Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GySz

155 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elsőszülött fiam, Boldizsár pontosan ma töltötte be tizenkettedik életévét.  Ezzel a képösszeállítással kívánok neki boldog születésnapot!A magyar táncos               Síelés…..
Az elmúlt hetekben nem sok időm volt a blogomra írni.  Ennek alapvetően egy oka van:  nyolc évnyi amerikai tartózkodás után hazatérünk Magyarországra.  Az ezzel kapcsolatos szervezési, pakolási-logisztikai dolgok nem sok időt hagytak átgondolt, elemző vélemény…..
A július 2-án, csütörtökön nyilvánosságra hozott júniusi munkanélküliségi jelentés sokkal rosszabb helyzetről tett tanúbizonyságot, mint azt sokan – köztünk én is – várták. Főleg, ha még a mögöttes adatokat is megnézzük…..
Úgy tűnik, hogy nem kellett sokáig várni, hogy a hangulat elkezdjen forrósodni (http://americaninvestor.blog.hu/2009/06/29/hosszu_forro_nyar_3).  Július 2-án, csütörtökön – a vártnál sokkal rosszabb júniusi munkanélküliségi jelentés után – a Dow Jones index…..
Alan Greenspan, a FED akkori elnöke 1996 decemberében tartott egy beszédet, amiben az irrational exuberance (irracionális túláradás) kifejezést használta, annak a folyamatnak a leírására, hogy a túláradó optimizmus nem fog-e majd egy váratlan és hosszan tartó gazdasági…..
Pár héttel ezelőtt egy jelentős gyógyszerészeti cég egyik vezető munkatársával találkoztam.  Ő jegyezte meg, hogy egyre inkább egyöntetű az a szakmai várakozás miszerint az ősszel a Föld északi féltekén komoly és súlyos influenza járványra lehet számítani.  Ez…..
Kisebbik fiam, Zsombor kilenc éve – még Budapesten – pontosan ezen a napon született.  Neki kívánok most boldog születésnapot ezzel a képösszeállítással!Aki a triathlont tavaly megnyerte…..
A londoni Times nagyon jó, összehasonlító cikket írt az ECB és a FED kötvényvásárlási programjairól.  Lásd:  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/anatole_kaletsky/article6597813.eceFőbb megállapításai:Az amerikai jegybank 2007 közepe óta 1.2 billió (12…..
A nyár az amerikai tőzsdéken már május 4-e óta tart.  A Dow Jones index azóta (majdnem két hónapja) egy szűk sávban, 8200 és 8800 között mozog.  Ki fog-e törni hamarosan valamelyik irányba?  Sokan már régóta számítanak, várnak egy korrekcóra.  Ez eddig nem…..
Bár július 4-e, a legnagyobb itteni nemzeti ünnep szombatra esik, mégis pénteken is zárva lesznek az értékpapír-piacok.  Így a hét legfontosabb jelentése a júniusi munkanélküliségi adatok a szokásosnál egy nappal korábban, csütörtökön, július 2-án fognak…..
„Az infláció olyan mint a tehervonat – nehezen indul el, de nagyon nehéz megállítani is.” - mondta egyszer Alan Greenspan, volt FED elnök. Sokan úgy vélik és attól tartanak, hogy a FED nem lesz képes arra, hogy a most a lovak közé dobott gyeplőket visszarántsa és…..
A legutóbbi péntek legfontosabb adata nem a múlt havi foglalkoztatási számok voltak (májusban a munkanélküliségi ráta 9.4 %-ra nőtt, illetve 345 ezer embert bocsátottak el), hanem a délután közzétett április havi fogyasztói hitel állomány változása.  A várt 6-8…..
Mi történik egy állami vezetővel, ha elterjed, hogy pozíciójában nem akarják majd mandátuma lejártával megerősíteni?  (Szinte rögtön Obama megválasztásától nyílt titok, hogy mostani fő gazdasági tanácsadóját, Bill Clinton korábbi pénzügyminiszterét Larry Summers-t…..
