Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Waspy

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..
Waspy 2012.01.09 18:16:01
Az írás nekem személy szerint tetszik, bár egyes részeivel nem tudok egyetérteni.

Az első ilyen a demokrácia és az összegzés alcímekben található, ahol Bajnai úr kifejezi félelmeit abban a tekintetben, hogy az új alkotmányos berendezkedés, illetve az új választási rendszer súlyos fékje lehet egy esetleges kormányváltásnak, illetve ennek megtörténte esetén is erős gátat szabna a kormányzati mozgástérnek.
Ugyan ebben igaza van, de figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy ez a demokrácia általános játékszabályai közé tartozik, hogy a választási rendszer, a közjogi berendezkedés, és a nemzetközi szerződésekben kikötött vállalások mind-mind egy bármilyen követő kormány mozgásterét behatárolja.
Ezt nem új dolog, ismereteim szerint Bajnai úr nem vett részt az eddigi játékszabályok kidolgozásában sem 1989-ben, mégis képes volt pozíciót vállalni Magyarország élén. Most a kormány megváltoztatta a játékszabályok egy részét, önös érdekből logikusan számára kedvezőbben, de ettől még lényegi változást én nem látok.
Jó példa a 30 méter előny a futásban, csak azt kellene belátni, hogy más személyek számára az eddig fennálló alkotmány, választási rendszer adott X méter hátrányt a politikai versenyben.
Így a szerző ez irányú félelmei számomra nem hitelesek, mivel egy választási rendszer attól még nem rossz, hogy számomra nehezebb nyerni, és nem fogom egy előző rendszer szabályait jobban pártolni csak azért, mert azok számomra kedvezőbbek voltak. Ez egyszerű önzés lenne.
Olyan, mintha az MSZMP KB 1989-ben kifejezi félelmét, hogy az új 1989-es alkotmány számára elfogadhatatlan, mert megnehezíti az MSZMP győzelmét, és még ha nyer is, csökkenti a mozgásterét, és szörnyen antidemokratikusnak tartaná, hogy az addig évtizedeken át fennálló egypártrendszert holmi "jöttment" kerekasztal megváltoztassa.

A másik terület ahol csúsztatást érzek a társadalmi részben található, az a terület, ahol Bajnai úr jól jellemzi a gyűjtőpártok szavazatgyűjtő stratégiáját, tehát hogy a társadalomban többségben levő inaktív réteget próbálják maguknak ígéretekkel megnyerni. Mindeközben nemtetszését fejezi ki minden olyan próbálkozás ellen, ami ennek a rétegnek a befolyását, illetve szavazási aktivitását csökkentené.
Viszont nem foglal állást abban a kérdésben, hogy akkor mégis hogyan lehetséges az amúgy szűkös erőforrásokkal úgy gazdálkodni, hogy az a társadalom felemelkedését szolgálja úgy, hogy mindeközben a társadalom vezető befolyású rétege ebben segítséget nem kíván nyújtani, és ezen erőforrásokat fel akarja élni, illetve szerzett jogairól nem mond le, de ezek a jogok fenntartása már konjunktúrában sem finanszírozhatóak, pláne most, recesszióban.

A nemzetközi és gazdasági részekkel egyetértek.
De itt is hiányolom a szerző állásfoglalását, javaslatait, ugyanis hiába írja le jól a helyzetet, ha javaslatait csak arra korlátozza, hogy ezután hogyan érdemes a jelenlegi kormányt leváltani.
Ez engem nem győz meg semmiről, ugyanis egy kormányt csak úgy leváltani, csak mert nem szimpatikus, nem jelent megoldást, és az ilyen irányú politikai értékválasztás vezetett el a jelenlegi helyzethez is, mivel a Fidesz 2010-es győzelmében sem a Fidesz programja volt meggyőző, hanem az előző garnitúra elutasítottsága, "nem szimpatikus" volta.

