Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lbs

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Tovább olvadt a kormánypártok előnye, de hegemóniájukat senki sem fenyegeti"– írja kutatási beszámolójában a Tárki. Nem kell nagyon meglepődni, hogy a korrekt mondatból mindenki azt a részt emeli ki, amelyik éppen számára kedves, pedig a „csökkent” és…..
lbs 2011.02.24 10:33:01
1. Természetes és gyakori jelenség, hogy a kormány támogatottsága a mézeshetek elmúlásával csökkenésnek indul – nem volt még olyan kormánypárt, amely el tudta volna kerülni ezt a sorsot.

Csak a frazeológia szintjén megjelenő, szomorú tények: "természetes", "gyakori", "sors". Kampány és kormányzás köszönőviszonyban sincsenek egymással, választói döntések nem a helyzet ismeretében és racionálisan születnek: ez lenne a (magyarországi) politika természete.

2. Az első év környékén egyre erősebben érezhető csökkenő támogatottság nem jelenti azt, hogy ez a tendencia a ciklus során már ne lehetne megfordítható.

Egyes kormányok, legalábbis időlegesen és nem feltétlenül fenntartható módon képesek produkálni a stop-go ciklusokat, vagy fenntartani azok látszatát. Hosszútávú, stratégiai politizálás nincs.

3. Olyanra eddig még nem volt példa, hogy a kormányoldal világos vesztesége mellett ne lett volna tapasztalható valamelyik ellenzéki párt hasonlóan egyértelmű megerősödése.

Átalakulóban a magyar pártrendszer. Ez a választási eredmények tükrében is borítékolható volt. MSZP-s bénázás és obstrukciós, a legitimitást megkérdőjelező Fideszes ellenzéki stratégia dolgoztak ezen évekig.

4. Egyértelműen látszik, hogy a mostani helyzet újdonsága nem a Fidesz csökkenő mértékű előnye, sokkal inkább az, hogy az ellenzéki pártok egyike sem volt képes arra, hogy érzékelhető mértékben növelje támogatottságát. Mindez jól mutatja, hogy a 2010-ben átalakult magyar pártrendszer legfontosabb sajátossága nem a Fidesz példátlan ereje (ez inkább csak következmény), hanem a másik oldal térvesztése és átrendeződése.

Ebből az értékelésből a "másik oldal" kifejezés a legérdekesebb. Mintha a politológus is kétosztatú rendszerben gondolkodna, és nem kormánypártok-ellenzék viszonylatban.

5. Mindaddig tehát, amíg a mostani helyzet két fundamentuma (egységes kormányoldal versus széttagolt, kormányképességét tekintve kihívásokkal küzdő ellenzék) közül legalább az egyik nem változik meg, a kormányváltás esélye egyetlen felmérésből sem lesz kiolvasható.

Örülök, hogy ez a mondat nem a kormányváltás esélyéről, hanem annak kimutathatóságáról szól. Szép megfogalmazás továbbá a "kormányképességét tekintve kihívásokkal küzdő" (értsd: bénázó) ellenzék. Megérne egy misét, hogy ennek a status quónak a fenntartásában milyen szerepe van az egyébként béna kormányzati kommunikációnak, és az annak megágyazó, a nyilvánosság kereteit átszabni igyekvő igyekezetnek, illetve a kormányoldali sajtó nyomulásának (ld. pl. "filozófusügy).
lbs 2011.02.24 11:57:21
@Blogger Géza: Nem a filozófusügy miatt nem talál magára az ellenzék. Inkább csak tünetről van szó, hogy olyan közhangulat, közbeszéd teremtődik, amelyben a gondolkodásnak, a racionalitásnak, az észérveknek semmi helye sincs. Az "elkutattak félmilliárdot" szlogenek ráadásul összekapcsolódnak az értelmiségellenességgel, illetve az alig burkolt "libsizéssel"...
De mondom, ez csak tünet... Lehetne folytatni a sort.
Hajigálni márpedig jó! Ezt alátámasztandó álljon itt a Flight, amiben egy papírrepülőt kell körbedobálnunk a földön néhány (tucat) jól irányzott hajítással. Útközben ha szerencsénk van, csillagokat is felszedünk, amiért pénzt kapunk, amiből upgradelni tudjuk kezdetben…..
lbs 2010.12.19 22:58:08
 Az Index szerint ezekben a percekben közli Gyurcsány Ferenc a szocialista frakcióval, hogy az IMF-hitel lehívásához (és az államháztartás aggasztó finanszírozási helyzetének stabilizálásához) milyen intézkedéseket vár Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap. A…..
lbs 2008.10.27 21:46:59
Akkor nézzük szépen sorban:
nyuggerek ingyen utazásának megszűntetése: 90%-os kedvezményes jegyet mindenki megfizethet, aki nem, maradjon otthon
Hívjuk őket nyugdíjasoknak, neked is biztos van nagymamád, nagypapád, esetleg idősödő anyukád, apukád. Az ötlettel egyet tudok érteni, csak éppen nem sokat spórolunk rajta. Az a sok 70 feletti ahogy keresztül-kasul szeli az országot meg a várost....
- aki nem fizet TB-t, sürgősségi kivételével ne lássák el eü intézményekben
Ettől majd jól megijednek, és majd nem lesznek betegek. Viccen kívül, kellene szigorítani, de általában nem a munkavállalók, hanem az alkalmazók nem fizetnek TB-t, tehát őket kellene csúnyán megfogni, nem pedig azt, aki talán nem is tud róla, hogy nem fizetnek utána... Mennyi lehet ez, nem tudom, de valamit biztos hoz a kasszába.
- képviselőknek 1 állás: hogy lehet valaki 1szerre polgármester, képviselő, ilyen-olyan bizottsági tag, cégvezető??? neki nem 24 óra 1 nap???
Egyet értek, de akkor csökkentsük a számukat a felére, és adjunk nekik kétszer annyi fizetést, hogy ne legyenek korrumpálhatóak, és az el nem végzett munka arányában csökkenjen a járandóság. Szimbolikus a megspórolt összeg.
- csp csak adóból leírható módon, nem alanyi jogon
Munkanélküli gyereke degeljen meg, igazad van, multiapu írja le az adóból. Nagy húzás. Meg aztán sokat is hozna.
- nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának csökkentése
Ezt nem is értem: ha keres szegény 2 forintot, akkor a nyugdíjából levonunk 1-et?
- minimálbér megadóztatása
OK, mennyivel?
- rokkantnyugdíjak felülvizsgálata (közel 800ezer ember!)
OK, ezzel egyet is értek. Akkor hozzunk létre egy hivatalt, aki ellenőrzi a hivatalt, aki kiadja a rokkantságit. Talán bejön belőle a költség.
- szociális segélyek radikális átalakítása
Kifejtenéd?
- állami korrupció elleni küzdelem (sokkal szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok, ellenőrzési mechanizmusok - na ez persze annyit ér, amennyire szándék van rá...)
Rendben. Kezdhetnénk pl. a közbeszerzés eltörlésével. Nonszensz, hogy egy egérre is árajánlatot kérnek helyettem a 3, állami hivatalnokokat lefizetett cégtől.
- az adók és egyéb járulékok behajtásának szigorítása (ugye nem hisszük el, hogy oly sokan élnek minimálbérből vagy ahhoz közelítő összegből....).
S ezt hogyan gondolod, vagyonadóval, ahol nekem kell bizonyítani, hogy megkerestem azt, amit? Van ennél jobb ötleted?
Persze ezek csak tétova ötletek...
S valószínűleg mindezek csak közép- és hosszútávon valósulnának meg, ha...., ha...., ha....