Majd’ egy fél éve írtam arról (http://americaninvestor.blog.hu/2008/12/10/szivem_a_hozamok_osszementek), hogy szerintem már nem érdemes amerikai állampapírokat venni olyan alacsony hozamszinteken.  Az 5-éves államkötvény hozama tavaly december 18-án érte el az alját, 1.26 %…..
Az amerikai tőzsde megállíthatatlanul menetel előre, akárcsak ez a bika a videón:http://www.youtube.com/watch?v=TFJ2Ws_eqdo&feature=related ..
Mozgásban lévő részvény árfolyamok mozgásban maradnak – csak mozgásuk iránya kérdéses.  Alapvetően fundamentumok alapján döntöm el, hogy valamelyik részvényt veszem vagy eladom-e.  De a technikai elemzés sokszor jó segédeszköz a szélsőséges helyzetek…..
A piszkos huszonkettő portfolio eredménye: Febr. 10-ei árMáj. 7-ei eladási átlagárVáltozás %-banBAC, Bank of America6.3014.59131.6C, Citigroup3.814.087.1BBT, BB&T19.0826.7340.1AXP, American Express17.6627.0853.3WFC, Wells Fargo18.6726.6942.9COF, Capital One14.8526.6179.2USB, US…..
Ahogy írtam (http://americaninvestor.blog.hu/2009/05/07/a_stressz_teszt_jotekony_hatasa_a_reszvenyarfolyamokra) 7-én, csütörtökön a nyitás követő két órán belül likvidáltam mindkét banki portfoliot (amelyek között volt egy csekély átfedés).  Az egyszerű portfoliot január…..
Két hónappal ezelőtt írtam (http://americaninvestor.blog.hu/2009/03/05/mikor_lesz_a_recesszionak_vege):  „Az elmúlt időszakban azt vizsgáltam meg, hogy visszamenve az 1974-es recesszióig milyen adat vagy adathalmaz volt, ami a legjobban jelezte a recesszió végét.  S a…..
Szerintem egy 600-620 ezer állásvesztésről fognak jelentést kihozni, magyar idő szerint holnap délután fél háromkor.  S ez lesz valószínűleg szerintem az utolsó ilyen hónap, amikor ez a szám hatossal kezdődik.  Innentől fogva már javulásra számítok.  S úgy…..
Bár hosszú távú, értékalapú (value-oriented) befektetőnek tartom magamat, mégis úgy döntöttem, hogy a két pénzügyi portfoliót (ez az egyszerű portfolio:  http://americaninvestor.blog.hu/2009/01/27/egy_egyszeru_portfolio#more906592, és ez a piszkos huszonkettő: …..
Két nagy fajsúlyú nap lesz a világ értékpapír-piacai számára.  Csütörtökön az Európai Jegybank tartja következő ülését.  Ellentmondásosak a várakozások – lesz-e további kamatcsökkentés, milyen mértékű és főleg elindul-e az ECB is a quantitative easing…..
Azoknak, akik úgy vélik, hogy túl gyorsan, túl hamar pattant vissza a tőzsde az elmúlt időszakban – a piacok hosszú idegi túladottak és hosszú ideig túlvettek maradhatnak.  Szélsőséges trendek sokáig fennmaradhatnak (az őszi, koratavaszi eladási tsunami még nincs azért…..
Warren Buffett-ében, aki évtizedek óta sikeresen kezeli saját és mások millióit, milliárdjait az értékpapír-piacon vagy egy csapat állami bürokratáéban, akiknek különben is a bankok, pénzügyi intézetek „felügyelete” lett volna a dolga az elmúlt években (s ezt nem…..
Ez egy régi, könnyen megjegyezhető mondás, ami ráadásul - statisztikailag bizonyítottan – igaz is.  Az elmúlt húsz évben május elejétől október végéig az átlagos részvénypiaci hozam 0.44 % volt.  Míg a november elejétől április végéig tartó hathónapos…..