Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oxybion

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Batta Barnabás szerkesztésében jelent meg nemrég a Médium - Hang - Esztétika, egy tanulmányok laza láncolatát tartalmazó kötet, amely a kétezres évek elektronikus zenéjét, valamint elektronikus zenereprodukálását tekinti át és helyezi történeti kontextusba, elsősorban…..
oxybion 2010.01.27 13:58:52
Sziasztok,

A könyv szerkesztőjeként köszönöm szépen az írásotokat.
Jó, ha egy szakmai igényű blog is reflektál egy ilyen munkára.
Pár apró dologban válaszolok csak a felvetett kérdésekre.

1. A munka közel 3 év alatt készült el - nagyon-nagyon nehéz anyagi, szakmai körülmények közt - melyen érződött a terület hazai infrastrukturális, szponzorációs, informális hátterének teljes hiánya és az ambivalens érdeklődés a terület iránt. (partykultúra és hangtechnikások érdektelensége (financiális szempontok miatt) vs. audio-tech geekek "eilitizmusa" vs akadémikus zenetörténeti szempontok "lobbija") Tehát a jelzett problémákon felül nagyon sok munka volt abban is, hogy valami átmenetet tudjunk képezi az egyes területek, igények közt úgy, hogy közben a munkának az őt megillető publicitását is meg tudjuk teremteni (ergo bárkit is érdekeljen, olvasmányos legyen, etc.). Ha ez szerintetek sikerült és találtatok a Ti olvasóitok számára is érdekes szövegeket, akkor már megérte. Szerencsére más médiumok kritikusai is üdvözölték a munkát és felfedeztek benne izgalmas problémákat.

2. A könyvön 2 kiadói korrektor ment végig. A nevüket viszont nem tüntettük fel, ez tény. Természetesen minket szerkesztőket, illetve a kiadó szakembereit is minősíti, ha több stilisztikai, helyesírási hiba is maradt benne, de itt is több problémával kellett szembenéznünk, amik vélhetően egy irodalomelméleti, jogi, vagy gazdasági munkát már évtizedek óta nem érintenek (ergo a kompetens korrektor személye ugye). A következő könyv – melynek így mi is megágyaztunk – már vélhetően jobb körülmények között tud megszületni és ez az említett formai hibákon is érződni fog a terület felemás – feudális – állapotainak kigyomlálása. De persze Mi szerkesztők is tanulunk/tanultunk bőven.

3. A szigoróan szakmai jellegű kritikáitok felülvizsgálatán nem mennék végig, ez a kritikus saját nézőpontja. Ez pedig szent. Ki így, ki úgy. Mi várjuk szeretettel a meglátásokat, bármilyen irányból, bármilyen területről is érkezzen. Hisz épp a nyilvánosság, a szervezettség és a vita hiányzik leginkább ebben a szektorban.

Üdv,

Batta Barnabás
A Médium, Hang, Esztétika című könyv az első magyar, szakmai igényű munka, amely az elektronikus zene történeti és elméleti aspektusain felül annak kulturális, technikai és nem utolsó sorban a vonatkozó terület formakultúrájára gyakorolt hatásait is szemügyre veszi…..