Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J.Márton

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hétvégén lezajlott a Corodini bűvésztalálkozó. Csak vasárnap délutántól voltam ott, úgyhogy ezekről az eseményekről 1-1 mondatban:Holcz Gábor szemináriumából egy szerintem fontos mondat: "Ha egy hatás nem felkészülés a következőre, akkor az vagy rossz vagy rossz helyen…..
J.Márton 2010.11.08 18:25:09
@beni3d: Szagó G. Gáborról el is feledkeztem, de ne tegyük, hiszen ő hívta meg az ifjú (egyébként hány éves?) svédet. Köszönjük!

Ezeknek a technikusoknak szerintem édes mindegy mit mondasz :) Ilyen után máshol az a minimum, hogy nem fizetik ki a terembérletet, de gyanítom, hogy az szponzorációs alap volt a Művház részéről.
J.Márton 2010.11.11 11:14:08
@terran: Ha először voltál, akkor megértem, hogy mélypontként értékeled a konferálást, és az átvezető trükköket, de ez Laca stílusa, nem kell komolyan venni, egyszerűen csak nevetni rajta :)
Bűvész blog Adás-vétel, csere 2008.09.20 07:00:00
Abbahagytad a színpadi bűvészetet és van a szekrényben egy csomó kelléked, amit nem használsz? Több példányban van meg egy könyved? Vagy éppen régóta keresel valamit amit már nem is gyártanak?A bal oldalon egy 1927-es reklámot láthattok az akkori idők rangos szakmai lapjából -…..
Nagyon sok olyan fiatal fordult hozzám az utóbbi időben, aki már tanult 1-2 trükköt youtube-ról és hozzá hasonló érdeklődőktől, és szeretne továbblépni, de nem tudja hogyan. Mivel lusta vagyok mindenkinek emailben válaszolni, úgy gondoltam leírom a véleményem a témáról: 1. Olvass könyveket és…..
J.Márton 2010.06.23 20:56:56
@geri5: Csirmaz Andris, alias Csigusz soproni. Valaki kérdezte Veszprémet is, ott Varga Attilát, és Zsida Edwardot ismerem.
J.Márton 2010.06.26 11:22:20
@J.Márton: Most látom, hogy félreütöttem nem Zsida, hanem Zsiga :)
A 6. Joker Magic Varázsdélutánon ezúttal Németország meghatározó bűvésze Alexander de Cova lesz a vendég 2010. október 3-án, vasárnap a Zeg-Zug Házban. Az előadónak több mint 40 videója jelent meg eddig (főleg német nyelven), valamint "szamuráj" színpadi műsorával…..
Múlt héten egy bűvész és egy mentalista is volt egyazon nap a reggeliben. Elsőként Soma (Köszi Beni a videót): És Danny (ezt sajnos nem tudom beágyazni, úgyhogy tessék kattintani):www.rtlklub.hu/musorok/reggeli/cikk/319721..
J.Márton 2010.06.06 22:50:36
Soma előadása nagyon tetszett, remek előadásmóddal.

Dani előadásához némi gondolatébresztő:

Ha egy idegennek adsz elő mentál trükköt rögtön rávágja a műsorvezető kérdésére, még mielőtt bármi trükköt csinálnál, hogy "Igen, ez varázslat"? Amikor "elvileg" azt sem tudja mi fog következni.

Ha egy ilyen jellegű trükköt csinálsz (elvileg beépített néző nélkül), normális, hogy mindenki meglepődik csak az nem, akivel csináltad a mutatványt? Persze utána észhez kap, és a vége felé már többször is mondja, milyen hihetetlen volt a mutatvány, "mintegy hitelességet adva neki."

A metakommunikáció azonban nem hazudik.

Rodolfó korában egy mezei könyv, 1200 Ft-ba került? (A Bangkok felirattal átellenben, a könyv utolsó oldalán)

Miért csinál Uri Geller utódja beépített nézős trükköt, amikor egy könyvvel annyi jó mentál trükköt lehet kivitelezni?

