Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balintcs

16 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Figyelem! Közérdekű Közlemény! A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is…..
Néhány európai finomság beszerezhető a Plano-i orosz boltban. Még a magyarhoz megtévesztően hasonlító túró is akad. ..
Texas-ba költözésünk első hetében egy helyi lakos azt mondta nekünk, hogy itt nincsenek évszakok, csak meleg és hideg ("There is no seasons here, only cold and hot"). Az amerikaiakkal kapcsolatos korábbi tapasztalataim alapján csak legyintettem magamban, hogy ez csak olyan rájuk…..
Everything is bigger in Texas. Texas-ban minden sokkal nagyobb. Bár éltem már Amerikában, akkoriban nem volt lehetőségem Texas-ba látogatni, így amikor újra és újra ezt a mondatot hallottam helyiek szájából, csak valami tipikus nagyzolós amerikai dumának tartottam. Aztán…..
Másfél éve az Egyesült Államokban. A Niagara University Master of Business képzése elvégezve. Ezért jöttem ide. "Well done." Érzelmek csokra következik. Egy éve nem voltam otthon, Magyarországon. A honvágy meg-megérint, kiemel, kiemel ringat engemet, hol gyöngéd…..
viharvert romboló a 30 az új 20 2009.10.20 03:08:00
Okosságokat tanulok a suliban. Például azt, hogy a független felnőtt élet kialakítása, az egzisztenciális értelemben vett önállóság megteremtése a 20-as évek közepétől a 30-as évek elejére tolódott ki az én generációm, a Generation Y / Millennial Generation esetében. Azaz…..
Az egészségbiztosítási téma nemcsak két bejegyzést érdemelne meg. Bármennyire kaptam bele ebbe is, abba is, az egészségügyet már csak kényszerpálya (elérhető munkahely) miatt és némi laikus érdeklőssel szemlélem. Pedig nagy biznisz: az Egyesült Államok az ország GDP-jének…..
balintcs 2009.10.14 03:23:12
UPDATE:
Október 13-án a szenátus gazdasági bizottsága elfogadta a reformok véghezviteléhez szükséges pénzügyi fedezetről (10 év alatt 829 milliárd dollár) szóló törvénytervezet.
abcnews.go.com/Politics/HealthCare/senate-finance-committee-approves-health-care-bill/story?id=8817603

Érdekesség, hogy szerda éjszakáig a magyar híroldalak hosszas böngészése után egyedül a Dél-Magyarországnál találtam rá a hírre. Teszem hozzá, hibásan, ugyanis nem igaz, hogy nem volt eddig reformkezdeményezés, Bill Clinton ebbe bukott bele majdnem.
abcnews.go.com/Politics/HealthCare/senate-finance-committee-approves-health-care-bill/story?id=8817603
balintcs 2009.10.15 21:53:52
@kislampa: "jaj, hívok nyomozót, mert én nem Columbo." Azért kicsit segíthetnél.
Az amerikai rendszerrel nem volt baj egy bizonyos pontig, ti. amíg majdnem mindenki meg tudta fizetni. Mostanra azonban elburjánzott.
(M. Moore új filmjét elfigyelve azon elmélkedtem, lehetséges-e emberségesnek lenni a kapitalizmusban.)

Mindenesetre itt van még egy érdekes idézet:
"A <jenki egészségügyi rendszerben lévő> pazarlást jól érzékelteti T. R. Reid, a Washington Post egykori munkatársának Amerika meggyógyítása című könyvében említett példa.

Reid egy régi vállsérüléssel keres fel orvosokat különböző országokban. Az USA-ban egy vezető ortopéd szakember egy komoly, sok tízezer dollárba (több millió forint) kerülő műtétet javasol. Franciaországban és Németországban is felkínálják ugyanezt a lehetőséget ingyen vagy alacsony költséggel a doktorok, de felhívják a paciens figyelmét, hogy inkább egy alapos fizioterápiás kezelésnek vesse alá magát. Nagy-Britanniában egyszerűen hazaküldik, hogy nincs komoly problémája, Kanadában várólistára teszik, amelynek révén egy év után lesz lehetősége ahhoz, hogy egy szakembernek is megmutassa. Indiában pedig egy ajurvédikus klinikára irányítják, ahol meditációval, masszázzsal, gyógynövényekkel kezelik, felettébb hatékonyan."
www.origo.hu/nagyvilag/20090721-barack-obama-es-az-amerikai-egeszsegugyi-reform.html
Meglátogatott a Fogtündér. Igaz, kicsit erőszakosabban, mint gyerekkoromban és jobb szerettem volna, ha nem találkozunk, de a fájdalom és a gyulladásoktól való félelem hatására befeküdtem abba a bizonyos székbe és mivel a szakértő szerint úgy tűnt, nincs jobb megoldás, átestem…..
balintcs 2009.10.11 23:03:13
@csokirituka:
Hú, ezzel csúnyán bekéstem. :)
A tanulmányok megvannak, köszönik, most statisztikával és vállalati pénzüggyel próbálom formába hozni bölcsészeten eltompult agyacskámat.

