Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dudás

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Domb - a gyógyító Avató 2008.09.27 13:00:00
 A falu északkeleti sarkában van a domb. Régesrégi halom, többezer éves temetkezési hely. Szerintem temetkeztek itt már szkíták, szarmaták, (roxoloánok és jazigok egyformán), később germánok, avarok. Hunok egészen biztosan áldoztak itt isteneiknek, még az avarok előtt…..
Dudás 2008.10.20 17:00:01
Kedves Ekkerjoz!

Örültem, mikor felfedeztem a blogot,
már sok érdekes írását olvastam a dombról és Fegyvernekről.
A kálváriához lenne most egy hozzászólásom.
Fegyvernekiként már sokszor megfordultam a dombon és szemügyre vettem a feszületet.
Kisiskolás gyerekekként persze mi is kijártunk szánkózni a kálváriára, de akkor még nem a domb "energiája" volt a lényeg. Hanem, h. minél messzebbre csússzunk. A rajta lévő feszület sem kötött le különösebben, viszont
már akkor is próbáltuk a haverokkal megfejteni a rajta lévő feliratot. Sikertelenül, hisz annyira el volt mosódva.

Viszont nemrég (kb. 3 éve) lefestették a feszületet és azóta is tisztán ki lehet venni a rajta lévő vésetet (nyilván a barázdákat kikerülte az ecset).
A felirat a következő:

D. ZIMMER 1847
IN ANNAHAS.

Természetesen nem mondok újat azzal, hogy a felirat német nyelven íródott. Viszont azt már nem sokan tudják, h. az a bizonyos "D" betű a Domonkos (ill. akkor még németesen a Dominik rövidítése).

Ez a bácskai sváb ember az évszámból következtetve az első svábok egyike volt Fegyverneken. (ennek alaposan utánanéztem, de nem részletezem)
De most nem is az "öreg Zimmer" a lényeg, hanem arra lennék kíváncsi, hogy maga a kálvárián álló kereszt régen egymagában állot-e vagy sem? Mivel ha felmegyünk a domb tetejére, akkor jól látszik a kereszt mögött jobb oldalt srégan egy négyzet alakú törmelékkupac (ami valaminek a talapzata lehetett). Ezzel átellenben, ugyancsak a kereszt mögött, viszont bal oldalt meg egy mélyedés van, ami arról árulkodik, hogy ott is volt valami, onnan kiáshattak valamit.
Elképzelhető tehát, hogy a Fegyverneki kálvária dombon valamikor hármas feszület állhatott, mint a legtöbb Kálvária dombon szerte az országban? És a jelenleg is meglévő kereszt mögött jobbról-balról egy-egy feszület állhatott valamikor (a bibliai 2 megfeszített rablót ábrázolva)? Vagy esetleg a kereszt mögötti törmelék egy szobor(szobrok) talapzata volt valamikor?
És elképzelhetző-e, hogy a kálváriára egykor még körmeneteket is rendezhettek nagypénteken a régi svábok, akik buzgó katolikusok voltak (ezzel demonstrálva a bibliai golgotát- amit igen jól tükröz a mi dombunk).

Kíváncsi vagyok a véleményére, h. esetleg erről vannak-e információi.


És még annyit, hogy szerintem a kálvária tövében lévő régi német temetőhöz kár volt hozzányúlni... pedig sok mindent elárulnának a feliratok a régiekről. helyette van egy akácos, ami teljesen kitakarja a dombot. Kár érte, de ez van.

Üdv.

Dudás 2008.10.21 09:35:57
Üdvözlet!

Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan választ kaptam. Ezek nagyon fontosak a számomra.
Most már nekem is rémlik valami, tényleg egy szintezési talppont volt, mert az a gúla szerű valami még kb. 10-12 éve jól kivehető volt.
Csak azért gondoltam a 3-as feszületre, mert ez a Zimmer D. (aki a keresztet állította) Kunbajai (Bács-Torontál) sváb volt, akiről már tényleg elég sok mindent megtudtam. A lényeg az, hogy Kunbaján is egy 3-as feszületű kálvária van, amit még az ottani svábok állítottak. Ezért jutott eszembe, hogy talán a elhagyott otthona jelképét itt újra felállította volna. És rengeteg kálvária dombról nézegettem képeket, amelyek szinte egytől-egyig 3-as feszülettel állnak.
Na de az is igaz, hogy akkor kellene, hogy nyoma maradjon azoknak is ...csak a találgatás marad.

Még Zöld Marcihoz szeretnék hozzászólni.
Ez számomra újdonság volt, hogy kopjafája is volt. Ez tényleg jó hír.
Kár, hogy erről szinte senki sem tud...
Az pedig szerintem is biztos, hogy Fegyverneken akasztották fel. Ha megnézzük a Petőfi verset, akkor ő is Fegyverneket említi. (És egy versnek is lehet forrásértéke.)
Már csak azt kellene kideríteni, hogy a versben a "négyágú épület" mit jelképez?
Talán a csonkatornyot? Elképzelhető.
Hiszen Zöld Marci idejében a csonkatoronynak nem volt teteje (azt vmikor később húzták rá), csak egy romos négyszögletű/négyágú "csonka toronnyal" rendelkezett.
Ráadásul tudjuk jól, hogy akkor Fegyvernek egy lakatlan puszta volt, néhány szórt tanyával. A kálvária dombról szétnézve pedig mit látott meg előszőr az ember? Hát a csonkatornyot, ami légvonalban onnan egy jó km-re magasodott.
Akkor még a pusztaságba nem volt semmi sem ami kitakarhatta volna a látómezőből.
Ezért elképzelhető, hogy a "négyágú épület" tényleg a csonkatornyot takarná, ami valószínű, hogy az utólsó volt, amit halála előtt megpillantott. Hiszen a vers így szól:

"Négyágú épület volt halálos ágya,
Temetési dala varjak károgása."

Ezt jó tudni, hogy a dombon akasztották fel, sőt még kopjafája is volt.
De az évszám nekem zavaros.
A néprajzi lexikonok 1817-et írnak halála évéül. Az 1847 már nem késő?

Tiszteletem.