Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NovákAttila

11 bejegyzést írt és 448 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkor arra figyelmeztetett régivágású, ám kiváló barátom, hogy vigyázzak a nettel, mert a tempója nem teszi lehetővé a pontosságot, megbízhatóságot, azonkívül nagyobb tévedéseket tesz lehetővé, mint a hagyományos papíralapú írás(mód). Érvelése az volt, hogy a weben…..
NovákAttila 2010.01.20 08:50:53
@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: a személyes részre nem reagálnék, nem lettünk egymásnak bemutatva. A "progressziven gondolkodik" nevü kitételt elfogadhatatlannak tartom, mert nem tudom, mihez képest és mire vonatkozóan kell/ene "progressziven" gondolkodni, az újnak a folyamatos keresése - szellemi alapzat nélkül - meg üres divathóbortokhoz vezethet.
A technikai tudás sem elég, a net jó nagy százaléka teljesen hasznavehetetlen, ennek elvi okairól írtam.
NovákAttila 2010.01.20 10:29:22
@aristo: A gadameri értelemben vett írás-beszéd felfogás itt kevéssé alkalmazható, hiszen a netes írásból – bár általában gondolatokat fejez ki – hiányzik az a reflexivitás, amelyet például egy kefelevonat tükröz, az azon való elrágódás pluszidejét is ide értem. Feltételezvén azt, hogy az emberek általában nem hogy nem nyomdakészen fogalmaznak írásban, de szükségük van arra az időre, mely a gondolatok kiérleléséhez kell, a netes kommunikációs nem nagyon felel meg a gadameri elvárásoknak. Kérdés persze az, hogy minden új kommunikációs csatornának ennek kell-e megfelelnie. Véleményem szerint nem, viszont a helyi értékén kell kezelni, különben öszve lesz tévesztve a valós szellemi forrásokkal és valamiféle bizarr emberi haladáshit letéteményésévé és egyben legitimációjává válik (pl. Sulinet program – roma aprófalvakban, mely önmagában is hordozza a Fel/Megvilágosodás ígéretét, stb.).
NovákAttila 2010.01.20 13:24:51
@aristo: Ez kétségkívül fontos kérdés, hanem maga „a” kérdés. Nekem továbbra sem világos az, hogy a mégoly jól megírt, gyorsreagálású szövegek szavatossága meddig tart, mennyi idő alatt tünik el a többi poszt között. Mennyire szabdalják fel az értelem „idejét” ezek a kis, a pillanatnyiságra reflektáló intelligens áttekintések s milyen nagyobb értelemben konstituálódhatnak (ha egyáltalán) – újra?
Köves Slomó rabbi nem először próbálkozik azzal, hogy velem egy elvi vitát az ad hominem „érvek” szintjére vigyen le, pedig én sohasem tettem ilyet. Pár évvel ezelőtt az Élet és Irodalomban, a zsidó népiségre vonatkozó tanulmányomat támadta hasonlóan vehemensen és…..
NovákAttila 2009.12.24 11:39:21
@Lord_Valdez: www.whjo.org/vallasnep.htm
(Komoróczy Géza prof. írása)
NovákAttila 2009.12.24 15:40:02
@HaKohen: kellő tájékozottsággal meg lehet ítélni azt, hogy a Chabadnak (mely egy chaszid ortodox csoport) és a magyarországi status quo ante irányzatnak, mely nagyjából azokból tevődött össze, akik semlegesek akartak maradni ortodoxok és neológok párharcában (1860-as évek vége) semmilyen közük nincs egymáshoz azon kívül, hogy mindkát movement zsidókból áll.
A status quo irányzatról tájékozódva olvasd el Frojimovics Kingának az ortodox neológ szakadásról írott könyvét (Szétszakadt történelem. Budapest, Balassi Kiadó, 2008.).
