Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teo

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A KDNP javaslata szerint vasárnap nem nyithatnának ki a szupermarketek és az éjjel- nappalik. Nehéz lehet egy pártnak, ha nincs. Járjatok csoportterápiára az Együtt-tel, de hagyjátok békén az országot! A NER fejei olyan termékenyen posványosítanak, hogy azzal kihívás tartani a…..
teo 2014.11.03 05:45:13
@Mr. Waszabi: "Végül egy megjegyzés a címhez: a vasárnapnak semmi köze a Bibliához, sőt, megszegi az abban foglaltakat, mivel a 7. nap abban a szombat. A képmutatásra jellemző, hogy a szövegben nem merték átírni még a zsinatokon sem ezt, csak ügyes csúsztatással kinevezték helyette a vasárnapot a keresztények számára. De ez csak az egyházi emberek döntése, nem Isten akarata, ezt azért látni kell."

Azért ez így nem teljesen helyes.
A zsidóknak a 7. nap a szombat volt. A Bibliában viszont Isten a 7. napot rendelte a pihenés napjául. Nem a szombatot. A teremtéskor Isten a 7. napon megpihent. Nem szombaton, mert nem volt neve a napnak.
Szóval a lényeg nem is a nap neve, hanem hogy a 7. nap pihenőnap, "az Úr napja"!

A zsidóknak ez szombaton volt, van.
A lényeges, hogy nekik ez a 7. nap, nem az, hogy hogyan hívják.

A keresztények ugyanúgy megtartották régen a 7. napot, az Úr napjának (Hiszen parancsolat is, hogy az Úr napját szenteld meg! Azaz ne dolgozz, ne profán dolgokkal foglalkozz, hanem a lelki, szellemi, hitbeli dolgokkal, és pihenj.)
Azonban a zsidók/izraeliták - mint ismert - nem fogadták el a Messiást. Azaz, nem fogadták el az új szövetséget, amit Isten a Messiás által kötött, most már nem csak egy családdal és annak leszármazottaival, hanem az egész emberiséggel. Krisztus óta nem a zsidó a választott nép, hanem mindenki, aki hiszi és elfogadja Istent, a Messiáson keresztül, és általa. ...
Vagyis, sajnos létrejött egy komoly törés az üdvtörténetben. A régi és az új választott nép között. A régiek nem akartak beolvadni az újba, nem követték Istent az új szövetségben. Emiatt a törés miatt, nagyon hamar konfliktusok lettek.
... Az új népe Istennek talán kis részben ezért is, sok dolgot másképpen csinált, más rendet alakított ki.
Ez nyilvánvalóan adódott abból is, hogy Krisztus a Messiás adott egy nagyon új, nagyon más tanítást. Erőteljesen kiegészítette és továbbfejlesztette azt, amit Isten addig a zsidóknak adott. Nem eltörölte, de radikálisan tovább vitte, átformálta. Kb. mintha az általános iskolai szintről ugrottunk volna az egyetemire.
Ez Isten terve volt. Elérkezett az idő teljessége, amikorra a többi nép is éretté vált Isten tanításának befogadására, vagyis mindannak megértésére és megélésére, amit Jézus által átadott az emberiségnek. (Sajnos a régi népe ezt a nyitást mások felé képtelen volt feldolgozni és elfogadni, ezért inkább bezárkóztak és konzerválódtak egy korábbi szinten. Ez nem jó, de nagyon nincsen mit tenni vele.)

A korai keresztények úgy gondolták, hogy - részben tehát azért is, hogy megkülönböztessék magukat és a szokásrendjüket a Messiást megtagadóktól - mivel Krisztus a harmadik napon támadt fel, ami vasárnap volt, EZÉRT az Isten által rendelt 7. napot, az Úr napját, a pihenőnapot, vasárnapra teszik.
Kb, ennyi a történet.
teo 2014.11.03 05:58:41
@teo: Kiegészítés: A kereszténység alapköve az, hogy Krisztus feltámadt! Pál írja is, hogy ha Krisztus nem támadt volna fel a halálból (ezzel is igazolva, hogy Istentől jött és maga is Isten megjelenése közöttünk), akkor hiábavaló a hitünk!
Hiábavaló a jótékonykodás, az ima, a Jézus nevében összegyűlő közösség..., mert, mindez csak akkor ér valamit, ha Jézus valóban Isten. Embert követni, benne hinni hiábavalóság, még akkor is, ha okos, bölcs, erkölcsös emberről van szó.

