Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dnsbali

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet tegnapelőtt publikálta honlapján a Zsanett-ügyben folytatott vizsgálódásainak eredményét. Természetesen nem a bűncselekmény megtörténtét vizsgáltak, hanem a vizsgálat szabályosságára koncentráltak. A rövid konklúziók…..
dnsbali 2008.11.16 10:01:34
kevéssé tisztelt metró törzsőrmester és tsai,
nem szoktam fórumozni, de ehhez most hozzászólok:

A jelentés csak 14 oldal hosszú, ezt szinte bárki végig tudja olvasni pár nap alatt :) kár hogy az olvasás tudománya nem mindig jár együtt a szövegértés művészetével, íme egy kis segítség:
a Bizottság nem TASZ-Bizottság. ELTE, PTE, ME, SZTE (segítek, ezek egyetemek, melyeknek van jogi kara) Rendőrtiszti Főiskola - ezen intézmények büntetőeljárásjogi és büntetőjogi tanszékeinek oktatói, illetve vezetői vettek részt a munkában. Plussz a TASZ és a Helsinki Bizottság munkatársai, utóbbiak azért, mert láttak már egy-két ügyet, ahol ártatlan rendőrök ártatlanul bűncselekményeket követtek el bűnös áldozatok ellen.
Bár a jelentésben ez is benne van, de elmondom még egyszer, hogy mindenki megértse: a módszertan az volt, hogy a Bizottság tagjai tanulmányozták az egész nyomozati anyagot, és jelezték, mely nyomozati cselekményekkel kapcsolatban vettek észre lényeges problémát. Valóban, nem vizsgáltuk azt a kérdést, hogy a bűncselekményt elkövették-e, egyszerűen azért, mert aligha lett volna erre esélyünk, nyomozati jogkör híján hogyan is tehettük volna ezt meg? Arra viszont volt mód, hogy olyan jogászok, akik a büntetőeljárásjog szakértőinek számítanak, véleményt alkossanak arról, minden rendben volt-e a nyomozással. A jelentés erről szól - mit nem lehet ezen érteni? ne arról vitatkozzunk már, hogy ki szereti, meg utálja a TASZ-t, mert ez a Zsanett-ügy szempontjából tök lényegtelen. Az is csak félreviszi a vitát, hogy önjelölt jogászok meg anonim módon bátorkodó rendőrök marhaságot írnak a konkrét ügyről meg az eljárásjogról... Beszéljünk arról, ami jelentésben van, kezdetnek vegyük pl e kérdéseket:
Rendben van-e, hogy a jelek szerint Budapesten 13 napba telik megállapítani, hogy egy adott helyen és időpontban mely rendőrök teljesítenek szolgálatot?
Rendben van-e, hogy a rendőrség és az ügyészség között egy levél négy napig utazik (miközben még vadul folyik a gyanúsítottak azonosítása)?
Miért vallotta az 5-ből két(!) rendőr kezdetben azt, hogy Zsanettnek voltak iratai, csak azok "nem voltak rendben"?
Mi lehetett az oka annak, hogy a katonai büntetőeljárást leválasztották az alapügyről?

Ahhoz, hogy e kérdésekről vitázni lehessen, persze sajnálatos módon az embernek el kell olvasnia a Bizottság jelentését, és, igen, agyát megerőltetve, értelmezni is kell a leírt mondatokat.