Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fake plastic trees

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dugóban álló autót balról előző kerékpáros zavaros identitású, követelőző alternatív, akit az LMP támogat, így méltó utóda az SZDSZ-eseknek, és partnere az MSZP-nek. Tóth Gy. László politológus a Magyar Nemzetben közölt eszmefuttatásában leszögezi: a kerékpározás…..
fake plastic trees 2011.05.30 19:19:39
@Gera: egyszerű, azért van 3 sáv közül pont ott, mert balra akar kanyarodni.
Az idei Nobel-díj apropóján sokat beszéltünk a search and matching modellek széleskörű alkalmazási lehetőségeiről, így az emberek párválasztásának lehetséges modellezéséről is. Nos, három tudós - nem meglepő módon közgazdászok - egyensúlyi modellt készített, és…..
fake plastic trees 2010.11.12 14:49:48
@Lord_Valdez:
a paper egy 10 soros absztrakttal kezdődik, de van egy kb. két oldalas eredmények rész is, így nem értem mi az, amit hiányolsz.
szerintem ebben a cikkben nem az eredmények érdekesek. a felépítés könnyen átlátható a modellt jó látni, együltében olvasható mennyiség, az egész jó ahogy van. az eredményei különben 15 fölött szerintem senkinek nem jelentenek újdonságot.
a postban meg az a jó, hogy egy link van benne, ami közvetlenül a paperre mutat (nálam ez a szükséges és szinte elégséges feltétele egy jó postnak).
Utoljára Krugmannal kapcsolatban viccelődtünk, ám az a kérdés, hogy van-e multiplikatív hatása a kormányzati kiadásoknak, az véresen komoly, nagyon aktuális, és tényleg erősen megosztja a közgazdászokat. Price V. Fishback műhelytanulmánya azt a városi legendát vizsgálja, hogy…..
fake plastic trees 2010.10.31 12:58:17
@Critical Thinking:

"Az alternatív értelmezésed is furcsa: hogy az USA gazdasága egy autoregressziós folyamat rejtett paraméterrel..."

ezek szerint meg tudod mondani a válság okát is?
fake plastic trees 2010.10.31 12:59:38
A pénz nem boldogít. Pontosabban, csak akkor, ha a szomszédnak kevesebb van belőle, mint nekünk. Ez a veleje Richard Easterlin még a 70-es évekből származó megfigyeléseinek. Bármely adott társadalomban a gazdagok valóban boldogabbak a szegényeknél,  ám a gazdagabb országok…..
Sokan a közgazdaságtan imperializmusaként emlegetik azt a jelenséget, ami miatt Justin Wolfers (a Freakonomics blog rendszeres szerzője) egy vele készült interjúban a közgazdaságtant a társadalomtudományok királynőjének nevezi. Arról van szó, hogy a közgazdászok szerint az…..
A közgazdaságtudomány köszöni szépen, jól van. Nem a tudomány, hanem annak alkalmazása volt az, ami alkalmatlannak bizonyult. Így látta a pénzügyi válság tanulságait Ben Bernanke a Princeton egyetemen tartott beszédében...
fake plastic trees 2010.09.29 05:10:44
@greybull: bármilyen meglepő, a közgazdaságtudomány egy szó. kötőjel meg szóköz nélkül.
Egy világ dőlt össze bennünk már a gyanú árnyékára is. Soha, de soha nem gondoltuk volna. Ugye nem igaz?  A tények mindenesetre nem nagyon bíztatók. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó és tíz rotálódó tagja van. A Tanács-tagokat az ENSZ-tagállamok delegálják. A…..
Nehéz dolog ez a fogyasztóvédelem. Kőkobaki neoklasszikusként hajlamosak volnánk azt gondolni, hogy a fogyasztók felnőtt, szuverén, felelős, döntés- és cselekvőképes emberek, nem kell őket önmaguktól megvédeni. A klasszikus közgazdasági ajánlás is mindössze ennyi: adj meg…..
fake plastic trees 2009.10.29 11:43:20
egy hasonló példa:

a cigarettás dobozokon található feliratok célja, hogy a dohányzás ártalmaira hívják fel a figyelmet.
ezek általában teljesen semlegesen érintenek minket, de gyakrabban működnek pozitív reklámként, mint negatív reklámként.
erre egy megoldás, hogy színes képekkel figyelmeztessünk. eddig 24 országban próbálták ki, és egyes helyeken a dohányosok kb. 70 százalékának változott a véleménye és kb. 30 százalékuk változtatott dohányzási szokásain.

megjegyzem, hogy a dobozokon az egészségügyi figyelmeztető feliratokon kívül ott van a káros anyag tartalom is, ami elvileg ugyanazt az információt hordozza, de abszolút semleges hatású.

a számok a feliratok és a képek közül melyik az "információ" ? elvileg racionálisan mind a háromból ugyanarra a következtetésre kéne jutnunk (hogy meghalunk); gyakorlatilag nem mindegy milyen formában kapjuk az információt.

a jó marketing meg a hatékony információ közvetítés szerintem nem egyenlő a manipulációval. nyilván befolyásolásról van szó, hiszen minden információ az; de a manipulációhoz kell még valami csúsztatás, ferdítés, a nyomaték önkényes megválasztása...

adó vagy tiltás használatával befolyásolni a döntéseket rémesen primitívnek tűnik.

kicsit off egy közgazd blogon, mert inkább hátranézegető, mint előremutató, de:
amíg létezett olyan, hogy család, persze idegtépő és vacak sémákból állt, de többé-kevésbé megtanította az ilyen praktikus hétköznapi dolgokat, hogy "mit együnk", "mennyit dohányozzunk", "hogyan osszuk be a pénzünket", "hogyan lehet biztonságosan szexelni", stb. amit most az iskolák évi egy-két órában akarnak megtanítani.
Nyáriasan könnyed - értsd: kissé felszínes de felettébb intuitív - eszmefuttatás a természetes kiválasztódás és a láthatatlan kéz között meglapuló párhuzamokról. Mikor,és mikor nem szolgálja az egyéni célkövetés a közérdeket? Az apropó persze a…..
fake plastic trees 2009.07.25 23:21:50
@milkapista:

szarvasagancs-evolúciót felügyelő hatóság nem volt!
a két helyzet között nagyon szép analógiát lehet felállítani, de figyelni kell arra, hogy mit minek feleltetünk meg:
-az agancs méret megfelelői most a pénzügyi termékek.
-az élet megfelője pedig a piac.
-a pénzügyi felügyelet megfelelője egy szarvas, colstokkal, csontfűrésszel és szikével (szarvasagancs-evolúciót felügyelő hatóság). ilyen pedig nincs!
az életet ne keverjétek össze a szarvasagancs-evolúciót felügyelő hatósággal. a pénzügyi felügyelet sem egy meteorit ami ráesik a wall streetre.
Jó, az embereket hatékony együttműködésre ösztöntő társadalmi intézmények nélkül nem sok esélye van a gazdasági prosperitásnak. A koldusszegény fejlődő orzágok jó részének nyomorát nem a gazdasági erőforrások hiánya, hanem az okozza, hogy megfelelő intézmények (pl. az…..