Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vassmiklos

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyermekkorunkban legtöbben bedőltünk a klasszikus kérdésnek, miszerint 1 kg toll vagy 1 kg vas a nehezebb. :) A kísérlet során megválaszolandó kérdések már nem lesznek ennyire egyszerűek, viszont megválaszolásukba az egész osztály bevonható! A kísérlet nagy előnye, hogy nem…..
Ma kivételesen ünnep van, Jelena Szerova már az űrállomáson dolgozik, bár a fél évszázad alatt ő csak a negyedik nő a szovjet-orosz sorban. Miközben a világon ötven fölött van az űrhajósnők száma, többnyire amerikaiak és sokan voltak háromszor is a kozmoszban. Szerintem…..
A jelenlegi (új) választási rendszerben pártok egy csoportja összeadva hiába szerzi meg a szavaztok többségét, ha van egy olyan rivális párt, aki a körzetek jó részében az első helyen végez (mondjuk 30-40 %-os eredménnyel), akkor ez az egy párt többséget szerez a parlamentben,…..
vassmiklos 2013.04.02 21:47:05
@vizipipa:

"A pártrajongók természetesen szavaznak a pártjukra. És mit tegyen az az 1-2 ember aki nem eszerint szavaz?"

Jelenleg a világ nagy részén olyan a választási rendszer, hogy csak pártokon keresztül lehetséges a parlamenti többséget megszerezni. Ezzel nem értek egyet én sem:
kozugyeink.blog.hu/2010/08/13/hogy_lehetne_valodi_verseny_a_parlamenti_valasztasokon
de jelenleg ez van. Akinek ez nem tetszik, 3 dolgot tehet:
- nem megy el szavazni
- pártot alapít
- mérgelődik
Vagy ezeket egyszerre.

"Meg azt is elárulhatnád: miért MSZP 20%, E2014 10%? Miért nem fordítva?"

Pedig írtam is : "(az egyszerűség kedvéért egyszerű számokat véve"

Ha pedig fordítva írtam volna a számokat, valaki másnak meg az lett volna a baja. Ezen szerintem nem kell fennakadni. Mert ha igen, akkor csak mindenen fenn fogunk akadni, és sehová sem jutunk.
vassmiklos 2013.04.02 21:52:22
@Bölömbika:
Teljesen egyet értünk.
A jó döntéshez tájékozottság kell. De a választók nagy részének sajnos se ideje, se ereje, se kedve, hogy alaposan tájékozódjon a közügyekben, de még ha meg is tenné, a pártok - hatalomra kerülve - úgyis azt csinálnak, amit akarnak. Függetlenül attól, mit ígértek, mert nincs visszacsatolás, csak 4 év múlva.
vassmiklos 2013.04.03 01:59:15
@Tuvalu:
Valóban kérdés, hogy az egyik párt egy adott körzetben nem is állít jelöltet, vagy (mivel min. 27-ben muszáj állítania), ezért állít, csak végül visszalép. A lényegen azonban nem változtat: az egész gondolatmenet a választók ellenkezéséről, idegenkedéséről akart szólni, hogy ez vajon "megemészthető-e" nekik. 2002-ben és 2006-ban az MSzP és az SzDSz így nyert. Az ő akkori szavazóik elegendő részének ez elfogadható volt. Nem vagyok abban biztos, hogy a mostani ellenzéki pártok szimpatizánsainak is menne ez.
Két alacsony testalkatú, alacsony társadalmi származású, mégis nagyon magasra jutott emberről van szó. Rávághatnánk, hogy egykutyák. Pedig a bajuszon kívül van más különbség is. Orbán, Hitlerhez hasonlóan a végső megoldások (szélsőségek) híve tévedhetetlennek…..
vassmiklos 2013.04.01 15:41:15
@Kulics:
Csúsztatás?
Ha ideje engedi, írjon konkrétumokat, szívesen elolvasom, elgondolkozom rajta, és reagálok is rá.
„Szeretem Magyarországot, hiányzik Budapest, de inkább legyen külföldön honvágyam, mint otthon. "Gáspár Nóri, 22 éves villamosmérnök üzenete a kormányhoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz olyan problémákról szól, amelyeket minden nap, minden magyar ember tapasztal. „Elegem…..
vassmiklos 2013.03.23 21:17:33
A "Bajnai Gárdát" kiáltók el sem tudják képzelni, h egy 22 éves diák belső meggyőződésből csinál, mond valamit? Ez a gyűlölet és a paranoia szép keveréke. De szeretnék így élni! :)

Akinek nem tetszett, hogy az egyébként tömör, összeszedett mondandó előre megírt szövegből lett felolvasva, miért nem áll elő egy jobb videóval? Itt mindenki üzenhet Orbán Viktornak.

