Regisztráció Blogot indítok
Adatok
narigón

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor Wilfred Martens-szel, az EPP vezetőjévelForrás: belfoldihirek.comKOMMENTÁROrbán Viktor legnagyobb külpolitikai baklövése az, hogy nincs „hátországa” Nyugaton.     Orbán Viktort és kormányát számos jogos kritika érte az utóbbi…..
narigón 2012.01.09 23:26:03
@okosallah: Kedves okosallah,

Az argentin helyzetet ismerem, lévén argentin-magyar kettősállampolgár, aki kétlaki életet él Budapest és Buenos Aires között. Tíz évvel ezelőtt átéltem a corralitot, majd az azt követő „válságkezelést”, nem volt egy fáklyásmenet, az ellenségemnek sem kívánnék hasonlót.

A helyzet ma sem rózsás, az argentin középosztály nagy része teljesen elszegényedett, a „szegények” és a „gazdagok” közötti szakadék óriási (sokkal nagyobb, mint Magyarországon), az infláció hivatalosan 10% körüli, valójában legalább 30%. Az államadósság ugyan „csak” a GDP nagyjából 50%-a, de gondot okoz a törlesztés, olyannyira, hogy például az elnök asszony általában nem a Tango 1-el (argentin „Air Force One”) utazik külföldre, mert félő, hogy a hitelezők lefoglalnák a gépet.

Az, hogy a helyzet mégis viszonylag elviselhető, az nem annak köszönhető, hogy elkergették az IMF-et, hanem annak, hogy Argentína egy nagy (a világon 8. legnagyobb), de viszonylag ritkán lakott és természeti erőforrásokban gazdag ország. Argentína energiából jórészt önellátó (vízerőművek, gáz), sok ásványkinccsel rendelkezik és az óriási latifundiumokon rendkívül olcsón termelnek rengeteg élelmiszert. Az elmúlt években mind a bányászati, mind a mezőgazdasági termékek világpiaci ára meredeken emelkedett, ebből Argentína sokat tudott profitálni. Ráadásul ott van a szomszédban Brazília, ahol valóban „dübörög a gazdaság”, ez húzza az exportot és ellepik Argentínát a pénzes brazil turisták, mivel nekik olcsóbb, mintha otthon vakációznának.
Jancis Robinson a napokban arról írt, hogy egy languedoc-i borverseny szünetében kóstolás-kompatibilis fogkrémmel kínálták meg, ami állítólag semlegesíti a savakat, felfrissíti a szájat, és mindezt úgy teszi, hogy utána különösebb gond nélkül folytathatja a zsűrizést. A…..
narigón 2009.08.28 18:55:26
Én ugyan nem vagyok fogorvos, csak egy borivó fogtechnikus, de engem is foglalkoztat a kérdés, több fogorvossal is beszéltem róla. Ennek alapján azt tudom ajánlani, hogy borfogyasztás ELŐTT 1-2 órával mossunk fogat jó minőségű, finomsörtéjű fogkefével és érzékeny fogakra ajánlott (ezekben általában sokkal finomabb szemcséjű összetevők vannak) fluoridos fogkrémmel. Szintén borozás előtt (esetleg közben is) hasznos lehet néhány falat magas zsírtartalmú ételt alaposan megrágva elfogyasztani, miáltal az abban található zsír vagy olaj bevonja a fogakat és ez időlegesen némi védelmet nyújt a fogzománcnak.

Nagyobb mennyiségű bor (vagy savas gyümölcs) fogyasztása után legalább 2-3 óráig ne mossunk fogat! Viszont szénsavmentes, magas calcium tartalmú ásványvízzel nyugodtan öblögethetünk, sokkal több a haszna, mint a kára. A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) vizes oldata szintén segíthet valamit, mivel enyhén lúgos kémhatású, ezáltal (részben) semlegesítheti a fogzománcot támadó savakat. A tej viszont ebben az esetben nem igazán ajánlott, mivel általában enyhén savas kémhatású és bár tartalmaz a fogzománcban is megtalálható ásványi anyagokat, viszont cukrot (laktózt) és fehérjét is, ezen összetevők pedig remek táptalajul szolgálhatnak az amúgy is „felpuhult” fogzománcot támadó baktériumok számára.

A poszt elején említett „csodafogkrémmel” kapcsolatban szkeptikus vagyok, a saverodált fogzománcban a fogkefe nagyobb kárt tesz, mint a fogkrém.
Modorosblog Az önjelölt sváb 2009.08.16 17:35:00
Seavas Olde, na, bisch scho wieda nume am Schaffe? (Servus Alter, na, bist du schon wieder nur am Arbeiten? - Szervusz Öregem, na, már megint csak munkálkodsz?) A Magyarországon eredetileg svábnak hívott germán közösség - mint az közismert - csak egy elenyésző része származik…..