Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_ _

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ORTT mért, méricskélt, tanakodott, majd döntött és ítéletet hozott: "A cigány kisebbség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas az Echo Televízió július 1- én sugárzott Mélymagyar című műsora - áll a médiahatóság mai közleményében. A testület a döntést egyhangúlag, egy…..
HamPLÓ Gliwice, a színes 2008.10.30 20:55:00
Mint azt talán már itt is említettem, szeptemberben csináltunk egy újabb portyát a felső-sziléziai villamoshálózaton IC-vel és Jazzcoollal. Most pár akkor érintett várost szeretnék bemutatni, hogy a villamosos oldalakon majd elég legyen egy-egy ide mutató linket elhelyezni ahhoz,…..
_ _ 2008.11.02 23:01:02
Régi emlékeimet ébresztetted újra lengyelországi beszámolóddal.

A hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek kezdetéig Németországban dolgoztam.Hétvégénként,nyári szabadságaim idején többször is meglátogattam Lengyelországot is,hála a Düsseldorf-Kiev gyorvonatnak,az Oderától a volt szovjet határig szinte minden várost.Varázslatos heteket töltöttem el 1981 forrongó nyarán,a Szolidalitás szakszervezet születése,a sztrájkok idején is ismerőseimnél Małopolska azaz Kelet-Lengyelország több városában,gyakori krakkói kirándulásokkal tarkítva.1981 december 13.,a Jaruzelski-puccs után napokkal már ott voltam.Itt jön a kalandos történet,mivel beutazási tilalom volt az országban mintegy fél évig.
Mit tesz ilyenkor egy fiatal forrófejű? Amit én tettem,irány Dresda,onnan Görlitz,a határ ami zárva volt a folyón túlra Zgorelec (kettévágott város,mint például Komárom)felé.Szó mi szó nem engedtek sem ki,sem beutazni.Fél nap alatt kiismertem magam a határállomáson,vártam az estét,figyeltem a fázós határőrök mozgását.Eljött az este,az én időm.A nemzetközi vonatok nagyon szigorú ellenőrzéssel,több órás kontrollal,de közlekedtek.Láttam,hogy ott nem lehet esélyem a folyón túlra.Mentek viszont a teherszerelvények árúval rakva,valószinűleg a Szovjetúnióba.Az alapos vizsgálat után a DDR-es határőrök melegedni indultak.Két böröndömmel felléptem egy tehervonatra ahol egy peronos kocsi volt.Pár perc elteltével Lengyelországban voltam.A szerelvény lassult,újabb kontroll,géppisztolyos katonák csoportja tünt fel.Láttam mit kell tennem,a gördülő vonatról a legnagyobb csoportnál szálltam le,gondolván,úgy nem lőnek rám.Körbekaptak,faggattak,irány a parancsnokság.Ott ízekre szedtek,mit akarok,hová készülök.Ékes német nyelven tudtukra adtam,hogy hazafelé Miskolcra,lévén ez a legrövidebb út.Lengyelül megbeszélték a fülem hallatára,hogy ezt a diverzánst Legnicába kell szállítani,majd ott döntenek rólam.Szép kiséretet kaptam,hároman vigyáztak rám.Megérkeztünk.Újabb ízekre szedés és meg- vagy kihallgatás.A kiutasítás mellett döntöttek,Magyarországra,mondtam oda készülök.Végül órák után a nyitott útlevelembe öles betűkkel beírták:TRANZYT,24 óra alatt el kell hagynom az országot...

(Ez hetekkel később,már az Újévben meg is történt,de ez lesz a folytatás.)Stílszerűen:Dobranoc!
 Már megint a Molotov, már megint a sajtó, már megint hol a rendőrség?De kidobta?Bár én is azt valószínűsítem, a különböző híradásokból, mint a sajtómunkatársai. Nem véletlen, hogy megint Cigányokat talált a Molotov, de nem mennék így előre, még egy fél nap se telt…..