NovákAttila 2009.12.30 18:20:48
@Cypriánus: azt hiszem, Ön félreértett. Nem a nyilt jobbos kapcsolatok a problémásak - mellesleg ez a Mazsihisz egyoldalú szocialista kötődése miatt szinte törvényszerüen alakult így. Hanem az, hogy Wieselt nem a Chabadnak kellett volna vendégül látnia a parlamentban (hamár), hanem a parlamentnek, mely a Magyar Államiság jelképe. A másik az, hogy jobb lenne, ha a zsidó vallási szervezetek depolitizáltabbak lennének mint amilyenek mostan.
Konzervatórium Máté 2:1-14 2009.12.24 07:01:00
1Amikor a júdeai Betlehemben Heródes király idejében Jézus megszületett, bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe2és kérdezősködtek: "Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat."3Ennek hallatára…..
Elie Wiesel, az 1986-ban Nobel Béke-díjat kapott holokauszt-túlélő (amúgy máramarosszigeti születésű) amerikai író a napokban Budapesten járt. Látogatásának apropóját az adta, hogy a Chabad Lubavics ortodox mozgalom 20 éves magyarországi fennállását ünnepli és meghívták az…..
NovákAttila 2009.12.23 12:14:20
NovákAttila 2009.12.23 14:43:40
@tölgy: ez nem ortodox-cionista vita, maximum ortodox - nem ortodox
NovákAttila 2009.12.23 15:15:58
@tölgy: ha minden igaz, ma fog jönni egy válasz erről a Konzervatóriumion, ebből minden ki fog derülni.
Amennyiben további kétségei lennének, szivesen válaszolok rájuk/oszlatom őket.
Novák Attila, A Chabad, Elie Wiesel és a Fidesz - valláspolitikai körtánc Budapesten című cikke összeesküvés-elméleteivel és minden képzeletet felülmúló tárgyi tudásával, a múlt és a jelen tényeinek saját jogon történő lefektetésével, és átütő jóindulatával,…..
NovákAttila 2009.12.22 16:34:10
A mai Magyarországon mindenki valamilyen kulturális vagy történeti mintát keres magának, hagyományt, melybe belekapaszkodhat vagy hozzákötheti magát, elődöket, akikre feltétel nélkül büszke lehet. A szocialista évtizedek megakasztották a szerves társadalmi fejlődést (direkt nem…..
NovákAttila 2009.12.10 20:48:33
@Bobkó Csaba: nem vitatkoznék a kényelmes ellenségképeivel, de hogy még jobban érezze az ellent, pontosítanám: nem csak szerzem, de szerkesztem is a Szombatot, pontosan tíz éve.
Egyébként ennek mi köze az írásomhoz?
NovákAttila 2009.12.11 22:21:07
@Bobkó Csaba: tényleg messze vezet, úgyhogy itt álljunk meg. Kérem, hogy a zsidó-antiszemita tematikát ne hozza be a Konzervatóriumra.
Kristol nem csak eszméivel formálta át az amerikai konzervativizmust, hanem olyan mentális hozzáállással ajándékozta meg, amely minden, tevékeny és aktív erőként működni akaró nemzeti konzervativizmusnak elkelne. Kristol tudatosan kisebb, kezdetben nem túl széles körben olvasott…..
Nem hiszek a szervezett vallásokban, csak hülyítik az embereket, akik nem képesek önállóan talpra állni – hallani gyakran a nem hívők, esetleg „maguk módján vallásosak” érveit. Esetleg hozzáteszik, hogy akinek igazi hite van, azoknak nem kell közvetítő Istenhez.…..
NovákAttila 2009.08.30 10:09:56
@jan: Tuba Iván nekem is tanárom volt anno. Ezév februárjában elhúnyt, Isten nyugosztalja.
Az egymáshoz közeledő „nemzeti radikális” párt és a szélsőjobboldal szervezetei nem jobboldaliak a szó semmilyen értelmében sem és a konzervativizmussal semmilyen szinten nem állnak kapcsolatban. A szélsőjobboldallal, a „jobboldali” Marat-kkal szembeni…..