Miért mond Uri Geller utódja olyat, ami nem igaz? Hogy a mentál trükkök, okkult dolgok lennének.. Mindegyiknek van egy racionális magyarázata, ez ha tetszik ha nem, így van. Sajnos meg kell állapítani, hogy Kékesi Úr, nincs tisztában az okkultizmus jelentésével. Az Idegen szavak szótára szerint:

okkultizmus:

természetfölötti, titokzatos erőkben és szellemekben való hit

Elképzeltem magamban a szituációt, hogy megidézték Élő adásban Rodolfó szellemét (ez ugye ÖRDÖG Nórának biztos könnyen ment), és ő, miután dedikálta a könyvet, megleste Margó írását, és gyorsan papírra vetette. A BP tévén energizálva szocializálódott 7. emeleti Mari néninek, biztos, hogy egy kézen fekvő magyarázat lenne a mutatványra.
Kőhalmi Ferenc első lett a Grenchenben (Svájc) rendezett Internationales Zauberkongress 2010 rendezvény nemzetközi close-up versenyén. Nem akrámilyen neveket utasított maga mögé, ugyanis a második a svájci Amadeus, a harmadik pedig Alexander de Cova lett. Az díjakat az Eterna…..
Hétvégén sikerrel lezajlott a 6. Joker Magic Days. Íme az Arany Varázspálca Bűvészverseny dobogósai: Mikromágia 1. Paul Sommersguter (Ausztria) 2. Badár Tamás 3. Tóth Kim Móric Zsűri különdíja: Bill Magic…..
Bűvész blog Figaro 85! 2010.03.29 09:32:00
A hétvégén ünnepeltük a Figaro Bűvészboltban Pista bácsi 85. születésnapját. Az alábbiakban láthatjátok Kaszányi Roland fotóit az eseményről (akinek van még képe/videója azt várom a buveszblog@index.hu-ra). ..
Visszatért az álarcos mágus! A Cool televízió műsorra tűzte a bűvészmutatványok leleplezéséről szóló sorozatot, melynek korábbi részeit már évekkel ezelőtt bemutatták. Tény ami  tény, sokan nézik, hisz soha ennyien nem kérdezték még a véleményem olyan…..
Mivel naponta kapok emaileket, hogy magyarázzak el trükköket, de persze ne ilyen gagyikat, hanem igazi komoly trükköket, ezért íme álljon itt egy látványos trükk részletes magyarázattal: Varázsoljunk bölényt a kalapból! Írta és rajzolta: Al Jaffee, Fordította: Tóvári Dorottya…..
J.Márton 2010.02.21 22:13:25
@vatesza: Ügyesen.

Ha esetleg bővebben érdekel, akkor dobj egy mailt, és megbeszéljük. De az állatokkal való bűvészet nagy figyelmet, körültekintést és odafigyelést igényel.

Egy tipp a jövőre: Nem túl elegáns egy nyilvános blogon ilyet kérni.

Üdv,
Marchello
J.Márton 2010.02.22 11:50:49
@Laszlo Csizmadi: Ebben igazad van, bár azért ajánlottam fel az emailt, mert olyan emberről van szó, aki tényleg szeretne vele foglalkozni, és azon a véleményen vagyok, hogy segítsük egymást, amennyire csak lehet.
április 17. szombat (műsorvezető: Fülöp Tibor) 10.00-19.00 óráig: Kellékvásár 12.00 órakor: Verseny 14.00 órakor: Állófogadás 15.00 órakor: Harry Allen (USA) szeminárium 18.30-20.00 óráig: Verseny április 18. vasárnap (műsorvezető: Fülöp Tibor) 10.00-15.00 óráig:…..
Bűvész blog Ponta the Smith: Sick 2010.01.12 09:07:00
Mostanában annyi szemetet adnak ki dvd-n, hogy felüdülés látni valami jót. Hamarosan kapható az  Ellusionistnél Ponta the Smith dvd-je, amin 11 vizuális érmerutint magyaráz el preparálatlan érmékkel. A trailer: További videók a szerzőtől itt:…..
J.Márton 2010.01.13 11:38:08
@Smagic97: Drága barátom, tanították már az iskolában azt a mondást, hogy "Jó bornak nem kell cégér?"

Hogy milyen összefüggés van, a kommented és a mondás között, erre meghagyom a lehetőséget, hogy egyedül jöjj rá.

