Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tutajos_g

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegységében hemzsegnek a szép kilátást adó sziklabércek, fennsíkperemi letörések, ezek hívogató célpontok bármelyik turista számára. Kis túlzással minden erdőjáró hallott már a Tar-kőről, a Magos-kőről, vagy a Látó-kövekről - így ezeket, és a hasonlóan ismert…..
Figyelem! Közérdekű Közlemény! A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is…..
Látó-kör FŐFÜGE elment! 2010.02.28 11:07:00
Sejla nemrég telefonált... Azt mondta: - Még mi sem fogtuk fel... MIT?????Nem! Nem is lehet... sőt!Elmentél... Nekem ilyen maradsz, mert ez voltál TE a nagy szíveddel. Modern korunk mecénása. Egy IGAZEMBER! Mindent és mindenkit felkaroltál!Necsak néztél, hanem látva megéreztél.ŰR!…..
Találtam egy oldalt, ahová beírjuk URL címet, tudjátok a www. akkor megnézik, hogy az oldalunk mennyit ér! Nézzétek a saját szümtükkel!(KLIKK) Szerintem adjuk el!:))) Az oldal, ahonnét jöttünk, annak az értéke, a minénknek, csak egy százaléka!(!) ..
......................Tiszteletem és Főhajtás az ott dolgozottak előtt!......................... Ez életem legelső digiporámája, ami az én fotóimból készült! Elindultam vele Békéscsabán az Országos Digiporáma Fesztiválon. Az a kópia sajnos az én baromságomból hibás…..
tutajos_g 2009.12.05 11:39:24
Elsőnek én is gratulálok az összeállításhoz, János. Gyönyörű képanyag, a zenével párban, fokozzák egymás hatását. Nagyjából tisztában vagyok vele, mekkora munka... És akkor most pár észrevétel.
- Zita is említi a képismétlést. Figyelmes néző ilyenkor nem a képen döbben meg (újra), hanem eszébe villan, hogy hoppá, ezt már láttam. Kizökkentheti a hangulatból.
- Dicséretes a törekvés, hogy a zenének nem csak a hangulatával, de a ritmusával is igyekszik összhangban lenni. A néhol még a nyolcadmozgásokhoz is igazodó képváltás viszont azt eredményezi, hogy olyankor még felfogni sincs idő a képeket. Van téma, amihez ez passzol, a mostani szerintem nyugodtabb snitteket igényelt volna.
- A zene két nagy csúcspontjához (1:26, 3:51) kívánkoznának a legnagyobb döbbenetet kiváltó képek. Én itt a másodikhoz tartozót nem tartom annyira erősnek, lett volna jobb a sorozatban.
- A 3:02-nél megjelenő színes képről úgy érzem, kilóg a sorból, a többitől eltérő erős utómunka miatt. Jobbnak tartottam volna, ha mindvégig megmarad a dokumentatív megközelítés.
- A zenében világosan megjelenő ívet és tagolást (bevezetés, főtéma, lassú rész, visszatérés, lezárás) nem igazán érzem visszaköszönni a képekben. Kíváncsiságból megnéztem zene nélkül -- inkább csak a vágási ritmusból érezni a szakaszokat, a képi világ nem különbözik markánsan.
- Hiányoltam a diaporáma műfajra oly jellemző változatosságot a képek közötti átmenet megvalósításában.

Kedves János, Te kérted a kemény kritikát, remélem megbocsátasz. Hozzáteszem, hogy véleményemben a tévedés jogát fenntartom :) Gratulációm és elismerésem megismétlése mellett baráti üdvözletem küldöm,
Gábor
tutajos_g 2010.01.02 10:51:59
 ..
tutajos_g 2009.01.30 22:09:58
Rajli, a kép kétségtelenül mutatós és hangulatos, de értékeinek elismerése mellett, a kép apropóján szeretnék szóbahozni valami általánosabb dolgot.

Őszintén megmondom: engem mindig zavar, ha a kompozíció ilyen fokú "mérnöki" precizitással van megszerkesztve. Ha pixelre pontosan a sarokból indul ki a kép egy meghatározó vonala. Csökken a "művészi varázsa", a spontaneitása, a természetes lendülete, ha kiabál róla, hogy utólag, egy képzeletbeli mérnöki asztalon, "hideg fejjel" igazították épp ilyenre.

Tudom, hogy "trendi" dolog lett így vágni a képeket (főleg makrókat és tájképeket), de nem örülök neki, mert szerintem távol áll a művészet lényegétől. Klasszikus képzőművésztől (legyen az fotós vagy festő) nem is látok sose ilyen megoldást.

Többre értékelem, ha a fotós -- a kompozíció lényegének megtartása mellett -- legalább a látszatát megőrzi a spontaneitásnak, a "meglátni és megmutatni" illúziójának. A tipikus kompozíciós mintákat (sarokba futás, átlós szerkesztés, harmadolás, aranymetszés stb.) fontosnak tartom, de nem lenne szabad ennyire szó szerint venni őket, még akkor sem, ha a dolog -- mint a digitális fotónál -- utómunkával triviálisan megvalósítható.

Mindezt már több képnél elmondtam "odaát", de sose reagált rá érdemben senki. Őszintén kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre e kérdésben, mert mindig is tiszteltem és becsültem esztétikai mércéteket.

Gábor
Látó-kör Második nekifutás 2008.12.26 21:41:00
Az előző látványterv nem aratott egyértelmű sikert. Remélem, ez jobban tetszik majd. Ha nem, az sem baj, hisz ott a mi szép, régi ruhánk is.Persze ha valamiben sikerülne legalább nagyjából egyetértésre jutni, akkor megpróbálnám abba az irányba fejleszteni az oldal megjelenését.…..
tutajos_g 2008.12.28 13:03:59
@Látó-kör: A statisztikáim szerint manapság az emberek mintegy 60%-a Firefoxot, 40%-a IE-t használ. Érdemes mindkettővel kipróbálni a dizájnt, mert nem egyformán viselkednek. Pl. a FF a hozzászólásomra adott válaszod fehér alapon fehér betűkkel hozza :). Mindkettőben van ez a sok üres hely, de nem ugyanott (1400x1050-ben és 1280x1024-ben próbáltam mindkettővel).