NovákAttila 2009.08.26 15:24:07
Budapest megtévesztő nagyváros. Fekvése a Duna két partján és természeti környezete a budai hegyek lábánál, a város látképét meghatározó középületeinek nagyszerűsége a tájékozatlan látogatóban egy nagyhatalom fővárosának látszatát keltik. Mi magyarok is sokszor…..
Konzervatórium Na és? 2009.08.08 11:30:00
Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti porfészekben. Nem érdekel S-E-N-K-I-T. Ennél még szerencsétlen Bujtor István léböjtkúrája is izgalmasabb téma. Szabonics Pál írása.   "Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti…..
NovákAttila 2009.08.10 08:09:32
Tegnaphoz húsz éve mondta el Kádár János utolsó, az MSZMP Központi Bizottsága előtt elhangzott beszédét. Rá majdnem három hónappal, azon a napon, amelyen Nagy Imre felmentő ítélete megszületett, meghalt. A beszéd Kornis Mihály által korrektúrázott változatát a link alatt…..
NovákAttila 2009.07.07 16:56:46
@Shenpen: "Ebből a hatalom által létrehozott szalonellenzékből nő ki a rendszerváltás után a balliberális sajtókör egy része, főleg pl. a 168 Órához köthető kör, akik azzal tudnak némi látszathitelességet elérni, hogy rá tudnak mutatni, hogy ők rendszerkritikusak voltak, ellenzékben voltak."
Nem kellene az összes ójobboldali paranoiát és urban legendet kritika nélkül átvenni. Ez a "szalonellenzék" szöveg egyszerűen nemhogy nem igaz, de még sértő is azokra nézve, akik résztvettek benne.
Konzervatórium Jobb(ik)-tézisek 2009.07.02 12:00:00
A középjobb számára alaposan fel van adva a lecke, hogy szembenézzen a magyar társadalom (benne a cigányság, cigány-nem cigány együttélés) alapvető problémáival.  A publicisztika a Konzervatórium.hu-n olvasható. Kapcsolódó írások:Cigányútra tévedtünk SOS…..
NovákAttila 2009.07.02 13:42:36
@francesco lorenzo: igen, ez így van.
NovákAttila 2009.07.02 13:59:37
@tölgy: én nem "baloldali" vagy "jobboldali", hanem működő államot szeretnék. A többire - a békesség miatt (ami persze, lehet, hogy "bolsevik" elv) inkább nem reagálnék.
NovákAttila 2009.07.02 15:06:35
@tölgy: pontosan nem "jobboldali" és nem "baloldali", merthogy maga az állam, bár más-és másféle elvek szabályozhatják a működésének egyes aspektusait, sohasem vegytisztán tartozik ide vagy oda. Ilyen szempontból a "jobber állam" (mint fogalom) értelmetlen.
A romákra visszatérve, a "nem beavatkozás" elvét alkalmazva inkább hátra jutunk, mint előre, a helyzet az, hogy az államnak - sok eszközzel - be kell avatkoznia, hogy a leszakadást megakadályozza, az integrációt erősítse. Ha végigvisszük az Ön tipológiáját, marad a semmi tevése, mint "jobboldali" program.
Hogyan szüntessük meg a terrorizmust? Titkosszolgálattal, a nemzetbiztonság megerősítésével, a terrorsejtekbe való beépüléssel és leleplezéssel? Esetleg katonai hadműveletekkel? Célzott likvidálásokkal? Gyanús elemek kitoloncolásával? Körülbelül ezek az ósdi megoldások…..
NovákAttila 2009.06.30 20:00:05
@Májkonzerv: felhívnám a figyelmét, hogy a Palesztina területén élő arabok szeparált nemzettudata ("palesztin nép") csak a 20. század eleje óta létezik, párhuzamosan alakult ki a zsidó betelepülésekkel.
