picsába? Nem. Azt 'jelenti' a kiscsajnak, hogy "szeretem a Tankcsapdát".

A radikáljobbosok meg az Árpád-sávval (meg minden egyébbel) jelölik meg magukat. Ennyi a 'jelentése'. "Én is MAGUNKFAJTA vagyok." Nem tartalmi, hanem formai jelentés. De jelentés.

Pont az volt a jó a Tóta W. Árpád-sávban, hogy az egyedi volt, nem volt ilyen értelemben "foglalt". Nemááá!
w A szóvivő és az osztálytudat 2007.03.13 05:00:00
Ebbe csúnyán beleszaladt Demcsák Zsuzsa. Szép találat, jó sztori, kajálják. Ahogy az elkényeztetett médiapicsa a kasztjának megfelelő bölcsödét keres, és ahogy jól szituált anyukákkal tologatja a háromkerekű babakocsit a Szent István-parkban. Monnyonle. Méghogy baloldal.…..
NagyCső 2007.03.13 12:38:13
Egyre többen vannak, akik joggal dobhatják az első követ: akik nem válogatnak az ovódák között, hanem oda viszik a gyereket, ami a legközelebb van a házhuz, miközben egyre jobban viszket a tenyerük amiatt, hogy regnáló vezetőik még a látszatra sem adnak. Hogy még színművészi szinten sem hajlandók az empátiára, miközben a demokráciára mutogatnak.

Ha a kapitalista szabadságból egy kicsit is próbálna visszanyesni valami néptribun, az már maga diktatúra, természetesen. Vagy vadkapitalizmus van, vagy proletárdiktatúra. Fehér vagy fekete. Átmenet nincsen. (
w.blog.hu/2007/03/12/koka_janos_koszontese) Vagy elfogadjátok és örültök a mi élveteg osztályboldogságunknak, vagy kommunista fasiszták vagytok. - - -

Muszáj megvárni a gróf uraknak és hölgyeknek, míg fejbe nem vágja őket a nehéz cső? illetve, dehogy vágja! Zappe kolléga állításával szemben (index.hu/velemeny/eheti/eheti070312/) a forradalomhoz nem közös cél kell (az van most is, Gyurcsány feje tálcán, és elég is), hanem egy olyan politikai rendszer, ami valamilyen szinten korlátoz különféle szabadságokat, szabadságjogokat.

Olyan forradalmat még nem látott a történelem, ami nem több, hanem kevesebb szabadságért harcol. Olyan nincs, per def. Akkor mi a helyzet most? Mit lehet kezdeni a szabadság diktatúrájával? A "demokratúrával"?

Elvi szinten nem hiszem, hogy van olyan, hogy 'történelem vége', pedig ez a mostani állapot kezd nagyon hasonlítani erre a lehangoló fogalomra. Ahol nyilvánvalóan rossz és egyre elviselhetetlenebb a rendszer, de nincs alternatíva, nem tudjuk, mit lehetne kezdeni vele úgy, hogy az ne vezessen rövid távon iszonyatos erőszakhoz.

Mindenesetre, talán néhány szocialista képviselő (tényleg csak néhány!) néha el-ellátogat az Indexre, látja, hogy micsoda ez a Demcsák, és szól egy befolyásosabb kollégájának, akinek a miniszterelnöknél is van szava, hogy továbbítsa az üzenetet: "Na, Ferikém, ezt a Demcsákot, légy szíves, örökre felejtsd el..."

Éppen ideje, mert könnyen megeshet, hogy azok, akiket a tettlegességig irritál a nyílt és cinikus grófi mulatság, egy szép napon többen lesznek, mint a huligánok és a radikális nácik együttéve: azok is csatlakoznak hozzájuk, akik nem HACCP-s kajával etetik a gyereküket.

És ha ezek együtt dobják azt a bizonyos első követ, az kőzápor lesz. Olyan, mint a jégverés.
NagyCső 2007.03.13 20:30:31
Hogy mindenki jobban húz a saját "osztályához", az teljességgel érthető dolog, de ez önmagában egy semleges előjelű jelenség (kéne, hogy legyen). A világ legtermészetesebb dolga, hogy az ember hasonszőrűekkel jobban el tud beszélgetni, mint a tőle bármilyen tekintetben távolabb állókkal.

