Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Edit123

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem többször is írtam már, hogy eléggé rendetlen vagyok és ez persze kihatással van szegény családom életére is. Nem a mi udvarunk az, ami a kertmagazinok címlapjára való, nincs élére állított zöldségágyás, a kutyák minden reggelre termelnek valami meglepetést.…..
Tyúkudvar Tyúkok a karácsonyfán 2012.12.23 06:31:00
Kedves tyúktartó társaim, karácsony alkalmából szemezgessetek a tyúkos karácsonyfadíszek közül! Kezdjük a tyúkokkal! Jöjjenek a kakasok!   Aki nem ragaszkodik az angyalkához, az lecserélheti egy csinos kakasra!   Békés és szeretetteljes…..
Tyúkudvar Libajáték 2012.10.09 07:00:00
Talán emlékeztek még rá, korábban írtam róla, hogy vettünk két kislibát. Elneveztük őket Kázmérnak és Montisának. Imádjuk a szappanoperák neveit, bár a Kázmér azért nem teljesen ez a kategória. Tavaly volt már egy próbálkozásunk libákkal, de sajnos ott a kutya…..
KREATIV Hírek... 2012.08.10 07:25:17
Köszönöm pocak szépen növekszik :)) ez már a 26.hét és igazán aktív a fiúcska, már most felébreszt az éjszaka közepén a rugdosással... Megjártam Kecskemétet a CÉH által szervezett alkotói hétvégét - persze KicsiLauval - de Apa és Irsa Papa sokat besegített, felvigyázott,…..
Legutóbb úgy búcsúztam tőletek, hogy egy kis nyári szünet - nekem és a blognak- szegény tyúkjaimnak meg a tetvesség. A helyzet sajnos nem sokat változott, bárcsak írhatnám, hogy ez már a múl, de nem mert az élősködőktől még most sem sikerült teljes mértékben…..
Tyúkudvar Nyár a tyúkudvarban 2012.07.05 07:11:00
Eltűntem pár hétre a tyúkudvarból, gondolom kedves olvasók már irígykedve láttátok lelki szemeitek előtt, amint éppen talán az alábbi helyre menekültem a tyúkjaim és az őket sújtó tetű és egyéb élősködők inváziója elől, hogy valahogyan kipihenjem a látvány okozta…..
Edit123 2012.07.05 09:58:52
Tyúkudvar Kukoricaültetés 2012.06.02 05:40:00
Minden felnőttnek megvan a maga játéka. Ki villanyvasutat vesz a "gyereknek", Karinthy búgócsigát vett a fiának, az én férjem meg vett egy szép kis öreg piros traktort még pár éve. Tényleg kitűnő játékszer, mint látjátok, a gyerekek is szeretik, na meg én is, sőt,…..
Edit123 2012.06.04 19:57:38
@binokular1: Relatív, hogy mi a drága. Nyilván, hogy sok munka van velük, pénzbe is kerül a takarmány, de bizony mi tojást üzletben nem is tudom mikor vettünk. És összehasonlíthatatlan a házi tyúktojás a boltival. Ja meg a pipihusiról nem is beszélve. És amikor kikel egy fészekaljnyi csibe, olyan jópofák, annyit lehet nevetni rajtuk, (persze aggódni értük, félteni őket), szóval öröm is van bennük. Én is ezt félig városi, de már félig vidéki létemre írom. Persze nem mindenki tudja megtenni, hogy csirkét tart, de én azt gondolom, hogy vidéken van az élet....
Tyúkudvar Kiscsibék 3. hét 2012.05.14 08:23:00
A múltkor arról közöltem nagyon pontos információkat, hogyan kellene szakszerűen táplálni a csibéket hónapról hónapra... hááát... szabónak ugye a gatyája lyukas, tyúkudvar blog írójának meg a csirkéi éheznek néha... na jó, ez inkább vicc, de valahogy egyáltalán nincs…..
Mit csinálnak a kotlósok a tojásokkal? Általában félóránként forgatják a tojásokat. Ilyenkor a kotlós egy-egy tojást a csőrével és a nyakával kiforgat a fészek aljából a szélére úgy, hogy a többi tojás ezek helyére mozdul. A tojások így megfordulnak és egyben a helyüket…..