Továbbá a gazdasági és nemzetközi területen történt lépések is mind a társadalmunk fenti problémáját képzik le, így ebből a szempontból nem lényeges, hogy mennyire pontosan írja le Bajnai úr a saját helyzetelemzését, és milyen javaslatokat tudna bárki is tenni a nemzetközi megítélésünk és a gazdasági pozíciónk javítására, ha a társadalom (inaktív) többsége nem ezt igényli.

A hőn pártolt demokrácia legnagyobb nehézsége, hogy a "zembereket" nem lehet leváltani, befolyásukat korlátozni, és mivel mára ők a többség, a "Haza és Haladás" ideológiája kevéske támaszt, fogódzót nyújt a társadalom kisebbségbe szorult "rabszolgáinak", Magyarország még aktív, dolgozó polgárainak.
Vastagbőr Nincs gyereked? Fizess! 2010.09.20 10:15:00
Megkongatták az elmúlt hetekben a vészharangot, mert  Magyarország lakosságának száma  10 millió alá esett. Boross Péter volt miniszterelnök úgy érezte, hogy meg kell szólalnia ez ügyben. Kár volt. Ugyanis azt nyilatkozta, hogy a gyermeket nevelőknek nyújtott…..
Waspy 2010.09.20 12:07:36
Ha már Boross elmondhatta a magáét, érdekes, hogy vele ellentétes vélemény meg nem mehet mainstreambe, lásd például egy másik öreget, Kopátsyt.

Ő pont arról ír, hogy a népességfogyás igenis hasznos, és hogy az államnak ott kell beavatkoznia, hogy a társadalom számára hasznos MINŐSÉGŰ gyerekek szülessenek (rászístá dólóg ez kírem:)):
"Azt kell megérteni, hogy a társadalom jövője érdekében nincs fontosabb feladat, mint a következő generáció minőségének javítása. Ebben a döntő szerepe a családnak van. Azt kell érdekeltté tenni. Nincs jobb társadalmi érdeket szolgáló befektetés, mint a gyerekek sikeres pályára állítása. Ezt kell a társadalomnak a szülőket úgy jutalmazni, hogy ott szülessen viszonylag több gyermek, ahol a sikeres felnevelés feltételei jók."
kopatsysandorgondolatai.blog.hu/2010/08/30/a_szellemi_vagyonat_novelo_tarsadalom

A népességnövekedés promotálásánál meg senki nem gondolja végig a költségeket, nem egyéni, hanem állami szinten:
"Az újratermelés érdekében, minden plusz lakosra meg kell teremteni a munkaképes korig tartó felnevelési költséget, és az egy lakosra jutó nemzeti vagyon nagyságának megfelelő plusz vagyonnövekvést. Az utóbbi az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem mintegy háromszorosa. Ebből az következik, hogy minden 1 százalékos lakosságnövekedés érdekében a szinttartáshoz egy százalékkal kell növelni fogyasztást, és a nemzeti jövedelem három százalékát a nemzeti vagyon gyarapítására kell fordítani. Vagyis az 1 százalékos lakosságnövekedés, az egyszerű újratermelés érdekében is, országos szinten 3.5 százalékos nemzeti jövedelemnövekedést követel meg.
Ezek alapján könnyű belátni, hogy még az 1 százalékos népességnövekedés is lehetetlenné teszi a lakosság életviszonyainak tartós javulását.
Mivel a makrogazdaságtan nem számol a lakosságnövekedéssel járó pénzügyi terhekkel, képtelen felfogni, hogy fajunk legnagyobb tragédiája, hogy éppen az a többsége, amelyik életviszonyait a leginkább javítani kellene, olyan mértékben szaporodik, aminek az igényeit még részben sem képes kielégíteni."
kopatsysandorgondolatai.blog.hu/2010/09/02/ne_az_orszagot_nezd_hanem_a_lakosait
A segélyekkel visszaélők, a társadalmat és a valódi rászorulókat megkárosítók ellen fellépni teljesen igazságos. (Fotó: Tésik Attila/delmagyar.hu) Hódmezővásárhely önkormányzata közzétett egy 150 nevet tartalmazó listát azokról, akik nem csak hogy éltek a közmunka…..
Bocs, ennyi a hír. És ez sem hivatalos, csak az Apple- és T-Mobile-közeli ismerőseim elszólásainak a közös halmazából lehetett azt kiolvasni: még ma sor kerülhet a sajtótájékoztatóra, ahol bejelentik a telefont, a részleteket, az árakat, mindent, amire kíváncsiak vagyunk, és a…..
Waspy 2009.07.20 13:40:19
@PuruttyaIrto: A dühöngés helyett inkább olvasd el figyelmesen a cikket, némi angol tudás sem árt.