Na de ez a Demcsák-story nem erről szól! Hanem, hogy a szóban forgó hölgy kifejezetten távol tartja magától, lenézi, diszkriminálja a büdös proletárt; ilyen, tehát hangsúlyosan negatív "osztálytudatosságtól" szenved - ez persze magánügy; a privát életében mindenki akkora fasz (ill. picsa), amekkora lenni szeretne - egészen addig, amíg az illető nem vállal politikai szerepet. Onnantól viszont mentalitása igenis közüggyé válik.

Nem lehet tehát összemosni az emberben természetesen jelenlévő "osztályszimpátiát" az efféle kirekesztő, társadalmat mind kommunikácós, mind konkrét szociológiai értelemben széttépő újarisztokrata allűrökkel. Elképzelem, hogy menekül majd sikongatva a bacilusok elől ez a Zsuzsi, ha (mondjuk, egy természeti csapással kapcsolatos vidéki Gyurcsány- kampányban részt véve) arról hall, hogy a közelben valahol éppen disznót vágnak... pláne, ha azt a disznót pont a cigány Orbán vágja!...

Másik történet, hogy mekkora egy gyászos dolog az, hogy Gyurcsány, aki, mielőtt miniszterelnök lett, fél évtizeden keresztül agyalt a baloldaliság mibenlétén, csak egy ilyen Kóka-Demcsák-féle rasszista "fehérkapitalizmust" tud produkálni, mint amit most látunk.
w Kóka János köszöntése 2007.03.12 07:00:00
Bár egyáltalán nem biztos, hogy Kóka János 2010 után egy parlamenti párt elnöke lesz, de hogy most ő a befutó, az eldőlni látszik. Az SZDSZ befolyásosainak többsége látványosan irtózik Fodornak a gondolatától is, ezért úgy söprögetnek Kóka előtt, mint abban a hülye…..
NagyCső 2007.03.12 22:24:12
Ficzere Lajos professzor, az Európai Jogakadémia elnöke mondotta, hogy mind a 7 kérdés alkotmányos.
www.mno.hu/index.mno?cikk=382708&rvt=51&norel=1&PHPSESSID=ce868359e26b90addcd9524bd7b32490&pass=2
Nu: ha ez az arc lenne most az AB-elnök (és miért ne lehetne az!), akkor már vígan gyűlhetnének az aláírások a hétigenes népszavazásra. Szóval ez az alkotmányos-nemalkotmányos dolog eléggé szubjektív alapon dől el, ha nem ingyensörről van szó...
w A peches szfinx 2007.03.09 04:00:00
Három kérdést engedett át az Alkotmánybíróság a Fidesz népszavazási kezdeményezéséből. A kormánybuktatásnak kapáltak. De összehozhatunk pár milliárdért egy nagyon keveseket érintő, érvénytelen referendumot. Hogy legyen-e a gazdáknak elővásárlási joguk a földre, nos,…..
NagyCső 2007.03.11 22:28:00
A példákban szereplő projektek altuálpolitikai okokból nem valósultak meg, nem valami általános magyar léhaságból. Ha nemzetközi kötelezettség van a politikai elit nyakán, aligha fog pártpolitikai acsarkodásból keresztbe tenni az olimpia-projektnek. Kerületek-főváros jogviszonyát rendezni kell. Alkotmányosság próbáját kiálló módon korlátozni kell az építkezések peres úton való késleltethetőségét.

Szállingóznak hírek arról, mint próbálja a kínai kormány átnevelni az érdekes szokásokkal "dicsekvő" pekingi lakosságot. Hol vagyunk mi hozzájuk képest... demokratikus ország is vagyunk, ráadásul közelebb a Nyugathoz. A közvéleménykutatások idegengyűlöltet kimotató eredménye tiszta elméleti, nem gyakrolati jelenség: a valóságban a csökkenés ellenére még mindig fontos turisztikai célpont vagyunk. A csökkenés meg, mondanom sem kell, mennyire mélyen gyökerező folyamtoknak tudható be... Hja, persze, nem leszünk Afganisztán mindjárt?

Pénzbe kerül, amihez, mint minden vállalkozáshoz, hitelt kell felvenni. Arra az infrastruktúrára, ami az olimpia miatt kiépül, nagyrészt amúgy is szükség van. Úgy kell megtervezni a projektet, hogy a beruházások többsége hasznosítható legyen a rendezvény után is. Fejenként egy milka hitel? Jujj, kádári rettenet! Fujj, vesszen a kapitalizmus! Nincs olyan hitel, ami, ha beruházásra megy (nem nyugdíjra, esztelen béremelésre), ne érné meg.