Mellesleg a link tényleg nem működik :)))
Ez olyan, mint, ha a Vodafone a Tmobile oldalán ajánlaná magát és kiderülne, nincs is Vodafone :)

A Vodafone iránt érzékeny olvasóktól, ezúton kérek elnézést :)
J.Márton 2010.01.14 10:15:58
@Smagic97: Örülök, hogy érted mire szerettem volna célozni. A rosszal az a helyzet, hogy először legyen jó, (pl. igényes grafika, nem ingyenes webtár stb.) aztán lehet reklámozni, de nem ilyen formában. Így több a kár, mint a haszon. Mindennek megvan a maga módja.

Ha kirakod a nevedbe, úgyis megnézi mindenki, mert kíváncsiak vagyunk az új bűvészes oldalakra.

Én is napi több látogatót kapok innen, pedig soha nem hirdettem az oldalam, csak kiraktam a nevembe, ahogy azt te is láthatod.
J.Márton 2010.01.16 22:18:50
@Bűvész Bence: Érdemes kiraknod rá egy Analytics-et, és meglepő dolgokat fogsz látni :) Kíváncsiságból nézi meg mindenki.
Mystra Deck by Martin Adams Sófalvi Márton újabb trükkje jelent meg a nemzetközi piacon, ez egy speciális Bicycle csomag, ami több működési elv kombinációjából született. A leírás 11 trükköt ismertet (Open Prediction, ACAAN, Tossed out deck stb.). Jelenleg Pre-orderelni lehet 22…..
J.Márton 2010.01.06 11:29:04
@MagicIsDead: Ezzel én is abszolút egyetértek, egy apró kártyatrükk olyan hatást vált ki nálam a legtöbbször, amit gyakran a színpadi látványos elemek sem tudnak überelni. Az apró kártyatrükk pedig egy alap DLift, de a nézők szemét kellene látni, amikor megfordítják a lapot :) És ez tényleg csodaként élik meg.
J.Márton 2010.01.10 23:10:08
@Laszlo Csizmadi:

Hát pedig, az a legszebb, hogy mindenki igazat mondott, a pakli tényleg tudja azt amit Marci leírt és tényleg úgy, ahogy ő azt leírta. Figyelemmel kell olvasni.

Erre a mondatra pedig a szerző (Sófalvi Márton, alias Martin Adams szavaival reagálnék:

Laci:
"A trukkok abszolut nem erdekelnek de a kartya szisztemaja igen. "

Marci korábban:
"
"Amúgy szerintem az se lenne baj, ha Marci elárulná, hogy mi az a 3 alapelv amit összekombinált..."

Ilyen kérni vkitől egy nyilvános fórumon finoman szólva is sértő. Hozzáteszem ha elmondanám amit nyilván eszemben sincs akkor is a 3 dologból jó esetben ismersz 1-et de ezt csak a kommenteid alapján mondom lehet tévedek."

A kártya hidd el remek, szerintem Kanadába is shippingelik Marciék :)
Karácsony előtt sok bűvészeben nagy a kísértés, hogy valami ünnepi elemet vigyenek bele műsorunkba. Én például decemberben mindig húsvéti témájú trükköket csinálok. Az alábbi videón Simon Drake mutat valami régi tv showban karácsonyi témájú lebegtetéseket. …..
Befejeződött a Csillag születik második szériája, s felvetődött bennem egy kérdés: "Miért nem volt számottevő sikere a bűvészetnek?" A két évvel ezelőtti CSSZ-ben és a mostaniban három kíváló bűvész tudott elindulni, s midannyiuknak csak egy elődöntő jutott…..
J.Márton 2009.12.22 18:05:10
Jó az írás, azonban megosztanék néhány személyes tapasztalatot is.

Ha nem is összeesküvés elmélet van a dolog mögött, bűvészetellenes erőkkel (lásd, azért mindig bejutott egy két bűvész), nem egészen úgy megy a dolog, ahogy azt gondolja a néző. Én egy teljes napot végigültem a Thália Színházban, és hát meg kell hagyni, az elő show-ba jutott produkciókon kívül, voltak sokkal jobbak is. A balhét mindig Fáy Miklós vitte el, rengeteg olyan volt, hogy 3 Igen, és a végén Fáy lekezelően belökte, hogy NEM, köszönjük szépen. Beszéltem a közönséggel, is akik egy tízest kaptak egy napért, hogy ott tapsikoltak, és megmutatta nekem az embert akit figyelniük kell, hogy mikor tapsoljanak.

