Regisztráció Blogot indítok
Adatok
habosliliam

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w A huszonnégy karátos szerver 2007.02.01 18:44:00
Nem vonom kétségbe, hogy számítógépből létezik nagyon drága; mobilból is gyártanak gyémántberakásosat, meg Hollywood se sulinetes PC-n dolgozik. De vajon mit tudhatnak az APEH 13 milliós szerverei?Bónuszkérdés: ha kábé ugyanezt a gépet normál dobozban 6600 dollárért, vagyis…..
habosliliam 2007.02.08 19:40:06
Egy pár nem informatikai dolgot megjegyeznék, amit nem árt figyelembe venni.

1. A vitatott szerver és a linken található egyéb beszerzések TERVEK a 2007. évre, tehát még nem valósultak meg.
2. A szervert az APEH köteles az ún. központosított közbeszerzésben megvásárolni. Ez azt jelenti, hogy a MeH KSzF nevű szerve folytatja le a különböző termékkategoriákban a közbeszerzést, és a Kormány felügyelete alatt álló intézmények kötelezően ezen keresztül szerezhetnek be. Tehát, hogy kinek mennyi vándorol a sebébe azt elsősorban nem az APEH-nél kell keresni, mert ő csak kifizeti azt az árat, amit a KSzF kialkudott. (A KSzF egy adott kategóriába tartozó termékre több szállítóval köt megállapodást. Az azonos paraméterekkel rendelkező termékekből összeállít az intézmények számára egy katalógust. Így van ez a szerverek esetében is. Az APEH dolga az, hogy megnézi ezt az elektronikus katalógust és kiválasztja, hogy neki milyen teljesítményre van szüksége. A jogszabály értelmében két dolgot tehet ezután: a) megveszi a legolcsóbbat b) megversenyezteti az összes, az adott teljesítményű gépet szállítani képes szállítót.)
3. A KSzF által megkötött megállapodások a szokásosnál nagyobb supportot biztosítanak a vásárlóknak, mivel ez is része szokot lenni a kiírásnak. Ezért is tűnhet adott esetben drágábbnak. (Bár azt többen vitatták, hogy az ár sok-e.)

Informatikai megjegyzéseim:

1. Az informatika egy óriási aknamező. Az árak hasraütésszerűek. Mi kerül pl. a kormányzati gerincháló üzemeltetésében cirka 1 milliárdba évente? (Nyilván semmi, csak a MeH háttérintézményét és azon keresztül sokmindenkit kell etetni...)
2. A cégek úgyanúgy kartelleznek, mint más területeken. A korrupció is ugyanakkora, mint máshol a közbeszerzésben.

A közbeszerzéssel kapcsolatos megjegyzéseim:

1. A törvény 400 §-ból áll + egy tucat végrehjatási rendelet van. Olyan bonyolult, mint az adójogszabályok. Aki ehhez ért, annak nagy az értéke a piacon + a tanácsadók anyagi felelősséget is vállalnak, ha elqrják és megbüntetik a megbízót. Az informatikai tanácsadás is hasonlóan szép summába kerül, meg szerintem minden, ami tanácsadással kapcsolatos.
2. Senki nem állítja, hogy nincsenek lefutott pályázatok, DE: Évente kb. 1000 jogorvoslati ügy van (a kb. 4000 pályázatból), amiből 40 %-ban kerül kimondásra, hogy az értékelés jogsértő. Tehát nem könnyű csalni. Nekünk is volt olyan eljárásunk, amiben az egyik pályázó leborítékolta, hogy ki lesz a nyertes, aztán persze nem találta el. Szóval nagyobb a bizalmatlanság, mint amennyire azt a helyzet indokolná.