Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zugproblemas

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd úgy hiszi, a következőhöz hasonló  helyzetek miatt kívánja életszerűbbé tenni az új Ptk. a gondnokság alá helyezés intézményét.Tisztelt Zugügyvéd,nem tudom mennyire gyakori ez a probléma, de nekem most nagyon égető lett: van egy nyugdíjas anyuka, aki…..
zugproblemas 2008.10.26 18:22:46
Okoskatörp:
„4. A vízórák x-évenkénti kötelező cseréjére nem csak a hitelesítés miatt van szükség, hanem mert elkopnak és elkoszolódnak ennyi idő alatt. A hitelesítés különben sem így megy. Tíz litert milyen pontossággal kellene kalibrálni, hogy tíz (száz, ezer) köbmétert is kellő pontossággal mérjen? Segítek: Ha egy 10 literes vödröt nekem milliliter alatti pontossággal tudsz prezentálni, akkor szerintem nyugdíjas állásod lesz az OMH-nál (illetve utódjánál). 4. A vízórák x-évenkénti kötelező cseréjére nem csak a hitelesítés miatt van szükség, hanem mert elkopnak és elkoszolódnak ennyi idő alatt. A hitelesítés különben sem így megy. Tíz litert milyen pontossággal kellene kalibrálni, hogy tíz (száz, ezer) köbmétert is kellő pontossággal mérjen? Segítek: Ha egy 10 literes vödröt nekem milliliter alatti pontossággal tudsz prezentálni, akkor szerintem nyugdíjas állásod lesz az OMH-nál (illetve utódjánál).”

Igazad van, főleg akkor ha több ezer köbméterről beszélünk, ill. Kérdés mennyi is az x az x évenkénti cserénél. Jelen esetben ha veszel egy “átlagos” családot akkor a havi fogyasztás kb. 10m3 (várhatóan jóval kevesebb), továbbá jelenleg 6 évente kell hitelesíteni azaz a várható fogyasztás az 6x12x10 = 720 m3 lesz. Ok, nincs hitelesített “vödör” de kivihetnek egy hitelesített mérőórát. Az óra mér 0.1%-ot is, azaz ha lemérnek 100 litert és 0.5% os hibával (ennyit simán lehet mérni már), akkor az a 720 m3-re 6 év alatt ~3,5 m3 tévedés lesz – ami +-2500 HUF. Egy óracsere 10000 HUF. Kérdem én, miért nem jönnek ki, tesztelik egy másik órával? Ha az óra nem lép át egy bizonyos hibahatárt akkor miért kell cserélni? Ezek az órák elvileg több ezer köbméterre vannak tervezve (legalábbis 5 nulláig mérnek), 700 m3 sehol nincs ehhez. Még akkor is messze jobban megérné a fogyasztónak, tovább működtetni az óráját még 6 évig, ha az órája történetesen felfelé téved 0,5%-ot! A fent leírt "átlagos fogyasztó" 10m3-re persze csak tipp - de a saját 3-4m3-ből (2főre) kiindulva nem lehet annyira elrugaszkodott...