Ezért a kereszténység legfontosabb ünnepe és alapja, a Krisztus feltámadása!!! (Tehát a Húsvét és nem a Karácsony.)
Ebből következően, mivel Nagypénteken halt meg, szombaton halva feküdt, és VASÁRNAP, harmadnapon támadt fel, ezért a kereszténység okkal tartja/ünnepli a vasárnapon az Úr napját!
A Napi Gazdaság online az MTI-re hivatkozva tegnap este öntött egy adag hideg vizet az internet adó miatt forrpont közelébe jutott közhangulatra. E szerint az új sarc plafonja magánszemélyek esetében havi 700, cégeknél havi 5000 forint lesz. Mielőtt hátradőlnénk, és gyorsan…..
teo 2014.10.22 23:18:02
@Nazareus: "1. Csödbe megy
2. Árat emel."
+ 3. egy gyorsan gründolt állami/nemzeti cég átveszi a piacát!!! Esetleg. ...
w A gép forog 2008.07.03 16:30:00
Érdekes, roppant érdekes. Hogy mennyire személyes az érzékenység, és mennyire rideg az ember, amíg mást ér sérelem. Amíg a szcientológusokon röhögünk, fenekedünk ellenük, és nyilvánvaló nonszensznek nevezzük a világképüket, teljes a nemzeti egység, szent a béke. Az a…..
w Rendőrliszka 2007.05.18 09:00:00
A rendőr kisebbség terrorizálja a magyarokat, meggyalázza asszonyaikat. Rendőrkérdés van. ..
w Kénkő újratöltve 2007.03.30 02:52:00
Erre nemhogy a betegágyból, de a ravatalról is felkapnám a fejem. Sőt onnan pláne. Van pokol! A pokol egy valós hely, ahol azok égnek, akiknek nem sikerült elhinni, hogy ez tényleg így van. Benedek pápa kifejezetten cáfolja azt a gyanús modern állítást, hogy ez a mese igazából…..
teo 2007.04.02 00:10:20
"Az benne a logikus, hogy mivel, mint mondtad a kiindulópont eleve a logikán kívüli - "van isten" -, nem is tekintem a levezetésedet logikusnak, legfeljebb a saját kis belső mesevilágodban. így persze a tolkieni világ és a jedik története is tök logikus, na de ettől még nem igaz."

Árpád! Értem én amit te írsz! :-)
Épp az előbb írtam valamit a logikus gondolkodásról és a levezetésről.
De pontosan megfogtad a lényeget: Amíg nincs meg a fix és stabil viszonyítási pontod, addig valóban nem tudsz értelmezni, kizárni, megkülönböztetni, mihez képest mérni és érteni.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőbb megértsék az emberek, hogy pl. a materialista, naturalisztikus világmagyarázat ugyanúgy nem igazolt tudományos tényeken alapszik, mint a teista magyarázat!
Lásd pl. az evolúciós tanmese - mint alternatív világmagyarázat - egyre nyilvánvalóbb csődjét.
Avagy azt, hogy az igazolt, megfigyelt valós tudományos tények a biológiában inkább mutatnak az értelmes tervezettségre, mint a máig le nem írt véletlen kialakulásra.

Már a kiindulási pont megmagyarázása gond: Hogyan lett a legelső élő organizmus? Evolúció = mutáció és szelekció. Mi tud mutálódni? Egy kész és teljesen működőképes rendszer (élő, működő organizmus). Mi tud szelektálódni? Aminek több generációja van. Azaz egy élő és működő organizmus akkor szelektálódhat, ha a legelső egyed MÁR egyben szaporodásképes is! Logika: Ahhoz, hogy elindulhasson egy evolúciós fejlődés, a kiindulási pontban egy tökéletesen működőképes, életképes és szaporodásképes organizmusnak kell lennie!
Kérdés: Honnan a fenéből van ez a legelső kész lény? Másik kérdés: Ha a kiindulási pont egy teljesen működőképes élőlény, akkor mi a fenére ad választ az evolúciós elmélet?
Amely elvileg az élet létrejöttét, kialakulását és "fejlődését" hivatott materialista alapon megmagyarázni!?