Csak lélekteni akadálya van egy olimpiarendezésnek. Fel lehet gyógyulni hozzá. Most reform van, zavargások vannak, mindenki úgy érzi, mi vagyunk a világ legszarabb országa. Mondom, majd kigyógyulunk belőle.
w Malacka az űrben 2007.03.08 06:00:00
Hétvégén MDF-kongresszus és tisztújítás, vagyis Dávid Ibolyát újraválasztják. Az elnökasszony erről azt mondta a tévében, hogy ha több jelölt van, az tiszta idegesség, megviseli a pártot, fölösleges stressz, úgyhogy ő üdvözli, ha nincs más jelentkező. Divergencia Új…..
NagyCső 2007.03.08 18:07:26
1. Jól látom én, hogy egyre esztétikusabb a Tóta-blog? Lesz még feljebb is? Reneszánsz festmények, például?

2. Az MDF sikertelenségéhez semmi köze nincs a tavalyi "árulásnak". Akik a Fideszből kiábrándultak, nem érdekli őket, ki baszott ki a Fidesszel, pont azért, mert már kiábrándultak belőle.

3. Leisztinger? Tisztelet Társaság? A Blikkben én nem találkoztam ezekkel a tulajdonnevekkel.

4. Az MDF most hajszálra ugyanabban a helyzetben van, mint a Fidesz 1994-ben: megvan, hogy mi a cél, és az is, hogy ki(ke)t kell ehhez legyőzni. Vagyis, a mostani mumus 1993-'96-'98-as manőverét kellene újracsinálnia.

5. Mi volt Orbán kilencvenes évek közepi sikerének a titka? Semmi más, mint egy hárombetűs szó: a hit. Persze, nem a Jóistenről van most szó, hanem arról, hogy Orbánék az MDF széthullásának pillanatától, amikor még sem a választási eredmények, sem a közvéleménykutatások nem utaltak erre, már nagy jobbközép pártként viselkedtek, aszerint politizáltak! Az MDF gyáva ezt meglépni, mert fél, hogy a mostani, "debilek, szavazzatok ránk!" kommunikáción csüngő debil szavazótábora elveszne, még mielőtt sikerülne felépíteni az új, nem-debil, jobbközép szavazóbázist.

6. Az MDF jelenleg Magyarország egyetlen igazi médiapártja, létezését kizárólag kommunikációs lózungok és kitűzők képezik; egy mitugrász minipárt. Ezt sugallja minden megnyilvánulásuk; és ez azért van, mert elsőként gondolkodnak a PR-on, és csak utána azon, hogy milyen politikai-szakmai tartalmat körítsenek hozzá. Ezt éppenhogy fordítva kellene csinálni.

8. Ennek a hozzáállásnak, politikának képviselője: Dávid Ibolya. Addig, amíg ez a paranoiás, öregecskedő Barbie-baba lesz a pártelnök, az MDF-nek esélye nincs 8% fölé menni. Azért, mert Dávid Ibolya nem Angela Merkel vagy Julija Timosenko.

9. Brékin Nyúz: többek között Tóta W.-t is elhelyeztem a Politográfban:
naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj Szépen látszik, hogy mind Orbán, mind Gyurcsány igen fura társaságba keveredtek momentán...
NagyCső 2007.03.09 01:09:53
Ezúton kérek elnézést a publicista úrtól, amiért forgalmas blogját eléggé el nem ítélhető módon önreklámra használom újfent; mentségem egyrészt, hogy e post témája nagyon vág az én politográfos postomhoz naccso.blog.hu/2007/03/07/politograf ,másrészt, hogy új pofákat (pl. Szekeres, Kósa, Index, Magyar Nemzet) tettem fel a második ábrámra, harmadrészt, hogy elkövettem azt a politikai hibát, hogy megváltoztattam bejegyzésem URL-jét, negyedrészt, hogy némileg javítottam a post dizájnján. Meg kell továbbá előlegeznem, hogy lesz még reklám, mert Orbánt majd kissé balrább, Szekereséket pedig "az én országom" felé kell tolnom.
w Hol volt, hol nem volt 2007.03.05 08:00:00
A Magyar Nemzet, mint tudjuk, egy ezer lóerős fospumpa, amely még olyan csimbóktól sem akad el, mint Horváth Zsolt. Rettenetes hírszerkesztést és az idiotizmusig párthű publicisztikákat buzog fel minden áldott nap. De a fosban mégis találni olykor gyöngyöt. Ha az allegóriát…..
NagyCső 2007.03.07 12:31:11
Új ábrával jövök, címe: Az MSZP köpönyegforgatása. Ugyanoda tettem, naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj ,ideiglenesen.

