Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Globe Trotter

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egykor közös hazánk egészét szereti Sólyom László, aki szlovák tárgyalópartnereinek kevesebb görcsösséget és egymás történelmének megismerését javasolja. Magyar államfő először nyilatkozott egy blognak, a köztársasági elnök a Reakciónak adott interjújában úgy…..
Globe Trotter 2008.12.10 18:13:01
Óriási gratula a Reakciónak! Ez egy hihetetlenül jó interjú. (Már az Index is ír róla! :))
A multietnikus-mulltikulturális vitához hozzászólnék.
1. Sólyom nem egész Magyarországról, hanem a korabeli Fiuméről beszélt.
2. Szerintem helyesen használta a multikulti kifejezést, ugyanis egy forgalmas, pezsgő kikötővárosról van szó, attól még, hogy hasonló ("zsidó-keresztény") gyökerekkel rendelkeztek (mellesleg: kivéve az oda járó tengerészek egy részét), még nem jelenti azt, hogy közelebb álltak egymáshoz, mint ma New Yorkban a fekete, ír, angol, stb. családi hátérrel rendelkező polgárok. A távolság legalább akkora volt, ha nem nagyobb, mint ma egy multikulti nagyvárosban. Tehát abszolút helyesen használta Sólyom ezt a kifejezést.

Más. A "Szent Korona országainak" címere az autókon. Nagyon örülök, hogy előjött. Én is megdöbbenek, hogy milyen sokan büszkén viselik ezt autójukon. Rajta pl. a mai Horvátország kb. 60%-ával. (??) Tényleg úgy gondolja valaki, hogy minket (magyarokat) illetne? És arra nem gondol, ha átmegy Horvátországba, (pl. nyaralni), akkor mit gondol az a horvát, aki ezt látja? Hogy az országának jó része egy másik országhoz kéne, hogy tartozzon, fővárosával együtt! (??)
Ebben is teljesen igaza van Sólyomnak. Ha már valakit annyira foglalkoztat, ez tegye ki az 1918-as nemzetiségi viszonyokat ábrázoló térképet, illetve azt a részét, ahol a magyarok 80-90%-ban vagy fölötte voltak. Világos, hogy igazságtalan döntés volt a trianoni, de a "vissza az egész történelmi Magyarországot" című múltba révedést szimbolizáló autómatricák, olyan anakronisztikusak, hogy már fáj. Mellesleg egy nagy adag érzéketlenséggel is társul - a környező országok nem magyar polgárainak nemzeti érzéséről beszélek.
Szóval örülök, hogy ez a téma is felmerült, és itt is nagyon jól fogalmazott Sólyom.
Nem elnök urazok, mert a pátosz távol áll tőlem, de nagyon tetszett az interjú és nagyrészt egyetértek köztársasági elnökkel! (Nem mindig volt ez így, ezért is örülök, pozitív irányba billent az elnökről alkotott képem.)

Üdv mindenkinek,
Egy LMP-s
(LMP = Lehet Más a Politika - politikai kezdeményezés)
Globe Trotter 2008.12.10 19:04:09