Szóval, ha végre sikerülne a mai "tudományt" megszabadítani a hit (ateizmus, materializmus) bilincsétől, és végre elérni, hogy minimum világnézetileg semleges legyen (ahogy az oktatás is), akkor komoly esély lenne arra, hogy széles, "tudományosan" átvert tömegek megtalálják a megfelelő fix pontot az ésszerű gondolkodáshoz!
Pl.: a baromi bonyolult és szuper komlex rendszerek láttán nem azt kajálnák be (amúgy "tudományosan", valójában világnézetileg), hogy magától létrejöttek, hanem esély lenne rá, hogy a nyilvánvaló alkotás mögött fel- és elismerjék az értelmes alkotót.
Tudom, ez hosszú menetelés lesz még idáig. Hiszen hit és világnézeti kérdés! És bizony nem tudományos.
Ha csak tuidományos lenne, már régen túl lennénk a tisztázáson. De a hitéhez mindenki a végsőkig ragaszkodik, minden ráció ellenére is. És ezzel bizony mindkét oldal így van. Az ateista, materialista, vagy agnosztikus hitet és világnézetet pontosan annyira nehéz feladni (pláne, ha sok munka van már benne!), mint a teista, vagy bármely más hitet.
teo 2007.04.02 00:56:23
kutacs!

Az egyház álláspontja világos a szexszel kapcsolatban:
1. Csak házasságban. Mert csak így biztosított a megfelelő, biztonságos családi környezet, légkör, kétnemű neveltetés anyakép, apakép), stb.
2. Házasságban is csak annyi gyerek, amennyit fel tudnak felelősen nevelni. Ebből következik, hogy házasságban is van önmegtartóztatás.
3. A házasságon kívüli szex esetén, különösen tiniknél, fiataloknál, nem biztosított semmi a fentiekből, és jó eséllyel áll fenn a veszélye annak, hogy a három érintett emberből valamelyik, vagy mindegyik sérül, lelkileg/testileg. Pl.: az új embert abortálják, vagyis megölik. A lányt az abortusz megalázza, kikészíti, szövődmény lesz, stb. Vagy ott marad egy apa nélküli gyerekkel és oda a karrier, stb. A pasi sérül talán legkevésbé, bár nem lehet jó érzés tudni, hogy utódját megölték, ill. a lány megsérült, de ő maga is sérülhet lelkileg. Stb.
4. a szex célja kettős: utódnemzés és örömszerzés. (Régen csak az előbbi volt kívánatos.)
Van egy valódi nehézség: a Biblia elfogadott értelmezése szerint a szexuális együttlétnek (elméletileg és mindnek) nyitottnak kell lennie a gyermekáldásra.
Ez a hívőknél - főleg ma már - nem okozhat túl nagy gondot a családtervezésnél, mert gumi és tabletta nélkül is igen jól behatárolható, mikor nem foganóképes a nő. Tehát az együttlétet lehet időzíteni.
Ha pedig máskor jön rá az emberre, akkor vállalnia kell a következményt is. Ami szintén nem gond általában, mert a mai családok létszámilag igen alultervezettek.

Mindazonáltal az óvszerek alkalmi (!!) használata házasságon belül szerintem nem akkora probléma, mert maga a házasság ettől még lehet nyitott a gyermekvállalásra.

Az egyház talán itt-ott valóban túl szigorú, de az ember javáért ilyen.
Nyilván nem a házasfelek túlzott korlátozása a cél, hanem a szexuális felelőtlenség visszaszorítása. Hogy ne kelljen abortuszra menni és ölni. Hogy ne legyenek tönkrement életek emiatt, sem apa nélkül felnőni kénytelen gyerekek, stb. Hanem az ember lássa és vállalja a felelősségét a szexben is! Ez nem játék! Évi negyven - ötvenezer abortált élet csak Magyarországon nem játék!!!
Ha csak egy élet megmenthető némi önmérséklettel, önuralommal, önmegtartóztatással és helyes erkölcsi magatartással (és természetesen felelősségvállalással!), már nem hiába az egyház szigorúsága e téren.
Sajnos a gumi és egyéb óvszerek nem önmagukban rosszak, hanem abban, hogy szabadosságra ösztönözhetnek, és a felelőtlen szexuális "játékra". Mint tudjuk azonban, biztos védelem nincs.
És akkor mi van, ha bekövetkezik a "nemkívánt" esemény?
w Utáljátok ellenségeiteket! 2007.02.05 07:00:00
Helyiérdekű, de azért elég hangos ribilliót okozott az ausztrál baptista egyház húzása: templomaik előtt szép nagy, terepszínű táblákat helyeztek el azzal a felirattal, hogy Jézus szereti Oszamát. Lett belőle menten uproar, azaz felhördülés, megszólalt a miniszterelnök is, a…..
teo 2007.02.05 21:21:46
"Na, akkor én most jobbról előzök :-)
De igenis azt jelenti, tisztelt polgártárs, hogy a rókának szeretnie kell a nyuszit és viszont! Nem azért eszi meg a tapsihapsit, mert annyira nagyon gyűlöli, hanem mert éhes."