Nóri, egy olyan országtól ne sokat remélj, ahol a szavazók 53 %-a gond nélkül adott 2/3-ot (ezzel teljhatalmat) egy olyan pártnak, melynek nem is volt választási programja. Először a Fidesz azt mondta, azért nem mondják el a kormányzati terveiket, nehogy azt lenyúlják a szocik. Később a március 15-ei ünnepekre ígérték, hogy majd bemutatják a programjukat. Ez meg is történt, de (előrevetítve a későbbi jogászkodást) csak "de jure", ellenben "de facto" már nem. Ugyanis a Fidesz 2010-es "Nemzeti ügyek politikája" című választási program funkciójú irományát (
static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf) tartalmilag nem tekinthetjük programnak, mivel program csak az lehet, amit a parlament elé lehet terjeszteni szavazásra, és utána végre lehet hajtani. Ezzel szemben az ebben szereplő lózungokat (pl.: Egymillió új munkahelyet) nem lehet törvénybe foglalni, még kevésbé végrehajtani.

Ne sokat remélj egy olyan országtól, ahol az a legnépszerűbb párt, aki mindenkivel harcban áll, köztük az önként választott szövetségeseinkkel is (EU, IMF). Az evolúcióban már jóval az ember előtt a siker kulcsa az együttműködés lett. Ez alapján sajnos nem 10-20, hanem 10-20 millió évvel vagyunk lemaradva.
Naiv ügyfél meglepődött, hogy többet nem mehet nyelvtanárjával délelőtt a Mandragórába, pedig a hely kihasználtságán drasztikusan ront majd a hiányuk:Délelőtt 11órakor érkezem meg a II. kerületeben lévő, Kacsa utcai Mandragóra kávézó és étterembe - ahogyan ez lassan már…..
vassmiklos 2011.02.15 21:55:46
@Kulics:
igen, a piacgazdaság árnyoldalainak könyvtárnyi irodalma van (ahogy a tervutasításos gazdaságnak is), amik miatt mindenhol van állami szabályozás. Ez (elvben) csökkenthetné egy BP vagy egy vörösiszap katasztrófa valószínűségét Valójában az államot képviselő hivatalnokok a világ minden táján a havi zsíros fixükért, teljesítménykényszer nélkül belefosnak mindenbe, ezért az állami szabályozás nem sokat ér sehol sem. De itt nem ez volt a lényeg, hanem hogy a piacgazdaság alapvető összefüggéseiről fogalmuk sincs egyeseknek, de azért megmondják, hogyan kell(ene) egy kávézót üzemeltetni, vagy magántanítani.

Pár teáért 1750 Ft vajon nem tartalmazza a felhánytorgatott "infrastruktúra" költségeket? Ilyen drága lenne a filter?

Az egész az irigységről és a másik zsebében turkálásról szól. Ha 2 francia turista beszélgetett volna ugyanannál az asztalnál, ugyanannyi ideig, ugyanolyan hangerővel, ugyanannyit fogyasztva, az nem zavart volna senkit, mert ők eközben "nem folytattak volna üzleti tevékenységet", így "nem tollasodtak volna meg".
"Mindenki szabadon eldöntheti, hogy a magánnyugdíjpénztári vagy az állami rendszert választja", de aki nem az államit választja, azt megfingatjuk. - mondta Matolcsy."Mindenki szabadon eldöntheti, mit akar, de aki nem azt akarja, amit mi, azt lelőjük." - gondoltam…..
Már megint a devizahitelesekkel foglalkozunk ahelyett, hogy fenntartható pályára állítsuk az árfolyamot és a gazdaságot. A gazdaságot nem helyi érzéstelenítésen alapuló döntésekkel kell helyrebillenteni, ennek alapján fel sem szabadna merülni olyan ötleteknek, amik a kockázatok…..
Hayek 1944-es kötete, a híres The Road to Serfdom a tegnapi napon 13 000 példányban kelt el. Pillanatnyilag az amazon.com bestsellere. És láss csodát, ez a mű magyarul is hozzáférhető! A magyar kiadás címe pediglen: Út a szolgasághoz. És akkor egy kis reflexió e cím okán. Az Út a…..
vassmiklos 2010.06.12 17:01:57
egy mai fiatal számára a szolga és a jobbágy fogalmak ugyanolyan homályosak, hiába tudta 1944-ben mindenki pontosan, hogy melyik micsoda. egy alsós tanár mesélte, hogy a diákjait kérdezte, mit jelent ha valaki árva. legtöbben nem tudták, egy gyerek pedig azt mondta: akinek nincsen pénze. remélem a kiadó erre gondolt.

