Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zooey

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző poszt folytatásaként hosszabb értekezés az ABA-terápiáról. Ugyan ezzel a módszerrel még mi is csak most ismerkedünk, ám úgy látom, elég kevés a fellelhető információ ezzel kapcsolatban, így megpróbáltam összegyűjteni mindent, amit tudok róla, hátha másnak is segítség lehet...
Zooey 2019.04.06 19:05:39
Olyan jo, hogy ratalaltam erre a blogra. Igazabol a ferjem talalt ra:) . A kisfiunk 4 eves, 3 evesen diagnosztizaltak. Mi Amerikaban elunk, itt tobbfajta model kozul lehet valasztani. A biztosito a mi allamunkban heti 30 oraig fizeti a terapiat. Oli jelenleg kb 25-28 oraban vesz reszt ABA-terapiaban. O nagyon verbalis, felnottekkel baratsagos, kozlekeny, de a kortarsaival nehezen letesit kapcsolatot es persze van jo par egyeb gond is. Oktober ota csinaljuk az ABA-t, az integralt ovijaba mennek ki a terapeutak reggel es delutan, 2.5 orakra, illetve hozzank is jonnek ketszer. A masik opcionk az Early Start Denver Model lett volna, de ott ki kellett volna vennunk az ovibol, meg az szerintem sulyosabban erintett gyerekeknek inkabb megfelelo terapia. Egyelore nagyon elegedettek vagyunk. Az ovija fantasztikus, nagyon kozremukodoek, a ket csapat remekul dolgozik egyutt - le a kalappal az ovinak, hogy ilyen siman vettek azt, hogy egy privat terapias banda a nap nagy reszeben ott legyen Olival (altalaban 1, neha 2 ember). Az ovis nenik is rengeteget foglalkoznak vele es nagyon kovetkezetesek (az ovi nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanuljak kezelni az erzelmeiket, sokat beszelgetnek ilyen dolgokrol). A terapia eddigi hatasa, hogy megtanult igennel valaszolni, szemkontaktust letesiteni, amikor valaszol, segitseget kerni, mersekeltuk a kiabalast is. Mindig uj programokat epitenek be, amikor a regieket teljesiti. Kivancsi voltam, mennyire tartosak ezek az eredmenyek, de tenyleg azok. Egesz egyszeruen modosul az egesz magatartas. Mivel Oli ketnyelvu, azt sem tudtam, vajon atviszi-e a magyarra ezeket a dolgokat (pl ok, hogy megtanulta, hogy nemcsak "no" van, hanem "yes" is, de mondja-e majd magyarul is, generalizal-e), es ez is teljesen megvalosult, nagyon rovid ido alatt elkezdi magyarra atvinni a dolgokat,szinte azonnal, ebbol is ugy latom, hogy tenyleg a viselkedes maga modosul. Van olyan program (pl igen-nem), amit mar november korul elhagytak, es tovabbra is teljesen magatol ertetodoen alkalmazza. Egy rovid ideig volt, hogy nekem kicsit ugy tunt, megterhelo Olinak ez a sok terapia, mivel sok a megszakitas, csinalnia kell ugye dolgokat, de ez az elejen volt inkabb problema, most mar nagyon szereti, nagy "safety net" neki az oviban a terapeuta, illetve nagyon jo bizalmi kapcsolat alakult ki kozottuk. Eleinte egyebkent nem heti 25 ora volt, fokozatosan epitettuk fel eddig. Ennyit egyebkent a biztosito csak akkor fizet, ha 5 eves kor elott elkezdodik a fejlesztes. Az elejen igyekeztem minel hamarabb elhozni az ovibol, stb, hogy legyen eleg ideje csak ugy jatszani. Ugy dontottunk, meg egy evig marad oviban, reszben mivel koraszulott volt, illetve azert is, mert meg sok dologban ernie kell az iskolahoz (ami 5 evesen kezdodne), illetve igy plusz egy ev ilyen intenziv fejlesztest kaphat (az iskolaba mar nem lehet nyilvan ilyen intenziv fejlesztest nyujtani). Hosszu lett, elnezest, csak le akartam irni a mi tapasztalatainkat.
comment:com Cuddy bosszúja 2008.02.20 16:51:00
Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretem, ha leváltják kedvenc krimi hőseimet. Nekem Miss Marple Joan Hickson és nem Geraldine McEwan, Sherlock Holmes pedig Jeremy Brett és nem Anthony Higgins. Hiába is próbálkozom, nem vagyok képes befogadni őket. De mivel elég nyögvenyelősen…..
Végre. Esténként már nagyon nem tudtam mit kezdeni magammal. Hiába kattintgattam ide-oda, sehol egy jó műsor, Lagzi Lajcsit mostanában már a Story Tv sem ismétli, a Budapest Tv-n pedig olyan ritkán futok bele Komáromi Pisti esztrádműsoraiba. De most végre jön a FényTv, amit eddig…..
Az Elnök embereire egy-két alkalomtól eltekintve soha nem volt jellemző a cliffhangeres befejezés, de  az előző epizód pont ilyenre sikeredett, és a folytatást látva van egy olyan érzésem, hogy a 11. epizód csak arra kellett, hogy ezt felvezesse. Nukleáris katasztrófa fenyeget,…..
Az angol cím (Full Disclosure) beszédesebb, természetesen azt lehetett várni, hogy végre kiderül minden, az emberi naivitás és JJ Abrams gecisége azonban végtelen, így legalább annyi kérdést kaptunk, mint választ.Az előző részben begyűjtött Rambaldi miskulanciát öltönyösök…..