Hamarosan jön újabb bejegyzés, csak annyira esik a hó, hogy folyton lapátolnom kell. :-P
A hétvége Buffaloban igen jól sikerült. Visszakaptam egy kis időre valamennyit a régi életemből ...  legalábbis a társasági részéből. Jókat dumáltunk, iszogattunk, erre-arra mentünk, kellemes volt és üdítő, jól éreztem magam nagyon.   A jó társaság igen sokat…..
...ez az a ház." (Tankcsapda) Az elektronikai bolt a főbérlőé, aki egy idős magyar úriember, fölötte a szemből bal oldalon bújik meg a rezidenciánk. (941 Tonawanda, 14207 Buffalo, New York) A szobám ablaka nem látszik, mert a másik ház tetejére nyílik, a kilátás nulla,…..
A Tonawanda street valamikor magyar környék volt, állítólag a buszokon sem volt ritka a magyar szó. Mára a latinók, feketék vannak túlnyomó többségben, a város szegény részei közé tartozik. De a Magyar Ház még áll és van közösségi élet. A március 15-i ünnepséget a…..
Megérkeztem rendes évi buffalói látogatásomból, és azt kell mondanom, a hétvége igazán jól sikerült! Találkoztam a buffaloi CTP-s ganggel, mostmár úgy is mondhatom, kedves Barátaimmal, s volt minden e rövid 2 nap alatt: közös főzés, iszogatás, padláson cigizés (én nem, én…..
Emlékezetes egyetemi éveim alatt sok energiát és időt áldoztam egy közösségre. Ha valakire (jelen esetben inkább egy eszmére) odaszánjuk az időt és az energiát, magyarán áldozunk érte, az nemcsak szépen lassan megszelídül, hanem mi magunk is változunk közben. És  legjobb…..
Mardi Gras. Fat Tuesday. Húshagyókedd. Az utolsó ereszd-el-a-hajam buli Nagyböjt előtt és mint minden olyan dolog, amiben benne van az vég-érzet, a csakazértis akarása, ez a legnagyobb. New Orleans erről híres igazán, itt a leggrandiózusabb a díszlet és a legautentikusabbak a bóvli…..
BugytólA tegnapi nap nem született bejegyzés (ugyanis egyikünk sem írt semmit :), és már egyébként is elvesztettem a fonalat, hányadik nap is van – a számozás különben is a Petrával közösen utazott időt jelezte. Én már december 23. óta úton vagyok, vagyis ez a 17. napom.…..
Az úgy volt, hogy kaptam egy e-mailt, amelyben szó volt egy alapítványról (a továbbiakban CTP), amely magyar diákoknak ad amerikai ösztöndíjat, persze csak annak, aki méltónak bizonyul. A honlapon leírt felvételi szempontjaikat az amerikai elnökjelöltek még éppen hogy megütnék,…..
The Niagara Project Beavatás 2009.02.10 08:25:00
Egy hónapja léptem az Államok földjére. Az események láncolata mostanra állt össze egy állapottá: itt vagyok, itt leszek most egy jó darabig, távol (7137,41 km-re a GoogleEarth szerint) az otthontól.A Budapest-New York járat jó bevezetőnek bizonyult: a 9 órás út során türelmet…..
Időközben, búcsút veszek szülővárosomtól. Az alábbi írás a Szécsényi Harangok karácsonyi számában jelent meg, Az én városom rovatban, ahol "szécsényiek vallanak, mesélnek arról, mit jelent nekik lakóhelyük, hogyan kerültek közel hozzá, és miért…..
Az események sodrásában nehezen szedtem össze magam egy új bejegyzéshez, most jön a pótlás. A legnagyobb hír az, hogy GMAT-eredmény ide vagy oda, az egyetem elfogadta jelentkezésünket. Volt azért némi kérlelés/közbenjárás.Szükség volt rá, mert bekérték az előző…..
TOEFL & GMAT - "E kettő kell nekem." Mert az amerikai egyetemnek is. Előbbiről már beszámoltam, utóbbi úgy tűnik, nagyobb falatnak bizonyult, íme a tapasztalat.A GMAT-ról itt egy magyar cikk, kicsit ósdi, de a lényeg benne van. Ez az átlalános belépő az MBA-képzéskre,…..
TOEFL & GMAT - "E kettő kell nekem." Mert az amerikai egyetemnek is. Elsőként az előbbinek futottam neki, íme a tapasztalat.A TOEFL (Test of English as a Foreign English) egyike a legelterjedtebb egynyelvű vizsgáknak, amit nemcsak oktatási intézmények, hanem külföldi…..