PS Árpád! Az, hogy az ideológiamódosulás kivel zajlik, Politográf szempontjából irreleváns; szimpla technikai kérdés. Maga váltás ténye a lényeg.
NagyCső 2007.03.07 18:17:56
NagyCső 2007.03.07 20:45:39
Na, még egy ábra arról, hogy a pártok a mostani kommunikációjuk alapján hogyan osszák fel egymás közt a poltográftortát. (Ugyanott, legalul: naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj )

"Se a MIÉP, se a Jobbik nem híve a szabad piacnak!..." (gergő)

Na, akkor idemásolom még egyszer a Népszabadság Online Politográf-értelmezőjét:

"A liberális-konzervatív tengelyen azt mérjük, hogy önnek mi a véleménye az egyéni szabadsággal kapcsolatos kérdésekről[!], a baloldali-jobboldali tengelyen pedig azt, hogy mi a véleménye a társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekről."

Ez, tehát az egyéni szabadság alapján tekintetében értendőek a poltigráfjaimban a libsi-konzerv tengely fokozatai, nem speciel gazdaságfilozófiai értelemben! Mivel MIÉP-ék nemigen hívei az egyéni szabadságnak, ebben az értelemben konzervatívok.

Visszatérve a legfrissebb ábrámhoz, jól látszik, hogy, ha, mint gyakran felmerül itt, a Tóta-blogban, új pártot szeretnénk alapítani, leginkább egy kriptobolsevik-radikálbalos formációval érdemes próbálkoznunk, mert, mint látszik, ezen a téren Hungáriában kommunikációs vákuum található. (Nyilván a rákosista múlt megbélyegzettsége miatt.)
w Achtung, Panzer 2007.03.06 05:45:00
Nem derült, de nem is barna esőfelhőkkel terhes égből csapott le az antiszemitizmus gömbvilláma Gyurcsány Times-interjújával. Hogy ekkora még sose volt a zsidógyűlölet, és úton-útfélen szórólapoznak a nyilasok. Kérem a buta antiszemita röplapozókat, Dobrev Klárának…..
NagyCső 2007.03.06 19:40:39
A szélsőjobbnak momentán - ellentétben a két világháború közti időszakkal - nincs konkrét antiszemita akcióterve. N-i-n-c-s. Azért nincs, mert immár ők is tudják, hogy abból, amit csinálnak, fokozatokon keresztül ugyan, de egyenes ágon következik Auschwitz. Azt azért meg már ők sem vállalják be, leszámítva a tetovált nyakú, karlengető pár száz főt a Hősök terén.

Mivel nincs konkrét antiszemita programjuk, ezért politikai számlát sem képesek benyújtani egy demokrata kormánynak ezen a téren. Messzemenően kielégíti őket - mondom, a bőrfejű néhány száz főt leszámítva - egy közepesen erős nacionalista felhangokkal fűszerezett, hivatalosan jobboldaliként elkönyvelt hazafias politika. (Baloldaltól, értelemszerűen, már nem fogadnák el ugyanazt a politikát.)

Ebből az következik, hogy a fasizmust jelenleg megélhetési fasiszták művelik, akik semmi mást nem tesznek, mint kiszolgálják az erre fogékony - felmérések szerint jóval 5% feletti - társadalmi csoportokat. A Political Capital ugyanúgy adhatna tanácsokat ezeknek az "erőknek", mint az MDF-nek adott az 'utálomaFidesztésazMSZP-t' gondolkodású honfitársaink becserkészésére. Ugyanolyan PR-alapú politizálás mindkettő, ugyankkora (nulla) belső meggyőződéssel. Ez jellemzi fideszes "radikáljobb-integrálást" is.

Az, hogy nem kevés polgártársunkat ez bántja, érzelmileg érthető, de értelmileg már nem annyira: látnunk kéne, hogy amit manapság a szélsőjobb malma őről, az semmi, mert nem is őről, mert nincs is ilyen malom; amit ezen a címen bamutatnak, egy szimpla, csak a médiatérben létező kommunikácós ingyencirkusz, nem más.

Ízlés kérdése, hogy ezt a cirkuszt be akarjuk-e vinni önálló frakcióként a parlamentbe, vagy inkább integrálnánk egy nagypártba, ahol viszont a reprezentációja kereken nulla volna. Akik Viktor kettős kommunikációját sirámolják, azok, ha akaratlnaul is, de egy újabb MIÉP'98-ért dolgoznak. Kell ez nekünk, polgártársak?