NovákAttila 2009.06.30 21:46:45
@Májkonzerv: tanulmányozza át ezeket (a wikipédián kívül), utána szívesen beszélgetek Önnel:
- A history of the Jewish people. Ed. by H(aim) H(illel) Ben-Sasson. (Authors): A(bra-ham) Malamat, H(ayim) Tadmor (etc.). Cambridge, Mass. 1976, Harward Univ. Press
- The Jew in the Modern World. A Documentary History. Edited by Paul Mendes-Flohr and Jehuda Reinharz. Second Edition. New York - Oxford. Oxford University Press, 1995.
- Sacher, Howard M.: A history of Israel. New York, Knopf, (1976-) Vol.1-
1., From the rise of Zionism to our time (1976)
- Encyclopedia of Zionism and Israel. Herzl Press-McGrew Hill. New York, 1971.
Vol A-B.
- Enciklopédijá sel hácijonut hádátit. Isim.-Muszgim.-Mifálim. Hélek 1-2. B'árichát Jicchák Ráfáél. Isim. Jerusálájim 1958-1960. Moszad Harav Kuk.
- Laqueur, Walter: A history of Zionism. Schocken Books, New York, 1989.
- David Vital: The Origins of Zionism. Oxford: Clarendon Press 1975
- David Vital: Zionism. The formative years.- Oxford: Clarendon Press 1982
- David Vital: Zionism: The crucial phase.-Oxford: Clarendon Press 1987
- Sykes, Christopher: Crossroads to Israel 1917-1948. Indiana Univ. Press. Bloomington/London 1973.
- Avineri, Shlomo: A modern cionizmus kialakulása. Századvég kiadó. Budapest, 1994.
- Martin Gilbert: Izrael története. Budapest, 1998. Pannonica
- The Zionist Idea. A Historical Analysis and Reader. Edited and with an Introduction by Arthur Hertzberg. A Temple Book. Atheneum, New York, 1981.
- Politics and society in Israel. Ed.:Ernest Krausz.Assistant ed.: David Glanz. New Brunswick. Oxford, Transaction Books (1985). 1.
NovákAttila 2009.06.30 21:49:47
@Májkonzerv: nem áll a hasonlata és a párhuzama, mert a filiszteus népfogalmat a palesztinok álmodják vissza maguknak, de az antiszemitizmus szót nem a zsidók találták ki,hanem egy Wilhelm Marr nevű német "antiszemita", az 1870-es évek végén.
 A tüntetők nem szervezettek, komoly vallási vezetők nem állnak mögöttük. Nem akarják megdönteni a rezsimet, kizárólag a választási csalásra fókuszálnak. De azok, akiket támogatnak, nem irányítják és nem kontrollálják őket. Ugyanakkor kering egy olyan hét pontból…..
NovákAttila 2009.06.23 12:52:44
@Cypriánus: amúgy a holokausztnak és az abortusznak az összevetese teljesen demagóg, már ne is haragudjon. Izraelben még mindig jóval magasabb a gyermekszületési ráta, mint a nyugat-európai országokban.
NovákAttila 2009.06.23 16:51:13
@Cypriánus: értem én, de az izraeli birth-rate az 2.6-2.7, míg pl. az olasz 1.3-1.4, ezek után én nem az izraeli abortuszokkal, hanem pl. az európaival foglalkoznék.
A Holokausztnak meg ehhez semmi köze, de tényleg.
NovákAttila 2009.06.24 10:03:04
@ikaljan: értem én, a ma reggeli hírek alapján már teljesen a "helyes iszlám" értékei érvényesülnek: Muszavi munkatársait letartózatták, egy, az eseményekről tudósító iráni blogger pedig eltünt.
Gondolom, hogy éppen az Iráni Forradalmi Gárda vette "kezelésbe" őket.
Konzervatórium Ál-ballib poszt 2009.06.18 12:04:00
Sokat írnak az SZDSZ-ről a jobbos fórumok, többet, mint az MSZP-ről. Ezekben az írásokból a felületes olvasónak az derülhet ki, hogy ellopták Magyarország kulcsát és a tolvaj az SZDSZ. Ezek a vádak azért nem relevánsak, mert bár valóban mucsázott (megengedhetetlenül) az…..