És tényleg, utána megfigyeltem, és ha intett, a közönség (érthetetlenül, mert annyira jó nem volt a produkció) hatalmas ovációban tört ki. Volt, akinél, azonban leszólták a zsűrit, csak erről senki nem tud, mert nem vágták be, csak nagyon rosszakat és azokat, akik végül továbbjutottak. Nézzétek csak meg, egyetlen olyan nem volt, hogy 2 Igen, 2 Nem, és nem jutott tovább. A válogatón csak olyat vágtak be, akiket kisípoltak, vagy akik továbbjutottak. Néhány kivételtől eltekintve.

A saját produkciómban (illúzióval indultunk) az volt az érdekes, hogy minden zsűritag egytől egyig pozitívan vélekedett róla, nem mondtak semmi negatívat, még meg is dicsérték, viszont a végén mégis, mondták, hogy 2 Igen, 2 Nem, tehát nem. Fellebbezésnek helye nincs :)

És ezeket senki nem látta, csak aki aznap ott volt a színházban...

Mert azért a Fáy mondott néhány emberre olyanokat, hogy igen meredek lett volna adásban...

Ja és még egy kulisszatitok :)

Biztos láttátok a fantasztikus fejeket, amiket a válogatón vágtak a zsűritagok, grimaszolva stb. Közel egy óra azzal telt el, hogy ezeket felvették, minden lehetséges sorrendben, ahogy lenyomhatják a piros gombot. Még az asztalon lévő pohárra is figyeltek, hogy jó helyen legyen, Jucival többször meg is igazgatták, mert rengeteget ivott közben.

Mert miközben a produkció ténylegesen ment, minden zsűritag, "csak úgy" nyomta le a gombokat, abban nem volt semmi látvány. Utána viszont felvették úgy, hogy Fáy miután lenyomta látványosan nagyképűen hátradől stb. Mondta is a rendező, hogy "Most egy laza megnyomást kérek mindenkitől", "Juci ne nevess, vegyük újra"

Gondolatébresztő, az érzelmi ráhatásra.. gondolom senki nem hiszi, hogy a táncos gyerek, interneten tanult táncolni.. viszont minden egyes szereplésekor ez volt a fő téma, ezt minden alkalommal megjegyezték, és be is jött, egészen a döntőig bírta.

Ahogy ugye, a Kiválasztottban lévő bűvészek sztorija is finoman szólva fikció volt :) De jól bejött, mert Pantherára név szerint már senki nem emlékszik, de úgy mindenkiben megvan, hogy "Jaa, az arisztokrata..." (Saját kutatás alapján)

Várhatóan nem lesz harmadik széria, mert jön az X-Factor, és elmondásuk szerint, zenei tehetségkutató lesz.

Üdv,
Marchello
Decemberben nem nagyon történik semmi a bűvészvilágban, lévén mindenki a haknikkal van elfoglalva. Holnap estére várható új cikk Gábortól, addig is némi pihentagyúság (hasonlóan a korábbi  Fire Walletes őrülethez): ..
A bűvészetoktatással sokat foglalkoztunk már a korábbiakban is, eljött hát az ideje, hogy egy kicsit más szemszögből is megközelítsük a témát. Sokszor szóba kerül, hogy a fiatalok csak rövid ideig járnak bűvésztanárhoz, nem szereznek alapos tudást, s inkább az…..
J.Márton 2009.11.25 10:29:30
Akkor ezzel én is vitába szállnék :)

A bűvészet egy igen speciális műfaj, hakni szempontból. De gondoljatok csak bele más előadó művészetekbe. Vegyük alapul a táncot, vagy a táncos műfajokat, rock&roll stb. Ezeket rengeteg gyerek űzi, és rengeteg falunapon látni ilyeneket. Miért?

Nem azért mert ők a legprofibbak a szakmában, hanem, mert relatíve költséghatékony, és szórakoztató, még ha rontanak is egyet- kettőt.

Az ott fellépő fiatalok számára viszont egy fellépési- és egy nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség.