Nagy Cső!

Itt Homo Sapiensről és Homo Sapiensről van szó, mindkét oldalon!!!
Nem emberről és állatról, nem nyúlról és rókáról..., stb.
Ez a lényeg.
Tudom persze, hogy azok, akik abban hisznek, hogy az ember is végső soron csak egy állat, azoknak az a természetes és normális működés, ha az ember állatként reagál a világra és így él.
Mi keresztények nem ezt hisszük. Hanem azt, hogy az ember alapvetően más, mint egy állat. Például tudunk gondolkodni és van erkölcsi érzékünk. Tudunk mérlegelni. Tudunk választani jó és rossz reakció között. Tehát tudunk az erőszakra is erőszakkal, de jósággal, megbocsátással, szelídséggel reagálni. Ez VÁLASZTÁS! (Mahatma Gandhi ezzel űzte ki az angolokat Indiából, Teréz anya ezzel változtatta a kezdeti gyűlöletet elfogadássá Calcuttában. Ez működik. Csak ti ezt sajnos nem tudjátok megtapasztalni, mert az evolúciós eredetmítosz elméleteiben hisztek. Abban, hogy állatok vagyunk, és az erősebbeknek el kell pusztítaniuk a gyengébbeket, mert ez a természet rendje, nálunk embereknél is. Pedig nem.)

A terroristák vajon terroristák lennének-e, ha szeretetben, jóságban, méltóságban nőhettek volna fel? Ha azt tanulták volna meg, hogy a konfliktus elintézésének módja a kölcsönös jószándék és nem a nagyobb bunkó, amellyel nagyobbat üthetek?

teo 2007.02.05 21:38:52
A rókának és a nyúlnak nincs választása. Az embernek van! (Már ha EMBER!)

De még a róka sem igazán tépi szét a rókát. (Ahogy ugye a nyúl sem a nyulat. :-) )
Holló a hollónak nem vájja ki a szemét, de a farkas sem öli fajtársát. Ellenben az ember, ha VÁLASZT, tud "farkasa" lenni embertársának.
A mi "farkasságunk", "rókaságunk" nem az ösztönből, a létfenntartás kényszeréből fakad, ahogy az állatoknál. Hanem tudatos döntésből! Ami lehetne más is!
"Elküldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé."-mondta Jézus a tanítványainak. A tanítványok nem azért lettek bárányok a farkasok között, mert nem tudnának maguk is azok lenni! Sőt, sokan közülük korábban azok is voltak. Hanem mert így döntöttek!
A farkasok előbb széttépték ugyan őket, de aztán a szelídségük kiütötte a kezekből a fegyvereket. Az erőszakosnak sem dicsőség azokat verni, akik nem ütnek vissza, sőt!
Az igazi erőszakost megalázza, ha védtelent bánt.

Lásd újra Gandhi példáját! Éppen a keresztény angol lakosság volt az, amely megelégelte a gyarmaton folyó erőszakot egy erőszakmentes emberrel szemben. Gandhit még a konfliktus fennállásakor hősként fogadta az angol nép. Gandhi pontosan az erőszakossá letteket - akik színleg kereszténynek mondták magukat - döbbentette rá arra, hogy ellentétben vannak saját kereszténységükkel. Anglia a keresztény identitása miatt hagyta abba az erőszakot Indiában. És ezt egy - a ti hitetlen szemetekben bolond - erőszakmentes, szelíd ember érte el, aki pontosan a krisztusi tanítás szerint szerette ellenségeit, és "bárány" volt a "farkasok" között. Bárcsak értenétek ezt!