Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mikulasg

17 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyelvesztelen Bestia curvafia! 2008.12.15 06:00:00
Valahányszor a kezem ügyébe kerül egy olvashatóan átírt középkori nyelvemlék szövege, újra és újra megdöbbent, hogy ma is milyen könnyen érthető a hat-hétszáz évvel ezelőtti magyar nyelv. Ha létezne egy időgép, amivel visszarepülhetnénk, mondjuk Nagy Lajos korába, Buda…..
A KIT november 21-i számában Mikulás Gábor értékelte egy korábbi szavazás eredményét, amiben a válaszadók az "Ön szerint ELSŐSORBAN milyen alapon várható 20%-os elbocsátás?" kérdésre adhattak választ. MG nagyon sokszor betalál a kérdéseivel egy-egy fontos…..
OSZK Hol úsznak a halak? 2011.05.16 13:28:00
Roberta A. Stevens, az American Library Association elnöke 21st Century Libraries: The Challenges and Opportunities - 21. századi könyvtárak. Kihívások és lehetőségek címmel tartott előadást könyvtárosoknak a VI. emeleti termünkben ma délelőtt. Stevens szerint a múlt…..
2011. ápr. 26. és máj. 1. között zajlott a 6. Magyar Ökumenikus Találkozó (a 53. Magyar Pax Romana Kongresszus, Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napok) a balatonszárszói, Soli Deo Gloria Konferenciaközpontban. A zárónyilatkozat itt olvasható.Írja meg…..
mikulasg 2011.05.12 21:32:44
Lukácsy László Csaba hozzánk érkezett széljegyzetét az ő egyetértésével hozzuk nyilvánosságra:

Széljegyzet az EPMSz Szárszó 2011 nyilatkozathoz.

Nem óhajtom az aláírok jóhiszeműségét és jóakaratát kétségbe vonni, de egy pár fenntartásomat a nyilatkozattal kapcsolatban tudomásukra szeretném hozni.

Mindjárt az első bekezdésben egy nagyon szerencsétlen összehasonlítás szerepel:
„az ország hasonló határhelyzetben van most is, a 21. század elején, mint volt 1942-ben és 1943-ban” Ez az összehasonlítás nem csak történelmileg, de politikailag is egy dilettantizmus.
1942-43-ban Magyarország hadban állt a Szovjetunióval, valamint a két angolszász nagyhatalommal is. Szomszédja és szövetségese volt egy olyan nemzeti szocialista Németországnak, amely már katonai és gazdasági erejénél fogva is hazánkra erős pressziót gyakorolt. Noha a belpolitikai állapotok az embereknek még 1942/43-ban is sokkal nagyobb mozgásteret biztosítottak, mint az a náci Németországban volt, (ezért lehetett a szárszói nyilatkozatot létrehozni), már három zsidótörvény a magyar zsidóság gazdasági és részben szellemi, kulturális alapjait megkísérelte megszüntetni. Ezt a szituációt a mai magyarországi állapotokhoz hasonlítani teljesen abszurd.

A nyilatkozat a továbbiakban a magyar társadalom szétesettségét, megosztottságát és az „egész közép-kelet európai térségben tapasztalható értékvesztés” tényét állapítja meg. Valamint „az évszázadokon át elhallgatott, fel nem dolgozott problémák” feltárására
szolit fel bennünket. Végül pedig egy nemzeti kerekasztal összehívására buzdít.

Ezek olyan általánosságok, amelyek konkrétumok megnevezése nélkül csak pusztába
kiáltó hangzatos jelszavak maradnak. Engedtessék meg nekem egy pár kérdés feltevése:
Miben mutatkozik a térségben tapasztalható értékvesztés? Melyek azok az évszázadokon
keresztül elhallgatott problémák? Hogyan képzelhető el egy nemzeti kerekaszatal? Egészen
konkréten: van-e lehetőség arra, hogy a magyar közélet minden pártja a baloldaltól a liberálisokon át a mai kormánypártokig és a jobbikig egy kerekaszatal résztvevői lehetnek?