Edit123 2012.05.09 12:56:21
Érdekes volt amit írtál a letakarás mellőzéséről, mert nálunk az ültetés első napja március 19 volt, és akkor ugye hidegek voltak. Anyum a 21 nap alatt, amikor kidobta a mamát, mert magától nem kelt fel, akkor ő rögtön letakarta a tojásokat. Közben ugye még alá alá tojtak a többiek, pár tojással többön ült, mint amit alá tettünk. De így is, elvileg 9 volt alatta, 8 kikelt, szóval nálunk nem okozott bajt a letakarás.
A csipogást, én meg már vagy 2 nappal a kelések előtt hallottam, de már úgy, hogy a mama ült a tojásokon, és tudtam hogy nincs még itt az idő, de mintha csipogott volna valami. Óvatosan alányúltam, egy sem volt kikelve még akkor, és amikor a fülemhez emeltem, akkor hallottam, hogy bizony a tojásban csipog. Szóval én úgy hallottam a csipogást, hogy ült a tojásokon a mama. Lehet valamelyik csibének jó erős hangszála volt :D Lehet épp egy kiskakasnak. :D
Amúgy nálunk is az volt, hogy pár darab tojás, amit utólag tojtak alá, nem kelt ki, anyum kiszedte, kidobta, azt mondja csirke volt benne, de nem maradt volna meg. Aztán mesélte ott valakinek a faluban, az meg mondta, hogy miért nem vitte át hozzá, mert ott épp ült egy csirek, alá tette volna.
Szóval ez is egy megoldás lehet, ha valakinél kelt a csirke, alátenni.
Persze az egy más kérdés, hogy hány napos ott a keltetés, meg ha pl. félidőben van, nem zavarja e meg a mamát...meg ilyenek. Max ki lehet szedni alóla a frissen kelt csibéket, de mit csinál az ember 3-4 db kiscsibével....mama nélkül.
Na jó bonyolultan írtam le, remélem azért érthető :D
Tyúkudvar Kiscsibék! 2012.04.27 07:00:00
Ez most egy totál kesze-kusza írás lesz. Annyi mindent megírtam már előre, aztán minden napok alatt megváltozott. A kotlósom ugye a régi, minden tyúk által imádott tojóládában kezdett el ülni. nem akartam megzavarni, elzártam a ládát a többi tyúk elől. A férjem hozott egy…..
 Mit eszik a francia tyúk ? Alapvetően ugyanazt, mint a magyar : szemestakarmányt és amit kapirgálás közben összegyűjt magának. Ehhez hozzájön még a konyhai zöldségpucolásból származó hulladék, ami eleve jó a tyúkoknak, ráadásul különféle rovarok…..
Edit123 2012.04.25 11:28:35
@Rosa Rugosa: Az még hagyján hogy osztriga, meg rák.... :D De télen majd jól beboroztatom őket és akkor illik majd rájuk a "szédült tyúk" jellemző :D :D :D Amúgy ez a fokhagyma, meg kakukkfüves dologban lehet valami, majd mondom anyumnak.
Szokás szerint véletlenül bukkantam rá erre a vonalra, de mióta próbálom beleásni magam, azóta sajnálom, hogy a net kínálata eléggé szegényes erről a témáról, pedig biztosan rengeteg érdekes épület van megörökítve, valahol.Az első dolog, ami ezzel kapcsolatban szembejött…..
Kedves Olvasók!Őszinte örömömre, egy olvasónk, Espelette első írását olvashatjuk, olvashatjátok. Tényleg nagyon örülök, hogy írt, szerintem mindannyiunk számára érdekesek lehetnek a más országban élők tyúktartással (is) kapcsolatos mindennapjai. Nagy kíváncsisággal várom…..
Tyúkudvar A kotlás - 13. nap 2012.04.16 07:00:00
Miután a tyúkom úgy ül, mint akit fejbe vertek, remélem hamarosan csibe lesz a tojásokból. Egy gondom van vele, nem nagyon akar enni. pedig ott van mellette kukorica, víz, de vagy 3 naponként eszik. Azt hiszem itt valamit rosszul csinálok, lehet hogy egyszerűen le kéne szednem a…..
