Regisztráció Blogot indítok
Adatok
attica

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  „A fényképezőgép az én talizmánom, az én fügefalevelem, nélküle meztelennek érzem magam. Ezen a távcsövön keresztül a dolgok távolabbra kerültek, és ha ott is voltam az események forgatagában, bizonyos fokig mindig kívülállónak éreztem magam.” WALTER HENISCH 1913-as születésű bécsi…..
attica 2015.05.07 23:12:25
  Most memória és memóriafejlsztés témakörében szeretnék Veletek megosztani egy érdekes olvasnivalót:   A madraszákban - csakúgy, mint más muszlim iskolákban - bevett szokás volt az állandó ismétlés, mely a memorizálást segítette. Neves jogi szakértők úgy emlékeztek…..
attica 2014.12.10 08:21:04
@Gutowsky: Ó be szép, rajta vagyok a subbán! Nagyon örülök neki!
Amúgy annyi történt, hogy nagyon udvariasan szólt a vezetőnő, hogy az előttünk lévő próbajárat technikusai (?) próbálják áthidalni azt a problémát, hogy az áramszedő pont annál a kb. fél méternél állt meg, ahol valami szigetelés van, nincs áram. Hat-nyolc ember tudna rajtuk segíteni, meg kell tolni. Röhögve leszálltunk, egy hölgy is, aki egyből fényképezett (meg mások is). A technikusok vagy mik egyből megköszönték a fényképezést, és abbéli szerény szándékukat fejezték ki, hogy az FB-n szeretnék viszontlátni magukat. A villamost kurva nehéz volt megmozdítani, utána visszaszálltunk, a vezetőnő rendkívül udvariasan megköszönte közreműködésünket a cég nevében, majd minden ment tovább.
attica 2014.12.10 09:54:24
@subbagoly: Köszönöm a gratulációt. Az egyik sunnyogó vagyok. (Amúgy a világosszürke felsős pont a villamos közepénél.)
Döbbenten és szomorúan olvastam az első híreket csütörtökön, hogy David Carradine filmszínészt bangkoki hotelszobájában holtan találták. Megannyi kung fu film és a Kill Bill sztárjának holttestére csütörtökön bukkantak a Swissotel Nai Lert Park Hotelben lévő szobájában,…..
Tardai történetek Hatvanhat 2009.05.25 10:00:00
Ibolya egy büdös kurva, karfiolos a segge, és az elbaszott szájfeltöltése miatt úgy néz ki, mint aki folyamatosan fütyül. Az arcok találgatták is, kit kellett leszopnia az első helyért. Közvetlenül az eredményhirdetés után egyedül a polgi lehetett esélyes, mint zsűrielnök,…..
attica 2009.05.25 10:32:26
Pálfi Zoltán (ELTE BTK Ókortörténeti Tanszék) Mióta tudomány a történelem? – tette föl a kérdést nemrég valaki egy internetes fórumon. Írásaiból kiderült, hogy ő csak a természettudományokat tartja igazi tudománynak, azok törvényeit, szabályszerűségeit, vizsgálati módszereit kérve számon…..
 "Mi ez, he? Benőke, Kántor Vladimir, Ignácka meg a többi tardai csávó adják az ívet rendesen. Tardán, Budapesten, a Balatonnál, Prágában, Pukheten. Olyan sztorik vannak, beszartok! Érdekel, mik mennek? Olvasd a blogot! Véleményed van? Kommentelj! Beköltöznél Tardára?…..
Csőrösi Koma Szövegértés 2009.02.25 20:45:00
Ebben a bejegyzésben közlünk egy levelet, amelynek valójában a hozzászólások között lenne a helye. A levelet Obrusánszky Borbála mongolista-történésztől kaptuk, aki előzetesen arról tájékoztatott, hogy Dr. Baski Imre írása kapcsán fogalmazna meg kritikát, kutatásmódszertani…..
attica 2009.03.30 08:04:56
@Pásztortáska:
„Nem B.I. -t akartam bántani” Nem a lófaszt. (Hogy tömör legyek). Bővebben:
Azt kérdezed: „Tuti-e, hogy egy valóban kiváló szakemberre alapozzátok a nézeteitek alátámasztását. Egy külsősnek ezt kell ahhoz tudnia, hogy egy netes blog állításait elhiggye, amikor véletlenül rábukkan.”

Nem értem, hogy mi a bajod a blog „hitelességével”. Egy „külsősnek” nem kell tudnia semmit, mivel ez nem az MTA honlapja, csak abból kell leszűrnie a véleményét, amit itt olvashat. Ez egy orientalisztikai témákat tárgyaló blog, amelyet orientalisták, vagy legalábbis olyanok szerkesztenek, akik ismerik a ma tudományosnak tekintett elképzeléseket és felkértek valakit egy egészen konkrét kérdés megvitatásával kapcsolatban. Ez pedig a Kurultajnak nevezett esemény, amelynek volt egy névtani problematikája, nevezetesen, hogy a magyar és madjar (stb.) népnevek (nemzetségnevek, ne menjünk bele, az egész cikk arról szól, hogy milyen bonyolult ez az egész) közé a Kurultaj szervezői egyenlőségjelet tettek. (legalábbis nekem eddig ez jött le belőle)
Ennek kapcsán kértek föl egy turkológust, aki ráadásul névtannal foglalkozik. Ha én tök laikusként erről szeretnék cikket íratni, valószínűleg akkor is hozzá vezettek volna a szálak, mint az MTA-ELTE Közép-ázsiai Kutatócsoportjának tagjához, aki turkológiával és onomasztikával egyaránt foglalkozik. Ennyi.