"[...]just published the launch date for the iPhone 3GS in Romania. We learn that the phone will hit the market on July 31st and also it’ll reach tons of other countries this month, like Bulgaria, Columbia, Hungary, Slovakia, Norway, or Singapore."

Azaz összefoglaló fordításban Romániában 31. a megjelenés napja, és egy rakat más országban (köztük Magyarországon) is elérhető lesz ebben a hónapban.

Azaz a cikk nem mondd semmit, a júliust eddig is tudtuk.

Ha pedig az Alma fejleszt bármit a 3GS-eken, az legkorábban hónapok múlva érződik, hiszen előbb fel kell dolgozniuk a vásárlói visszajelzéseket, és legyártani az újabb verziójú hardware-t, plusz kifuttatni a raktáron levő 3GS-eket.
 Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis sziget, ahol a kormány és a bankok úgy együttesen, nagyon, de nagyon elkúrták a gazdaságot. Most aztán van egy kis probléma a valutával, sokan az utcára kerültek, stb., stb. Ismerős a helyzet? A hasonlóságok aztán itt véget is…..
Waspy 2009.01.28 10:39:46
@Arma Gedeonka:
Ha eszük lenne, be tudnák szivatni a Fidesz retenetesen, de hataloméhesebbek annál.
Franc az előrehozott választásba, az MSzP csináljon egy konstruktív bizalmatlanságit maga ellen, az új jelölt meg legyen Orbán Viktor. A Fidesz egyszerűen nem engedheti meg, hogy erre nemet mondjon, túl nagy arcvesztés.
Így a Fidesz lehet kormányon, de kisebbségben, hiszen a parlamenti összetétel marad, és a választás előrehozását meg simán meg tudják akadályozni.
Így a Fidesz nyer egy évet béna kacsaként, ahol ügyesen erodálhatja népszerűségét, Fletó meg röhög.
Waspy 2009.01.28 10:44:29
@g.i.: "Az egységeset, kiszámoltat. Valódit"

Erre egészen addig várhatsz, amíg ki tudják számolni. A kiszámolás meg akkor megy, ha vannak alapinfóid és adataid. Én a Fidesz helyében nem mernék elindulni választáson, hiszen totál vakrepülés, Mo-n senkinek nincs képe a valós helyzetről, a kormány évek óta vállaltan hamisítja a gazdasági adatokat, így lehet, hogy még a kormány sincs képben, max egy pár ember. Erre dolgozz ki programot, ami nem dől be 10 perc alatt.
Waspy 2009.01.28 10:57:57
@okostojgli:

"Vásárolnál annak az országnak az állampapírjaiból vagy a tőzsdéjén részvényt ahol a kormány épp lemondott"

Ma sem vesz senki állampapírt, mint befektető, az állampapírpiac befagyott, újabban már nem is hírdetnek jegyzést, mert úgysem kel el, felsleges blamázs. Most a finanszírozás az IMF hitelből meg, aztán senki sem tudja, csak az ima megy, hogy majd akkor hirtelen mindenki vesz állampapírt. A remény hal meg utoljára.

Az utolsó kérem kapcsolja le a villanyt.