Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IGGI

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ehető-e a zöld New Deal?Hány méteres egy ökológiai ugrás?Mi kell a világnak és mi Magyarországnak?A globális válság lehetőség, hogy az összeomlás elkerülése után ne ugyanazt az instabil, igazságtalan és környezeti katasztrófa felé zakatoló rendszert foltozgassuk tovább,…..
IGGI 2008.11.12 00:12:07
Kedves Barátaim!
Sajnos minden hozzászólást nem volt most energiám elolvasni, de azt párat amit olvastam és a magában az alap dokumentumban is azt hiányolom, hogy nem sok szó esik a magyar reál gazdaság legnagyobb fékezőjéről a rendkívül elamortizálódott és túlburjánzott közigazgatási rendszer és az ahhoz csatlakozó közszolgáltatások teljes átalakításáról.
Konkrétabban: Az uniós csatlakozás lendületében megindított racionalizáció és azt kiegészítő NUTS 4-es szintnek megfelelő kistérségi rendszerek és szolgáltatások kialakítása nem hozta magával a hagyományos rendszerek átszervezést. Tehát az egykori állam-megye-önkormányzat szervezeti rendszerébe beágyazódott a jelenleg még teljesen definiálatlan hatáskörökkel a kistérségek és régiók. A jelenlegi politikai pártok mindegyike nagyon jól tudja, hogy sem a régi rosszul működő önkormányzati sem a jelenleg "kialakult" szervezet nem életképes és rendkívül pazarló. (Közhely: Magyarországon az önkormányzatok száma majdnem annyi mint az Amerikai Egyesült Államokban) A szakmai minőségről nem is beszélve. További gond, hogy a jelenlegi szabályozatlanság, vagy kontroll nélküli települési döntések (a Közigazgatási Hivatal szinte képtelen tengernyi jogtalanság kezelésére) eredményeként egyes településeken már totális diktatórikus rendszereket megszégyenítő lokális diktatúrák alakultak ki a demokratikus álca mögött. Amit tovább erősít az EU pályázati pénzek bratyi alapon történő kiosztása, mely teljesen elmossa a központi politika a helyi despota és esetenként a maffia határait. Polipként fojtja meg a magyar gazdaság és állam fejlődését a felvázolt közigazgatási massza.
A fentiek alapján tehát nagyon fontosnak tartom, hogy a LMP rendkívül jó gazdasági, ökogazdasági stratégiai elképzeléseit egészítse ki a közigazgatás valamint a közszolgáltatások rendszerére vonatkozó elemekkel. Ezek nélkül nincs nemzeti felemelkedés. Én úgy gondolom, hogy talán pont e terület permanens válsága bizonyítja a leginkább a jelenlegi politikai elit teljes alkalmatlanságát.
No talán most ennyit itt az éjszakai elmélkedéseimből. A kedvenc témámat a közoktatást legközelebb kezdem boncolgatni.