NovákAttila 2009.06.20 12:56:36
@Májkonzerv: most a tartalmi elemekről nem beszélve az SZDSZ elárasztotta az országot olyan óriásplakátokkal, melyeken egy "szabad, demokrata" állt szemben egy "árpádsávos"-sal. Nyílván azt akarták elérni, hogy a törzsszavazók úgy lássák, hogyha nem jön az SZDSZ, jön a Jobbik. Vagy/vagy. Most nem csak arról van szó, hogy ez azért nem igaz, mert az SZDSZ bázisa már lecsökkent (sok esetben a párt által rosszul tematizált témák miatt), de a radikalizálódó magyar politikai hangulatban olyan versenyt támasztott, ahol csak veszteni tudott, mert saját magával példázva, a konkrét fizikai valójában jelenítette meg a Jobbik szavazói számára a "liberális" diabólikus erőt. Innentől kezdve pedig a Jobbik jutott ingyen reklámfelülethez.
NovákAttila 2009.06.20 22:37:18
@Májkonzerv: amúgy a legnagyobb probléma mégcsak nem is az volt az SZDSZ kampánystratégiájával, hogy mozgósította a Jobbik szavazóit, hanem az, hogy az általa tematizált problémák köszönőviszonyban sem voltak a valósággal, irrelevánsak voltak. A "kirekesztés" ellen kűzdeni nemes dolog, de nem ez az ország legnagyobb problémája, ha meg van valahol "kirekesztés", az a nagyobb problémák derivátuma. A többi párt kampányáról most ne essék szó, azok sem voltak problémamentesek.
Konzervatórium Humor, másodfokon 2009.06.17 19:03:00
"Józsi az életben maradásért küzd valamennyi színpadon töltött percében, a mélyről jöttek elszántságával, a létükben fenyegetettek elkeseredett lázadásával. A Sas Józsi-félék többé már nem hajlandók veszíteni" - idézte a Heti Válasz februári cikke Verebes…..
Egy harlemi (azaz, "nyóckerületi", "gettó") iskola bevezetett egy új oktatási modellt, amely számokban kifejezve kb. hétszer nagyobb pozitív változást hozott, mint a szokásos reformok szoktak; szokásos reformok alatt értve az osztálylétszám csökkentését,…..
NovákAttila 2009.06.14 08:50:23
Kire hallgassak a magyar cigányság, zsidóság és a nemzeti identitás ügyeiben? Az Echo TV szerkesztőire vagy a Reakció blog szerzőire? Novák Attila publicisztikája a Konzervatórium.hu-n olvasható. Kapcsolódó írások:Gyűlölethadjárat vagy valami más?Cigányútra…..
NovákAttila 2009.05.22 13:19:46
@Cypriánus: Gadó János kutatásai éppen nem ezt állítják:
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/151859/1

De ez egy mellékszál a roma ügyben.
NovákAttila 2009.05.29 08:28:31
@rosta: mindenki magából indulhat ki, már ami, a nyelvtani és stilisztikai magyarosságra való törekvést és az "ország szellemi közepét" (?), ennek összefüggéseit illeti.
NovákAttila 2009.05.29 18:54:50
@rosta: ahelyett, hogy mindenféle politikusokhoz és közírókhoz hasonlítana (ami engem nem csöppet sem érdekel), inkább az ország egyik legsúlyosabb problémájával, annak kezelésével foglalkozzunk. Ha ilyen irányú s ad hominem "érvektől" független észrevételei, gondolatai vannak, annak örülnék.
Még ma is sokan szeretik úgy beállítani az iszlámot, mint a béke vallását, amely csak elszenvedte a keresztes háborúk rettenetét; és elszenvedi ma is az imperialista hatalmak erőszakát. Furcsa módon a közelmúltban ezt az érzésvilágot éppen a Szovjetunió használta fel…..