Edit123 2012.04.17 10:32:00
Én is megérkeztem :)
Na nálunk a kotlós 27 vagy 28-án ült el, és pont 21 napra ki is keltek a csibék. Most 8-an lettek, nem is tudom hol írtam, hogy 9 tojás volt alatta, egyet megevett az elején valószínű, aztán 13 lett alatta, mert alátojtak, pedig anyum elszeparálta úgy ahogy tudta. Na mi kivettük a tojásokról a kotlóst minden reggel, anyum"kidobta" szó szerint, rögtön pottyantott is egy jókora rakást, evett, ivott pár percet, de rohant vissza a tojásokra, amit addig anyum letakart egy ronggyal, mivel még hísvét előtt igencsak hideg volt, és a tyúk ráadásul egy alsó fakkban a földön ült el.
Na amióta megvannak a kiscsibék, amúgy most tettem is fel róluk kis videót, azóta nem lehet a mamát még pár percre sem szinte kidobni, mert olyan őrült módon rohanna, repülne vissza a csibéihez. amúgy mikor megvolt már pár csibe, arról is vannak képek fenn, átküöltöztettük őket egy külön zárható kis fakkba, sőt akkor még nem is volt mind kikelve, és ez az akciónk egyáltalán nem viselte meg a mamát, szépen kis fészket csináltunk nekik, beletettük a csibéket, meg a maradék tojást, és a mama minden zokszó nélkül "zombulva" rájuk ült.
Szóval most hétvégén is mikor lent voltam, én dobtam ki a mamát reggel, de mint egy eszement repült a csukott ajtónak a csibékhez.Enni már nem nagyon eszik kint, hogy megvannak a csibéi, de idegességében azért még pottyantott kint is egy jó nagyot.

Anyu indítótápot vett, rögtön 1-2 naposan már etette a csibéket a kotlós, azt mondja anyu, hogy ez kell nekik, amúgy nekünk sem volt otthon kukoricadarán kívűl semmi, persze azt meg a kis csirke nem tudja felcsípni, anyum ezért majdnem tönkre tette a kávédarálót, mert azon akarta kicsit porítani, mert akkor még nem volt otthon indítótáp.
Na én is jól össze visza írtam, remélem azért kibogózható, amúgy megértettem az írásod. :D
Puszillak, szia, majd nézd meg a kiscsibéket, csuda édik, és pont a videó végén látható, hogy a kotlós egy akkorát csinál a saját fészkükbe, aztán szedegethetjük utána. :D
Tyúkudvar Gyereket akarok! 2012.04.05 09:00:00
Most teljesen rákészültem erre a kotlás témára. Utánanéztem utánaolvastam, igen, már februárban lehetne keltetni, mert az milyen jó, de én úgy voltam vele, idén mindenben követem a tyúkok ritmusát, amikor elkezd valamelyik kotlani, akkor lesz kiscsibe. Nem fogom letakargatni,…..
Edit123 2012.04.12 21:13:10
@vomit: Ja persze mi is elszeparáltuk a mamát, bedeszkáztuk, de most nem volt külön helye, csak elbújtatva. De valahogy a többi leány pipi befurakodott, mert általában oda tojtak, ahol a mama elült. Végül is 8 db kikelt, és szépen új lakosztályt kapott kis család, teljesen külön zártan. Lehet oda kellett volna már ültetni, de legközelebb mi is okosabbak leszünk.
Gondoltátok volna-e, vagy sem, megvan az olvasói írások nyertese! Aki megkapja hamarosan a mézeskalács kakaskát és a felfalható mézeskalács sakktáblát, amit Eszter ( többi mézeskalácsa és boltja itt látható ) készít el a nyertesünknek. A meskán találtam őt és igazából…..
Én eléggé türelmes ember vagyok a hétköznapokban, - leginkább magamban durrogok jó ideig, mire a tettek mezejére lépek - de hogy őszinte legyek, kezdett az agyam szétdurranni a tyúkjaimtól.  Az egykori szeretettel kiejtett pipikből és tyúkocskákból mostanra már kurva dögök…..
A múlt héten láthattatok pár képet egy fagyott tarajú kakasról, Edit123 jóvoltából. Most megírta a kakas történetét is. Olvassátok és szóljatok hozzá az első olvasói íráshoz, ami a pályázatra érkezett! A felhívást itt olvashatjátok - és a jutalom kalácsokat is itt…..