Ők ezért pénzt nem kapnak, a fellépésre saját benzinköltségen viszik a szüleik, de ez így természetes. Soha senkiben nem merült fel, hogy ezért a gyerek, még ha 17-18 éves is, pénzt kapjon. Azért tudom, mert húgaim is átélték ezt.

Ugyanakkor nyilvánvalóan az edző kapott érte pénzt. Ez fedezi az ő kiadásait. Azonban a gyerekek is fizetnek havi edzés díjat, tehát még ők fizetnek érte.

Ez olyan, mint a fogorvosoknál a rezidensi képzés. Ahhoz, hogy te fogszakorvos lehess 2 évig kell valaki mellett fogorvoskodnod, és még fizetsz is érte, hogy a lehető legprofibban a legjobbaktól tanulhasd el a szakma csínját- bínját.

Szerintem ez a fajta mentalitás simán mehetne a bűvészeknél is. Fellépési lehetőség annyi van, mint a nyűg, (nyilván nem horror gázsiért), tehát lehetősége lenne annak a mesternek aki akarná vinni tapasztalatot szerezni a tanítványát.

Csak én úgy érzem ez a mentalitás hiányzik a bűvészetből, ugyanakkor minden más előadói művészetben teljesen normális, hogy a mester/edző viszi fellépni a tanítványt.

Ha már fizet a tanulásért, akkor ez lenne a minimum, én úgy gondolom. Mert kezdőként nagyon fontos, a gyakori fellépés. Nyilván a mester nem fog érte kapni egy "normális" gázsit, de fedezi az útiköltségét, és az óradíját mindenképpen.

Ha én mesternél tanultam volna, ez egy alap elvárásom lett volna. Nem utolsósorban ha van egy fellépés, akkor az ember sokkal többet, sokkal jobban gyakorol, hogy minden a legjobban sikerüljön. Aztán közösen ki lehet elemezni, hogy mi volt rossz, mi volt jó stb. Ilyet máshol nem tudnak, csak fellépés után...

Nagybátyám (Jónás Tamás), aki anno '88ban megnyerte a Televíziós Ki Mit Tud-ot, bűvész előadással, nagyon sokat tanított nekem, rengeteg tanáccsal látott el, főleg előadó művészeti tippekkel. És nem egyszer volt olyan, hogy helyette (vagy vele) én mentem fellépni, és még oda is adta a gázsit, vagy egy részét, aminek én akkor kezdő bűvész létemre nagyon örültem. Ilyenkor az ember azt is sikerként éli meg, ha tetszett a közönségnek a műsor, nem kell érte feltétlen pénzt kapjon.

Nem tudom pontosan milyen áron mozognak a bűvész mesterek óradíjai, de nyilván nem angoltanári, 2-3000 Ft körül. Ha pedig megkérik az árát, ami rendjén is van, akkor illendő lenne fellépést is biztosítani. Természetesen ezért a tanítvány nem kap anyagi juttatást, csak tapasztalat szerzési lehetőséget, ami viszont neki abban a pillanatban sokkal többet ér. És még a mester is jól jár, mert a gázsit ő kapja, ezzel az ő kiadásai fedezve vannak. Nyilván ez csak akkor lehetséges, ha egyébként a mesternek nincs komoly fellépése arra a napra.

Danovan: Szipál Maca néni, családi jó barátunk, nagymamám nála tanulta a fényképészet mesterségét, és tényleg rettentő jó az egész család szakmailag. Az első bűvész sorozatomat, ő fényképezte. Meglepődtem, hogy emlékeznek rá, sokan fényképészek közül sem tudják a fiatal generációban, hogy kik ők.
Az alábbi cikk alapötletét Csizmadi László, Kanadában élő bűvészbarátunk adta, az ő javaslatára boncolgatjuk a témát. A kérdésfeltevés, miszerint "mikor tekinthető valaki bűvésznek?" alapvetően felesleges lenne, hisz mindenki azt mond magáról, amit akar,…..
J.Márton 2009.11.16 15:08:56
Bence...egy felüdülés volt olvasni a hozzászólaásodat. Örültem neki, mert kevesen látják ezt így.