NovákAttila 2009.05.25 10:43:40
@megadjagabor: amúgy maga Arendt a Totalitarianism könyvében a konzervatív (és zsidó) Disraelit az európai modern faji gondolat egyik figurájának ábrázolja.
A többit meg nem tetszik érteni, továbbra is állítom, hogy a sok konzervatív tétnélküli hagyomány-tisztelete maga a relativizmus per se, bizonyítást már leírtam.
NovákAttila 2009.05.25 13:05:49
@megadjagabor: pedig nagyon egyszerű a levezetés, érdemes még egyszer nekifutni:):)
nem a konzervativizmus tartja relativizmusnak a hagyománytiszteletet, hanem a józan ész szempontjából relativizmus a hagyománynak az a tisztelete, amely szerint teljesen mindegy (vagy pedig eltekintünk attól), hogy pl. a muzulmán, a zsidó vagy a különféle keresztény források mit mondanak a másik vallás követőinek teológiai státuszáról. Mivel ezek kioltják egymást, azaz egy ilyen szinezetű, premodern államban az egyik vagy a másik az egyik vagy a másik által érvényesítve hátrányba kerülne a jogok területén is, ezért marad a Hagyomáyn helyett a "hagyományok":)
De végül is értem: a modern, liberális demokrácia (melyet persze utálni illik, merthogy "demó") teszi lehetővé a "konzervatívoknak" azt, hogy érdek nélkül "hagyományozzanak". Értem én ezt, értem:)
NovákAttila 2009.05.25 21:37:48
@ikaljan:
Daniel Pipes nem Mónus Áron:
http://www.danielpipes.org/bios/
Bernard Lewis nem volt aktivista, stb.
Amúgy láthatóan nem ért a témához, ami nem baj, de ha legalább kritizál valamit, valamiféle alappal tegye. Ez így a kevésnél is kevesebb.
Az se zavarja, hogy Izrael államot nem vallásos zsidók alapították, az egész államalapítást baloldali etosz lengte be, nem vallási, hanem nemzeti érvek hangoztak el, ésatöbbi.
De ahelyett, hogy leírnám ezeket, inkább olvassa el a vonatkozó szakirodalmat, Lacquertől Sacharig (stb.) ugyanis e téma ismerete is ismeret, nem csak zsigeri érzelem.
Konzervatórium Előfizetőknek 2009.05.07 08:03:00
                      Brioni öltöny: 800.000,- forint; Csíkos selyeming a Hamiltontól: 90.000,- forint; Hermés nyakkendő: 25.000,- forint; Police yuppie divatóra: 40.000,- forint; Magyar Nemzet: 145,- forint (előfizetőknek 105,-…..
NovákAttila 2009.05.07 16:30:17
@egysegelem: nem lesz egységes, szvsz a yuppie(ság) attribútumait a politikai elit egészéről fel lehet tételezni, nagyítgatni lehet az órát, cipőt, nyakkendőt, ésatöbbi szocialista, fideszes, eszdéeszes, emdéefes képviselőknél, sőt még a parlamenten kívüli erőkbe is belefér egy-két terepjáró.
A Tölgy által felvetett szempontot, tehát a felsőoktatási tanulmányok befejezetlenségének problémáját már relevánsabbnak érzem.
(Avagy kéretlen bejegyzés Novák Attila védelmében). Lehet, hogy sikerül most megvédenem Novák Attilát még saját magával szemben is - szóval biztos nincs szüksége erre a posztra, megáll ő a két lábán maga is. Ugyanakkor a bejegyzés fő témája nem Novák Attila Eduardo…..
NovákAttila 2009.04.28 20:18:37
@teknős: a cikkemet nem írta át senki, így én sem, úgyhogy feltételezve a maximális jóhiszeműséget, Ön téved.
Rózsa György Eduardó élete kezdetétől végéig annak a vörösbarna tengelynek a tagja maradt, mely a kommunistáktól a radikális jobboldalig és az iszlamistákig terjed.        Az írás a Konzervatórium.hu-n olvasható. ..