Annak a megállapítása, hogy egy betegünk van, nem elég a sikeres terápiához. Pontos diagnózist kell előtte felállítani. Minden egyéb csak ráolvasásos kuruzslás.

Lukácsy L.Csaba
Szinte véget sem ért a Bohém Fesztivál, pihenés helyett máris kisbuszba ültünk, s utaztunk közel 1500 km-t. Végül is pihenésnek is beillik az utazással együtt ötnapos francia turné, legalábbis az első állomás, a Saint Tropez melletti Sainte Maxime-ban ma délelőtt készített…..
Magyar Pax Romana 2010.12.11 19:19:00
 Lehet-e?egyezségre jutni látszólagos/valóságos érdekellentétek esetén?sebeket gyógyítani (hozzájárulni sebek gyógyulásához) a magyarországi filozófia testén?„peren kívül megegyezni” a Boros contra Radnóti (vagy inkább TGM?) et alii ügyben?hinni a kooperáció…..
Tegnap (2010-07-16) részt vettem (életemben először) a könyvtáros vándorgyűlésen. Csak egy napot voltam, délelőtt a FITT szekcióra ültem be, délután pedig a Magyar Elektronikus Könyvtár szekción voltam sikertelen vita-provokátor. A FITT szekció elég jó volt, viszonylag sok…..
Hittanoktatás volt a témája a Magyar Pax Romana 2010. áprilisi kongresszusának. Pontosabban, hittan, embertan, erkölcstan... A leggyakrabban elhangzott megjegyzés pedig talán az volt, hogy előbb a kérdés (pl. a diáktól), utána a válasz (a pedagógustól). Legalábbis a felhozott hazai…..
(Agroinform, 2009. aug. p. 14-16. szerző: drip)Bevallom, hogy ezt a címet magam javasoltam Mikulás József szakmai portréja fölé, amikor felkértem erre az eredetileg beszélgetésnek ígérkező életpálya összeállítására. Mikulás doktort ugyanis még az egykori Bajai Mezőgazdasági…..
Megerősítette egy nemzetközi "kutatás", amit eddig is tudtunk, hogy a legtöbben a kávészünet miatt mennek szakmai rendezvényekre, vagyis, hogy networköljenek, kapcsolatokat építsenek. A LinkedIn online MR csoportjának tagjai körében készült nem…..
Az Európai Unióhoz csatlakozott Magyarország külpolitikájában, saját jövőnk biztonsága, társadalmi és gazdasági gyarapodásunk érdekében, a nemzeti érzéseket hangsúlyozó, valós vagy vélt érdemeket felidéző, a múlt gyarlóságait sorscsapásként vagy mások bűneire adott…..
mikulasg 2009.08.10 22:16:26
Kedves nem vén,
Ad. 5. pontodra rokon Hankiss-cikk:
www.fn.hu/uzlet/20051220/magyarorszag_kozephatalom/
A múlttal kapcsolatban pedig azt olvastam egy stratégiaimenedzsment-tanácsadótól: "... múltnak árnya felé visszamerengni mit ér? / Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort....". ;-)
Még vasárnap a kedvesemmel ellátogattunk Nádasdladányba, amelynek kastélyát egy somogyvári prospektusban láttam (az összefüggést nem sikerült felfedeznem), és nagyon megtetszett. Vonattal Pestről csak egy székesfehérvári átszállással lehet menni, így is Csór-Nádasdladány…..
Hadd hívjam fel a figyelmet a 2009. június 3-án (szerda) megvalósuló Keresés az Interneten című konferenciára, ahol személyesen én is érintett vagyok. Mindenképpen örömteli, hogy a keresés mint téma markánsan megjelenik legalább egy konferencia erejéig. Ugyanis számomra…..
A második nap egyik előadója, Illéssy János, a KEVE http://www.keve.org/ elnöke több könyvet is ajánlott témájában:   - Helen J. Alford - Michael J. Naughton: Menedzsment, ha számít a hit (Kairosz)- Larry Burkett: Pénz és üzlet a Biblia tükrében (Keresztyén…..
A múlt heti kongresszus második délelőttjének témája volt: válságtünetek a magyar társadalomban. A moralitás és szolidaritás sajátos kérdései, kelet-közép-európai konfliktusok. A szociális tanítás hazai elfogadottsága és érvényesülése. Ennek keretében Farkas Beáta…..
Szalai Ákos előadó további javaslata:Zoltán Balázs: The Moral Constitution of Capitalismhttp://kozjoeskapitalizmus.hu/english/5Erről az oldalról letölthető az eredeti angol és a magyar fordítás is...
mikulasg 2009.04.14 18:26:18
Deák Dániel kérésére:

