Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lapaleves

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség Bent a kövület-Pio! 2015.06.02 16:00:17
Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve vettem, bent lakik a Foltosban. Eddig egy szem, Borsi Miki barátomtól kapott ősrégi, monó Blaupunkt rádió szolgáltatta nekünk a talpalávalót, kis csalással egy kék (amerikai…..
lapaleves 2015.06.05 10:28:27
...találtam képet: lapanet.hu/blog/fistful/dokk.jpg

ennél diszkrétebben és mobilabban zenét-navit-kihangosítást nemigen lehet megoldani szerintem. a dokkot felismeri ahogy bepattintom, megjelenik a car mode, annál jobb és funkcionálisabb kezelőfelület nincs nagyon.

én az ilyen állványos böszmeségektől meg kábelektől frászt kapok.
lapaleves 2015.06.05 10:04:09
én először a korábbihoz hasonlóan kazetta adapterrel akartam megoldani a dolgot (mobilról, dokkból hallgatjuk a zenét), aztán úgy döntöttem kikapom a bakelit hamust, bemutatom a flexkorongnak, és beleeszkábáltam egy ilyet:

www.ebay.com/itm/New-Indeed-TDA7492s-Cute-Tiny-Class-D-50WX2-Mini-Stereo-Digital-Amplifier-Black-/291222600158?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43ce3839de

(pontosabban ennek az elődjét). ezek nagyon szépen szólnak. így a sokáig vadászott évjárathű becker végül esztétik tartozék lett (és emiatt vehettem volna féláron is egyet...), a telefonról egy 4 centis fülhallgató kábel megy a hamusba. ha nagyon kell akkor a hamus alá nyúlva tekerhető a poti, de a telefonon állítjuk a hangerőt. a telefon diszkrét dokkja rásimul a hamusra, nem ilyen bot végén lógó.

annyi van, hogy ha töltő is van dugva a telefonra, akkor kicsit tupoljev háttérzaj van, de annyira nem vészes. majd valahol zajszűrve lesz.
Belsőség Heti merítés 2015.04.19 08:56:30
Aranyoskám ...kiakadt a gázbovden. megáll, kiszáll, megnéz. hát... kiderült, hogy nem bírta a drótozott-ragtapasszal előző tulajok valamelyike által készített, innovatívnak innovatív, de szépnek nem mondható rögzítés. fúrás, faragás, menetfúrás és megvan az új…..
Balázs Viktor TC-közeli egyén, egyben barátunk, nos az ő egyik ismerőse rendelt a múltkor alkatrészt a köztudottan amerikai Chrysler Voyager autójához. Nem, semmi baj nem volt az árral, az is jött, amit kért, csak volt egy kis bibi a zacskón levő felirattal. A Mopar még rendben…..
lapaleves 2015.03.17 19:06:43
@88jk88: az a "G-Puch" az "Puch G", és összességében a

-grillen,
-motorháztetőn,
-kormányon,
-kerékagyon,
-wartungsheften,

meg adott esetben a pótkerék ponyváján lévő csillag vs puch logó a különbség, meg a typenschild tán (puch g vs. mercedes g, de nem nyitom ki emiatt). a konkrét típus nevezéktana egyezik. minden logó egyszerűen cserélhető.

ha jól tudom, akkor ezektől függetlenül "steyr-daimler-puch" a gyártó mindkettőn, amennyiben feltüntetik (pölö rendszám kereten, typenschilden).

ami korai w463-asokat még puch logóval láttam, azokon is ez volt a helyzet. újabb w463-akat csak ilyen aftermarket láttam puchosítva.

kellett amúgy oda a daimler is bőven, pénzzel is meg kompetenciával is, hogy világlegszebb-legjobb lehessen belőle.
Mindannyian sok időt töltünk különböző épületekben: irodaházakban, üzletközpontokban, ipari létesítményekben és persze otthon. Néha azonban előfordul, hogy a hétköznapi munkavégzés vagy bevásárlás egyik pillanatról a másikra katasztrófába csap át. Földrengés,…..
Ha a dolgok rosszabbra fordulnának és a világ káoszba fulladna körülötted, hova menekülnél? Sokan közülünk már rendelkeznek valamilyen menedékkel (alfabázissal ;) ), rejtekhellyel, ahol kihúzhatják addig, amíg jobbra nem fordulnak a dolgok. Ha neked még nincs ilyened és nem…..
lapaleves 2014.11.09 22:12:07
én azt hallom mindenhonnan, hogy a magányos farkas nem jó megoldás, egyszerűen túl kevés az őrszem.

a tanya ugyanezért nem jó, a nehéz munkával megtermelt cuccot beérés előtt 24-48 órával úgy elviszik, mint a pinty. ez nyilván falun is téma (emlékeztek az uborkás-áramkerítéses bácsira), de azért ott jellemző a portákon a kutya, ahol meg még nincs ott biztos lesz ha baj lesz. persze külön téma a kutyát kitaníttatni hogy ne egyen meg minden szart amit nem a gazdája adott a táljába. be nato-drótozni nem tudod úgy a területet, hogy ne menjenek be-át, hacsak nem hagysz 1 méter csíkot körben és tolod be háromszög alakban 3 kígyóval. itt nagyjából 100e pénzről van szó, szóval annyira nem egyszerű.

megtermelni az szépen hangzik, de ahhoz rengeteg víz, meg friss magok meg növényvédelem meg technika meg sok tudás kell. csak azt tudom mondani, amit magam tapasztaltam: ami régen működött vegyszer nélkül, azt manapság mondjuk fátyolfólia vagy más elég technikai jellegű felszerelés nélkül nemigen lehet. pláne lelkes amatőrként. és ami a napon van, az pár év alatt balra el, nincs az az anyag ami kibírja. se fóliasátor, se más.