Baski Imrének sikerült elérnie ebben a posztban azt, amit szerintem nem sok embernek: egyszerre lett „szobatudós,” a hatalmával visszaélő kutató, az „adóforintjainkból fizettet kutató, aki állandóan azon mesterkedik, hogyan lehetne eltitkolni, majd nevetségessé tenni a magyarság eredetére vonatkozó új elméleteket” [O. B.]
valamint „vidéki tanárember ráérő idejében nyelvészkedik. Hun jobban, hun rosszabbul. És erre, a tudásukat innen-onnan összeszedő lelkes amatőrökre (tudom a turkológus diplomáját, de ez csak papír) ma a turkológiának szüksége van”. [Pásztortáska]

Az is bolond, aki tudóssá lesz Magyarországban. Amikor ilyen sommás kijelentéseket tesz valaki, hogy „Csagircsa. Úgy, ahogy van, az egész tudománytalan. Vagy legalábbis nem nyelvészet.” bizony-bizony meg szoktam nézni egyéb hozzászólásait is. Ami alapján én téged egy jó hatvanas egykori pártbizalminak gondollak Debrecenből vagy környékéről, akit frusztrál az, hogy a rendszerváltás környékén elzavarták a munkahelyéről, meglehetősen paranoiás módon fél attól, hogy egy bizonyos politikai erő legyen hatalmon Magyarországon, szereti a provokációt és már a férfiklimax daliás korszakában ragadtatja magát olyan kijelentésekre, hogy aszongya:

„Má szori, de hogy lehetne kosút több? Csak azér mer felfelé bukott, mikor az árvák pénzét ellopta? Ettől ő még egy köztörvényesen elítélt hőbörgő firkász, aki tragédiába sodorta az országot (tehetségtelenségével, felelőtlenségével, alkalmatlanságával), majd gyáván elmenekült. Akinek fontosabb volt a saját farka (ld. Dembinski feleségének szorgos megdugása), és a (kefélésben és hadügyekben is) alkalmatlan férj fővezérré kinevezése Görgey helyett, aki nem volt hajlandó kosút seggét nyalni. Úgyhogy a qrvaannyát kossútnak meg kósának meg minden politikusnak.”

De persze ettől még lehet, hogy bébiszitter vagy Svédországban, vagy búvárhegesztő, vagy akármi, vagy horribile dictu Obrusánszky Borbála (bár ez igen valószínűtlen, mert ő névvel szólt hozzá). Minden lehet, az internet mindent elbír. És bizony-bizony ilyenkor az ilyenfajta sommás kijelentések hitelüket vesztik.
Nem vagyok szerkesztője ennek a blognak, nem is ismerem őket, se nyelvész, se orientalista nem vagyok. Baski Imrét futólag ismerem, de jó pár embert ismerek, akik közelről ismerik és mindenkitől azt hallottam, hogy nála szerényebb ember nem sok van. Ez az általad említett „címkórság” kivágta nálam a biztosítékot. Meg az amikor három mondatban minősítesz eleveneket és holtakat, Ligetit, Róna-Tast, Berta Árpádot stb. Persze ettől még lehet tudománytalan valami (bár azért az, hogy valakinek a huszonöt év alatt írott cikkeinek a gyűjteményes kiadása "úgy ahogy van" tudománytalan legyen, meglehetősen merész kijelentés. Megkockáztatom, még akkor is, ha „Gombocz meg Pais özönvíz előtti névtipológiájára” alapul.)
Úgyhogy szerintem a blog hitelességével semmi baj nincsen. Örvendetesen kevés a manifeszt őrült a hozzászólók között (Szíriusz, megcsavarodás, a magyar Jézus stb.). Az elején néhány idióta hozzászóláson kívül („az Akadémián dolgozó tudósoknál az sem igaz, amit kérdeznek” stb.) szépen letisztult minden. Külön respect azoknak a szakembereknek, akik végtelen türelemmel igyekeznek megválaszolni az itt felmerülő kérdéseket, mert van egy-két olyan olvtárs, aki hatalmas energiákat képes bele ölni egy-egy hozzászólásába.
Ja és még külön tisztelet azoknak, akik saját névvel vitáznak itt. Üdítő kivétel a blogok között az ilyesmi.
Tardai történetek Harminckilenc 2009.03.27 09:00:00
A Horenszky kúria Tardamajor után van, jó ezerötszáz méter mélyen az erdőben. Régen helytörténeti tárlat meg késmúzeum volt benne, a tardai meg a környékbeli kisiskolásokat minden évben elvitték, hogy nézegessenek ekét, rakott szoknyát, meg fanyelű kést valami hungarocellből…..
Közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, melyet az FTC angol befektetőjének budapesti helytartója, Szász András képvisel Luxemburgban. Az MVM-nél belső vizsgálat zajlik az ügyben, Szász András…..
Az európai bronzkor egyik legjellemzőbb régészeti jelenségét azok a változatos összetételű, sokszor kiemelkedő minőségű tárgyakat magukba foglaló bronzkincsek alkotják, amelyeket egykori elrejtőik föld alá, sziklahasadékok üregeibe, mocsarak mélyére, folyók és tavak…..
Dr. Mengele a hatvanas években sikeresen klónozott két emberi embriót, az egyiket beültette egy görög nőbe és belőle lett Billy Zane. Míg a rondábbikat beültette egy génhibás búr asszonyba, akinek a családjában a legnagyobb vérfrissítés az volt, amikor az egyik ősük…..
attica 2009.02.05 12:49:59
Sárdobáló Jobb napot, Kongó! 2008.11.10 12:14:00
 Bár ez év januárjában a tutszi fenegyerek, Laurent Nkunda, és lázadó csapata, a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CDNP), rövidebb csiki-csuki után békét kötött a Kongói Demokratikus Köztársasággal (később KDK), ám a kivui béke nem tarthatott sokáig. Október vége…..
attica 2008.11.11 08:49:55