Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zeineb

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Joe Satriani beperelte a Coldplayt, mivel szerinte az angolok plágiumot követtek el a Viva La Vida számukkal. A legendás gitáros szerint Chris Martinék egy az egyben átvettek részleteket a 2004-ben megjelent If I Could Fly című instrumentális dalából, így most bíróságon követel…..
Történelem mindenkinek A Korán 2008.11.04 14:30:00
A Korán Egy nagy hatású könyv, amelyről oly sokan és sokfélét beszélnek, de mégis kevesen ismerik. Olvasni nem olvasták, de tudni vélik, mi is szerepel benne. Történetét nem ismerik, de magyarázzák, tartalmát még kevesebben ismerik, de véleményük van róla. Jöjjék hát egy…..
zeineb 2008.11.05 18:23:46
Kedves kommentelők!
Nagyon örülök, hogy ilyen sokan írtak és ráadásul ilyen minőségben, valóban folytathatná valaki a felekezetek bemutatásával, az is roppant érdekes téma, tele hasonló félreértésekkel és tévhitekkel.
Ami a Szent Korán változatait illeti, a harmadik kalifa, a szunnita Oszmán volt az, aki összegyűjtette a különböző példányokat, és egy Koránná állította össze, ez az, amit mi is ismer(het)ünk. Ez egy sokat vitatott esemény volt, természetesen főleg síita részről, akik örökké el voltak nyomva a szunniták által. Ők tudni vélnek egy ún. „Fatima (a Próféta lánya, Ali imám felesége) Koránjáról”, melyet a hiteles példánynak tartanak, ez azonban nincs meg, a síita hagyomány szerint az imámok birtokában volt egy darabig. Mindenesetre a síiták azzal vádolják a szunnitákat (vagyis Oszmánt), hogy olyan részeket töröltek ki a Koránból, melyek legitimálták volna Ali és a síiták hatalmát.
A Korán fordításával kapcsolatban annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Korán versekből áll. Költeményekből, költői képekkel, sajátos rímrendszerrel, stb. És mint ilyen, helyenként még arabul is nehezen érthető. Az arab irodalomról ráadásul még azt is tudni kell, hogy a versforma érdekében sokszor éltek az ún. költői liszensszel, aminek következményeképp nemes egyszerűséggel fittyet hánytak a morfológiai és szintaktikai szabályokra, ami tovább nehezíti az értelmezési folyamatot.
Végül Tuszunnak szeretnék igazat adni abban, hogy a nyugati típusú demokráciát nem lehet ráerőszakolni az arab országokra. Méghozzá azért, mert egész történelmük során egy-egy karizmatikus vezető állt az élen (először Mohamed, majd a szunnitáknak a kalifák, a síitáknak az imámok, stb.), sőt már a pogánykorban is, a törzsfők személyében, vagyis a hagyományukba van ágyazódva. Nézzétek meg mi lesz egy arab országból, ha demokrácia van: Libanon. Az igazi vezető nem a kormány, hanem a Hezbollah…