Edit123 2012.03.06 15:30:58
@Rosa Rugosa: Szia :) Igen a kosarakat én készítettem, ezek a vizsgamunkáim voltak. Mindig is tetszettek a fonott dolgok, bár eszembe nem jutott, hogy fonjak, annak ellenére, hogy nagypapám vidéken anno maguknak a hántolatlan vesszőből fonta a kosarakat. Aztán itt pesten 2007 augusztusában a Várban a kézműves kiállításon hirdettem magát a Guzsalyas iskola, ez készítő akosárfonó-fonottbútor 2 éves volt, egy hónapban egy teljes hónapban egyszer szombat vasárnap ott kellett lenni és egész álló nap tanultunk fonni :) Nagyon nagyon jó volt, élveztem minden percét.Mondjuk mindig is kreativkodtam mindenfélével, gondoltam ezt nem hagyom ki. Sajna azóta sok időm nem volt fonni, néha néha fonogatok,mert azóta is esti sulikat bevállaltam.De volt ott még több szak, érdekelt mondjuk még a keramikusság is, mondjuk jó hogy nem azt választottam, mivel itthon is kellett volna egy műhely...a vesszőkkel meg elvoltam, igaz a lakás tele volt tőle :D Na de majd ha lesz időm fonok :)Pl. a kotlósnak egy borítót :D(emlékszem mamáméknál olyan alatt kotlott a tyúk)
Edit123 2012.03.06 15:32:04
@Edit123: na most nézem, imitt amott összeakadtak a betűk,a szavak, de kivehető belőle a lényeg...
Tyúkudvar A kotlás - első rész 2011.08.03 07:00:00
Hogyan is kezdődött? Talán úgy, hogy azt hittem, beteg az egyik, mert beült tojni az ólba dél körül, aztán valahogy 4-5 órakor még mindig ott ücsörgött elmélázva, míg a többi, aki szintén oda óhajtott tojni, hangosan kárálva járt kelt körülötte - húzz már el onnan, mert…..
Edit123 2012.03.01 10:44:06
@Rosa Rugosa: Várom nagyon :)
Tyúkudvar Mit eszik a tyúk? 2012.01.27 05:08:00
BESZÉLGESÜNK!Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a…..
Edit123 2012.02.29 22:25:05
@hantaboly: Hűűű ezt én is hallottam, gyűjtöm is rendületlenül a tojás héjat. Szépen kiöblítgetem őket, megszárítom a fűtőtesten, már egy szatyorra való van, csak azt nem tudom, hogy kellene porrá törni, hogy vissza etessük a csirkékkel, illetve mekkora mennyiséget kell nekik adni egy egy etetéskor, vagy naponta. Mozsárba, kávédarálón kell összetörni?
A mai bejegyzést Dienes Viktória, a Rendez-vous Nature francia bio- és natúr kozmetikum üzlet tulajdonosnője hozta nekünk, fogadjátok szeretettel! A végén pedig játék is van ám, aki figyelmesen olvasott, nyerhet valami nagyon finomat és szépet... :)   „Az orvos kezel, a…..
Tévelygéseim Szerel-mes 2010.11.11 22:13:00
Egy barát, aki elég közel áll, akit nagyon kedvelsz és még sosem bántott, aki megnevettet, akivel lehet beszélgetni mindenről, aki figyel rád, aki ellenkező nemű.Aki 2 év után szerelmet vall. Te meg csak ülsz, még véletlenül sem gondoltad volna, hogy ez jön, de nem tudsz rá…..
Edit123 2010.11.14 23:16:56
@Intuitiv:
Először is az előző bejegyzésem utolsó sorában nem "elenségek", hanem jelenségek. Lemaradt egy betű. :))
Amúgy szerintem elég sok férfiban erősek ezek a gátak. Hál Isten. Vannak akikben nem, azokat meg kezelni kell.Különben magamból kiindulva, illetve megfigyelve, beszélgetve ismerőseimmel, nőkkel, olvasgatva különböző helyeken...szóval bennünk nőkben is azért van erős gát. Hisz nekünk is van fantáziánk. Mi is látunk, ha egy ismeretlen férfival beszélünk, én munkámból kiindulva szinte csak férfiakkal vagyok körülvéve,látok,s észereszem én is a szépet.Sőt észrevesszük néha a finom jeleket. Lehet, hogy a férfi részéről, csak egy bók, egy ártatlannak tűnő valami...de létrejön egy vibrálás, egy a látható dolgokon túli érzés. És ezt mindkét fél érzi. A nő is meg a férfi is. És talán bennünk nőkben is benne van, hogy máshol, más körülmények között akár lehetne valami belőle. ;) CSak ugye otthon ezekről nem mindig beszélünk.