Kapitalista termelés, piaci integráció, katolikus társadalmi tanítás (Balázs Zoltán)

Amiben egyetérthetünk:
- A kapitalizmus pozitívumai: a termelés társadalmasítása (Marx), racionalista legitimáció (M. Weber), vállalkozói funkció (Schumpeter), kapitalista világgazdaság mint világrendszer (I. Wallerstein)
- Az önszabályozó piac (mint társadalmi integrációs séma) pozitívumai: autonómia (Polányi K.), a gazdálkodás formális racionalitáson nyugvó módja (Menger)
- A jelen gazdasági válság nem egyszerűen a kapitalizmus válsága, hanem az emberi élet korlátainak megmutatkozása (amiről megfeledkezett a népszámlálást elrendelő Dávid – 2 Sám. 24, 9-10)
- A szisztematikus állami beavatkozás és az opportunus piaci magatartás egyaránt egyoldalúságok, antropomorf látásmódot tükröznek (Hayek)
- A kereskedés mint együttműködés valóban több, mint az egyszerű adás-vétel (Brandeis: Big business will mean business big not in bulk or power, but great in service and grand in manner)
- A katolikus egyház tanításai és a meghirdetett közjó (Gaudium et spes) csak az életfeltételek keretére utalnak, amelyek kitöltése különös társadalom- és gazdaságpolitikával más síkon jelenik meg, mint az egyházi tanítás

Amiben nem értünk egyet:
- A kapitalizmus nem tekinthető valamiféle alkotmánynak, amelynek erkölcsi vonatkozásai lennének (L. Mitchell és M. Novak elgondolásai naívak), mivel a társadalmi valóság strukturált, a modern társadalmi gyakorlat pedig funkcionálisan differenciált, ennek megfelelően más a gazdálkodási rendszer, és más a erkölcsi belátás (Habermas: es gibt keinen Trasfer von der moralischen Einsicht zum Handeln)
- A kapitalizmus nem igazolható Arisztotelésszel, aki az emberben mint a megismerés alanyában (szophroszüné), és nem mint cselekvő egyénben gondolkodott, és aki szerint a gazdálkodás alapvető elve nem a „katalliktikus cselekvés”, hanem az „autarkeia” (Alford és Naughton Arisztotelész-recepciója naív)
A Magyar Pax Romana kongresszus előadója az InfoRádiónak nyilatkozott. Az összefoglaló elolvasható és a hanganyag maghallgatható itt: http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-269941...
A Magyar Pax Romana kongresszus első napján Az ezredforduló társadalmi-gazdasági folyamatai. Globális, regionális és lokális válságjelenségek téma előadói: Bod Péter Ákos, Deák Dániel, Szalai Ákos. A témához kapcsolódó hasznos előzetes olvasmány: Bod Péter Ákos:…..
Deák Dániel kongresszus csütörtök délelőttjének egyik előadója -- Az ezredforduló társadalmi-gazdasági folyamatai. Globális, regionális és lokális válságjelenségek. Javallott anyaga:Gazdasági válság, adópolitika és igazságosság...
Magyar Pax Romana Polgár-teremtés 2009.04.06 11:29:56
Bod Péter Ákos egy további -- időben korábbi -- cikket is ajánl: http://www.magyarszemle.hu/szamok/2008/2/Polgar_teremtes..
A kongresszusi előadásban (első nap délelőtt) három fontos állítást kívánok igazolni:A kapitalizmus a keresztény értékek szempontjából alapvetően pozitívan ítélendő meg, és biztosíthatja a jó és erényes élet fontos feltételeit.A szabad piacgazdaság legbiztosabb…..