Regisztráció Blogot indítok
Adatok
apaacacaapa

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ott a kérdőjel a mondat végén, de ki tudja meddig. Bangkok Charlie csak áll az erkélyen és legalább olyan ostobán néz mint az egyszeri Nagy Bandó András. Nagyon nem érti, hogy mi történik a világnak eme fertályán, mely eddig jobbára a mosolyról, toleranciáról és…..
apaacacaapa 2008.10.17 13:59:21
Szegény Kambodzsa, szegény emberek!
Nem egészen értem, a thai oldalról mire hivatkoznak, vajon miért akarják maguknak a területet?
(Mondjuk, máshol is van ilyesmire példa.)
Az pedig eléggé hihető, hogy a politikusoknak jól jön egy ilyen katonai válság, szépen át lehet rendezni a prioritásokat és legitimálni mindenféle megszorítást.
Ami az erőviszonyokat illeti, a thai fél minden szempontból előnyben van, földrajzilag, felszereltségében, kiképzésben.
Egyetlen esélye van szerintem Kambodzsának, az, hogy a nemzetközi nyomásra apellál - már a BT elé is citálják a dolgot -, de a thai fél nagy ívben tojhat rá, senki nem foglalkozik a nagyok közül ezzel a "kis határvillongással", mindenkit foglalkoztat valami más: Amerikát az elnökválasztás és a krach, az oroszokat a saját határkonfliktusaik, Kínát a krach, mert itt a rég felsejlett nagy lehetőség a gazdasági uralkodó poszt átvételére, a gallok meg a britek nem tudom, mekkora szerepet játszhatnak, a változó tagokról nem is beszélve. Bár még sok minden kijöhet ebből, de nem vagyok optimista.
Ami a khmerek thaiokkal szembeni ellenérzéséről szól, egy kicsit változtatnék az analógián. Én úgy értesültem khmerektől, hogy inkább a khmer-vietnámi viszony emlékeztet a magyar-román vagy magyar-szovjet testvériségre, a thaiokkal való kapcsolatukat inkább a magyar-osztrák viszonylattal hozzák párhuzamba. Mi is lelabancozzuk a sógorokat, sőt, az egyik nemzeti ünnepünk is főképp velük kapcsolatos, de a többségben nincsenek ellenséges érzelmek.
Amit a youtube-on meg a fórumokon látsz, az nem annyira általános - nem reprezentatív a minta. Az elfogultak hajlamosak a harsányságra, ezért könnyen azt hihetjük, hogy az ő véleményük az átlag, pedig általában nem.