amúgy szerintem a személytelen függőségből a kollektív, állami újraelosztástól való függőségbe visszavágyás nem a személyes függőségbe vágyódás jele. az ember mindig csak azokat a hátrányokat látja élesen, amik éppen érik. távolra viszont homályosan látunk. ha valaki (1944 körül) a nemrég tomboló nagy gazdasági világválság emlékei alatt azt mondja, hogy a könyörtelen piaci törvények veszélyesek a kisemberre, akkor nem a személyes függőség hiányzik neki, hanem nincsen személyes emléke arról, mikor a rabszolgatartó, hűbérúr stb élet-halál ura volt. és amit nem ismerünk, azt nem látjuk reálisan, és abba a mai nyomorultnak megélt helyzetből könnyen elvágyódunk. a grófi időkről sokaknak csak a parádézó hintók jutnak az eszébe, nem pedig a tűző napon kaszálás.

az elvágyódás folyamata lényegében független az elvágyódás tárgyától, sokkal inkább a pillanatnyi helyzettől függ, és az emberi természet kiirthatatlan része.

a kommunizmusba, mint (ahogy anno nyugaton nevezték) "ígéretes társadalmi kísérlet"-be való elvágyódás idején az elvágyódók nem tudhatták előre, hogyan is fog a rendszer működni. nem látták előre a kisemberek kisemmizését immár államosítás címen, ahogy a terrort sem. fogalmuk sem volt, mire vágyódnak.

viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján joggal érezhetik sokan, hogy a politikai elittől való kölcsönös függőség nem is olyan rossz. hiszen a szavazatok reményében a politikusok "attól vesznek el, és annak adják oda" ahogyan akarják. az állami újraelosztás átrendezése csak politikai akarat kérdése. így a szavazó reménykedhet abban, hogy a következő fejezetben (fordulóban) majd ő lesz ennek a nyertese. és hát a remény hal meg utoljára.
Azzal kapcsolatban nem voltak illúzióim, hogy a HVG stábja merre húz. Viszont eddig többé-kevésbé megtartották a tisztes távolságot az MSZP-től és a miniszterelnöktől. Mostani cikkükben viszont valami égbekiáltó förmedvényt hoztak össze, nem egyszer mosolyt fakasztva az arcomra…..
w A speki földje 2008.10.15 06:15:00
Nehéz volna kiválasztani az elmúlt évek leghülyébb mondatát abból a rémisztő, deformált korpuszból, amit a magyar politika összehordott ebben a ciklusban. Az aranyéremért valószínűleg még ezután küzdenek meg a tisztelt felek ezen a paralimpián. Viszont egy biztosan dobogós…..
vassmiklos 2008.10.15 13:01:31
kicsiben ugyanaz van nálunk régóta, mint most a világban nagyban:

az üregi nyulakból valóban nem lehet kiszedni válságkezelésre sok 100 milliárd $-t, ahogy az APEH sem tudja kiverni a tartozásokat a sok hajléktalan cégtulajdonosból:

amikor egy "ügyes" magyar vállalkozó bevállal egy munkát, alvállalkozóval elvégezteti, a megrendelőtől felveszi a pénz, majd egyből ki is menekíti a pénzt a vállalkozásából, és az alvállalkozónak nem fizet, akkor az alvállalkozó felszámolást indít, de tök hiába, mert a felszámolásra került cégek több mint 95 %-a teljesen üres, vagyontalan. mellesleg az "ügyes" nemcsak az alvállalkozónak tartozik, hanem az apeh-nak is stb. az apeh kénytelen lenyelni a tartozást, hisz a cég üres. ha most az apeh az "ügyes" vállalkozó miatt kiesett adóbevételt pótolni akarja, akkor szétteríti a többiekre, a rendesen adózókra, vagyis azokkal fizetteti meg, akik eddig is fizettek. pedig a veszteséget az "ügyes" kivette, az megvan valahol, ha azóta adriai ingatlan is lett belőle. nem lenne muszály beletörődni, h nincs, leírjuk.

ugyanez a probléma a hitelválság mentőcsomagjaival. a lufi felfújódása idején a pénzügyi szektorban hatalmas profitok keletkeztek, de azokat nem mindenki élvezte. csak a bankok menedzserei és részvényesei. ki is vették azonnal prémium illetve osztlék formájában. most a veszteségeket viszont mindenki nyögje az adókon keresztül? azok is, akik semmit nem élveztek a profitokból?

a mostani veszteségek az elmúlt évek során igenis ki lettek véve a rendszerből. lehet hogy nehéz a nyomukat követni, meg a jogszabályok "visszamenőleg" nem teszik lehetővé, hogy erre most az állam rátegye a kezét. de az adófizetőket azzal ámítani, hogy itt csak virtuális pénzek tűntek el, ez hazugság. és hogy mindannyiunk érdekében nyügjünk közösen. és nem is akarjuk nemhogy megelőzni a hasonlókat, de még csak megérteni sem, hogy itt mi történt, mert "árvíz van", most ne pofázz, hanem hordd a zsákot... aztán majd elfelejtjük szépen az egészet. mert jön valami új téma, és azon rágódunk majd. és ugyanúgy elhalványul ez az ügy is, hogy hová tűnt a sok pénz, ahogy az olajügyekben, a postabankban stb...