NovákAttila 2009.04.22 18:48:07
@eszterhugi: köszönöm, Eszter. Ez korrekt volt.
NovákAttila 2009.04.22 20:19:06
@daito: nem tudunk az egészről semmit sem. Amit Eduardó elmondott, az az ő verziója. Az viszont biztos, hogy ír-magyar-horvát részvétel volt ebben a homályos történetben.
Talán majd egyszer megtudjuk a teljes igazságot.
„What is war? Nothing special, It’s something In which Only others die” (RFE verse)  Neked van életfilozófiád?  Lőtt lyukkal a testében eltávozott ez a kalandor, és persze, hogy birizgálni kezdte az agyamat a személyisége. Szabadkozva veszem magamhoz a szót,…..
NovákAttila 2009.04.20 20:42:49
Mivel meg lettem idézve, ráadásul meglehetősen negatív kontextusban a poszt elején, szeretnék reagálni pár dologra. Egyrészt Ergé cikkét alapvetően elhibázottnak tartom, mert esztétizál egy alapvetően erőszakos és zavaros forradalmi személyiséget és tetteit, melyet nem kellene, pláne nem egy konzervatív portálnak. Eduardót – a szerzővel ellentétben – egy időben jól ismertem, így személyes élményeim is vannak vele kapcsolatosan. Eduárdó a Magyar Zsidó Kultúrális Egyesület alapító tagja volt, Izraelben is töltött időt, mint kibuctag, jellemző módon ekkoriban az izraeli radikalizmus vonzotta. Ugyanez az ember, majd 20 év múlva a jobbik.net szerzőjeként rendszeresen írogatott nem csak Izrael politikáját bíráló, de a zsidósággal kapcsolatosan is rendkívül problematikus cikkeket. Jelezném, hogy nem ezt a szempontot tartom a legfontosabbnak, de jól jelzi Eduárdó álláspontjának radikális rugalmasságát. Természetesen egy életbe sok váltás belefér, de a radikális kommunizmustól a jobbik.net-ig tartó rángások, beiktatva a katolicizmust és a radikális iszlámot, s mindenhol a fegyvereket, nekem túl soknak és elfogadhatatlannak tűnik.
A másik az, (s ezt Ács Ferinek üzenem), hogy a fogságba esett katonákkal kapcsolatos jogi és erkölcsi szabályokat be kell tartani, s ez akkor is így van, ha éppen a mi oldalunkon áll az illető. A nemzeti érzésnek nem szabad felülmúlnia az erkölcsi normákat, különben veszélyes útra tévedünk, mert ezzel legitimáljuk a mások, nemzeti érzésből elkövetett gaztetteit is.

NovákAttila 2009.04.20 23:27:11
@Ács Feri: a szentlászlói ügyben egyetértünk, ebben nincs vita köztünk.
Ugyanakkor ha olvastad a jobbik.net-et és a blogját, akkor a mai világ össze nemzetközi "haladó" és harmadikvlágbeli mozgalmának a propagandáját megtalálhattad, ami nekem nem volt szimpatikus, pláne, hogy korábban ismertem őt s ugyanezzel a vehemenciával volt szélsőbalos, etc. Én elhiszem azt, hogy a világ kegyetlen és sok az igazságtalanság, ugyanakkor ezeket a problémákat nem lehet fegyverrel megoldani. A másik az, hogy Eduardó (vitathatatlan katonai erényei mellett) élvezte is a militarista ügyeket, ebben volt az elemében.
Béke poraira, de ne csináljunk belőle szentet, mert nem volt az.
Egy hete abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meghívtak egy „Széder vacsorára”. A vacsorát a Council of Christians and Jews (Keresztények és Zsidók Tanácsa) szervezte, melynek egyik tagja a közösségünk egy idősebb papja. Annál is inkább érdekelt az esemény,…..