Gábornak is gratulálok a cikk megírásához, Laci neked is az ötlethez, régen hallottam már felőled, remélem minden okés Kanadában :)

Bence, a példádat én átéltem már, konkrétan bűvésszel, egy olyannal, aki elvileg rendelkezett vizsgával, de soha nem hallottam felőle. Kicsit leinformáltam, és kiderült róla, hogy bár van vizsgája, a műsora pocsék, így nem is szerveznek neki fellépéseket. Velem meg olyan hangnemet engedett meg magának, hogy hogyan képzeljük, hogy mi fiatalok elvisszük az idősebbek elől a jó munkákat, meg, hogy neki még nincs szilveszteri fellépése (november végén volt, kb. 2 éve) de a fiataloknak már van, és hogy hogyan képzeljük ezt. Hát erről ennyit. Inkább ne legyen vizsgám, de szeressen a közönség, mint fordítva.

Ma már kevés olyan szakma van, amihez ténylegesen kell diploma, vagy engedély, ahhoz, hogy az ember csinálhassa. Én ilyennek tanulok, a fogorvosi egyetemre járok. Az tényleg meredek lenne, ha valaki szaktudás nélkül állna neki egy fogtöméshez.

Eladni nem a vizsgád fogja a műsorodat, hanem te.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki fel van jogoítva arra, hogy alanyi jogon fellépjen. Azért kéne lenni az embereknek önkritkának, mielőtt fellépnek. Az utóbbi időben igen elszaporodtak, az "ingyenwebtárhelyes" bűvészek, akik magukat két óvodai referencia után, a világ legjobb bűvészeként emlegetik.

Ez sajnos rontja a bűvészek presztízsét, mert, ha egy ilyan oldalt látnak az emberek, akkor arra gondolhatnak, hogy hát, ha a bűvészek ilyenek, akkor nekem nem is kell.

Alapvetően ott kezdődik a profizmus, hogy az ember NEM ingyenes webtárhelyen, egy igényes oldalt csináltat magának. Sajnos én most rossz példa vagyok, mert a jelenlegi honlapomat én alkottam, fel is törték, de már készül az új, egy profi dízájnerrel. Azonban soha nem tettem fel ingyenes tárhelyre, az a 3000 Ft-on nem múlt.

Úgy gondolom, amíg nincs arra valakinek fedezete, hogy ezt megcsinálja, addig ne is akarjon a világ legjobb bűvésze lenni. Erre nem szabad sajnálni a pénzt.

Azonban egy honlap önmagában nem fogja eladni a műsorodat. Ehhez az is kell, hogy a közönség szeressen. És kell még valami, ami legalább olyan fontos, mint az előző kettő, ha nem fontosabb. Ezt magyarországon egyik bűvész sem használja. Es hogy mi ez? Figyeljétek majd az új honlapomat :)
J.Márton 2009.11.16 16:32:01
@Bűvész Bence: Sajnos én már át éltem olyan bűvész műsort, szintén név nélkül, ami inkább volt gáz, és élvezhetetlen, mintsem színvonalas, nevettető. És idősebb bűvész adta el, tehát gondolom végigcsinált már néhány ilyet. Ezért mondtam, hogy némi önkritika azért szükségeltetik.

Az ingyenwebes oldalok aranyosak persze, csak 11 évesen lehet, hogy nem kéne magunkat úgy hirdetni, hogy cégek, falunapokra vállal látványos műsort :)
Mindenzt ilyen klasszikus ingyenes sablonos honlapon, mindenféle grafika nélkül. Referencia rovat meg még feltöltés alatt :) Nyilván ha lesz egy fellépése azonnal tölti fel :)

Minden vicc nélkül, azonban sajnos több olyan bűvész van, aki szakmailag jó, és látványos a műsora, viszont a honlapja nem erről árulkodik.

Ez szerintem a 21.században elengedhetetlen. Milyen tuti honlapot lehetne pl. Andriónak csinálni, ehelyett: andrio.lapok.hu/

Ez a fajta online megjelenése a bűvésznek legalább olyan fontos, mint az előadáson való külső megjelenés. Ott sem, szakadt ingben és koszos nadrágban lép fel az ember. A színvonal ezt is megköveteli.
Holcz Gábor bűvész tanár és tanítványai: Csomós Dóra és Marosi István bűvészkednek a Mokkában abból az alkalomból, hogy 8 éve tanít bűvészetet az ISZTI-ben. Kárász Róbert és Demcsák Zsuzsa meg okosakat kérdeznek tőlük: ..