gyümölcsbokrok meg gyümölcsfák elég megbízhatóak, de a terményekre nagyon sok "edzett" kártevő van. profinak kell lenni ahhoz és elég nagy területen, hogy az éves mélypontok (idén szőlő ohne, csak példaként) ellenére fenntartsa az ember magát. vízről nem is beszélve, ahogy sivatagosodik el a medence. mert ugye nincsenek senkinek illúziói mi szokott lenni az éghajlat a kontinentális medencékben (nevada, góbi, ööö kárpátok). árpád apánk még nem szarrá szabályozott folyót látott, hanem ártéri erdőket.

magok is olyanok, hogy amit ember megkap a bótban, azok ilyen genetikailag heréltek, hogy nem reprodukálódik csak úgy, mert hülyék lesznek neked olyat eladni. az ilyen barkácsboltos magokkal meg a szakik szerint eleve nem szabad foglalkozni, miszerint az a lelkes amatőrök kedvének elvevésére van. hát ezt részben meg tudom erősíteni, részben voltak akkora vajpuha karalábéim is, mint egy rendes sárgadinnye. mindenesetre minél kisebb a hely (balkon...), a jó minőségű mag annál értékesebb. culinarison lehet rendelni jóféle parikat, az tuti tipp és elvileg szaporítható is. a bianchi vagy milyen brandról van szó végül, nem a culinarisról.
Városi túlélő A rejtekhely 2013.01.06 14:25:31
A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes…..
Városi túlélő Víz tárolása 2012.05.23 21:38:00
Mint mindannyian tudjuk, a víz az életet jelenti az ember számára. Túlélni nélküle képtelenség. Mint városi túlélőnek tehát, nekünk is fel kell készülnünk erre és vizet raktározni szükség esetére. Ha beütne a krach és a csapból nem folyna az ivóvíz, ha a megszűnő…..
A mai posztban egy újdonsült prepper osztja meg a gondolatait velünk. Mivel még nagyon az elején jár és sok mindennel csak elméletben foglalkozik, ezért arra gondoltam, hogy a blog veterán olvasóival közösen "zsürizhetnénk" az írót a poszt végén található útmutató alapján.…..
lapaleves 2013.02.14 11:22:35
@Locomotiv: persze kibír, 80%-ra merítve. 50%-ra merítve meg az van amit írtam. más kérdés, hogy napelemhez eléggé b terv az autóakksi, mert a mélykisülést meg egyátalán nem tolerálja.

még mindig a napelem a leghasználhatóbb, de ott is sok minden kell. konvertálni csak ha nagyon nincs más, de nem tudom ezek a szivargyújtós kínai négyszögjelgépek egyátalán kihajtanak-e egy flexet pölö. megint más, hogy a töltésvezérlő is szulfátmentesítős legyen, autóakksi-gyűjtés esetén pláne.

amúgy meg mindenből 12v, szivargyújtó téma. lehet notitöltőt, elemtöltőt (ledes zseblámpa nem árt), vízforralót, mindenfélét kapni. még mindig inkább két minimál tablet / ereader / noti rajta az összes hasznos tudásoddal, mint 50 kiló keménykönyv. meg egy négyjegyű fvtáblázat első helyen ugye (nem láttam még ekönyvben / scannelve, ahogy gimis klasszik kémiakönyvet se).

ledekből g4 meg ilyesmiket érdemes nézni, 5050-es smd diódákkal. azokat polaritásfüggetlenül tudod kötni akksira.

vannak routerek (fritzbox), amiket wifin rá tudsz kötni telefonra, és legalább wifi hatótávban van bázisállomásod. szintén 12v betáp. elvileg rá lehetne erőltetni egy easycap + motion kombót, ami analóg kamból motion detektál. biztos nem egyszerű, de vannak készen is kamok ilyesmire. kell még pár 1w ir led és elég szépen látsz a sötétben ha védeni kell.

najó abbahagyom.
lapaleves 2013.02.14 13:09:44
@Locomotiv: ebből esetleg a hidrofor jöhet szóba akksis táplálás esetén, hűtő-fagyasztó nagyon felejtős áramot fogyaszt (1kwh körül írják a napi átlagot, az párszázezres napelem+akksi nyári csúcshozama - vö még akksi kapacitás). az verem (pincécske), ahogy a régi emberek csinálják. 2 méter mélyen konstans 7 fok van. vagy csinálsz rendes hűtőt talajszondával, de az nem város hogy leásol 7 métert csőkígyónak.

de hűtő-fagyasztó még mindig nem 700w egybőlterhelő flex, márpedig flexelés nagyon alap, ha neked kell a szerszámaidat csinálni. nem feltétlen neked szól, csak mint gondolat.

mintha úgy értettem volna, hogy shtf-ben majd lehet szélkereket barkácsolni (bár lehet, hogy shtf előtti kivitelezés volt a terv, csak futólag olvastam).

ott kezdődik, hogy mennyi csavarod meg kézifűrészed, kéziszerszámod van otthon. azért a csavarboltot érdemes kipakolni még előtte (kérek m4-től m10-ig 30, 40, 60, 80, 100 mm-ből 100-100 darabot, százezer önzáró anyát meg alátétet rugósat és simát). meg beszerezni vasfűrészlap, fafűrész, kézihajtású fúró stb.